Plac Wolności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 17 maja 2009, o 20:39

Ale to akurat na Placu Wolności?!! Mam nadzieje, że zanim zaczną to robić to panu Lubawskiemu skończy się kadencja.
pletwa

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 18 maja 2009, o 19:58

Aaaa, czym ci ludzie myślą, bo na pewno nie mózgiem...?
Dramat, przeróbmy wszystkie place na place zabaw, bo po co nam te pierwsze.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 19 maja 2009, o 08:57

A ja jestem otwarty na takie rozwiązanie, choć w kieleckich realiach trochę się go boję. Plac miejski to nie tylko bruk, ale też przestrzeń publiczna dla ludzi. Ciekawie zrobiony może i być użyteczny dla najmłodszych i być estetyczny. Ja jednak marzę, żeby na Pl. Wolności zrobili fontannę toruńską:
Obrazek Obrazek Obrazek
To było by i estetyczne i utylitarne.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 19 maja 2009, o 12:44

Piaskownica i huśtawki na jedynym normalnym z architektonicznego punktu widzenia placu w Kielcach - to mi się w ogóle nie widzi. Plac to plac, i już wolę te budki handlowe i starą scenę niż zjeżdżalnie i hałas.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 19 maja 2009, o 12:50

trzeba być chorym na głowę zeby takie pomysły wymyśłac (albo jak w kieleckim przypadku byc uzależnionym od biskupa) , plac zabaw dal dzieci na centralnym placu miasta, z duzym ruchem samochodowym, ze zgiełkiem i hałasem ityd.... a z drugiej strony odebranie najwiekszego placu w miescie mieszkanciom , odgrodzenie (bo jak zapobiec inaczej wybiegnięciu dziecka na ulice pod samochód??) to jest jakaś paranoja!!!! Dureń Lubawski musi odejśc ze swymi chorymi wizjami a na placu Wolności kafejki , kawiarenki i miejsce do spotkań i odpoczynmku dla mieszkańców a czasem jakieś rozrywki kulturalnej! Dla dzieci to zróbcie gdzieś w parku coś na wzór ogrodów jordanowskich a nie takie głupoty....

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 maja 2009, o 13:15

Mysle, ze chyba nikt rozsadny nie zdecyduje sie na zrobienie piaskownicy. Jesli juz idziemy w tym kierunku, to smialo mozna plac fajnie zagospodarowac poprzez interaktywne gry, duza przestrzen do zabaw z nowoczesnymi urzadzeniami. Wtedy mielibysmy calkiem fajny motyw do sciagniecia turystow z malymi dzieciakami, ale na to trzeba pomyslu i kasy.

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 19 maja 2009, o 14:07

Autor pisze:Mysle, ze chyba nikt rozsadny nie zdecyduje sie na zrobienie piaskownicy. Jesli juz idziemy w tym kierunku, to smialo mozna plac fajnie zagospodarowac poprzez interaktywne gry, duza przestrzen do zabaw z nowoczesnymi urzadzeniami. Wtedy mielibysmy calkiem fajny motyw do sciagniecia turystow z malymi dzieciakami, ale na to trzeba pomyslu i kasy.
Ze co? Wesołe miasteczko? To chyba "turyści" z sukowa, borkowa i daleszyc na to poleca. Ale przede wszystkim NIE W TYM MIEJSCU!!!

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 maja 2009, o 14:18

Ja zastanawiam się, czy propozycja autora nie będzie konkurencją dla centrum bajki w Pacanowie, w starciu z którym wydaje mi się mamy małe szanse.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 maja 2009, o 14:19

Sugeruje troche uwazniej czytac. Widzialbym tam tylko i wylacznie niebanalne rozwiazania i urzadzenia, ktorych nie spotkamy nigdzie w kraju.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 maja 2009, o 15:56

Prawda jest taka, że nikt w Kielcach dużych pieniędzy nie zainwestuje w nowoczesne urządzenia... A nawet jak zainwestuje, to będą one zepsute w przeciągu miesiąca, tak jak to się stało z niktórymi "gadżetami" na Sienkiewicza... Więc może się skończyć na "piaskownicy i huśtawkach"...

Prawda jest taka, że czy władze tego chcą, czy nie chcą, głównymi użytkownikami tego placu będą (niezawsze kulturalni) ludzie dorośli i młodzież, często wracający w różnym stanie nad ranem z imprez w centrum miasta... Chyba, że władze chcą na noc zamykać plac na klucz, bo monitoring niewiele tu może zdziałać... A może postawią cieciówkę?? ;)

Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby (co już wielokrotnie pisałem), zagospodarowanie placu jako miejsca spotkań nie tylko małych dzieci... Poprawnie zaprojektowanego, z dużą nowoczesną fontanną jako dominantą... Bez zbędnych upiększeń i elementów prowokujących wandalizm...

Jeżeli chodzi o fontannę, to proponowałbym fontannęz prawdziwego zdarzenia, która mogłaby dominować na placu... Raczej nie coś takiego jak zaproponował michał_ck... Takie wodotryski jak najbardziej, ale jako additional stuff...

Gajtek

Post autor: Gajtek » 19 maja 2009, o 16:50

fajnie by bylo gdyby wyrównali caly plac i zrobili cos na wzor 2 rynku. Mogłyby sie tak odbywac konerty, jakies festyny. Takiego miejsca w Kielach brakuje.
Kielce - tu jest moje miejsce

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 19 maja 2009, o 18:23

MadMike pisze:Jak dla mnie optymalnym rozwiązaniem byłoby (co już wielokrotnie pisałem), zagospodarowanie placu jako miejsca spotkań nie tylko małych dzieci... Poprawnie zaprojektowanego, z dużą nowoczesną fontanną jako dominantą... Bez zbędnych upiększeń i elementów prowokujących wandalizm...

Jeżeli chodzi o fontannę, to proponowałbym fontannęz prawdziwego zdarzenia, która mogłaby dominować na placu... Raczej nie coś takiego jak zaproponował michał_ck... Takie wodotryski jak najbardziej, ale jako additional stuff...
Popieram MadMike. W temacie fontanny pewną nadzieję daje informacja z artykułu powyżej o pomyśle z planowanymi wyścigami modeli i lodowisku zimą. Jeśli tak, to wyrazna sugestia fontanny niebagatelnej. W temacie dzieci zawsze zastanawiałem się w jakich godzinach ten fragment placu będzie funkcjonował jako plac zabaw. Z drugiej strony Muzeum Zabawek radzi sobie dobrze i raczej nie skarży się na brak zainteresowania. Ale poczekajmy co ciekawego wypatrzą eksperci w Lizbonie, może nas czymś zaskoczą.

Tak czy inaczej, ja również chciałbym aby był to po prostu najpiękniejszy, reprezentacyjny, pełen życia kielecki plac z dominantą, kawiarniami i naturalnym uzupełnieniem/alternatywą dla Sienkiewicza, a przy okazji centrum szerszego śródmieścia czyli dawnej dzielnicy gubernialnej.
Nie musimy być ciągle "miastem jednej ulicy".

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 maja 2009, o 18:44

Gajtek pisze:fajnie by bylo gdyby wyrównali caly plac i zrobili cos na wzor 2 rynku. Mogłyby sie tak odbywac konerty, jakies festyny. Takiego miejsca w Kielach brakuje.
Co znaczy wyrównali?? Mam nadzieję, że nie mówisz o wyrównaniu różnicy poziomów, bo ona decyduje o uroku tego placu... Daje też duże możliwości dla projektantów, jeżeli chodzi o jego przebudowę...

Gajtek

Post autor: Gajtek » 19 maja 2009, o 19:19

chodzi mi o to zeby wybrukować ... usunąć ten ochydny chodnik ...
Kielce - tu jest moje miejsce

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 maja 2009, o 19:34

i trawniki, na których non stop parkują auta.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

ODPOWIEDZ