Kielce - Plany i przyszłość na drogach (ogólnie)

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 21 kwietnia 2009, o 17:03

A Ty jakim prawem mnie obrażasz? Ja tylko określiłem osoby, którym nigdy nic się nie podoba, a także ich zachowanie. Postawa zyciowa i egoizm jaki prezentują zasługuje na potępienie. Nie chcą remontu? To nie będą go mieli, tylko potem niech nie płaczą, że mają dziurawą drogę i miasto nic nie robi. Autobusu, też mieć nie będą. Jeśli nie potrafią się dogadać mieszkańcy jednego odcinka ulicy, to czemu mają cierpieć mieszkańcy gmin na zachód od Kielc i mieszkańcy miasta. Ja bym chciał mieć przystanek blisko swojego bloku, dzięki czemu przy wyjściu z domu zyskałbym około 2-3 minuty, które często są decydujące, gdy autobus jedzie przed czasem.

Dobrze, że zostali ukarani, skoro nie potrafią się zorganizować i wskazać miejsc gdzie będą zatoki, będą sobie chodzić na Szajnowicza na przystanek. Pieniądze pójdą na jakąś potrzebniejszą inwestycję, a oni będą teraz mieli spokój. Nie będzie autobusów, tirów, nie będzie niczego. Niech żyje Kononowicz :lol:

Proponuję tą metodę stosować również przy innych inwestycjach, gdy jest możliwość poprowadzenia ją alternatywną trasą. Może niektórzy pójdą po rozum do głowy i nie będą blokować inwestycji, (wydawałoby się) także im potrzebnych
Sorry, takiego mamy prezydenta...

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 21 kwietnia 2009, o 18:27

AHA, innych możesz obrażać, a jak ktoś na Ciebie powie to od razu wielka aferka i moder itp. echh..

Mieszkam przy Piekoszowskiej, też jestem burakiem?! Gratuluję!

Mieszkańcy z Piekoszowskiej od Mielczarskiego do Grunwaldzkiej też? Pięknie!

I czyli nie będę mógł wyjechać w stronę miasta, dobrze to rozumiem??

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 21 kwietnia 2009, o 22:17

Echo Dnia pisze:powstaje nowa koncepcja, a w niej ulica Piekoszowska jest przewidziana jako ślepa. Zamkniemy ją przed dojazdem do skrzyżowania z Grunwaldzką - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
- Wcześniej jednak musimy uzyskać zgodę na zmianę jej rangi. Przestanie być wojewódzką, a jej funkcję przejmą Szajnowicza i Malików. Prawdopodobnie w przyszłym roku uda się przeprowadzić tę operację.
I bardzo dobrze, że Sz-I będzie drogą wojewódzką- główną, a Piekoszowska miejską- lokalną. Tak powinno być. Szkoda mi tylko mieszkańców Piekoszowskiej, że przez kilku idiotów ominie ich remont ulicy.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 kwietnia 2009, o 22:31

I pewnie bliski dostep do komunikacji miejskiej 8)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 21 kwietnia 2009, o 23:13

Coś mi się średnio widzi ten pomysł... Jak odpowiednio rozbudują Kazimierza Wielkiego, to wszyscy będą walić przez tę ulicę... Autobusy pewnie też tamtędy puszczą... Wtedy na Szajnowicza będzie niezły pasztet. Z dwojga złego już chyba wolałbym światła na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej z Piekoszowską, z uprzywilejowaniem Grunwaldzkiej.

Co by nie było, nie tylko garstka oszołomów, którym szkoda metra ogródka pod zatokę, ale wszyscy mieszkańcy tamtego rejonu będą mieli utrudnione życie. Nie sądze aby było to sprawiedliwe rozwiązanie, które pozwalałoby na rozwój tamtej części miasta.

Widzę, że niektórym odpowiada "mściwy" charakter planowanego przedsięwzięcia... Ja w każdym razie nie podzielam tego entuzjazmu, choć nie jest to moja okolica. Po prostu nie tędy droga do prawidłowego, zrównoważonego rozwoju miasta.

A może to tylko informacja puszczona w eter dla zbadania społecznego odzewu i być może dla ugrania rzeczonych zatok autobusowych w myśl zasady "jak nie kijem go, to pałą"?? :wink:

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 22 kwietnia 2009, o 06:56

pk5 pisze:I czyli nie będę mógł wyjechać w stronę miasta, dobrze to rozumiem??
Będziesz mógł, ale przez Malików.

Nie do końca podoba mi się ten pomysł z zamknięciem Piekoszowskiej. Uważam, jak juz pisałem wcześniej, że można było to rozwiązać inaczej. Ale popieram zmianę kwalifikacji ulicy Piekoszowskiej na miejską ze względu na charakter zabudowy. A także zmianę kwalifikacji Sz-I na wojewódzką, również ze względu na charakter zabudowy oraz szerokość ulicy (niewielkim nakładem pracy da się ją rozbudować do 2x2pasy bez zieleni rozdzielającej). W przyszłości widziałbym także przedłużenie Sz-I do Górek Szczukowskich (co najmniej), a może i budowę obwodnicy Górek Szczukowskich i Piekoszowa.
Jeżpir

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 kwietnia 2009, o 14:10

pk5 pisze:AHA, innych możesz obrażać, a jak ktoś na Ciebie powie to od razu wielka aferka i moder itp. echh..

Mieszkam przy Piekoszowskiej, też jestem burakiem?! Gratuluję!

Mieszkańcy z Piekoszowskiej od Mielczarskiego do Grunwaldzkiej też? Pięknie!
Buraki z Piekoszowskiej, czyli buraki, a nie wszyscy mieszkańcy ;) Burakami są ci, którzy nie chcieli pełnej przebudowy własnej ulicy (na odcinku od Grunwaldzkiej do Malikowa). Mam nadzieję, że Ty nie protestowałeś i nie należysz do tej grupy osób. Spokojnie :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 22 kwietnia 2009, o 20:57

Kilku mieszkańców Piekoszowskiej od Grunwaldzkiej do Malików burakami bym nie nazwał ale ich zachowanie przypomina mi postawę psa ogrodnika. Miałem do czynienia z tymi ludźmi więc teraz niech plują sobie w brodę bo autobusy ominą ich szerokim łukiem.
Nareszcie przebudują to najdziwniejsze skrzyżowanie w Kielcach. Na początku ruch w stronę Ślichowic był mały, osiedle dopiero powstawało. Ale z czasem budowano kolejne bloki, samochodów przybywało a skrzyżowania generującego największy ruch w stronę Szajnowicza nikt nie przebudował. Wreszcie po tylu latach będzie normalnie :D
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 22 kwietnia 2009, o 21:01

Tylko to powinna być ulica dwupasmowa od Shell'a przynajmniej do Szajnowicza.

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 22 kwietnia 2009, o 22:58

Jak dla mnie to nawet do Malikowa. A jakby przedłużyli Szajnowicza do Stawki, to to przedłużenie chyba mogłoby być już jednopasmowe. I wtedy przy Malikowie ulica Szajnowicza chyba dalej miałaby dwa pasy, więc byłby skręt w lewo z jazdą prosto na lewym pasie i skręt w prawo na drugim pasie. Przynajmniej to byłoby dla mnie bardziej logiczne rozwiązanie niż zrobienie ruchu na wprost na prawym pasie

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 23 kwietnia 2009, o 11:34

Na stronie urzędu miasta pojawiła się informacja o konsultacjach społecznych w sprawie planowanej południowej obwodnicy Kielc. Są też do pobrania cztery warianty przebiegu tej trasy.

=CK=

Post autor: =CK= » 29 kwietnia 2009, o 23:08

Na ul. Malików chyba podobna sprawa była odnośnie zatok autobusowych. Jakoś dogadali się, bo bliżej wiaduktów są zatoki, a przy Sz-I nie.

Znajomy mieszkający przy ul. Piekoszowskiej, ale już bliżej Górek Szczukowskich opowiadał, że dla niego to absurd skoro miasto-inwestor chciałoby kawałek jego ziemi pod poszerzenie drogi lub zatokę i nawet zgodziłby się gdyby nie jedno "ale" - wtedy w pasie drogowym znalazłyby się jakieś media a konkretnie jego przyłącze i w związku z tym musiałby rocznie płacić komuś tam (MZD?) tytułem dzierżawy :roll: Nie wiem czy wszyscy mieszkańcy byli o tym informowani, ale jeśli to najpoważniejszy problem sprzeciwu to niech zwolnią ich z opłat albo miasto weźmie na siebie.

baux

Post autor: baux » 30 kwietnia 2009, o 07:08

Obrazek
Miasto modernizuje oświetlenie uliczne w Kielcach

Aż 13 kieleckich ulic doczeka się w tym roku nowego oświetlenia. - Chcemy, żeby było nie tylko ładniej, ale i bezpieczniej - mówią drogowcy.

- Co roku modernizujemy oświetlenie na najwyżej dziesięciu ulicach. W tym roku na ten cel mamy około miliona złotych. Powinno to pozwolić na wybudowanie i remont oświetlenia na 13 ulicach - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

Pierwsze przetargi na wykonanie oświetlenia już ogłoszono, prace mogą się zacząć jeszcze przed wakacjami. - Przy wyborze ulic objętych modernizacją kierowaliśmy się dwoma czynnikami. Chodziło o estetykę i wpływ na poprawę poziomu bezpieczeństwa, ale spore znaczenie miały też sygnały od mieszkańców - tłumaczy dyrektor Wójcik.

Montaż nowego oświetlenia rzeczywiście może wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa. W 2007 roku porównano dane o przestępczości w Jędrzejowie, zestawiając ją z danymi o modernizacji oświetlenia ulicznego w tym mieście. Okazało się, że w ciągu ośmiu miesięcy liczba niektórych przestępstw spadła nawet trzykrotnie. - Potencjalni przestępcy stają się znacznie mniej anonimowi. To element prewencji kryminalnej. Poza tym lepsze oświetlenie przekłada się np. na mniejszą liczbę wypadków drogowych - tłumaczył wtedy Jakub Kosin, komendant powiatowy policji w Jędrzejowie.

Te ulice będą miały nowe oświetlenie

Zagórska (na odcinku od Żeromskiego do Tarnowskiej), Południowa, Weterynaryjna, fragment ścieżki rowerowej na ul. Piaski nad Rzeką, Garbarska, Kusocińskiego, Alabastrowa, Cedzyńska, Oficerska, Starowiejska, Żeromskiego (na odcinku od Wojska Polskiego do Seminaryjskiej), Kolejarzy.

michau

Post autor: michau » 30 kwietnia 2009, o 18:05

Gdzie jest odcinek Zagórskiej od Żeromskiego do Tarnowskiej?

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 30 kwietnia 2009, o 18:24

ODPOWIEDZ