Echo Investment - Galeria Echo

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 23 maja 2009, o 08:01

Rozbudowa Galerii Echo zagrożona?

W kieleckiej spółce Echo Investment, która prowadzi projekt rozbudowy Galerii Echo gruchnęły plotki, że inwestycja ta zostanie wstrzymana, bo spółka nie ma skąd pozyskać finansowania tej inwestycji. Jakie jest oficjalne stanowisko inwstora w tej sprawie?

Podobno banki nie chcą udzielić kredytu na rozbudowę Galerii Echo, podobno ludzie pracujący przy tym projekcie zostali przesunięci do innych zadań. A Echu Investment aż huczy od plotek, ale wszystko wiadomo na zasadzie „podobno”. Czy rozbudowa supernowoczesnego i tak oczekiwanego przez mieszkańców centrum handlowego zostanie wstrzymana lub opóźniona? Faktem jest, że Echo Investment najpierw ogłosiło, iż nowe centrum zostanie otwarte pod koniec 2010 roku, ale w najświeższym raporcie firmy za I kwartał sprzed kilku dni czytamy już, że terminem otwarcia będzie rok 2011.

- Na razie wszystko idzie zgodnie z założeniami i nie planujemy nic zmieniać. Galeria powinna być otwarta pod koniec 2010 roku. Owszem, po doświadczeniach z otwarcia pierwszego etapu inwestycji kilka lat temu nie można wykluczyć pewnego poślizgu wynikającego z tego, że najemcy nie zdążą na czas wykończyć i otworzyć swoich lokali. Tak było w przeszłości, że galeria już działała, ale niektóre sklepu dopiero kończyły wystrój, albo były malowane lub towarowane. Teraz chcemy, żeby galerię otworzyć dopiero wtedy, gdy wszyscy najemcy będą gotowi, żeby od razu zrobić dobrze wrażenie na klientach i żeby nikt nie musiał oglądać w niektórych sklepach robotników przy pracy - dementuje plotki o wstrzymaniu bądź przesunięciu prac doradca ds. public relations spółki Echo Investment Wojciech Gepner.

:arrow: http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... 13410.html

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 23 maja 2009, o 10:48

Przecież już są opóźnieni...
Every dream has a price

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » 23 maja 2009, o 10:58

Potwierdzają się nieautoryzowane informacje wychodzące od wysokopostawionych osób w EI. Nie wróży to nic dobrego. Kolporter zamyka salony multimedialne, a to tylko wierzchołek góry lodowej...

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 23 maja 2009, o 18:47

Mikołaj pisze:Potwierdzają się nieautoryzowane informacje wychodzące od wysokopostawionych osób w EI. Nie wróży to nic dobrego. Kolporter zamyka salony multimedialne, a to tylko wierzchołek góry lodowej...
A co te wysokopostawione osoby mówiły?

Tak sobie jeszcze myślę, że jeśli Echo miałoby problemy z finansowaniem tej inwestycji to mogliby GE wraz z projektem rozbudowy po prostu sprzedać.

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 23 maja 2009, o 23:31

Wiem że w Łodzi pozawieszali projekty...
Jak z innymi nie wiem.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 24 maja 2009, o 00:31

Spokojnie, zwróćcie uwagę, że nie ma na rynku finansowania, więc także EI może i pewnie ma z tym problem. Projekty komercyjne tej skali nie są dziś mile widziane przez banki, bo są obarczone dużym ryzykiem. Z dwóch powodów: zbyt wysokich czynszów (umowy są z 2008r. przy kursie 3,2 PLN/1 EUR) i fatalnej kondycji większości najemców (padło Monnari, padła Galeria Centrum, padają inne spółki odzieżowe). Ponadto prawie wszyscy, albo nawet dokładnie wszyscy najemcy chcą redukcji czynszów. To jest bardzo istotna okoliczność dla ludzi z ryzyka banków. Kwestia czasu, trzeba przeczekać.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 24 maja 2009, o 09:14

Dobra wiadomo było że są opóźnienia i że ciężko znaleźć finansowanie, jeden bank na pewno nie wyłozy takiej kasy a kilka banków to kilka razy ten sam problem i wszystko się przeciąga...
Ale co z Halą:
HALA NA ŚWIĘTA

Także w przyszłym roku rozpocznie się budowa hali sportowej dla uczelni, która jest elementem rozliczenia za dzierżawę gruntu. Ma być gotowa przed Bożym Narodzeniem 2009 roku. Będzie się składała z dwóch pawilonów: jedno- i dwukondygnacyjnego.

- Studenci ćwiczą w adaptowanej sali laboratoryjnej, która nie spełnia wymogów do rozgrywania zawodów - tłumaczy kanclerz uczelni Barbara Goszczyńska. - W nowej hali zaprojektowano dwa boiska do siatkówki, boiska do piłki ręcznej, nożnej halowej oraz dwa korty tenisowe. Obiekt będzie nadawał się do przeprowadzania zawodów międzynarodowych, a także do organizacji innych imprez studenckich, które teraz odbywają się w stołówce, gdzie możemy wpuścić tylko 50 osób. W niższym budynku powstaną strzelnica, sale do aerobiku, siłownia oraz magazyny i pomieszczenia administracyjne.

Agata Kowalczyk
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4/52539128
Mam nadzieję że wywiążą się z umowy...,
Jak chcą oddać na Święta to cykl takiej Hali to 6-12 miesięcy tak że już powinni zaczynać...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 4 czerwca 2009, o 17:11

Kolejne plotki galeryjne mówią o zamknięciu części galerii dopiero w styczniu-lutym ;).
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

boogie

Post autor: boogie » 4 czerwca 2009, o 22:25

tjesli mowimy o plotkach... czesc galerii ma byc zamknieta dopiero na wiosne przyszlego roku, ale hale maja pdobno wczesniej zaczac budowac

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 4 czerwca 2009, o 22:34

No hale zaczną wcześniej budować. Część galerii zamykają bo będą musieli się przebić do tej nowej części. Na pewno tam przy jedzeniu.

bobek

Post autor: bobek » 5 czerwca 2009, o 16:14

Wydaje mi się że teraz poczekają z dalszymi pracami do oddania parkingu wielopoziomowego do użytku i dopiero wtedy wezmą się za wyburzanie części galerii od kinoplexu aż do Al. Solidarności. Chociaż hale dla PŚk mogli by już zacząć budować.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 5 czerwca 2009, o 18:12

Termin rozpoczęcia budowy hali sportowej dla PŚk: marzec 2009. Instytucja publiczna powinna się chyba upomnieć o swoje.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 8 czerwca 2009, o 11:07

Coś montują na dachu parkingu, jakieś czerwone słupki ale nie widzę dokładnie z tej odległości :)

Gajtek

Post autor: Gajtek » 8 czerwca 2009, o 12:57

to jest oświtlenie ... lampy na 2 strony słupów ... prawdopodobnie 4 rzędy
Kielce - tu jest moje miejsce

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 9 czerwca 2009, o 18:02

Przy łączniku dorobili schody dla klientów, choć przy tym kącie nachylenia mógłby to spokojnie być podjazd (może będzie, na razie widać schody z betonu), oprócz tego droga dojazdowa do parkingu i hali w połowie ułożona, uszczelniają szpary między elementami elewacji i wstawione są ka każdym piętrze drzwi do galerii, na razie oczywiście zamknięte.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uwagę moją przykuła też... studzienka, jeśli można tak to nazwać, jakieś wejście do kanałów, nie mam pojęcia do czego może służyć, do odpowietrzania kanałów czy coś, bo raczej nie do wchodzenia. Docelowo pewnie jakiś daszek się pojawi
Obrazek Obrazek
Szykują się już też chyba do budowy hali sportowej, acz wciąż nie mogę rozgryźć dlaczego najpierw zrobili parking i dojazd i jak uda im się go nie zniszczyć w trakcie budowy?
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 czerwca 2009, o 18:24 przez Petras, łącznie zmieniany 1 raz.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

ODPOWIEDZ