Nowe autobusy - ZTM

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 11 maja 2009, o 20:09

Z jeden strony jestem zły że później podpiszą umowę na 40 Solarisów, ale złość mi mija po zadeklarowaniu rzecznika Solarisa pana Mateusza Figaszewskiego że nie będzie opóźnień w dostawie Solarisów. I co mnie jeszcze cieszy, to że umowę podpisują 1 czerwca w dzień dziecka, choć mam 16 lat to jeszcze dzieckiem jestem więc mam świetny prezent :P hehe

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 13 maja 2009, o 12:03

Nowe solarisy będą w Kielcach później

Nawet o miesiąc może przedłużyć się dostawa nowych autobusów Solaris do Kielc.

Umowę z fabryką Solaris podpisać miał we wtorek Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach. - Chodzi o pewne formalności, które trzeba dopracować, dlatego przesunęliśmy termin. Ale wciąż mamy na to czas do pierwszych dni lipca - informuje Barbara Damian z ZTM.

Problem w tym, że im później zostanie podpisana umowa, tym później autobusy do Kielc dotrą, bo producent na dostarczenie pierwszej partii ma 180 dni.

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, ZTM zażądał poprawienia warunków gwarancji zawartych w umowie. To istotne, bo jest ona długa - obejmuje 15 lat.

Za 40 nowych miejskich autobusów typu Urbino 12 i Urbino 10 miasto zapłaci 35,12 mln zł. Pierwsza partia - 20 sztuk - miała przyjechać do Kielc na przełomie października i listopada.

Na obsługę linii, na których będą jeździć solarisy, miasto rozpisze osobny przetarg. Niewykluczone, że oprócz MPK stanie do niego kielecki PKS.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... zniej.html

Ziarek

Post autor: Ziarek » 19 maja 2009, o 21:55

Teraz tak sobie siedziałem na TWB i oglądałem autobusy w większych miastach i trafiłem na Lubelskiego MB Conecto i zobaczyłem wnętrze, to skojarzyło mi się (nie wiem czemu) z ŁAZem.
Obrazek
Ciesze się że my czegoś takiego nie będziemy mieć, ufff....

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 19 maja 2009, o 22:29

Mnie bardziej przypomina MAZa, np. identyczne wiatrołapy, brak siedzenia za przednimi drzwiami z powodu umieszczenia tam zbiornika paliwa. Myślę, że MAZ wziął od Mercedesa nie tylko silniki, ale również niektóre rozwiązania techniczne
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 maja 2009, o 22:38

Tylko w porównaniu do Solarisa ma miękkie fotele i cichszy silnik; reasumując - bardziej przyjazny dla Kowalskiego.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 19 maja 2009, o 23:39

Ale fotele to już zależą od zamawiającego, zresztą silnik też (choć możliwe, że MB ma cichszy silnik niż każdy silnik w ofercie Solarisa) 8)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 20 maja 2009, o 08:20

Ale miękkie fotele w Mercedesie to standard, a nie płatna opcja.

obibok

Post autor: obibok » 20 maja 2009, o 08:50

Daniel pisze:Tylko w porównaniu do Solarisa ma miękkie fotele i cichszy silnik; reasumując - bardziej przyjazny dla Kowalskiego.
Jak już się ów Kowalski dopchnnie do tych foteli przez to ciasne przejście. Zdarzyło mi się jechać parę razy citaro i może silnik był cichszy od solarisowych dafów, ale jakoś nieprzyjemnie cały czas rzęził, jakby przełożenia dobrano totalnie niewłaściwie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 21 maja 2009, o 21:14

Jaki schemat malowania będą mieć nowe Solarisy? Czy czerwony będzie ciemniejszy niż w obecnych MPK? Tak wynika z SIWZ.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 maja 2009, o 22:02

Ten czerwony jest jednak identyczny, porownywalismy.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 31 maja 2009, o 21:21

Panowie oraz Pani, jutro podpisują umowę ZTM :arrow: SOLARIS. Teraz pozostaje czekać do 1 listopada BR. Ja już nie mogę się doczekać :P

Ziarek

Post autor: Ziarek » 31 maja 2009, o 22:44

Każdego dnia będę w tym temacie odliczał dni pozostałe do dostarczania I partii nowiutkich SOLARISów :D :P .
Już się nie mogę ich doczekać.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 maja 2009, o 22:47

A ja spokojnie poczekam... Sesja i dłuugie wakacje przede mną, nie śpieszy mi się wcale :P

A umowa ma być podpisana chyba we wtorek a nie jutro.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 1 czerwca 2009, o 14:57

jutro jest wtorek. :lol:

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 1 czerwca 2009, o 16:54

Umowa podpisana. 40 Solarisów przyjedzie do Kielc w grudniu

Umowę na zakup 40 sztuk nowych autobusów podpisał w poniedziałek prezydent Kielc Wojciech Lubawski z przedstawicielami firmy Solaris.

Pierwsze autobusy przyjadą do Kielc na początku grudnia i będą jeździły specjalnie stworzonymi liniami.

W poniedziałek oficjalnie prezydenta Kielc Wojciech Lubawski podpisał umowę na zakup 40 nowych Solariów. Inwestycja kosztuje ponad 35 milionów, a 80 procent będzie dofinansowane ze środków unijnych.

Pierwsza część, czyli dwadzieścia sztuk trafi do Kielc na początku grudnia, reszta pojazdów w czerwcu przyszłego roku. Pojazdy mają kursować nowymi liniami.

- Sieć komunikacyjna miasta będzie się rozbudowywać, dlatego też nowe pojazdy będą kursowały nowymi liniami - poinformował Wojciech Lubawski, prezydent Kielc.

Po długim weekendzie, czyli po Bożym Ciele ogłoszony zostanie przetarg na obsługę 40 Solarisów. Wystartuje w nim Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji oraz inne firmy komunikacyjne zarówno z Kielc jak i z Polski.

Źródło: Echo Dnia

Ech te Solaria....

ODPOWIEDZ