Plac Wolności
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
A ja jestem otwarty na takie rozwiązanie, choć w kieleckich realiach trochę się go boję. Plac miejski to nie tylko bruk, ale też przestrzeń publiczna dla ludzi. Ciekawie zrobiony może i być użyteczny dla najmłodszych i być estetyczny. Ja jednak marzę, żeby na Pl. Wolności zrobili fontannę toruńską:

To było by i estetyczne i utylitarne.

To było by i estetyczne i utylitarne.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
trzeba być chorym na głowę zeby takie pomysły wymyśłac (albo jak w kieleckim przypadku byc uzależnionym od biskupa) , plac zabaw dal dzieci na centralnym placu miasta, z duzym ruchem samochodowym, ze zgiełkiem i hałasem ityd.... a z drugiej strony odebranie najwiekszego placu w miescie mieszkanciom , odgrodzenie (bo jak zapobiec inaczej wybiegnięciu dziecka na ulice pod samochód??) to jest jakaś paranoja!!!! Dureń Lubawski musi odejśc ze swymi chorymi wizjami a na placu Wolności kafejki , kawiarenki i miejsce do spotkań i odpoczynmku dla mieszkańców a czasem jakieś rozrywki kulturalnej! Dla dzieci to zróbcie gdzieś w parku coś na wzór ogrodów jordanowskich a nie takie głupoty....
Mysle, ze chyba nikt rozsadny nie zdecyduje sie na zrobienie piaskownicy. Jesli juz idziemy w tym kierunku, to smialo mozna plac fajnie zagospodarowac poprzez interaktywne gry, duza przestrzen do zabaw z nowoczesnymi urzadzeniami. Wtedy mielibysmy calkiem fajny motyw do sciagniecia turystow z malymi dzieciakami, ale na to trzeba pomyslu i kasy.
Ze co? Wesołe miasteczko? To chyba "turyści" z sukowa, borkowa i daleszyc na to poleca. Ale przede wszystkim NIE W TYM MIEJSCU!!!Autor pisze:Mysle, ze chyba nikt rozsadny nie zdecyduje sie na zrobienie piaskownicy. Jesli juz idziemy w tym kierunku, to smialo mozna plac fajnie zagospodarowac poprzez interaktywne gry, duza przestrzen do zabaw z nowoczesnymi urzadzeniami. Wtedy mielibysmy calkiem fajny motyw do sciagniecia turystow z malymi dzieciakami, ale na to trzeba pomyslu i kasy.
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Prawda jest taka, że nikt w Kielcach dużych pieniędzy nie zainwestuje w nowoczesne urządzenia... A nawet jak zainwestuje, to będą one zepsute w przeciągu miesiąca, tak jak to się stało z niktórymi "gadżetami" na Sienkiewicza... Więc może się skończyć na "piaskownicy i huśtawkach"...
Prawda jest taka, że czy władze tego chcą, czy nie chcą, głównymi użytkownikami tego placu będą (niezawsze kulturalni) ludzie dorośli i młodzież, często wracający w różnym stanie nad ranem z imprez w centrum miasta... Chyba, że władze chcą na noc zamykać plac na klucz, bo monitoring niewiele tu może zdziałać... A może postawią cieciówkę??
Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby (co już wielokrotnie pisałem), zagospodarowanie placu jako miejsca spotkań nie tylko małych dzieci... Poprawnie zaprojektowanego, z dużą nowoczesną fontanną jako dominantą... Bez zbędnych upiększeń i elementów prowokujących wandalizm...
Jeżeli chodzi o fontannę, to proponowałbym fontannęz prawdziwego zdarzenia, która mogłaby dominować na placu... Raczej nie coś takiego jak zaproponował michał_ck... Takie wodotryski jak najbardziej, ale jako additional stuff...
Prawda jest taka, że czy władze tego chcą, czy nie chcą, głównymi użytkownikami tego placu będą (niezawsze kulturalni) ludzie dorośli i młodzież, często wracający w różnym stanie nad ranem z imprez w centrum miasta... Chyba, że władze chcą na noc zamykać plac na klucz, bo monitoring niewiele tu może zdziałać... A może postawią cieciówkę??
Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby (co już wielokrotnie pisałem), zagospodarowanie placu jako miejsca spotkań nie tylko małych dzieci... Poprawnie zaprojektowanego, z dużą nowoczesną fontanną jako dominantą... Bez zbędnych upiększeń i elementów prowokujących wandalizm...
Jeżeli chodzi o fontannę, to proponowałbym fontannęz prawdziwego zdarzenia, która mogłaby dominować na placu... Raczej nie coś takiego jak zaproponował michał_ck... Takie wodotryski jak najbardziej, ale jako additional stuff...
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Popieram MadMike. W temacie fontanny pewną nadzieję daje informacja z artykułu powyżej o pomyśle z planowanymi wyścigami modeli i lodowisku zimą. Jeśli tak, to wyrazna sugestia fontanny niebagatelnej. W temacie dzieci zawsze zastanawiałem się w jakich godzinach ten fragment placu będzie funkcjonował jako plac zabaw. Z drugiej strony Muzeum Zabawek radzi sobie dobrze i raczej nie skarży się na brak zainteresowania. Ale poczekajmy co ciekawego wypatrzą eksperci w Lizbonie, może nas czymś zaskoczą.MadMike pisze:Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby (co już wielokrotnie pisałem), zagospodarowanie placu jako miejsca spotkań nie tylko małych dzieci... Poprawnie zaprojektowanego, z dużą nowoczesną fontanną jako dominantą... Bez zbędnych upiększeń i elementów prowokujących wandalizm...
Tak czy inaczej, ja również chciałbym aby był to po prostu najpiękniejszy, reprezentacyjny, pełen życia kielecki plac z dominantą, kawiarniami i naturalnym uzupełnieniem/alternatywą dla Sienkiewicza, a przy okazji centrum szerszego śródmieścia czyli dawnej dzielnicy gubernialnej.
Nie musimy być ciągle "miastem jednej ulicy".
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Co znaczy wyrównali?? Mam nadzieję, że nie mówisz o wyrównaniu różnicy poziomów, bo ona decyduje o uroku tego placu... Daje też duże możliwości dla projektantów, jeżeli chodzi o jego przebudowę...Gajtek pisze:fajnie by bylo gdyby wyrównali caly plac i zrobili cos na wzor 2 rynku. Mogłyby sie tak odbywac konerty, jakies festyny. Takiego miejsca w Kielach brakuje.