Czy ja wiem, większość śmiga pociągami, a raczej jeździ, bo śmigać koleją to będziemy po 2015r.suchy pisze:A podobno do 2012 ma byc ekspres, dobrze, że chociać do Wawy kielccy studenci lepiej jeżdzą.
GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Czy ja wiem? Już większość chyba się zraziła do puszczania busów przez PKS Kielce na zatłoczone kursy do Warszawy, Rzeszowa czy Zakopca i raczej omija kursy naszego przewoźnika. Nie wspomnę już o Władysławowie
Raczej postawiłbym na inne PKSy, które puszczają większe pojazdy, lub mimo wszystko PKP.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
baux
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ja wolę zdecydowanie kolej, busy może tańsze, ale stają gdzie popadnie i jadą jeszcze dłużej (5 godzin?). W dodatku w pociągu mam możliwość skorzystania z łazienki, moge się rozprostować czy zmienić miejsce. I zdecydowanie bezpieczniej niż busem po naszych drogach. To tak w kwestii off-topasuchy pisze:Z moich obserwacji jednak na tym kierunku, większość woli prywatne zwinne busy, zamiast płacić wiecej i jechać dłużej w naszych ukochanych kolejach.
-
Oskar
- Kontakt:
Łazienki
Pierw trzeba się odkleić od siedzenia.
Busy jadą 5 godzin
Który
Zatrzymuje się gdzie popadnie
Który
Ludzi przestańcie głupoty pisać. Ja polecam Muszkietera, rezerwacja miejsc, film na DVD, płacę w 2 strony tyle co pociągiem w jedną, wygodnie i pewnie, aa i batonik gratis
Wracając do tematu to żal patrzeć jak robota się posuwa. Od 2 miesięcy jestem na tej trasie 1-2 razy w tygodniu i dopiero wczoraj zauważyłem jakieś naprawdę spore poruszenie.
Pierw trzeba się odkleić od siedzenia.
Busy jadą 5 godzin
Ludzi przestańcie głupoty pisać. Ja polecam Muszkietera, rezerwacja miejsc, film na DVD, płacę w 2 strony tyle co pociągiem w jedną, wygodnie i pewnie, aa i batonik gratis
Wracając do tematu to żal patrzeć jak robota się posuwa. Od 2 miesięcy jestem na tej trasie 1-2 razy w tygodniu i dopiero wczoraj zauważyłem jakieś naprawdę spore poruszenie.
Bronił Strabaga nie będę, ale kiedyś często bywałem w Dąbrowie i Wiśniówce i tam są cholernie podmokłe grunty, bardzo długo grzebali się z podbudową i zrobieniem odwodnienia, nieraz coś musieli poprawiać po kontroli. I jeszcze jedna rzecz, niekoniecznie musi to być powód ale może. Odkąd większość udziałów mają Ruscy to na oko rzeczywiście prace jakby wolniejsze, no ale tak szybko kadry kierowniczej (05/06.2008) to nie wymieniliby jeśli w ogóle.
- MAŁY
Węzeł Północ oddadzą z opóźnieniem
Budowany węzeł Kielce - Północ najprawdopodobniej zostanie oddany do użytku dopiero w połowie września, a nie w czerwcu jak pierwotnie planowano.
Firma "Strabag”, która jest wykonawcą inwestycji, już po raz drugi zwróciła się do kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia budowy. Pod koniec ubiegłego roku wykonawca zabiegał o dodatkowe cztery miesiące, obecnie o dwa i pół miesiąca.
- Pierwszy wniosek był rozpatrzony odmownie, bo na ówczesnym etapie prac nie można było precyzyjnie skalkulować, ile czasu więcej może zająć budowa. Teraz rozpatrujemy drugi wniosek. Jest on bardzo szczegółowo analizowany, punkt po punkcie sprawdzamy, czy powody zwłoki przedstawione przez wykonawcę, są zasadne - informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Wiele powodów
- Podstawowym powodem opóźnienia, jest to, że na etapie prac ziemnych natrafiono na problemy związane z wodami gruntowymi. Te sprawy nie ujawniły się w czasie badań geodezyjnych ani na etapie przygotowawczych prac projektowych - - wyjaśnia Małgorzata Pawelec. - Bardzo skomplikowaną operacją było też przełożenie magistrali gazowej, która zasila Kielce - dodaje.
Waldemar Domrzał, kierownik projektu z firmy Strabag: - Powodów, dla których wystąpiliśmy z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia prac jest bardzo wiele. Głównym, były warunki gruntowo - wodne i wykonanie szeregu robót dodatkowych.
Gdy inwestor, czyli Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wniosek rozpatrzy pozytywnie, "Strabag” nie będzie musiał płacić kar za opóźnienie w realizacji inwestycji. W przeciwnym razie wykonawca będzie płacił karę kilkudziesięciu tysięcy złotych za każdy dzień zwłoki.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /119114918
Budowany węzeł Kielce - Północ najprawdopodobniej zostanie oddany do użytku dopiero w połowie września, a nie w czerwcu jak pierwotnie planowano.
Firma "Strabag”, która jest wykonawcą inwestycji, już po raz drugi zwróciła się do kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia budowy. Pod koniec ubiegłego roku wykonawca zabiegał o dodatkowe cztery miesiące, obecnie o dwa i pół miesiąca.
- Pierwszy wniosek był rozpatrzony odmownie, bo na ówczesnym etapie prac nie można było precyzyjnie skalkulować, ile czasu więcej może zająć budowa. Teraz rozpatrujemy drugi wniosek. Jest on bardzo szczegółowo analizowany, punkt po punkcie sprawdzamy, czy powody zwłoki przedstawione przez wykonawcę, są zasadne - informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Wiele powodów
- Podstawowym powodem opóźnienia, jest to, że na etapie prac ziemnych natrafiono na problemy związane z wodami gruntowymi. Te sprawy nie ujawniły się w czasie badań geodezyjnych ani na etapie przygotowawczych prac projektowych - - wyjaśnia Małgorzata Pawelec. - Bardzo skomplikowaną operacją było też przełożenie magistrali gazowej, która zasila Kielce - dodaje.
Waldemar Domrzał, kierownik projektu z firmy Strabag: - Powodów, dla których wystąpiliśmy z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia prac jest bardzo wiele. Głównym, były warunki gruntowo - wodne i wykonanie szeregu robót dodatkowych.
Gdy inwestor, czyli Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wniosek rozpatrzy pozytywnie, "Strabag” nie będzie musiał płacić kar za opóźnienie w realizacji inwestycji. W przeciwnym razie wykonawca będzie płacił karę kilkudziesięciu tysięcy złotych za każdy dzień zwłoki.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

- cm
Niedziela, 24 maja 2009.
S7 - widok na północ, w kierunku WD-6

DK 73, widok od strony WD-6 w kierunku Kielc

Widok od strony DK 73 w kierunku WD-6

Widok z WD-6 w kierunku północnym, po prawej WD-7, po lewej w głębi WD-5

Zbliżenie na WD-5

Zbliżenie na WD-7

WD-6

Widok z WD-6 na południe

Widok z WD-6 na północ (w głębi WD-5)

Wciąż jeszcze krajobraz księżycowy na zachód od WD-6 (strasznie tam wpadłem z rowerem w błoto, wyglądałem jak Jozin z Bazin
)

S7 pomiędzy WD-6 a WD-5, widok w kierunku południowym

Jak wyżej, widok w kierunku północnym

WD-5

S7, widok na K-4 (w kierunku północnym)

Widok spod K-4 w kierunku południowym

K-4

Widok z K-4 na północ (w głębi WD-3)

Widok z K-4 na południe

WD-3

Widok z WD-3 na południe

Widok z WD-3 na północ

DK7, widok od strony Kajetanowa w kierunku północnym, w głębi WDE-2

WDE-2

Rzut oka w kierunku południowym na warstwy bitumiczne nowej S7 - ta najwyższa to chyba jeszcze nie jest warstwa ścieralna

S7 - widok na północ, w kierunku WD-6

DK 73, widok od strony WD-6 w kierunku Kielc

Widok od strony DK 73 w kierunku WD-6

Widok z WD-6 w kierunku północnym, po prawej WD-7, po lewej w głębi WD-5

Zbliżenie na WD-5

Zbliżenie na WD-7

WD-6

Widok z WD-6 na południe

Widok z WD-6 na północ (w głębi WD-5)

Wciąż jeszcze krajobraz księżycowy na zachód od WD-6 (strasznie tam wpadłem z rowerem w błoto, wyglądałem jak Jozin z Bazin

S7 pomiędzy WD-6 a WD-5, widok w kierunku południowym

Jak wyżej, widok w kierunku północnym

WD-5

S7, widok na K-4 (w kierunku północnym)

Widok spod K-4 w kierunku południowym

K-4

Widok z K-4 na północ (w głębi WD-3)

Widok z K-4 na południe

WD-3

Widok z WD-3 na południe

Widok z WD-3 na północ

DK7, widok od strony Kajetanowa w kierunku północnym, w głębi WDE-2

WDE-2

Rzut oka w kierunku południowym na warstwy bitumiczne nowej S7 - ta najwyższa to chyba jeszcze nie jest warstwa ścieralna