Promocja Kielc i regionu - realizacja

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 6 czerwca 2009, o 09:24

Obrazek
Który plakat na billboard lepszy?

23 pomysły na billboardy reklamujące województwo świętokrzyskie wpłynęły na konkurs ogłoszony przez Regionalną Organizację Turystyczną. Złożyły je firmy nie tylko z Kielc, ale także z Warszawy, Poznania, Wrocławia i Krakowa.

Specjalna komisja, w której znaleźli się m.in. spece od kampanii wizerunkowej, do decydującej rozgrywki zakwalifikowała w piątek dwa projekty. Prezentujemy ich robocze wersje. - Nie spełniają jeszcze naszych oczekiwać. Autorzy mają teraz tydzień na dopracowanie - powiedziała Małgorzata Wilk-Grzywna, dyrektorka ROT-u.

Kto zwycięży i jakie billboardy będą w lipcu zachęcały mieszkańców ościennych województw do przyjazdu w nasze strony, okaże się 15 czerwca. Hasło kampanii brzmi: "Świętokrzyskie czaruje. Poleć na weekend".

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=1077754
pletwa

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 6 czerwca 2009, o 10:37

Jak dla mnie zdecydowanie ten z charakternymi czarownicami. Hasło też dobre. Zastanawiam się tylko nad innym rozmieszczeniem napisów ale to szczegół. Szkoda, że nie pokazali wszystkich propozycji. Generalnie kolejna bardzo dobra wiadomość w temacie promocji.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 czerwca 2009, o 09:47

Zobacze na czym bedzie polegalo dopracowanie, ale na ten moment jestem na nie.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 11 czerwca 2009, o 09:57

Obrazek
Bałagan w promocji miasta. Wyjaśnień brak

Kto otrzymuje materiały promocyjne? Jak ustalane są ceny
zamawianych ulotek, folderów czy plakatów? Gdzie jest plan zakupów? I co miasto zrobi z 30 tysiącami papierowych okularów? - takie pytania stawia radny Robert Siejka. A protokołu z kontroli miejskiej promocji wciąż nie ma.

Komisja Rewizyjna Rady Miejskiej w Kielcach nie przygotowała wczoraj raportu z kontroli w wydziale edukacji, kultury i sportu ratusza obejmującej działania promocyjne miasta. Ma być gotowy pod koniec lipca. Przygotowany był natomiast radny Siejka, członek zespołu kontrolnego. - Przez kilka lat w żadnym z kontrolowanych wydziałów nie spotkałem się z takim bałaganem jak w promocji - mówił Siejka, przekazując swoje ustalenia na posiedzeniu komisji.

Według radnego urzędnicy nie mieli żadnych czytelnych zasad podejmowania decyzji w sprawie zamawianych ulotek, folderów i plakatów. Nie ma dokumentów, które wskazałyby, skąd brały się ceny. - Wygląda na to, że jakaś firma zgłaszała się z gotowym projektem i ceną i podpisywano z nią umowę - mówi Siejka. Bywało, że oferent wręcz dyktował w e-mailu urzędnikom, co mają wpisać w zawieranej z nim umowie.

Wydział nie prowadził też rejestru magazynów z gadżetami i wydawnictwami promocyjnymi, nie było inwentaryzacji. Nie wiadomo więc, kto i kiedy wynosił te materiały. - A w grę wchodzą na przykład drogie kolorowe albumy. To powinno być uporządkowane - zauważa radny.

Ma sporo zastrzeżeń do wydatków poniesionych na odwołane w ubiegłym roku Święto Kwiatów, Lampionów i Latawców. W magazynach urzędu zalega na przykład 30 tys. tekturowych okularów z symbolami olimpijskimi, chińskimi napisami i logo Domu Środowisk Twórczych. - Do czego można je teraz wykorzystać? - zastanawia się Siejka. Miasto wydało na nie 17 tys. zł.

Odpowiedzialny za promocję Krzysztof Tworogowski obiecuje odpowiedzieć na te zarzuty po zapoznaniu się z protokołem kontroli.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=1077754
pletwa

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 22 czerwca 2009, o 21:05

Spot promujący Świętokrzyskie w ogólnopolskiej telewizji

"Świętokrzyskie czaruje, poleć na weekend", takie hasło będzie promować nasze województwo na antenie ogólnopolskiej komercyjnej stacji telewizyjnej. Jak powiedział Jacek Kowalczyk, prezes Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego, będą wyświetlane dwie wersje spotu trwającego 30 sekund, gdyż nie udało się wszystkich informacji przekazać w jednym.

Obraz rozpoczyna się od nawiązania do dzieciństwa, a mianowicie pojawia się wiatrak ze skansenu w Tokarni, a także dinozaur z Juraparku w Bałtowie. Zobaczymy ponadto zamki Krzyżtopór i Chęciny przedstawione z lotu ptaka, a także Sandomierz, Święty Krzyż i Jaskinię Raj. Spot ma za zadanie przede wszystkim zaintrygować turystę, dlatego na końcu pojawia się hasło i adres strony internetowej www.swietokrzyskie.travel, która zachęca do sprawdzenia, jakie miejsca zostały pokazane w reklamówce.

Województwo będzie promować się nie tylko w telewizji, ale także na ulicach. 1 lipca na billboardach, citylightach i autobusach m.in. w Warszawie, Łodzi, czy Krakowie pojawią się plakaty, zachęcające do przyjazdu na weekend do województwa świętokrzyskiego. Wciąż trwają rozmowy i konsultacje nad wybraniem jednego z dwóch projektów, wyłonionych w konkursie. Wiadomo, że pojawi się na nim czarownica, a plakat ma przyciągnąć dzieci i młodzież.

Billboardy będą wystawione przez cały lipiec na ulicach największych miast województw mazowieckiego, małopolskiego, łódzkiego, lubelskiego i śląskiego, natomiast spoty telewizyjne będą emitowane przez najbliższy tydzień w najlepszych porach oglądalności.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Spot-p ... f5218.html

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 23 czerwca 2009, o 09:13

Intrygujący raport z badań z woj. świętokrzyskiego przez przypadek znalazłem - link.

Pisze w nim między innymi:

Najbardziej atrakcyjne hasło to: „Świętokrzyskie czaruje, wyskocz na weekend” (odwołuje się do sfery
magii, intryguje, zawiera potoczne, proste sformułowania, akcentuje bliskość województwa).
Mniej atrakcyjne hasło to: „Świętokrzyskie czaruje, poleć na weekend” (również odwołuje się do sfery
magii, jednak wyrażenie <<poleć>> zbyt silnie kojarzy się z lotem samolotem).
Hasło „Czarujące świętokrzyskie” oceniono jako zdecydowanie nieatrakcyjne: odwołuje się raczej do
sfery estetyki, niż magii, nie przekazując jednocześnie żadnych istotnych informacji na temat
województwa.
Hasło „Świętokrzyskie idealne na weekend’ zostało ocenione jako nieatrakcyjne, ponieważ jest „zbyt
proste”, oraz składa obietnice, które są niewiarygodne ‘nie ma rzeczy idealnych”

albo:

Skojarzenia związane z województwem świętokrzyskim koncentrują się wokół:
- braku atrakcji, ubóstwa propozycji „wieś zabita dechami”
- pojedynczych atrakcji turystycznych (Góry Świętokrzyskie, Jaskinia Raj, Święty Krzyż, malownicze
tereny)
- negatywnych skojarzeń związanych z Kielcami (np. „wieje jak w Kieleckim”)

Raport jest niezwykle obszerny, sam zdążyłem przeczytać tylko kawałek. Najważniejsza jest chyba ta część pisana na niebiesko.

Zapisałem tekst na komputerze na wypadek skasowania. :D
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 23 czerwca 2009, o 18:32

Cieniutka ta reklama "Świetokrzyskie Czaruje".

baux

Post autor: baux » 23 czerwca 2009, o 18:37

Nie widziałem jeszcze tego spotu, a w internecie jest tylko 10 sekundowy urywek.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 23 czerwca 2009, o 18:45

taka wydaje sie mało profesjonalna :? przykro mi a myslałem ze będzie to coś na prawdę extra!!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Kot

Post autor: Kot » 23 czerwca 2009, o 18:49

Właśnie widziałem. Jestem rozczarowany. Jak na mój gust to za dużo tam się dzieje w tak krótkim czasie. No i te wstawki niemal jak z gier komputerowych w połączeniu z normalnymi kadrami i przejaskrawione kolory w zestawieniu z naturalnymi. Ogólnie zmarnowany wykonaniem fajny pomysł na spot. Jedynie hasło mi się podoba. Ale może ludzie z zewnątrz ocenią to inaczej.

W temacie plakatu to chyba też wybrali ten w stylu Harry Pottera. Ja nie rozumiem założenia, że grupą docelową mają być dzieci i młodzież. To dzieci decydują gdzie chcą pojechać i gdzie odpocząć, gdzie zostawić pieniądze i co zobaczyć, czy rodzice?

baux

Post autor: baux » 23 czerwca 2009, o 18:54

Rodzice mają dowieźć, dopilnować i zapłacić.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 23 czerwca 2009, o 18:58

Trafna opinia Kota
Przypomniała mi się w związku z tym inna reklama:
http://www.youtube.com/watch?v=7Zkskqjqeds

aha, zapomniałbym - Kielce się też pojawiły. Miałem wyostrzoną uwagę, więc akurat w tym momencie nie mrugnąłem oczami i mi nie uciekło :P
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 24 czerwca 2009, o 10:09

A mnie się bardzo podoba. Przy czym nie jestem specjalistą więc nie powiem czy reklama jest dobra. Po prostu mi się podoba :P I bardzo się cieszę, że Kielce zostały pokazane właśnie od strony Pałacu Biskupów Krakowskich, a nie na przykład stadionu (czego bym się nie zdziwił).
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 24 czerwca 2009, o 10:21

Oceniamy kampanię promocyjną regionu

Promocyjna bomba poszła w górę. Świętokrzyskie rozpoczęło wyścig o turystów zapraszając ich w spotach reklamowych do przyjazdu na weekend. Sprawdziliśmy, czy skuszony reklamą turysta znajdzie wszystkie potrzebne mu informacje o regionie.

Każdy, kto obejrzy spot albo billboardy reklamujące nasz region zapewne informacji o regionie będzie szukał na reklamowanym wszędzie portalu www.swietokrzyskie.travel Zanim trafi tam turysta, postanowiliśmy go ocenić. Pierwsze wrażenie jest całkiem dobre. Portal jest przejrzysty, łatwo znaleźć tam informacje. Te na temat atrakcji turystycznych regionu podzielono tematycznie na: zabytki sakralne, zamki i pałace, zabytki techniki, muzea i przyrodnicze. Niezły jest kalendarz imprez oraz turystyczne wieści, a wśród nich np. te o organizowanych konkursach. Informacji rzeczywiście jest sporo, ale, niestety, wciąż nie ma wszystkiego. W zakładce „zamki i pałace” brakuje np. informacji o pałacu w Czyżowie Szlacheckim, Łoniowie czy Górkach Klimontowskich. Noclegi można znaleźć poprzez wyszukiwarkę, która uwzględnia rodzaj noclegu, miejscowość, standard, a także dodatkowe udogodnienia, takie jak posługiwanie się obsługi odpowiednim językiem czy akceptacja zwierząt. Podobnie jest z miejscami, w których można zjeść. Niestety, póki co na stronie znajdują się przede wszystkim restauracje, puby i jadłodajnie z Kielc. Region reprezentują jedynie trzy lokale w Busku-Zdroju i jeden w Cedzynie. - Rzeczywiście na portalu wciąż brakuje wielu rzeczy nie tylko w zakładce „gastronomia”, ale też wśród atrakcji turystycznych czy w bazie miejsc noclegowych. Dopiero wystartowaliśmy i nie byliśmy w stanie od razu wypełnić strony wszystkimi informacjami. Staraliśmy się natomiast, aby było ich jak najwięcej i myślę, że ten cel udało nam się zrealizować. Turysta ma sporo informacji i będzie ich miał coraz więcej - zwraca uwagę Małgorzata Wilk-Grzywna, dyrektorka Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego. ROT zamierza stworzyć co najmniej jeden etat dla osoby, która będzie się zajmowała tylko uzupełnianiem informacji na stronie.

Z portalu turysta dowie się też, jaka jest i jaka będzie w ciągu najbliższych dwóch dni pogoda w Kielcach. W zakładce "dla Ciebie" znajdzie informacje na temat interesujących go form wypoczynku: zielonych szkół z propozycją jednodniowych wycieczek, uzdrowisk i salonów SPA, turystyce pieszej, rowerowej, wodnej, a także propozycje wycieczek na weekend.

Ciekawym pomysłem jest wirtualny spacer po regionie. W tej chwili dostępnych jest kilka miejsc, m.in. rynek w Chmielniku, plac Artystów, Muzeum Wsi Kieleckiej czy zamek w Chęcinach. Docelowo ma ich być około stu. Spacer uzupełnia galeria zdjęć.

Strona ma być dostępna w czterech językach, ale tłumaczeń wciąż nie ma. - Pracujemy nad tym. Jesteśmy w trakcie ich tworzenia i do jesieni, kiedy to zamierzamy zaprezentować się na targach w Kijowie i Londynie, będziemy gotowi - zapowiada Wilk-Grzywa. Do września mają też powstać portale regionalne, odrębne m.in. dla Kielc czy Sandomierza.

Czy Wam się to podoba

W kolejnych dniach sprawdzimy, czy turysta, który zechce przyjechać do regionu po obejrzeniu reklamy, znajdzie na miejscu wszystko, co jest mu do wypoczynku potrzebne. Zapraszamy też Państwa do dyskusji na temat spotów reklamowych, które od wczoraj można oglądać w TVN oraz na stronie "Gazety" www.kielce.gazeta.pl, a także billboardów, które od 1 lipca pojawią się przy głównych ulicach w Warszawie, na Śląsku, w Krakowie, Łodzi, Lublinie i Kielcach. Swoje zdanie można wyrazić w sondzie internetowej. Na opinie czekamy też pod adresem redakcja@kielce.agora.pl oraz numerem telefonu 041 249 82 11.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=4815182

i kolejni minus wg mnie skoro ruszają z taką bombą to cały portal powinien być uzupełniony a nie kilka noclegów i miejsc gastronomicznych ;/
No i Onet miały dziś opanować czarownice i jakoś tego nie widać. Ciekawe jak w wawie z rozdawaniem miotełek??
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 czerwca 2009, o 10:46

MeehoweCK pisze: I bardzo się cieszę, że Kielce zostały pokazane właśnie od strony Pałacu Biskupów Krakowskich, a nie na przykład stadionu (czego bym się nie zdziwił).
Tak jak napisał RZ jeśli się mrugnie oczami w nieodpowiednim momencie to można Kielc nie zauważyć :)

ODPOWIEDZ