Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Wiesz, ja chodziłem do starego Ściegiennego na zielonym KSMie (obecnie Katolickie Liceum im. św. Stanisława Kostki) i pewnie dziś kilka tablic w tym pięknym budynku też byłoby dla mnie zaskoczeniem. Taki rys czasów ;-)
Ale ad rem - wieżowce nie wiem, natomiast z pewnością bloki wzdłuż Al. Legionów (na zdjęciu, które zamieścił Ice) są młodsze od szkoły. Postaram się poszperać i coś wrzucić w temacie.
Edyta: bloki są oczywiście młodsze od szkoły (tekst właściwy zmieniony).
Ale ad rem - wieżowce nie wiem, natomiast z pewnością bloki wzdłuż Al. Legionów (na zdjęciu, które zamieścił Ice) są młodsze od szkoły. Postaram się poszperać i coś wrzucić w temacie.
Edyta: bloki są oczywiście młodsze od szkoły (tekst właściwy zmieniony).
-
Kot
W kolejności od prawej na pierwszym planie:
- Al. Legionów 4 - szkoła - data powstania 1950 r.
- Al. Legionów 6 - blok - 1957 r.
- Al. Legionów 8 - blok - 1959 r.
- Al. Legionów 10 - blok - 1958 r.
Zródło informacji - Administracja budynków na Spacerowej 16 (poza szkołą).
Wieżowiec bliżej szkoły to Al. Legionów 2, ukończono go w roku 1962. Myślę więc, że sąsiad też w okolicach tej daty.B@rtek pisze:A czy te 2 wieżowce obok też powstały w latach 50.? To są najstarsze kieleckie wysokościowce. Wiele osób z innych miast nam ich zazdrościło swego czasu. Są podobno dość dobrze wykonane. O niebo lepiej niż podobnej wysokości budynek koło basenu, który jest już robiony chyba z wielkiej płyty.
Zródło informacji - Administarcja budynku na Panoramicznej 1.
-
Kot
Zapraszam na spacer po KSMie. Zdjęcia pochodzą z biuletynów wydanych z okazji 45 i 50-lecia KSM (ten ostatni w ubiegłym roku. Spółdzielnia powstała 27 lutego 1958 r. jako pierwsza w powojennych Kielcach). Postaram się też wkleić pozostałą część po weekendzie, a jak znajdę więcej czasu to wybiorę się na Kujawską po archiwalne zdjęcia ze zbiorów Spółdzielni. Zachęcam Was również do zgłoszenia się do Waszych dzielnicowych zarządów spółdzielni, a z pewnością odnajdziecie rzeczy dotychczas niepublikowane. Ja na Kujawskiej usłyszałem, że nie warto zamykać tych materiałów w hermetycznych, własnych środowiskach, a trzeba je udostępniać ogółowi. Bardzo cenna postawa.
Zródłowa przed przebudową, jeszcze jako jednopasmowa.

Zagórska, widok od Zródłowej. Po lewej widać fragment rzezni w miejscu dzisiejszego skweru (obok współczesne zdjęcie z dnia dzisiejszego).

Cegielnia Siekluckiego na miejscu dzisiejszej ulicy Chopina, w tle rośnie wieżowiec przy Karłowicza.

Stary domek w linii dzisiejszej Chopina, wieżowiec przy Karłowicza już stoi.

Chopina w budowie.

Zródłowa przed przebudową, jeszcze jako jednopasmowa.

Zagórska, widok od Zródłowej. Po lewej widać fragment rzezni w miejscu dzisiejszego skweru (obok współczesne zdjęcie z dnia dzisiejszego).

Cegielnia Siekluckiego na miejscu dzisiejszej ulicy Chopina, w tle rośnie wieżowiec przy Karłowicza.

Stary domek w linii dzisiejszej Chopina, wieżowiec przy Karłowicza już stoi.

Chopina w budowie.

Ostatnio zmieniony 4 maja 2009, o 21:14 przez Kot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rzeczownik
-
Kot
Wydaje mi się, że tak. Poniżej zdjęcie tego budynku, które zamieścił RZ kilka stron wcześniej. Porównaj proszę.
Po niedzieli wkleję fajne zdjęcia z wyburzenia rzezni, na nich też widać, że budynek dochodził bardzo blisko do Zagórskiej. Co do parkanu, który biegł wzdłuż ulicy, to być może w czasie robienia zdjęcia, które zamieściłem, już był rozebrany.
Po niedzieli wkleję fajne zdjęcia z wyburzenia rzezni, na nich też widać, że budynek dochodził bardzo blisko do Zagórskiej. Co do parkanu, który biegł wzdłuż ulicy, to być może w czasie robienia zdjęcia, które zamieściłem, już był rozebrany.
-
rzeczownik
-
Kot
Zapraszam na KSMu ciąg dalszy.
Skrzyżowanie Zródłowej i Zagórskiej. Zwracam uwagę na stylową "wizytówkę" osiedla po lewej - "XXV PRL"

Zródłowa. Idący człowiek jest w linii dzisiejszej kładki nad ulicą.

Źródłowa raz jeszcze. 10 kwietnia 1975 zamknięto w Kielcach dwie ulice - obok Źródłowej także Bohaterów Warszawy, gdzie też odbył się pojedynek najlepszych wówczas polskich kierowców rajdowych - Andrzeja Jaroszewicza i Krzysztofa Komornickiego. Transmisję na całą Polskę prowadzili z Kielc - w ramach Studia 2 - Bożena Walter i Jan Ciszewski.

Zagórska. Fotorelacja z wyburzenia rzeźni przez saperów (obok zdjęcia współczesne miejsca z 01.05.2009).

Zagórska. W tle widać domy przy Konarskiego i górne kondygnacje Liceum im. Ściegiennego (obecnie Katolickie Liceum im. St. Kostki).

Zagórska na rogu z Zielińskiego (obok zdjęcie współczesne miejsca z 01.05.2009)

Szymanowskiego. Na pierwszym planie po lewej buduje się internat dla Technikum Gastronomicznego. Widać, że szkoła podstawowa nr 28 jeszcze nie istnieje (dziś po prawej). W tle Chopina.

Kujawska w budowie.

Słynne kieleckie "Okęcie" czyli róg Zródłowej i Sandomierskiej.

Były kiedyś na Armii Czerwonej klimaty (obecnie Sandomierska ;-)

Skrzyżowanie Zródłowej i Zagórskiej. Zwracam uwagę na stylową "wizytówkę" osiedla po lewej - "XXV PRL"

Zródłowa. Idący człowiek jest w linii dzisiejszej kładki nad ulicą.

Źródłowa raz jeszcze. 10 kwietnia 1975 zamknięto w Kielcach dwie ulice - obok Źródłowej także Bohaterów Warszawy, gdzie też odbył się pojedynek najlepszych wówczas polskich kierowców rajdowych - Andrzeja Jaroszewicza i Krzysztofa Komornickiego. Transmisję na całą Polskę prowadzili z Kielc - w ramach Studia 2 - Bożena Walter i Jan Ciszewski.

Zagórska. Fotorelacja z wyburzenia rzeźni przez saperów (obok zdjęcia współczesne miejsca z 01.05.2009).

Zagórska. W tle widać domy przy Konarskiego i górne kondygnacje Liceum im. Ściegiennego (obecnie Katolickie Liceum im. St. Kostki).

Zagórska na rogu z Zielińskiego (obok zdjęcie współczesne miejsca z 01.05.2009)

Szymanowskiego. Na pierwszym planie po lewej buduje się internat dla Technikum Gastronomicznego. Widać, że szkoła podstawowa nr 28 jeszcze nie istnieje (dziś po prawej). W tle Chopina.

Kujawska w budowie.

Słynne kieleckie "Okęcie" czyli róg Zródłowej i Sandomierskiej.

Były kiedyś na Armii Czerwonej klimaty (obecnie Sandomierska ;-)

Ostatnio zmieniony 13 lutego 2012, o 16:39 przez Kot, łącznie zmieniany 1 raz.
ul. Chopina - "negatyw"
Wszystko fajnie ale nie zauważyliscie drobnego szczegółu a mianowicie zdjęcie przedstawiające internat "garów" obecnie Urząd Miasta i ulicę Chopina jest negatywem tzn. aby widzieć własciwą perspektywę należało by patrzeć na nie niejako od drugiej strony (od tyłu). Wiem bo mieszkam na Karłowicza i wszystko jest "odwrotnie". A zdjęcie to było dostępne dawno temu na stronie Kieleckiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Jak ktoś ma jeszcze coś ze starego KSMu to proszę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Petras
Politechnika Świętokrzyska w budowie. Na rogu Warszawskiej i 1000-lecia PP stoi jeszcze jakaś kamienica i inne zabudowania.

Przejrzałem od początku do końca cały temat Zapomniane Kielce. Dotychczas cieszyłem się takim miastem, jakie zastałem. Teraz dopiero wiem, ile tak na prawdę straciliśmy. Na przykład podoba mi się KCK, ale o szpitalu tylko słyszałem że jakiś stary był. Teraz wiem, jakim kosztem powstał ten obiekt. Tego już nie da się odwrócić, ale można interweniować w naszych czasach, gdy ktoś chce wyburzyć jakiś starszy budynek. Nie dałbym na przykład wyburzyć przedszkola przy Pl. Artystów, ale to już inny temat.

Przejrzałem od początku do końca cały temat Zapomniane Kielce. Dotychczas cieszyłem się takim miastem, jakie zastałem. Teraz dopiero wiem, ile tak na prawdę straciliśmy. Na przykład podoba mi się KCK, ale o szpitalu tylko słyszałem że jakiś stary był. Teraz wiem, jakim kosztem powstał ten obiekt. Tego już nie da się odwrócić, ale można interweniować w naszych czasach, gdy ktoś chce wyburzyć jakiś starszy budynek. Nie dałbym na przykład wyburzyć przedszkola przy Pl. Artystów, ale to już inny temat.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
Kot
Re: ul. Chopina - "negatyw"
Zaskoczyłeś mnie kolego z Karłowicza. Przemyślałem to i przepatrzyłem. Gratuluję czujności rewolucyjnej ;-)Jan Dzban pisze:Wszystko fajnie ale nie zauważyliscie drobnego szczegółu a mianowicie zdjęcie przedstawiające internat "garów" obecnie Urząd Miasta i ulicę Chopina jest negatywem tzn. aby widzieć własciwą perspektywę należało by patrzeć na nie niejako od drugiej strony (od tyłu). Wiem bo mieszkam na Karłowicza i wszystko jest "odwrotnie"
Z pozdrowieniem również.Jan Dzban pisze:Jak ktoś ma jeszcze coś ze starego KSMu to proszę. Pozdrawiam
Park przy Bohaterów z widokiem na Chopina:

Chopina w budowie:

Zagórska w budowie:

- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Spójrzcie na chodnik i krawężniki na zdjęciu z samolotem (Armii Czerwonej)....
Ostatnio doszedłem do takich wniosków
że wszystko zbudowane w latach 50-80 nigdy nie wyglądało jak nowe....
...przynajmniej patrząc z perspektywy dzisiejszych standardów.
Nie wiem jak wtedy było to odbierane...

Ostatnio doszedłem do takich wniosków
...przynajmniej patrząc z perspektywy dzisiejszych standardów.
Nie wiem jak wtedy było to odbierane...
Racja - tak to powinno wyglądacJan Dzban pisze:Wszystko fajnie ale nie zauważyliscie drobnego szczegółu a mianowicie zdjęcie przedstawiające internat "garów" obecnie Urząd Miasta i ulicę Chopina jest negatywem

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba