Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 8 maja 2009, o 22:35

AR pisze:Spójrzcie na chodnik i krawężniki na zdjęciu z samolotem (Armii Czerwonej)....
Ostatnio doszedłem do takich wniosków 8) że wszystko zbudowane w latach 50-80 nigdy nie wyglądało jak nowe....
...przynajmniej patrząc z perspektywy dzisiejszych standardów.
Nie wiem jak wtedy było to odbierane...
Co ty. Za komuny było lepiej...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Kot

Post autor: Kot » 9 maja 2009, o 14:45

cm pisze:
Kot pisze: Były kiedyś na Armii Czerwonej klimaty (obecnie Sandomierska ;-)
Obrazek
W którym to miejscu???
Kano pisze:A czy ktoś potrafi rozpoznać w którym miejscu zrobione zostało zdjęcie Sandomierskiej, które wrzucił Kot?
Koledzy, muszę wyznać że nie mam pojęcia. Cyrklowałem lokalizację na różne sposoby ale dziś już nie ma w tym rejonie żadnego punktu odniesienia. Postaram się w tygodniu zapytać u zródła czyli w Spółdzielni.
AR pisze:To jest tu gdzie fontanna i przystanek autobusowy w kierunku Cedzyny, przy niedawno remontowanym skrzyzowaniu.
AR - wydaje mi się, że Kano pytał raczej o zdjęcie powyższe. Ale jeśli się mylę, to w nawiązaniu do Twojej odpowiedzi "Okęcie" prezentuje się obecnie następująco:
Obrazek
cm pisze:Jestem w lekkim szoku - za mojej pamięci stał tam samolot odrzutowy (MiG-15?) - albo już mi się ze starości pomieszało?
Ciekawa sprawa ale może faktycznie jest tak, że kiedyś wszystko nam się wydawało większe ;-)
AR pisze:Spójrzcie na chodnik i krawężniki na zdjęciu z samolotem (Armii Czerwonej)....
Ostatnio doszedłem do takich wniosków że wszystko zbudowane w latach 50-80 nigdy nie wyglądało jak nowe....
...przynajmniej patrząc z perspektywy dzisiejszych standardów.
Nie wiem jak wtedy było to odbierane...
gaki majster pisze:Co ty. Za komuny było lepiej...
Koledzy, nie generalizujmy. W mojej opinii socrealizm z lat 50 na Zródłowej czy Żeromskiego (UJK) trzyma się rzetelnie i prezentuje dobrze. Pewnie znajdziemy też inne przykłady, to mogłaby być nawet ciekawa dyskusja. Tymczasem prawdziwi szpece przyszli póżniej ;-) Przepraszam za mały OT z przymróżeniem oka ale nie mogłem się powstrzymać:
http://www.youtube.com/watch?v=SDPHmx5hDJA

I jeszcze jedna, moja ulubiona, oskarowa scena z fachmanami, niestety nikt w Hollywood tego nie zrozumie :-)
http://www.youtube.com/watch?v=Ltn_7EocpS4

Kot

Post autor: Kot » 11 maja 2009, o 19:27

Kot pisze:
cm pisze:
Kot pisze: Były kiedyś na Armii Czerwonej klimaty (obecnie Sandomierska ;-)
Obrazek
W którym to miejscu???
Kano pisze:A czy ktoś potrafi rozpoznać w którym miejscu zrobione zostało zdjęcie Sandomierskiej, które wrzucił Kot?
Koledzy, muszę wyznać że nie mam pojęcia. Cyrklowałem lokalizację na różne sposoby ale dziś już nie ma w tym rejonie żadnego punktu odniesienia. Postaram się w tygodniu zapytać u zródła czyli w Spółdzielni.
Słowo się rzekło. Zapytałem. Z informacji jakie uzyskałem wynika, że to jest skrzyżowanie Armii Czerwonej ze Zródłową (brukowana na pierwszym planie). Ponieważ ta ostatnia była wówczas jednopasmowa (nie było dzisiejszego pasma w kierunku Solidarności) to płot i domy na Armii Czerwonej, które widzimy na drugim planie, stały na dzisiejszym rondzie, a dalsze (z prawej) w dzisiejszym pasie zieleni między jezdniami na Sandomierskiej, z tym że bliżej obecnego skweru z fontanną i niegdysiejszego "Okęcia" niż Osiedla Sandomierskie.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 maja 2009, o 21:20

cm pisze:
Kot pisze:Słynne kieleckie "Okęcie" czyli róg Zródłowej i Sandomierskiej.
Obrazek
Jestem w lekkim szoku - za mojej pamięci stał tam samolot odrzutowy (MiG-15?) - albo już mi się ze starości pomieszało? :? :wink:
Był Mig-15 ;) Zaklinowałem się w nim gdzieś tak w 82-83r. w miejscu gdzie był silnik :P Wracałem z mamą z przychodni na Źródłowej i uparłem się żeby mnie mama podsadziła i wsiadłem do niego :P No i mnie jakiś facet wyciągał :D
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 12 maja 2009, o 07:16

On tak nisko byl zamontowany? :shock:
Symulacja przelotu z minimalnym pułapem - popis sowieckiej techniki i utarcie nosa "Panavia Tornado" ;)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 maja 2009, o 21:58

Witajcie po przerwie.
Wracam do wklejania zdjęć - myślę, że bardzo ciekawych :)
Na początek jeszcze trochę z albumu zdjęć Krajewskiego (przypominam - 1885 r. i wcześniej):

Budowa pierwszego dworca (czyli 1882-3):

Obrazek

Zaraz po wybudowaniu (inne szersze ujęcie - jedno, ze zbliżeniem wejście i grupę mieszczan, wklejałem wcześniej):

Obrazek

I przy okazji jedno z sympatycznych ujęć dworca z lat 50-tych:

Obrazek

Koszary przy Chęcińskiej - wygląda to na dzisiejszy Domgos:

Obrazek

cegielnia Siekluckiego:

Obrazek

wapienniki na Kadzielni:

Obrazek

nie wiadomo gdzie (trzeba by zanalizować układ zboczy Karczówki):

Obrazek

Brama Krakowska od strony Kościoła Św. Trójcy:

Obrazek

niezłe ujęcie placu NMP (zaraz po przeróbkach katedry wykonanych wg projektu Kowalskiego) - a propos dzisiejszych planów remontu:

Obrazek

to już nie z albumu Krajewskiego, ale z tego samego okresu - bardzo ciekawe ujęcie cerkwi zaraz po jej wybudowaniu - plac Wolności i ul. Mickiewicza jeszcze nie zabudowane:

Obrazek

Nieco późniejsza fotka teatru:

Obrazek

i powiększenie skrzyżowania z Leśną:

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 17 maja 2009, o 22:32

RZ pisze: nie wiadomo gdzie (trzeba by zanalizować układ zboczy Karczówki):

Obrazek
ul. Zamkowa.
Po prawej ten podjazd, obecnie znajduje tam się chyba jakaś hurtownia papierosów.
Po lewej za płotkiem obecny Dom Środowisk Twórczych a na dole Muzeum Współczesnej Sztuki Sakralnej dalej park.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 maja 2009, o 05:59

W zasadzie całkiem nieźle pasuje. :) Tylko raczej powinien być w takim układzie widoczny budynek spichlerza (hurtowni papierosów). Muszę tam iść ze zdjęciem :) Dom praczki pasowałby, bo faktycznie oryginalnie miał dach czterospadowy (ścięty ze wszystkich stron - nawiasem mówiąc taki powinien być odtworzony). Jeśli zaś chodzi o budynek z lewej strony (czyli ewentualnie w takim układzie dawna wozownia zamieniona na więzienie) muszę sprawdzić, w którym roku ta część została rozbudowana (czyli w tym przypadku nadbudowane piętro i wysunięcie budynku w stronę Zamkowej). Ale biorąc pod uwagę pierwotny układ wozowni, też by pasowało.

Hokky

Post autor: Hokky » 18 maja 2009, o 11:42

ice pisze:
RZ pisze: nie wiadomo gdzie (trzeba by zanalizować układ zboczy Karczówki):

Obrazek
ul. Zamkowa.
Po prawej ten podjazd, obecnie znajduje tam się chyba jakaś hurtownia papierosów.
Po lewej za płotkiem obecny Dom Środowisk Twórczych a na dole Muzeum Współczesnej Sztuki Sakralnej dalej park.
Popieram, że to Zamkowa. Czy to daleko na horyzoncie, to nie jest przez przypadek Karczówka?;)

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 18 maja 2009, o 12:28

RZ pisze:Koszary przy Chęcińskiej - wygląda to na dzisiejszy Domgos:

Obrazek
To nie będzie Domgos, nie ta epoka, nie ten styl. Ale na tym terenie jest jeszcze inny budynek.
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 maja 2009, o 16:47

Hokky pisze:Czy to daleko na horyzoncie, to nie jest przez przypadek Karczówka?;)
A czyż nie napisałem, że trzeba przeanalizować jej układ zboczy? (jako punkt odniesienia rzecz jasna) :wink:

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 maja 2009, o 17:48

Kieleckie Marmury (nie licząc Białogonu, najstarszy działający w mieście zakład, o ile dobrze pamiętam - od 1873). Szkoda byłoby, gdyby ten budynek miał zniknąć:

Obrazek

Obrazek

Sympatyczna rycina z Karczówką:

Obrazek

I obiekty na Wzgórzu Zamkowym w latach 70/80-tych XX w:

XIX-wieczny dom Winklera, który spłonął bodajże w 1985 i w konsekwencji został rozebrany. Dzięki temu odkryto zgodnie ze starymi planami fundamenty baszty/puntone, po czym ją parę lat temu odtworzono (chodzi o basztę od strony Kapitulnej):

Obrazek

Zamkowa - d. dom pisarza prewentowego i praczki w czasie gdy był milicyjnym magazynem:

Obrazek

XVII-wieczny domek ogrodnika w ogrodzie pałacowym zburzony (skandalicznie) w latach 80-tych. Był drukondygnacyjny, ale niższa kondygnacja została w latach międzywojennych (gdy za urzędem wojewódzkim postanowiono zrobić korty :) ) wkopana w ziemię. Niestety ogród włoski nie został odtworzony jak należy. Powinno się wybrać masę ziemi wzdłuż murów - do oryginalnego dawnego poziomu ogród opadał tarasowo. W oryginalnych opisach ogrodu nie było też żadnego żwirku, za to różne gatunki kwiatów...:

Obrazek

Widok m.in. na dawną scholasterię postawioną w połowie XIX wieku na miejscu dawnej drewnianej. Niedługo była zresztą scholasterią. Po Powstaniu Styczniowym zajął ją sobie na dom wicegubernator.
W kiepskich dla Wzgórza Zamkowego latach 80-tych miała być wyremontowana, niestety Kościół remont przeprowadził podobnie jak teraz inwestor na Sienkiewicza - bez zgody konserwatora zburzono oryginał i postawiono wyższą atrapę (czyli dzisiejsze Radio Plus):

Obrazek

i jeszcze wyburzone kilka lat temu pozostałości zabudowań browaru na rogu Zamkowej i Staszica (główną część browaru zburzono w latach 50-tych - do tej pory nie natrafiłem na jego zdjęcia):

Obrazek

Wcześniejsze zdjęcie Rogatki - d. przytułek Św. Tomasza i fragment ulicy Wesołej od strony Wojska Polskiego (tam teraz stoi biurowiec po Nidzie):

Obrazek

I ul. Wojska Polskiego - widok od Prostej do Rogatki:

Obrazek

Wszystko, co aktualnie wklejam jest jeszcze ze zbiorów prof. Adamczyka.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 maja 2009, o 18:41

I jeszcze trochę zdjęć lotniczych z 1967 r.:

Rynek i Wzgórze Zamkowe:

Obrazek

fragment, na którym widać skrzyżowanie Wesołej ze Św. Leonarda - przy lewej krawędzi dach domu wójta z pocz. XVII w.:

Obrazek

fragment z odcinkiem ulicy Wesołej zakręcającym w Wojska Polskiego (widzieliśmy go od drugiej strony 3 zdjęcia wyżej):

Obrazek

fragment, na którym widać dom Winklera i domek ogrodnika:

Obrazek

Podobne ujęcie - większe zbliżenie:

Obrazek

Rynek w stronę dzisiejszej al. IX Wieków:

Obrazek

fragment, na którym z lewej strony synagogi widać dawną mykwę (łaźnię przy synagodze - po wojnie była łaźnią publiczną). Również po drugiej stronie Warszawskiej - vis a vis synagogi stał spory budynek. Widać też sporą kamienicę, która chyba została przebudowana, bo stoi tam gdzie dziś oficyna biurowca Telekompromitacji Polskiej:

Obrazek

ulica Sienkiewicza:

Obrazek

fragment z ulicą Kapitulną. Zwracam uwagę, że kamienica sąsiadująca z oficyną hotelu Bristol swoim rogiem zbliża się do Kapitulnej - nie dało by się więc zrobić ciągłej pierzei:

Obrazek

fragment z ulicą Św. Stanisława Kostki, bloczkami po obu stronach alejki prowadzącej do gmachu szkoły. Połowa lat 60-tych to ostatni moment, kiedy budownictwo mieszkaniowe projektowano z sensem...

Obrazek

skrzyżowanie Zagórskiej i Źródłowej:

Obrazek

Gmach Leonarda:

Obrazek

ulica Leśna z nieodżałowaną starą wersją budynku UJK:

Obrazek

ulica Św. Leonarda - widać, jak trwa równie bezsensowna nadbudowa budynku na roku Wesołej:

Obrazek

Widać też, że zdjęcia nie były robione w jednym czasie. W innym ujęciu, które wklejałem wcześniej (a teraz mam lepszej jakości) budynek na rogu Wesołej i Św. Leonarda jeszcze był w starej wersji:

Obrazek

I jeszcze dwa zbliżenia, które już kiedyś wklejałem, ale teraz będą lepszej jakości. Dzisiejszy pl. Konstytucji (z lewej strony dzisiejszy budynek UJK):

Obrazek

budowa urzędu wojewódzkiego, os. Na Skarpie oraz narożnik ulic Cichej i Starowarszawskie Przedmieście:

Obrazek

suchy

Post autor: suchy » 18 maja 2009, o 19:35

Ten domek ogrodnika to pewnie ten obiekt obok muru na skwerze na skarpie zamkowej. Ciekawe dlaczego go zwalili :? Gdyby ktoś miał, to nich zapoda jakieś foty mojej wsi zwanej Baranówkiem :wink: , od niedawna dopiero w granicach miasta 8) . Ale asfaltu się jeszcze łu nos nie dorobilismy, to byłby za duży szok cywilizacyjny.

Kot

Post autor: Kot » 18 maja 2009, o 19:59

RZ pisze:Nieco późniejsza fotka teatru:

Obrazek
Co zawsze mnie ujmuje w starych zdjęciach to publika patrząca centralnie i z wielką atencją na fotografa. Napawa mnie taki obraz o wiele większą, spokojną refleksją nad przemijaniem niż setki malowanych lub rzezbionych czaszek i piszczeli straszących ludzkość w naszych kościołach i kaplicach. Ludzie, których już nie ma, zatrzymani na zawsze w pół kroku i w jednym spojrzeniu, dzięki tym fotogarfiom mogą pozostać anonimowi ale nie zapomniani. Brakuje mi trochę w tym wątku o zapomnianych Kielcach także twarzy, charakterów i życiorysów kielczan - ludzi, którzy chodzili tymi samymi ulicami i stanowili to miasto przed nami.
RZ pisze:I ul. Wojska Polskiego - widok od Prostej do Rogatki:
Obrazek
RZ - przyznam, że mam kłopot z tym zdjęciem. Być może straciłem chwilowo orientację w terenie ;-) Jeśli jest to widok Wojska Polskiego od Prostej w kierunku Rogatki, a nie wątpię że tak bo domy mi pasują, to dlaczego widzimy w tle po prawej wieże Pałacu Biskupów?
RZ pisze:fragment z ulicą Św. Stanisława Kostki, bloczkami po obu stronach alejki prowadzącej do gmachu szkoły. Połowa lat 60-tych to ostatni moment, kiedy budownictwo mieszkaniowe projektowano z sensem...
Obrazek
Podpisuję się. Moja ulubiona ulica na KSMie. Od siebie dodam, że tu właśnie historia KSMu się zaczęła. Miasto wybudowało domy po prawej w kierunku Liceum, natomiast w 1958 r. KSM kupił je i rozpoczął budowę lustrzanego odbicia po stronie lewej. Stąd lewa strona ma analogiczne numery ale z literą A.
RZ pisze:ulica Sienkiewicza:
Obrazek
Kapitalne zdjęcie! Normalnie Italia! :-) Aż się prosi takie ujęcie całej Sienkiewicza i Śródmieścia ale od Żelaznej i bez KSMu.

ODPOWIEDZ