Centrum Development&Investments - DH Katarzyna

Zmiany w projektach inwestycji, info o niezrealizowanych projektach i subiektywna ocena przedstawionych koncepcji.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 18 czerwca 2009, o 18:41

Hit! Kielecka „Katarzyna” będzie wyglądać prawie jak dom handlowy Galeria Lafayette w Berlinie

Nowoczesny budynek, z zewnątrz szkło i kamień, wewnątrz sklepy i pomieszczenia biurowe – taki wkrótce będzie dom handlowy z tradycjami „Katarzyna”, usytuowany przy kieleckim deptaku.

Rewitalizację i przebudowę domu handlowego „Katarzyna”, który znajduje się u zbiegu ulic Sienkiewicza oraz Kapitulnej, prowadzącej do Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach, planuje Centrum Development & Investments.

Obiekt będzie liczył sześć kondygnacji, jedną podziemną i pięć nadziemnych. Na pierwszych trzech piętrach zlokalizowane zostaną punkty handlowe, a także kawiarnia, dostępna bezpośrednio z ulicy Sienkiewicza. Parter budynku przeznaczono na witryny sklepowe. Na najwyższych trzech kondygnacjach znajdą się nowoczesne biura.
Inwestorzy zapewniają, że planowana modernizacja uwzględnia historyczny charakter budynku oraz jego położenie w centrum Kielc.

- Założeniem naszego projektu jest wykreowanie nowoczesnego budynku handlowo - biurowego, który będzie uzupełniał dziewiętnastowieczną zabudowę kieleckiego deptaka - mówi Zbigniew Maćków z pracowni projektowej Maćków, która odpowiada za projekt „Katarzyny”.

Fasada obiektu zostanie podzielona typowo dla struktury kamienicy. Ozdobią ją gzymsy, oddzielające poszczególne kondygnacje. Elewacje budynku będą nawiązywać do historycznej kompozycji kamienic czynszowych przy ulicy Sienkiewicza.
Powierzchnia całkowita budynku wyniesie niemal 5 tysięcy metrów kwadratowych, przy czym 4 tysiące, to powierzchnie użytkowe, do wynajęcia. Około 1800 metrów zajmą biura, natomiast około 2200 metrów – punkty handlowo – usługowe. Obiekt będzie w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych.

Jak informuje Joanna Richter, członek zarządu Centrum Development & Investments oraz dyrektor zarządzający aktywami, koszt inwestycji powinien się zamknąć w kwocie 30 milionów złotych. – Czas potrzebny do zrealizowania projektu, to dwanaście miesięcy. Zaczniemy je liczyć, gdy uzyskamy pozwolenie na budowę, mamy nadzieję, że nastąpi to jeszcze w tym roku – kwituje Richter.

:arrow: http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... -w-berlini
===============================================
Kultowa Katarzyna zmienia image

Nowoczesna, kamienno-szklana elewacja o nieregularnie podzielonych oknach. Trzy kondygnacje sklepów i drugie tyle biur, ciche windy i klimatyzacja - tak po remoncie wyglądał będzie Dom Towarowy "Katarzyna" na kieleckim deptaku.

Wiadomości Kielce Inwestycje - Nasze domy handlowe stoją w centrach miast, przy głównych ulicach. Tak jest też z Katarzyną. Zdajemy sobie sprawę, jaką rangę dla mieszkańców mają te nieruchomości. Dlatego staramy się współpracować z renomowanymi projektantami, władzami miasta i miejskimi służbami - zapewniała Joanna Richter, członek zarządu Centrum Development&Investments. Przedstawiciele tej spółki, odpowiedzialnej za rewitalizację dawnych domów towarowych w całej Polsce, ujawnili w czwartek w Kielcach plany remontu budynku na rogu ulic Sienkiewicza i Kapitulnej. Skończy się na przełomie 2010 i 2011 roku i będzie kosztował 30 mln zł.

- Architekturę budynku zaprojektowaliśmy po analizie domów występujących przy ulicy Sienkiewicza. Ale niczego nie chcemy udawać, to będzie nowoczesny budynek - opowiadał o projekcie architekt Zbigniew Maćków.

W nowej Katarzynie dolne kondygnacje zajmie handel, ostatnie - biura. - Nie będzie to wielka galeria handlowa, która wysysa ludzi z innych miejsc ulicy Sienkiewicza. To ma być jeden z punktów, który ludzie odwiedzają, przychodząc na deptak - mówił Maćków.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... image.html

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 18 czerwca 2009, o 18:55

Mnie się podoba. Mało tego, brakuje mi w Kielcach, także właśnie w starej części miasta, nieszablonowych plomb i projektów. W pierwszej chwili skojarzyła mi się jakoś ta ostatnia wizualizacja z Metropolitan Normana Fostera na Placu Piłsudskiego w Warszawie, który faktycznie średnio tam pasuje. Ale ten u nas robi na mnie pozytywne wrażenie. Jestem za.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 18 czerwca 2009, o 19:06

Obrazek

Plan najmu - potencjalni najemcy:
Moda: 2053 m2
Gastronomia: 173 m2
Najemcy biurowi: 1808 m2

Powierzchnia projektu:
Handel: 2226 m2
Biura: 1808 m2
Komunikacja: 395 m2
Pomieszczenia socjalne: 84 m2

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 18 czerwca 2009, o 19:58

Przebudowa „Katarzyny”

Wybudowany w latach 20. ubiegłego wieku Dom Handlowy „Katarzyna” ma zmienić swój wizerunek. Wrocławscy inwestorzy, którzy pracują nad projektem, zaprezentowali wizualizację obiektu. Będzie miał duży, przeszklony parter. Trzy pierwsze piętra przeznaczone zostaną na sklepy, pozostałe dwa na biura.

Kamienica została zaprojektowana w nowoczesny sposób. Główne materiały to kamień w różnych odcieniach i szkło. Wrocławscy projektanci pokazali projekt budynku. Inwestor to firma, która specjalizuje się w rewitalizacji obiektów przy głównych ulicach miast. Na swoim koncie ma kilkanaście budynków w Warszawie, Wrocławiu czy Szczecinie. W Kielcach na razie inwestorzy starają się o pozwolenie na budowę. Liczą na to, że procedura administracyjna potrwa do końca roku. Na przebudowę „Katarzyny” potrzebują 12 miesięcy. Inwestycja ma kosztować 30 mln zł.

http://ww6.tvp.pl/1498,20090618914200.strona

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 czerwca 2009, o 21:21

A mnie się nie podoba. Przynajmniej po tym, co widzę na wizualizacji. No i na pewno nie w tym miejscu. Mam nadzieję, że może wykonanie uratuje ten budynek i w rzeczywistości sprawi na mnie lepsze wrażenie, chociaż - dach w tej formie połączony z nowoczesną bryłą??? Niestety nie gra mi to zupełnie :( . Jedynym plusem jest to, że stanowi zaczątek pierzei ul. Kapitulnej.

msz1

Post autor: msz1 » 18 czerwca 2009, o 21:36

cm pisze:A mnie się nie podoba. Przynajmniej po tym, co widzę na wizualizacji. No i na pewno nie w tym miejscu. Mam nadzieję, że może wykonanie uratuje ten budynek i w rzeczywistości sprawi na mnie lepsze wrażenie, chociaż - dach w tej formie połączony z nowoczesną bryłą??? Niestety nie gra mi to zupełnie :( . Jedynym plusem jest to, że stanowi zaczątek pierzei ul. Kapitulnej.
No nie jestem w szoku, kielczanom podoba się tandetny dom ZW a nie podoba nowa Katarzyna, ten projekt jest po prostu kozacki, żeby tylko wyszło nie gorzej niż na wizce.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 czerwca 2009, o 21:41

msz1 pisze:No nie jestem w szoku, kielczanom podoba się tandetny dom ZW a nie podoba nowa Katarzyna
Nic na to nie poradzę, proszę szanownego nietandetnego :) Nie będę sie snobował i udawał mędrszego niż jestem. Piszę po prostu o swoich odczuciach. A projekt - może dlatego właśnie, że "kozacki" nie pasuje mi do tej lokalizacji ;)

msz1

Post autor: msz1 » 18 czerwca 2009, o 21:49

cm pisze:
msz1 pisze:No nie jestem w szoku, kielczanom podoba się tandetny dom ZW a nie podoba nowa Katarzyna
Nic na to nie poradzę, proszę szanownego nietandetnego :) Nie będę sie snobował i udawał mędrszego niż jestem. Piszę po prostu o swoich odczuciach. A projekt - może dlatego właśnie, że "kozacki" nie pasuje mi do tej lokalizacji ;)
No tak, czyli lepiej równać w dół i zbudować 1 kondygnacyjną kamienicę, krytą papą, podobną do tych z ul. Małej. A tak swoja drogą ciekaw jestem co o tym projekcie sądzą: nasz forumowy architekt i forumowy guru od inwestycji? :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 18 czerwca 2009, o 21:50

Pierwsze (i nie tylko pierwsze) moje skojarzenie to uderzające podobieństwo z pewnym budynkiem w Warszawie, którego nazwy niestety nie mogę sobie przypomnieć (tylko kolor inny, bo tamten niebieski). Ogólnie mi się podoba, nawet bardzo, ale... nie jestem przekonany co do lokalizacji. Nie mam wystarczającej wyobraźni przestrzennej więc nie powiem czy będzie tam pasować czy nie - muszę zobaczyć na żywo.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 czerwca 2009, o 21:58

msz1 pisze:No tak, czyli lepiej równać w dół i zbudować 1 kondygnacyjną kamienicę, krytą papą, podobną do tych z ul. Małej
Tak, oczywiście, zawsze o czymś takim marzyłem, myślę, że to świetny pomysł :lol:
OK, żarty na bok - po prostu nie podzielam zachwytów nad tym, co zobaczyłem na wizualizacji - chyba mam do tego prawo? Ten budynek być może świetnie wpasowałby się w tzw. "trójkąt bermudzki" i wtedy, sąsiadując z hotelem Dal, poniekąd współgrałby z nim, jednocześnie polemizując z tandetnością jego wykonania i górując nad nim dopracowaniem szczegółu. W tym miejscu gryzie mi się z otoczeniem (i bynajmniej nie mam tu na myśli tego parterowego g... przy Kapitulnej).

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 18 czerwca 2009, o 22:07

ja to juz nie wiem jak buduja zwykle budynki/kamienice itp to narzekacie ze w kielcach nie ma odwaznych projektow, jak juz jest cos odwaznego/nowego jak na kielce to tez narzekacie... :roll: :roll: :roll:

lokalizacja jest ok i urozmaici architektore centrum 8)

msz1

Post autor: msz1 » 18 czerwca 2009, o 22:11

shogun2111 pisze:ja to juz nie wiem jak buduja zwykle budynki/kamienice itp to narzekacie ze w kielcach nie ma odwaznych projektow, jak juz jest cos odwaznego/nowego jak na kielce to tez narzekacie... :roll: :roll: :roll:

lokalizacja jest ok i urozmaici architektore centrum 8)
Bo kielczanie nie przywykli do dość nowatorski i odważnych projektów.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 czerwca 2009, o 22:12

Odważny projekt to ja bym chciał zobaczyć przy IX wieków, przy Warszawskiej, Solidarności, itp. Tutaj wolałbym coś bardziej stonowanego. Z resztą - odważny czy nie odważny - dla mnie najważniejsze jest tu ściśle subiektywne kryterium "podobania się" - a z gustami się nie dyskutuje, podobno.

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 18 czerwca 2009, o 22:23

pewnie jak by na IX w zrobili cos naprawde nowatorskiego tez by bylo narzekanie ze nie pasuje do okolicznej architektory, tylko do czego mialoby niby pasowac jak u nas nie ma nic nowatorskiego.

w niemczech, austrii w miastach o podobnej wielkosci sa budynki ktore u nas beda nowatorskie nawet za sto lat, tam architektura sie wzajemnie uzupelnia i lacze nowe ze starym, wszystko jest ladnie wkomponowane i dobrze wyglada a u nas....... :roll:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 19 czerwca 2009, o 05:58

Mnie sie osobiście podoba, jest taki nowatorski i wprowadzi kolejną atrakcję na Sienkiewicza! Wspaniałym i możliwe że nie wykluczonym będzie to iż znajdzie sie tam jakaś knajpka, restauracja jakich na deptaku brakuje. Ta część będzie życ bardziej. Przypomina troche przyszła galerie IX lub X wieków Kielc. :)
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

ODPOWIEDZ