Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Prof. Zemła wycisnął chyba wszystko co sie dalo z tego pomnika. Figura Sienkiewicza sama w sobie podręcznikowa (w koncu ciezko sobie wyobrazic rzezbe pisarza w jakiejs wymyslnej czy akrobatycznej pozie - pewna powaga musi byc zachowana), jednak wraz ze schodkami i kolumną swietnie komponuje sie jako jedna zwielka calosc. Patrzac na projekt ani przez chwile nie mialem odczucia "nuda, kolejny siedzacy pomnik". Ciekawi mnie tylko ostateczna wysokosc kolumny
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Najładniejszy Sienkiewicz rzeźbiarza, myślałem jednak, że to będzie coś innego, bardziej niekonwencjonalnego. Ale jak Henryk już tam będzie siedział
to może to być to. Ta kolumna mnie intryguje, jakoś nie mogę o niej przestać myśleć czyli może to jednak sztuka wysokich lotów i nie podpis Sienkiewicz, ale Quo Vadis... ciekawe... może dobrze... może w historycznym centrum miasta, nie ma co za bardzo kombinować...
Kielce Kielce Kielce to jest to...
Wydaje mi sie, ze do siadania lepsze warunki sa wlasnie tak jak teraz. Akurat murek od bokow i od tylu jest na takiej wysokosci, ze mozna idealnie siasc z prostymi nogami, siadanie na schodkach bedzie jak siadanie na wysokim krawezniku, wygodniejsze wiec boki beda. Poza tym schodki sa idealnie zrobione pod zdjecia grup wycieczkowych
Bez problemu mozna sie w 3 rzedy ustawic.
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Szczerze mówiąc oczekiwałem czegoś bardziej dynamicznego i jakoś nie wyobrażałem sobie tam Sienkiewicza siedzącego. Niemniej projekt mi się podoba, a szczególnie ten symbol który świetnie wychwycił gaki majster - zamiast nazwiska odwieczne pytanie...
Żałuję tylko, że nie przedstawiono jednocześnie wizualizacji zagospodarowania placu wokół pomnika.
Żałuję tylko, że nie przedstawiono jednocześnie wizualizacji zagospodarowania placu wokół pomnika.
Ozdobny mini zdrój w prezencie dla Kielczan
Spółka „Wodociągi Kieleckie” zaprasza do udziału w dniu 19 czerwca 2009 r. w uroczystości odsłonięcia i symbolicznego przekazania w użytkowanie kielczanom mini zdroju z kielecką podziemną wodą, które zaplanowane jest na godz. 16.45.
Mini zdrój zostanie ustawiony przez „Wodociągi Kieleckie” na odcinku ul. Sienkiewicza - pomiędzy ulicą Małą a Dużą. Jego ufundowanie jest częścią tegorocznych obchodów Jubileuszu 80-lecia kieleckiej spółki wodociągowej.
http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... t2872.html
Spółka „Wodociągi Kieleckie” zaprasza do udziału w dniu 19 czerwca 2009 r. w uroczystości odsłonięcia i symbolicznego przekazania w użytkowanie kielczanom mini zdroju z kielecką podziemną wodą, które zaplanowane jest na godz. 16.45.
Mini zdrój zostanie ustawiony przez „Wodociągi Kieleckie” na odcinku ul. Sienkiewicza - pomiędzy ulicą Małą a Dużą. Jego ufundowanie jest częścią tegorocznych obchodów Jubileuszu 80-lecia kieleckiej spółki wodociągowej.
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Picie za darmo
Zdrój uliczny z czystą, pitną wodą znowu działa na ulicy Sienkiewicza, na placu między ulicami Małą a Dużą.
Uruchomili go wczoraj pracownicy Wodociągów Kieleckich. Poprzedni padł ofiarą wandali. Niszczyli go regularnie, aż wiosną ubiegłego roku Miejski Zarząd Dróg zdecydował o zdemontowaniu urządzenia. Teraz władze miasta mają nadzieję, że zdrój oprze się chuliganom. Choć wczoraj pogoda nie zachęcała do spacerów, to w upalne dni darmowa woda dla spragnionych z pewnością będzie się cieszyła powodzeniem.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... darmo.html
Zdrój uliczny z czystą, pitną wodą znowu działa na ulicy Sienkiewicza, na placu między ulicami Małą a Dużą.
Uruchomili go wczoraj pracownicy Wodociągów Kieleckich. Poprzedni padł ofiarą wandali. Niszczyli go regularnie, aż wiosną ubiegłego roku Miejski Zarząd Dróg zdecydował o zdemontowaniu urządzenia. Teraz władze miasta mają nadzieję, że zdrój oprze się chuliganom. Choć wczoraj pogoda nie zachęcała do spacerów, to w upalne dni darmowa woda dla spragnionych z pewnością będzie się cieszyła powodzeniem.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... darmo.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Nadrabiam zaległości w przeglądaniu forum … i chciałem wrócić do tematu pomnika Sienkiewicza.
Przyglądam się tej propozycji i … mam mieszane uczucia. Powoli dochodzę do wniosku, ze ci co namówili prof. Zemłę do zaprojektowania rzeźby chyba zapomnieli mu przekazać wnioski i zalecenia sądu konkursowego (lub zalecenia te przestały mieć znaczenie).
Zaryzykował bym tezę, że zaprezentowana rzeźba również nie uzyskała by akceptacji jury. Jest bardzo klasyczna, nawiązuje do wzorców XIX-wiecznych, dosłownie odnosi się do Quo Vadis ... a mnie osobiście kojarzy się z …nagrobkiem czy sarkofagiem (nieco mniejsza skala i idealnie pasuje na Powązki).
Rozpatrywanie koncepcji pomnika bez propozycji zagospodarowania okolicznego terenu, zwłaszcza gdy w konkursie wielokrotnie podkreślano ogromne znaczenie takiego powiązania, jest niejako krokiem wstecz.
Nie twierdzę, że to będzie zły, czy słaby pomnik, ale po takim rozstrzygnięciu konkursu oczekiwałem czegoś innego.
Dla przypomnienia wyciąg z zaleceń sądu konkursowego:
Przyglądam się tej propozycji i … mam mieszane uczucia. Powoli dochodzę do wniosku, ze ci co namówili prof. Zemłę do zaprojektowania rzeźby chyba zapomnieli mu przekazać wnioski i zalecenia sądu konkursowego (lub zalecenia te przestały mieć znaczenie).
Zaryzykował bym tezę, że zaprezentowana rzeźba również nie uzyskała by akceptacji jury. Jest bardzo klasyczna, nawiązuje do wzorców XIX-wiecznych, dosłownie odnosi się do Quo Vadis ... a mnie osobiście kojarzy się z …nagrobkiem czy sarkofagiem (nieco mniejsza skala i idealnie pasuje na Powązki).
Rozpatrywanie koncepcji pomnika bez propozycji zagospodarowania okolicznego terenu, zwłaszcza gdy w konkursie wielokrotnie podkreślano ogromne znaczenie takiego powiązania, jest niejako krokiem wstecz.
Nie twierdzę, że to będzie zły, czy słaby pomnik, ale po takim rozstrzygnięciu konkursu oczekiwałem czegoś innego.
Dla przypomnienia wyciąg z zaleceń sądu konkursowego:
1. Konkurs pozostawia niedosyt w zakresie wykorzystania form architektonicznych, mogących stanowić integralny element założenia pomnikowego oraz budować pożądaną dominantę przestrzenną – zaleca się dalsze poszukiwania twórcze idące w tym kierunku.
2. Zauważa się – bez przesądzenia o niecelowości takich prób - że w większości przypadków nie odbiegające od schematów, klasyczne przedstawienie figuralne na wysokim cokole (postumencie) daje efekty niezadowalające – w przeciwieństwie do interesujących prób umieszczenia postaci pisarza „w parterze”, w bezpośrednim zasięgu obserwatora, blisko posadzki placu.
3. Rzeźba poświęcona Henrykowi Sienkiewiczowi niekoniecznie musi tak silnie nawiązywać do wzorców XIX-wiecznych – sugerowane są poszukiwania form i środków ekspresji właściwych dla czasów współczesnych, XXI wieku, z poszanowaniem i uwzględnieniem zabytkowej kompozycji urbanistycznej i krajobrazu śródmieścia.
4. [...]