Optymalizacja tras komunikacji miejskiej
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Możemy sobie pisać różne pomysły na zmiany. Tylko co oprócz tego... Moze byśmy przestawili konkretne plany ZTM-owi. Tak to nawet nie wiemy, co oni o ty myślą. Prawdą jest, że na odcinku Dyminy-Barwinek nie ma ŻADNEGO połączenia z innymi osiedlami (Świętokrzyskie, Ślichowice). I do tego chciałbym dążyć, aby to zmieniono...
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
2 na Ślichowice ? od kiedy ? 45 jezdzi rzadko i do tego z jednej strony osiedla. 30 również rzadko. Za to w łikend to już w ogóle nie da się nigdzie dojechać, 1 autobus na trasie ( 2, 30 ) i do tego jeżdżą prawie razem.. A na 2 strone osiedla nie każdemu chce sie chodzić na 34 które nie jedzie do centrum a objeżdża pół miasta dookoła. Myślę, że lepiej żeby każdy skupił się na problemach w swoim rejonie a nie u innych bo trudno wiedzieć jak jest tam czy gdzie indziej jak się nie mieszka 
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Jadąc ostatnio przez Żytnią pomyślałem że można w prosty sposób połączyć os. Świętokrzyskie z dworcami PKS i PKP:

Na czerwono zaznaczyłem obecny przebieg linii 35 a na niebiesko proponowane przedłużenie trasy.
Plusem (chyba jedynym) byłoby wcześniej już wspomniane bezpośrednie połączenie obu dworców z os. Świętokrzyskim, Słonecznym Wzgórzem i po części też ze Stokiem, bez konieczności tworzenia nowych linii i budowy nowych przystanków.
Minusów jest trochę więcej:
- planowana w niedługim czasie zmiana układu komunikacyjnego na ul. Żelaznej (po przebudowie nie będzie prawdopodobnie możliwe wyjechanie z zatoczki przy dworcu PKS na Żelazną) a co za tym idzie krótki okres obowiązywania nowej trasy;
- kłopotliwy (tak mi się wydaje) skręt w lewo z Żelaznej w Żytnią;
- wielkie "kolano", które autobus musiałby zrobić;
- potrzebny byłby co najmniej jeden autobus więcej do obsługi 35 w szczycie;
Co Wy o tym myślicie? Widzicie jeszcze jakieś plusy/minusy takiej zmiany?

Na czerwono zaznaczyłem obecny przebieg linii 35 a na niebiesko proponowane przedłużenie trasy.
Plusem (chyba jedynym) byłoby wcześniej już wspomniane bezpośrednie połączenie obu dworców z os. Świętokrzyskim, Słonecznym Wzgórzem i po części też ze Stokiem, bez konieczności tworzenia nowych linii i budowy nowych przystanków.
Minusów jest trochę więcej:
- planowana w niedługim czasie zmiana układu komunikacyjnego na ul. Żelaznej (po przebudowie nie będzie prawdopodobnie możliwe wyjechanie z zatoczki przy dworcu PKS na Żelazną) a co za tym idzie krótki okres obowiązywania nowej trasy;
- kłopotliwy (tak mi się wydaje) skręt w lewo z Żelaznej w Żytnią;
- wielkie "kolano", które autobus musiałby zrobić;
- potrzebny byłby co najmniej jeden autobus więcej do obsługi 35 w szczycie;
Co Wy o tym myślicie? Widzicie jeszcze jakieś plusy/minusy takiej zmiany?
To co z tym tematem - wiem ze od tego jest ZTM,a le gdyby sprecyzować nasze propozycje, wyartykułować je odpowiedni - i przedstawić mediom i miastu, może by się udało zmienić?
Nie będziemy układać rozkładów jazdy - bo są od tego osoby, ale zaapelujmy o mądre ich tworzenie ( taa, co to da), zaapelujmy o buspasy, spróbujmy policzyć i zaplanować na nowo komunikację w kiecach, połączyć najważniejsze osiedla, najważniejsze obiekty.
I dlaczego nie system przesiadkowy? Pamiętajmy o wprowadzeni systemu elektronicznego opłat, a więc może?
Poważnie zastanówmy się za i przeciw, jaki tabor, stwórzmy strategie rozwoju komunikacji
Nie będziemy układać rozkładów jazdy - bo są od tego osoby, ale zaapelujmy o mądre ich tworzenie ( taa, co to da), zaapelujmy o buspasy, spróbujmy policzyć i zaplanować na nowo komunikację w kiecach, połączyć najważniejsze osiedla, najważniejsze obiekty.
I dlaczego nie system przesiadkowy? Pamiętajmy o wprowadzeni systemu elektronicznego opłat, a więc może?
Poważnie zastanówmy się za i przeciw, jaki tabor, stwórzmy strategie rozwoju komunikacji