Jaka będzie średnia cena m2 mieszkania w K-cach w IV kw '09

Dla tych, którzy urządzają, remontują i nie tylko.

Moderatorzy: sueno, Sirek1

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 26 maja 2009, o 13:48

Mikołaj pisze:A może sytuacja w ościennych gminach jest dużo łatwiejsza niż w naszym mieście. Plan dla terenów przy zalewie (Klonowa) już drugi rok nie może być uchwalony, bo ciągle się odwołują właściciele gruntów chcąc mieć prawo do budowy nad samą wodą. Wszysko jest proste gdy patrzy się na to z boku. Ale również jestem zdania, że mieliśmy do czynienia z przekrętem na Ślichowicach, będziemy mieli do czynienia z przekrętem na Paderewskiego (Spółka Wolność i PiS). Z Kolporterem i Conditte byłbym ostrożniejszy.
Co do Conditte to chyba zatrudniają wrózkę która zawsze wie jaka jest najtańsza oferta we wszystkich miejskich przetargach i ją przebija o parę procent.

A ja jako wyborca podatnik i mieszkaniec tego miasta mam prawo oceniać i głosić swoje oceny prezydenta, to nie komuna.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 26 maja 2009, o 15:15

Owszem, jest wolność słowa, ale ma ona też swoje granice. Mam nadzieję, że ludzie z Urzędu Miasta ci je wskażą, bo w końcu pokazało się twoje prawdziwe oblicze. Jak widać przeszkadza ono też i innym, w tym moderatorom, ale to już nieistotne, ważny jesteś ty, przepraszam TY

Awatar użytkownika
paddy

Post autor: paddy » 27 maja 2009, o 00:55

T0MIKE pisze:
paddy pisze:Jeszcze nie ma połowy roku a podobno gdzieś na Czarnowie można kupić m2 za 4k...
Aaa, nie jest ona ani średnia, ani stała. Do spięcia finasowania potrzeba nam 6 szybko sprzedanych mieszkań. Potem pozostają "stare" ceny, czyli średnio ok. 4.500 zł za m2. Poza tym te 6 mieszkań to najmniej atrakcyjne. W tym tygodniu mamy już umówione 3, więc zostanie nam sprzedać jeszcze 3 w tej cenie i koniec. Będziemy mieli zamknięte finansowanie 100% realizacji. Nie uwzględniałbym więc tego w rozlieczeniach na koniec br.
Dobra, całkiem poważnie - czy możesz mi napisać które to dokładnie mieszkania? Może być na priva lub podam e-maila.

EDIT:
Chyba już je znalazłem na gratka.pl.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 27 maja 2009, o 07:46

II i III piętro. Pierwsze ma bardzo duże tarasy, więc nie ma go w tym zestawieniu. Dalej uważamy, że najdrożej powinno być najwyżej. I póki co ta filozofia się sprawdza. Ale jak już powiedziałem do końca czerwca sprzedamy je i potem wracamy do poprzednich cen. Wszyscy spodziewają się ożywienia po wakacjach, więc chcemy ewentulanie z niego także skorzystać, więc wrócimy do cen powyżej 4.500 zł.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 27 maja 2009, o 11:21

gery_pery pisze:Co do Conditte to chyba zatrudniają wrózkę która zawsze wie jaka jest najtańsza oferta we wszystkich miejskich przetargach i ją przebija o parę procent.
A ja jako wyborca podatnik i mieszkaniec tego miasta mam prawo oceniać i głosić swoje oceny prezydenta, to nie komuna.
Ha ha ha ha ha, uśmiałem się jak norka...
Co sugerujesz? Że Prezydent, czy ktoś inny z UM "donosi" komuś o cenach ofert konkurencji? Jeżeli tak, to głupoty piszesz (z całym szacunkiem dla pozostałej Twojej wiedzy i inteligencji) i nie masz pojęcia o procesie składania i otwierania ofert w zamówieniach publicznych. Otóż oferty składa się i otwiera tego samego dnia, a czas złożenia i otwarcia ofert różni się od siebie o 15-30minut. Ciekawe jak w tym czasie ktoś miałby w sposób dykretny otworzyć oferty, znaleźć tę najtańszą, dać cynk komu trzeba i zakleić je w taki sposób by nie było widać i przybić pieczątkę (nieraz) firmową danego oferenta (no i jeszcze ją zdobyć lub zrobić). Kolejnym ciekawą operacją byłoby poprawienie i wydrukowanie przez Condite nowej oferty, dostosowanie kosztorysu i dostarczenie tejże oferty do UM tak by nikt tego nie zauważył. Otóż gery_pery wyobraź sobie, że podejrzliwość ludzka nie zna granic i są takowi oferenci, którzy siedzą pod sekretariatem (czy pokojem składania ofert) od momentu złożenia oferty do momentu wyniesienia wszystkich ofert przez komisję, sprawdzając jednocześnie czy któraś oferta nie została złożona 15 sekund po czasie (jakby mieli zegarek atgomowy z legalizacją), a później oglądają sobie koperty przed otwarciem, a po otwarciu i odczytaniu cen fotografują nieraz wszystkie strony ofert tańszej od siebie konkurencji, nie zważając na fakt, że liczy ona sobie nieraz kilkaset stron.
Daleki jestem od rozgrzeszania czy pzyklaskiwania Prezydentowi w jego pomysłach niejednokrotnie szalonych. Ale też uważam, że prezentowana tu teoria spiskowa jest... hmm... zbyt dalece posunięta. Równie dobrze można wierzyć panu J. Giertychowi (nota bene dziadkowi Romana), że króla Batorego czy Władysława IV otruto.
Jeżpir

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 27 maja 2009, o 11:35

No coż, wszyscy się tutaj możemy nieco wyedukować i wyleczyć ze spiskowych teorii. Cieszy mnie, że to nie ja mówię znowu o spiskowych teoriach forumowicz(a)ów.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 27 maja 2009, o 17:33

Jezpir pisze:
gery_pery pisze:Co do Conditte to chyba zatrudniają wrózkę która zawsze wie jaka jest najtańsza oferta we wszystkich miejskich przetargach i ją przebija o parę procent.
Co sugerujesz? Że Prezydent, czy ktoś inny z UM "donosi" komuś o cenach ofert konkurencji?
Ale tu wystarczy tylko wiedziec ile miasto przeznacza pieniedzy na dany projekt. Ofert konkurencji znac nie trzeba.
Kilka miesiecy temu startowalem w dwoch przetargach w innym miastach. I co dziwne wygrywaly lokalne firmy, ktore oferowaly kwote niewiele wieksza od planowanej przez instytucje.
Ale i tak ja akurat jestem daleki od teorii spiskowych choc niektore decyzje faktycznie moga byc conajmniej zastanawiajace.

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 28 maja 2009, o 17:37

Jezpir pisze:
Ha ha ha ha ha, uśmiałem się jak norka...
Co sugerujesz? Że Prezydent, czy ktoś inny z UM "donosi" komuś o cenach ofert konkurencji? Jeżeli tak, to głupoty piszesz (z całym szacunkiem dla pozostałej Twojej wiedzy i inteligencji) i nie masz pojęcia o procesie składania i otwierania ofert w zamówieniach publicznych. Otóż oferty składa się i otwiera tego samego dnia, a czas złożenia i otwarcia ofert różni się od siebie o 15-30minut. Ciekawe jak w tym czasie ktoś miałby w sposób dykretny otworzyć oferty, znaleźć tę najtańszą, dać cynk komu trzeba i zakleić je w taki sposób by nie było widać i przybić pieczątkę (nieraz) firmową danego oferenta (no i jeszcze ją zdobyć lub zrobić). Kolejnym ciekawą operacją byłoby poprawienie i wydrukowanie przez Condite nowej oferty, dostosowanie kosztorysu i dostarczenie tejże oferty do UM tak by nikt tego nie zauważył. Otóż gery_pery wyobraź sobie, że podejrzliwość ludzka nie zna granic i są takowi oferenci, którzy siedzą pod sekretariatem (czy pokojem składania ofert) od momentu złożenia oferty do momentu wyniesienia wszystkich ofert przez komisję, sprawdzając jednocześnie czy któraś oferta nie została złożona 15 sekund po czasie (jakby mieli zegarek atgomowy z legalizacją), a później oglądają sobie koperty przed otwarciem, a po otwarciu i odczytaniu cen fotografują nieraz wszystkie strony ofert tańszej od siebie konkurencji, nie zważając na fakt, że liczy ona sobie nieraz kilkaset stron.
Daleki jestem od rozgrzeszania czy pzyklaskiwania Prezydentowi w jego pomysłach niejednokrotnie szalonych. Ale też uważam, że prezentowana tu teoria spiskowa jest... hmm... zbyt dalece posunięta. Równie dobrze można wierzyć panu J. Giertychowi (nota bene dziadkowi Romana), że króla Batorego czy Władysława IV otruto.
hyhy, jeszcze mało wiesz o życiu i metodach przekretów naiwniaczku ale ja ci tłumaczył ich nie bede, podobno nieświadomi sa szczesliwsi wiec pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 maja 2009, o 21:07

Co to w ogole za zwroty do innego uzytkownika???????????? Radze zmienic ton w trybie pilnym.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 28 maja 2009, o 21:14

Proponuję zajrzeć do tematu Kielecki rynek... Tam poczyna sobie gość dużo swawolniej... A moderatorzy nic...

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 29 maja 2009, o 06:47

Autor pisze:Co to w ogole za zwroty do innego uzytkownika???????????? Radze zmienic ton w trybie pilnym.
hmmm. taki jak został zastoosowany wobec mnie bo czym to sie rózni od "Ha ha ha ha ha, uśmiałem się jak norka... " czy "nie masz pojęcia..." raczej niczym. Ale w sumie masz rację niekoniecznie trzeba odpowiadać w ten sam sposób. A co do docinek Tomkiee to za wspomniany wątek Uzytkownik Tmokie powinien wylecieć 50 razy gdyby zrealizowano jego postulat który głosi powyżej.

Tak czy inaczej przyznaje ze wczorajsze moje posty były zbyt emocjonalne i dałem sie sprowokować czego w przyszłosci bede unikał.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 29 maja 2009, o 12:12

jasiek pisze:Ale tu wystarczy tylko wiedziec ile miasto przeznacza pieniedzy na dany projekt. Ofert konkurencji znac nie trzeba.
Otóż nie wystarczy, jak chcesz być tańszy od najtańszego, a nie zmieścić się w budżecie Inwestora, który nieraz ma się nijak do ofert.
gery_pery pisze:hyhy, jeszcze mało wiesz o życiu i metodach przekretów naiwniaczku ale ja ci tłumaczył ich nie bede, podobno nieświadomi sa szczesliwsi wiec pozdrawiam:).
Coż... Takim stwierdzeniem można udowodnić każdą tezę.
gery_pery pisze:hmmm. taki jak został zastoosowany wobec mnie bo czym to sie rózni od "Ha ha ha ha ha, uśmiałem się jak norka... " czy "nie masz pojęcia..." raczej niczym.
Wg mnie raczej się różni, ale pamiętając o postach admina, regulaminie forum i tematyce dyskusji... dam sobie spokój.
Jeżpir

Hokky

Post autor: Hokky » 7 czerwca 2009, o 17:02

troche off topic, ale nie do końca:
podobnie jak jestem po stronie kominka:
http://kominek.blox.pl/2009/06/KOMINEK- ... ETKER.html

przesłanie między wierszami 8)

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 7 czerwca 2009, o 18:42

Słabość porówania polega na tym, że nie chodzi o produkt, a o personalia, w tym presydenta miasta, który został nazwany oszustem i debilem, a to zasadznicza różnica... Mam nadzieję, że temat nie zostanie znów zablokowany...
A ponieważ koniec pierwszego półrocza kończy się średnią powyżej 4.500zł za m2, to dalej będę sie upierał, ze na koniec roku nie będzie gorzej :D

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 7 czerwca 2009, o 19:02

Możesz podać skąd takie wyniki :?:
Rynek wtórny biorąc pod uwagę www.oferty.net i okres ostatnich 60 dni
Znalezionych ofert: 26
Średnia cena/m²: 3 851 PLN
:arrow: http://www.oferty.net/wyniki/?offset=0& ... warunkow=4

ODPOWIEDZ