Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 3 czerwca 2009, o 16:26

B@rteK pisze:Póki co bliżej nam do krajów byłego ZSRR niż do Skandynawii czy Europy Zachodniej.
z tym się nie zgodzę, aż takiej nędzy nie mamy jak w Ukrainie, Rosji czy na Białorusi. Ja sądzę że my jesteśmy pomiędzy Europą zachodnią a byłymi krajami ZSRR. Ale moja wyobraźnia nie jest tak daleka i jeszcze nie widzę komunikacji doskonałej w Kielcach.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 3 czerwca 2009, o 17:48

Ziarek pisze:z tym się nie zgodzę, aż takiej nędzy nie mamy jak w Ukrainie, Rosji czy na Białorusi.
Jasne, że takiej nędzy to nie ma, ale na pewno właśnie my mamy blisko do takiego stanu rzeczy. Już mamy 22 ich autobusy, a po naszym mieście jeździ jeszcze sporo przestarzałych konstrukcji (Jelcz, Ikarus). A działania ZTM i MPK bardziej przypominają mi jednak bardziej Ukrainę niż np. Finlandię. ;)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Cervo

Post autor: Cervo » 3 czerwca 2009, o 18:32

Byłem w Finlandii i powiem Wam, ze o dziwo tabor autobusowy czy tramwajowy (w Helsinkach) wcale nie był nowszy niż w Warszawie.

Różnica polegała na tym, że był on zadbany. Jasne, tam są inni ludzie, ale to bardziej kwestia serwisowania niż nowych zakupów- mimo że ich na to stać.

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 3 czerwca 2009, o 22:28

Ziarek pisze: z tym się nie zgodzę, aż takiej nędzy nie mamy jak w Ukrainie, Rosji czy na Białorusi. Ja sądzę że my jesteśmy pomiędzy Europą zachodnią a byłymi krajami ZSRR. Ale moja wyobraźnia nie jest tak daleka i jeszcze nie widzę komunikacji doskonałej w Kielcach.
Fakt jest faktem, niezaleznie czy sie z tym zgadzasz, czy nie. Czy bywasz w Rosji/Bialorusi/Ukrainie, aby mowic o "nedzy"? Proponowalbym sie wybrac i dopiero wtedy ocenic, ktory kraj jest jest pomiedzy czym. Ja mam to szczescie, ze bywam, korzystam i co moge stwierdzic:
1)Jednoznacznie blizej nam do bylych republik ZSRR niz Niemiec i nie chodzi tu tylko o tabor, ale o chociazby o kulture zachowan komunikacyjnych czy inwestycje w komunikacje. A samym stopniem inwestycji porownalbym nas do Ukrainy, bo np. w Rosji projekty komunikacyjne sa naprawde na o wiele wieksza skale niz u nas. Jesli chodzi o tabor-ten jest naprawde porownywalny do naszych miast. Powiedzialbym nawet, ze w Kielcach widuje gorszy tabor od tego z Rosji czy Bialorusi-tak dla przykladu.
2)O polowie drogi pomiedzy ZSRR i Europa Zachodnia (chociaz nie lubie tego stwierdzenia, bo nie cala EZ jest ucywilizowana, vide Wielka Brytania, tak jak nie cala Europa Srodkowa jest dnem, vide Czechy, Wegry) mozna mowic w przypadku Slowacji, a o tym, ze blizej krajowi do Niemiec niz do ZSRR np. w przypadku np. Czech.
3)Jesli chodzi o tabor, to normalne jest, ze w cywilizowanych krajach tabor tramwajowy jezdzi po 30 lat, a autobusowy po 15. W koncu na tyle jest przewidziany do eksploatacji. Nie chodzi tu takze o ludzi, a o podejscie do wykonywania uslug i utrzymania taboru w odpowiednim stanie. Ten ma duzo pieniedzy, kto mysli. A kto nie mysli - to widac w Polsce.

I zebysmy byli blizej "zachodu" to nie jest kwestia 5 czy 10 lat, ale 30-40, a w przypadku Bialorskich czy rosyjskich systemow, to zalezy od miasta-bo jedne sa takie jak Krakow pod katem komunikacji, inne jak Kielce, a jeszcze inne jak Lublin badz jeszcze gorsze. Stad tez Rosje i Bialorus uplasowalbym jakies 7-8 lat za nami. Ukraine jakies 15. Nie zmienia to faktu, ze nawet 15 nie rowna sie 40. A zebysmy byli w usrednieniu w polowie drogi miedzy wschodem a zachodem, roznicy pomiedzy tymi powinno byc jakies 80 lat. A nie jest.

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 4 czerwca 2009, o 07:24

Ranne cztery pasażerki po zderzeniu autobusu miejskiego

Urazy rąk, nóg, głowy, klatki piersiowej - takie obrażenia mają cztery pasażerki autobusu miejskiego w Kielcach. Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że to nie kierowca był winien, tylko człowiek za kierownicą forda.

Policjanci ustalili, że na ulicy Warszawskiej w Kielcach kierowca forda mondeo skręcając w prawo na parking wymusił pierwszeństwo i zmusił kierującego autobusem do nagłego hamowania. Pasażerki w wieku od 42 do 74 lat upadły.

Lekarze udzielili im pomocy.

Źródło: Echo Dnia Kielce

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 4 czerwca 2009, o 14:00

Erotis o tym już jest napisane stronę wcześniej :?
Obrazek

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 5 czerwca 2009, o 08:56

Niektóre autobusy mają czarne wstążki na lusterkach.Dzisiaj pewnie pogrzeb zamordowanego kierowcy.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 5 czerwca 2009, o 11:39

Dzisiaj się zaczęła żałoba, pogrzeb jutro o 12.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 9 czerwca 2009, o 23:46

Taka nowa fajna nowina :D : #307 jest pomalowany w barwy miejskie, stał na kanale wiec dziś (10.06.09 r.) lub jutro wyjedzie. Malowanie identyczne jak #300, pas czerwony za wysoko :!:

Ziarek

Post autor: Ziarek » 10 czerwca 2009, o 08:26

Wczoraj na bazie sobie go obejrzałem, nawet fajnie go pomalowali, ale numery taborowe z tyłu to masakra. Każda cyfra w inną stronę odchylana. Jak przyjdę z wycieczki (takiej nie dużej:P) to napiszę jeszcze trochę.
A i gdzieś wyjeżdżał #307 bo po 21 zjeżdżał na bazę. Raczej robił kurs bo miał włączone wyświetlacze, bo gdyby robił jazdę próbną to na pewno nie włączał by kierowca wyświetlaczy.

EDIT (14:10):
Jelcz #686 stoi w hali i czeka już na NG, #903 nie ma dolnego panelu z przodu, pewnie tamten szlak trafił bo był popękany i na koniec zostawiłem najlepsze co wczoraj zobaczyłem, otóż Ikarus #211 otrzymał stylowe ramki :D :shock: :evil: :x :? .

A z dzisiaj:
Gość z PZU robił zdjęcie pękniętej z przodu szyby #902, ktoś lub coś uderzyło w nią. Przy okazji #902 wycieka olej od kilku dni i mechanicy nie mogą temu zaradzić.

Zauważone ostatnio:
#356 ma coś nie tak z silnikiem, dziwnie pracuje, #367 miał wymienianą szybę tylną, możliwe że, #914 nie długo będzie jeździć z przednimi kołpakami MANa, bo zgubił prawy przedni kołpak, wczoraj w #191 spaliła się stacyjka na Żytniej.

Jak w przedziale pasażerskim SAMy są bardzo nie komfortowe ze względu na głośną prace silnika, tak w kabinie kierowcy jest super podczas jazdy, wczoraj miałem przyjemność jechać w kabinie kierowcy (#237) z bazy pod Kadzielnię i do Kaczyna i z powrotem do Kielc, kierowcy chwalą sobie go pod względem jazdy, świetnie sobie radzi pod górkę i można nieźle nim rozwinąć prędkość na prostej.

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 10 czerwca 2009, o 19:33

Z małego placu zniknął #645.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 11 czerwca 2009, o 09:35

Tylko to mi się udało cyknąć:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 czerwca 2009, o 00:13

Obrazek
MPK szykuje wymianę przegubowców
Marcin Sztandera
2009-06-12, ostatnia aktualizacja 2009-06-12 19:42

Kieleckie MPK przymierza się do wymiany najstarszych autobusów przegubowych. Niewykluczone, że najpierw zastąpi je kolejny SAM.
Wymiana przegubowców jest konieczna, bo wynika z umowy Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji z Zarządem Transportu Miejskiego w Kielcach. - Poza tym ikarusy mają już swoje lata. Na początek myślimy o wymianie jednego, dwóch wozów - mówi Władysław Wotliński, członek zarządu MPK.

Miejski przewoźnik ma teraz ok. 40 ikarusów, najstarsze pochodzą z 1994 roku. Znacznie nowsze są tylko dwa SAM-y, czyli zmodernizowane i przebudowane przez Zakłady Naprawy Samochodów w Solcu Kujawskim jelcze m181. Dzięki temu oba wozy można było zarejestrować jako fabrycznie nowe, chociaż wykorzystano w nich części jelczy wyprodukowanych w 1996 roku.

- Jestem już po rozmowie z prezes MPK Elżbietą Śreniawską. Zapowiedziała, że firma przymierza się do zakupu kolejnego SAM-a - informuje Marian Sosnowski, dyrektor ZTM. Podkreśla, że formalnie nie ma nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. - Na pewno ten wóz będzie lepszy niż stary ikarus. Ale z drugiej strony nie jest to powiew świeżości - mówi Sosnowski. Podkreśla, że ma to być ostatni tego typu samochód kupiony przez MPK. - Takie mam zapewnienie - dodaje.

Wotliński twierdzi, że ta transakcja nie jest jeszcze przesądzona. - Nie jestem zwolennikiem SAM-ów, chociaż ich cena rzeczywiście jest atrakcyjna - mówi. SAM kosztuje bowiem ok. 350 tys. zł, tymczasem nowy przegubowiec marki MAN lub Solaris to wydatek rzędu miliona złotych. Przerabiane w Solcu Kujawskim jelcze nieźle sprawują się latem i wiosną. Zimą zamarzała im instalacja pneumatyczna. - I autobus potrafił stanąć na trasie - opowiada Wotliński. Dlatego MPK zamierza starać się o autobusy bardziej renomowanych marek. - Oczekują tego pasażerowie, my też uważamy, że to najlepsze rozwiązanie. Choć wiadomo, że MPK nie jest w stanie od razu wymienić całego taboru - tłumaczy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... owcow.html

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 czerwca 2009, o 00:40

Mój komentarz do sprawy: Ela chce SAMa, lubi je tak samo jak Marek - poprzedni prezes, którzy posiłkowali się opinią Śledzia, któremu również się podoba, a który pracuje już w PKS-ie. Jedyną osobą, która o SAMie ma złe zdanie, jest o dziwo Wotliński, który (lekko mówiąc) mimo swojego braku kultury osobistej, jest najbardziej pozytywną osobą w tym zamieszaniu. Pierwszy raz mogę mu przyznać rację i wydaje się najtrzeźwiej myślącą osobą w firmie.
A Sosnowski? MPK śmieje się mu w twarz, wiedząc że on i tak nie może nic zrobić. Może tylko prosić o to, żeby to był ostatni SAM. Ela mówi, że to już ostatni raz, ale zobaczymy jak to będzie... miejmy nadzieję, że ostatni, ale MPK już dużo obiecywało. Stanowczo za dużo.
Jestem pewny, że ten SAM rocznik 2008 pójdzie szybciej do huty niż MAZ 2008 i nie zmienia tego fakt, że ma nową ocynkowaną kratownicę. O żywotności Ikarusów mogą pomarzyć. Te SAMy telepią się przy byle dziurze. Już nie wspominając o tym, że elementy mechaniczne (skrzynia, silnik) już się sypią. Wiadomo, nie są nowe przecież.
A zapewnienia MPK o tym, że większa partia będzie już renomowanego producenta? Nie może być inaczej, bo w ciągu kilku miesięcy ZNS nie przerobi 10 SAMów, nie mają takich mocy przerobowych, zwłaszcza że mają również innych kontrahentów, którym robią remonty.
Ale jak Ela zapewniała, miały być kupione nastepne Urbino 12 w tym roku. Czyżby miało się coś zmienić? W sumie, to dobrze gdyby kupili teraz partię 18-tek. Najstarsze Ikary ledwo zipią, czas najwyższy na ich zastąpienie. Byle nie SAMami.
Dla firmy bardziej opłacalne jest kupno 18-tek w tym roku, bo w przyszłym szykuje się im większy zakup, aby obniżyć średnią do 9 lat. Wtedy będzie im łatwiej wyrobić się finansowo kupić 12-tki w większej ilości sztuk.
A wracając do SAMów. Nie wiem co nasz ustawodawca wymyśli, ale możliwe że wkrótce już nie będą mogły jeździć w komunikacji miejskiej. I co wtedy zrobi MPK? :twisted:
Od jesieni chyba wchodzi norma EURO 5, co znaczy że do kolejnych SAMów musieliby wsadzać silnik EURO 4. Może chociaż ta bariera ich zatrzyma. 8)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 16 czerwca 2009, o 19:19

Jak prezentuje się obecnie ilość dwudrzwiowych MANów w MPK Kielce? Czy zniknęły któreś z ostatniej kieleckiej dostawy?

ODPOWIEDZ