MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
-
Kot
Pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu wyeksponowania wykopalisk. Bawiłem w weekend u znajomych w Bielsku-Białej. Na tamtejszym Rynku przykryto szkłem pozostałości studni miejskiej oraz ratusza. Nie jest to może coś wyjątkowego, można dyskutować nad formą ale jednak miasto naszej wielkości, choć już nie wojewódzkie, potrafiło odpowiednio uszanować i pokazać swoją historię i swoje początki. Mam nieodparte niczym wrażenie, że nasze władze przeszły u nas nad tym tematem po macoszemu, bez zbędnych ceregieli i dyskusji. I nie potrafię się z tym nadal pogodzić.
Zdjęcia z 27.06.2009

Zdjęcia z 27.06.2009

- Petras
Czy wie ktoś jak się ma sytuacja na Orlej? Jak kilka dni temu tam szedłem, to nie wyglądało to najlepiej, dziura w piwnicy była dalej, a co mnie najbardziej zdziwiło, to kostka rozminęła im się jakieś 5-10 cm ze studzienkami
To tak ma być, że studzienki będą przykryte jeszcze jakąś płytą, czy rozbieramy i poprawiamy?

"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
- Tomasso
- Kontakt:
Chyba się dogadali bo na miejscu uszkodzonego stropu piwnicy wylali płytę betonową i położyli izolację tak, że powinni to przykryć kostką. Gdyby jeszcze elewację na kamienicach zrobili nową i coś z tym niskim budynkiem na Orlej. Fajnie jakby tam stanęła nowa kamieniczka ale bez naruszania piwnic, które są w sam raz na pub lub restaurację. Mieści się tam sklep z militariami ale wspominam fajnie będący tam wcześniej pub "Cockney" - super łukowate piwnice. Mam nadzieję że ktoś rozsądny zadba o to. Z tego co pamiętam to pod Warszawską są również takie piwnice jak pod Orlą i miejmy nadzieję że przy przebudowie ulicy będą to mieć na względzie. Ktoś, gdzieś, kiedyś pisał ze piwnice te są ponoć dwu-poziomowe???