Centrum Development&Investments - DH Katarzyna
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Mam takie przemyślenie, że zaprezentowana wizualizacja nie jest nie tylko docelowa, ale i podobna do tego co będzie skierowane do realizacji, gdyż z wypowiedzi cytowanych przez jakąś gazetę (zamieszczone przez Shirek1):
Ale abstrahując od tego co wypisują gazety, mnie się podoba. Jest nowatorskie, nieregularny podział okien nie razi, a elewacja będzie grała z Placem Artystów. Budynek mieszkalny (ten z cukiernią) też nie jest secesyjny czy klasycystyczny, raczej modernistyczny, więc nowa elewacja Katarzyny będzie taką naturalnym rozwojem. W końcu historycznie rzecz ujmując miasto rozwijając się stosowało nową architekturę, a nie na siłę dopasowało do otoczenia. Zabudowa ma ze sobą harmonizować, a nie się powielać. Jakże nudna byłaby ul. Sienkiewicza, gdyby wszystkie budynki były w tym samym stylu.
Ja jestem za. Pod warunkiem, że inwestor nie pójdzie w jakieś pseudo-oszczędności, a raczej nie, bo kwota 30mln wydaje się mi dośc realna jak na tę wizualizację.
A na wizualizacji widać ino 4. Chyba, że poddasze będzie też "kondygnacją".Obiekt będzie liczył sześć kondygnacji, jedną podziemną i pięć nadziemnych.
Tak prawdę mówiąc na wizualizacji nie widać żadnych gzymsów i nawiązania do XIXw. zabudowy.Inwestorzy zapewniają, że planowana modernizacja uwzględnia historyczny charakter budynku oraz jego położenie w centrum Kielc.(...)
Fasada obiektu zostanie podzielona typowo dla struktury kamienicy. Ozdobią ją gzymsy, oddzielające poszczególne kondygnacje. Elewacje budynku będą nawiązywać do historycznej kompozycji kamienic czynszowych przy ulicy Sienkiewicza.
Ale abstrahując od tego co wypisują gazety, mnie się podoba. Jest nowatorskie, nieregularny podział okien nie razi, a elewacja będzie grała z Placem Artystów. Budynek mieszkalny (ten z cukiernią) też nie jest secesyjny czy klasycystyczny, raczej modernistyczny, więc nowa elewacja Katarzyny będzie taką naturalnym rozwojem. W końcu historycznie rzecz ujmując miasto rozwijając się stosowało nową architekturę, a nie na siłę dopasowało do otoczenia. Zabudowa ma ze sobą harmonizować, a nie się powielać. Jakże nudna byłaby ul. Sienkiewicza, gdyby wszystkie budynki były w tym samym stylu.
Ja jestem za. Pod warunkiem, że inwestor nie pójdzie w jakieś pseudo-oszczędności, a raczej nie, bo kwota 30mln wydaje się mi dośc realna jak na tę wizualizację.
Jeżpir
Można wiedzieć z jakiego źródła pochodzą te dane i logo nowej Katarzyny?Michał pisze:
Plan najmu - potencjalni najemcy:
Moda: 2053 m2
Gastronomia: 173 m2
Najemcy biurowi: 1808 m2
Powierzchnia projektu:
Handel: 2226 m2
Biura: 1808 m2
Komunikacja: 395 m2
Pomieszczenia socjalne: 84 m2
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright
- MadMike
No cóż... Muszę się zgodzić z cm'em... Budynek sam w sobie jest przeciętny... Nic niesamowitego, ani nowoczesnego sobą nie prezentuje. Jak na Kielce, to faktycznie nie jest źle, ale z pewnością nie jest to budynek o którym napiszą w Archivolcie, albo Architekturze Muratora. Tak więc budynek jest w miarę poprawny, choć bez rewelacji. Dużo jak zwykle będzie zależało od kultury wykonania i rodzaju zastosowanych materiałów...
Druga kwestia, to fakt poruszony przez cm'a... Ten budynek w tym miejscu nie pasuje. Jest zbyt krzykliwy, zbyt przeszklony i jak to niektórzy forumowicze błędnie nazywają "nowoczesny"... Coś takiego źle koresponduje z okolicznymi kamienicami, wzgórzem zamkowym i katedrą. Nie mówię tu, że budynek na siłę powinien być hisoryzujący, ale faktycznie powinien mieć więcej szacunku do okolicznej zabytkowej zabudowy... Konserwator powinien mieć choćby niewielki wpływ na architekturę tego budynku, bo wbrew temu co piszą w artykule nawiązań do okolicznej zabudowy nie ma w nim żadnych. Ochrona konserwatorska, to nie tylko zachowywanie wszystkich możliwych rozsypujących się ruder w mieście, ale też niedpopuszacznie do powstawiania obiektów, które w danym miejscu dominowałyby zabytkowy krajobraz, choć dominować nie powinny.
Bardziej ciekawi mnie, jak zostanie zaprojektowana dalsza część ulicy Kapitulnej... Na wysokości Hotelu Bristol.
Druga kwestia, to fakt poruszony przez cm'a... Ten budynek w tym miejscu nie pasuje. Jest zbyt krzykliwy, zbyt przeszklony i jak to niektórzy forumowicze błędnie nazywają "nowoczesny"... Coś takiego źle koresponduje z okolicznymi kamienicami, wzgórzem zamkowym i katedrą. Nie mówię tu, że budynek na siłę powinien być hisoryzujący, ale faktycznie powinien mieć więcej szacunku do okolicznej zabytkowej zabudowy... Konserwator powinien mieć choćby niewielki wpływ na architekturę tego budynku, bo wbrew temu co piszą w artykule nawiązań do okolicznej zabudowy nie ma w nim żadnych. Ochrona konserwatorska, to nie tylko zachowywanie wszystkich możliwych rozsypujących się ruder w mieście, ale też niedpopuszacznie do powstawiania obiektów, które w danym miejscu dominowałyby zabytkowy krajobraz, choć dominować nie powinny.
Bardziej ciekawi mnie, jak zostanie zaprojektowana dalsza część ulicy Kapitulnej... Na wysokości Hotelu Bristol.
Dołączę sie do grona krytyków 
Budynek sam w sobie moze i jest ładny i nowoczesny, jednak nie pasuje do tego miejsca...
Zwróccie uwagę jeszcze na to, ze bedzie doskonale widoczny z Placu Artystów, bedzie nad nim górowal - wolalbym w tym miejscu architketure ktora by cieszyla oczy i nawiazywala w jakims stopniu stylem do Starego miasta...
Szkło i kamień - to taka obecna moda, obawiam sie ze za kilkanascie lat juz to nie bedzie nowoczesne i zamiast upiekszac moze szpecic...
pozdr
Budynek sam w sobie moze i jest ładny i nowoczesny, jednak nie pasuje do tego miejsca...
Zwróccie uwagę jeszcze na to, ze bedzie doskonale widoczny z Placu Artystów, bedzie nad nim górowal - wolalbym w tym miejscu architketure ktora by cieszyla oczy i nawiazywala w jakims stopniu stylem do Starego miasta...
Szkło i kamień - to taka obecna moda, obawiam sie ze za kilkanascie lat juz to nie bedzie nowoczesne i zamiast upiekszac moze szpecic...
pozdr
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 66&page=45
Zobaczcie sobie opinię Stef-bud-a znawcy od siedmiu boleści, chłopak studuje architekturę i wie o czym pisze.
Zobaczcie sobie opinię Stef-bud-a znawcy od siedmiu boleści, chłopak studuje architekturę i wie o czym pisze.
Ciekawe co by powiedzieli Krakusi gdyby im takiego klocka ze szkła i kamieni postawili na rogu Grodzkiej i Rynku Głównego.
Ja rozumiem, nowoczesna architektura i rozwój miasta, ale od czego są historyczne dzielnice i starówki? Po co ochraniać stare miasta regulacjami konserwatora zabytków skoro można wszystko zburzyć i nabudować blaszaków?
Może i Katarzyna zabytkiem nie jest ale cała ulica Sienkiewicza pełni rolę starówki i powinna być architektonicznie zgodna z historycznymi kamienicami.
Ja rozumiem, nowoczesna architektura i rozwój miasta, ale od czego są historyczne dzielnice i starówki? Po co ochraniać stare miasta regulacjami konserwatora zabytków skoro można wszystko zburzyć i nabudować blaszaków?
Może i Katarzyna zabytkiem nie jest ale cała ulica Sienkiewicza pełni rolę starówki i powinna być architektonicznie zgodna z historycznymi kamienicami.
- MadMike
Co do Krakowa i Rynku Głównego, to podobny niechlubny przydadek mają Wrocławianie na swoim przepięknym rynku:

Absolutnie nie porównuję tego kloca, do nowej Katarzyny... Jest to kloc zbudowany wiele lat temu... Jednak pasuje on tej okolicy jak świni siodło... Bo to rynek najładniejszy w Polsce.
W tej chwili wszyscy mogą się zachwycać nowoczesną architekturą nowej Katarzyny, a za kilka, kilkanaście lat będzie ona już tylko tym, czym w tej chwili jest dla nas "Tęcza", która dobrej sławy "Sienkiewce" raczej nie przynosi.Trendy i upodobania się zmieniają...
Poza tym ten budynek nijak pasuje mi do okolicznych kamienic i pastorałowych latarni. Sienkiewicza nie jest nowoczesna i nie ma prawa taka być... z założenia.

Absolutnie nie porównuję tego kloca, do nowej Katarzyny... Jest to kloc zbudowany wiele lat temu... Jednak pasuje on tej okolicy jak świni siodło... Bo to rynek najładniejszy w Polsce.
W tej chwili wszyscy mogą się zachwycać nowoczesną architekturą nowej Katarzyny, a za kilka, kilkanaście lat będzie ona już tylko tym, czym w tej chwili jest dla nas "Tęcza", która dobrej sławy "Sienkiewce" raczej nie przynosi.Trendy i upodobania się zmieniają...
Poza tym ten budynek nijak pasuje mi do okolicznych kamienic i pastorałowych latarni. Sienkiewicza nie jest nowoczesna i nie ma prawa taka być... z założenia.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Dołączam do krytyków. Budynek przeciętny, no jak na warunki kieleckie nawet dobry, ale nie pasuje w tym miejscu. Podzielam zdania MadMike (nie będę ich powielać). Dodam jedynie, że (patrz fotka wrocławskiego rynku) ten kloc na rogu był niegdyś uważany za szczyt nowoczesności, a teraz... bez komentarza...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
Mnie się podoba, a za kilkanaście-kilkadziesiąt lat może ewentualnie powstać w tym miejscu coś zupełnie innego, nie każdy budynek musi być wieczny.MadMike pisze:a za kilka, kilkanaście lat będzie ona już tylko tym, czym w tej chwili jest dla nas "Tęcza", która dobrej sławy "Sienkiewce" raczej nie przynosi.Trendy i upodobania się zmieniają...

Katarzyna wygląda teraz szkaradnie, po przebudowie będzie o niebo lepiej.
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
To chyba ci studenci są z Wyższej Szkoły Technik Komputerowych i Telekomunikacji w Kielcach.jasiek pisze:znam studentow informatyki, ktorzy nie potrafia prostego programu w pascalu czy c napisac...msz1 pisze: Zobaczcie sobie opinię Stef-bud-a znawcy od siedmiu boleści, chłopak studuje architekturę i wie o czym pisze.