Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
To jest chamski śmiech. Jeśli masz argumenty, to ich użyj, a nie obrażaj. Forum służy do wymieniania poglądów, a nie do poniżania innych. Fragment tematu do usunięcia. Ja już w tej sprawie się nie odezwę, bo nie chcę już wzbudzać skrajnych emocji. Proszę innych o uszanowanie mojej decyzji i nie zbaczanie już z głównego tematu. A moderatra proszę o zrobienie tu porządku.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
jeżeli temat do przeniesienia to pozwolę sobie
to znaczy, że to czego nie widzę to tego nie ma?
Człowiek jest rzeczywistością wykraczającą poza świat materii.
Sprowadzanie człowieka tylko do materii, to jest błąd pars pro toto.
A co do tak zwanych duchów.
To nie mowa tu o jakiś klimatach z horroru,
którymi straszy się niegrzeczne dzieci,
ale o rzeczywistości duchowej, która istnieje.
Rzeczywistości duchów osobowych i rozumnych,
zarówno dobrych jak i złych.
http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw
Taka sobie Wielkanocna dykteryjka
to znaczy, że to czego nie widzę to tego nie ma?
Człowiek jest rzeczywistością wykraczającą poza świat materii.
Sprowadzanie człowieka tylko do materii, to jest błąd pars pro toto.
A co do tak zwanych duchów.
To nie mowa tu o jakiś klimatach z horroru,
którymi straszy się niegrzeczne dzieci,
ale o rzeczywistości duchowej, która istnieje.
Rzeczywistości duchów osobowych i rozumnych,
zarówno dobrych jak i złych.
http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw
Taka sobie Wielkanocna dykteryjka
Kielce Kielce Kielce to jest to...
Pozwolę sobie zatem jeszcze zaproponować - w celu edukacyjnym - przeczytanie poniższego tekstu (w dalszej jego części /mniej więcej w 1/3 tekstu/ jest dużo o doświadczeniach mediumicznych):
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/799/69/
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/799/69/
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Odrapane kamienice przy ulicy Warszawskiej zostaną wyburzone najwcześniej w przyszłym roku
Przebudowa ulicy Warszawskiej w Kielcach pozwoli na pozbycie się dwóch kamienic stojących między jezdniami.
Odrapane kamienice przy ulicy Warszawskiej 20 C i B nie zostaną wyburzone w tym roku jak planowano. Najwcześniej znikną w przyszłym roku, jeśli uda się wywłaszczyć właściciela jednej z nieruchomości przy okazji przebudowy ulicy Warszawskiej.
Nieruchomość przy ulicy Warszawskiej 20 B należy do miasta, ale sąsiednia jest własnością prywatną. Prezydent Kielc chce odkupić budynek i wyburzyć obie kamienice, ponieważ zasłaniają widoczność na ruchliwym skrzyżowaniu. Mówi się także o innych powodach: budynki psują widok z okien hotelu Ibis oraz zasłaniają planowaną galerie handlową, która powstanie przy alei IX Wieków Kielc i ulicy Warszawskiej.
Chce za dużo
- Suma, jakiej żąda właściciel kamienicy jest nie do przyjęcia, na pewno nie kupimy za tyle - informuje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach. Nie chce jednak zdradzić, o jakie kwoty chodzi.
Budynki jednak znikną, tylko nie tak szybko jak planowano. Z pomocą przyszli drogowcy.
- Ulica Warszawska ma być przebudowana. Powstanie między innymi zawrotka przed tymi budynkami jadąc w stronę centrum miasta. Prace będą kolidowały z kamienicami. Właściciel zostanie wywłaszczony na mocy specustawy. Otrzyma odszkodowanie wynikające z wyceny nieruchomości. Szykujemy projekt, a w przyszłym roku przymierzamy się do inwestycji i wyburzenia budynków - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
LOKATORZY MUSZĄ SIĘ WYPROWADZIĆ
Z miejskiego budynku trzeba wyprowadzić 11 rodzin. Dla nich miasto kupiło nowe mieszkania przy ulicy Opielińskiej i Częstochowskiej, dla kilku rodzin ma zarezerwowane w starym budownictwie.
- W ciągu miesiąca, najwyżej półtora, wszyscy lokatorzy otrzymają propozycje mieszkań i mam nadzieję, że opuszczą kamienice. Mnie nie interesuje, kiedy budynki zostaną wyburzone. Otrzymałem polecenie, aby jak najszybciej opróżnić mieszkania i spełniam je - informuje Marek Klikowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa Urzędu Miasta w Kielcach.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /614240027
Przebudowa ulicy Warszawskiej w Kielcach pozwoli na pozbycie się dwóch kamienic stojących między jezdniami.
Odrapane kamienice przy ulicy Warszawskiej 20 C i B nie zostaną wyburzone w tym roku jak planowano. Najwcześniej znikną w przyszłym roku, jeśli uda się wywłaszczyć właściciela jednej z nieruchomości przy okazji przebudowy ulicy Warszawskiej.
Nieruchomość przy ulicy Warszawskiej 20 B należy do miasta, ale sąsiednia jest własnością prywatną. Prezydent Kielc chce odkupić budynek i wyburzyć obie kamienice, ponieważ zasłaniają widoczność na ruchliwym skrzyżowaniu. Mówi się także o innych powodach: budynki psują widok z okien hotelu Ibis oraz zasłaniają planowaną galerie handlową, która powstanie przy alei IX Wieków Kielc i ulicy Warszawskiej.
Chce za dużo
- Suma, jakiej żąda właściciel kamienicy jest nie do przyjęcia, na pewno nie kupimy za tyle - informuje Filip Pietrzyk, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach. Nie chce jednak zdradzić, o jakie kwoty chodzi.
Budynki jednak znikną, tylko nie tak szybko jak planowano. Z pomocą przyszli drogowcy.
- Ulica Warszawska ma być przebudowana. Powstanie między innymi zawrotka przed tymi budynkami jadąc w stronę centrum miasta. Prace będą kolidowały z kamienicami. Właściciel zostanie wywłaszczony na mocy specustawy. Otrzyma odszkodowanie wynikające z wyceny nieruchomości. Szykujemy projekt, a w przyszłym roku przymierzamy się do inwestycji i wyburzenia budynków - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
LOKATORZY MUSZĄ SIĘ WYPROWADZIĆ
Z miejskiego budynku trzeba wyprowadzić 11 rodzin. Dla nich miasto kupiło nowe mieszkania przy ulicy Opielińskiej i Częstochowskiej, dla kilku rodzin ma zarezerwowane w starym budownictwie.
- W ciągu miesiąca, najwyżej półtora, wszyscy lokatorzy otrzymają propozycje mieszkań i mam nadzieję, że opuszczą kamienice. Mnie nie interesuje, kiedy budynki zostaną wyburzone. Otrzymałem polecenie, aby jak najszybciej opróżnić mieszkania i spełniam je - informuje Marek Klikowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa Urzędu Miasta w Kielcach.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /614240027
Łezka się w oku kręci! Świetne wiadomości! Wiedziałem, że będą opóźnienia, ale najważniejsze, że wyburzenie tych budynków jest coraz bardziej realne i nie zanosi się na to, że powstanie w ich miejscu coś innego niż zawrotka dla samochodów! Super! :D Nareszcie! :)
Takie podejście to ja rozumiem! Mam tylko nadzieję, że nie będzie większych problemów z przeprowadzką tych rodzin.- W ciągu miesiąca, najwyżej półtora, wszyscy lokatorzy otrzymają propozycje mieszkań i mam nadzieję, że opuszczą kamienice. Mnie nie interesuje, kiedy budynki zostaną wyburzone. Otrzymałem polecenie, aby jak najszybciej opróżnić mieszkania i spełniam je - informuje Marek Klikowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa Urzędu Miasta w Kielcach.
Nie sądzę, by władze miasta łatwo sobie poradziły z wywłaszczeniem prywatnej kamienicy. Zawrotka jest słabym argumentem za wywłaszczeniem - można ją przecież zrobić dalej, za kamienicami - jest miejsce. Właściciel pewnie będzie skarżył decyzję i sprawa się mocno przeciągnie.
I przypominam, że zrobienie tej zawrotki będzie kosztowało - w momencie gdy inne inwestycje są obcinane i na wiele ważnych rzeczy nie ma pieniędzy - lekko licząc 5-6 mln złotych, jeśli nie więcej (zakup mieszkań u developera, odkupienie kamienicy, koszt wyburzenia, koszt zrobienia zawrotki).
I przypominam, że zrobienie tej zawrotki będzie kosztowało - w momencie gdy inne inwestycje są obcinane i na wiele ważnych rzeczy nie ma pieniędzy - lekko licząc 5-6 mln złotych, jeśli nie więcej (zakup mieszkań u developera, odkupienie kamienicy, koszt wyburzenia, koszt zrobienia zawrotki).
I te argumenty. O ile kwestie bezpieczeństwa są faktycznie istotne (i to do mnie przemawia, choć zastanawiam się, czy nie ma innych rozwiązań), to argument "brzydki widok z hotelu Ibis" wyjątkowo mnie irytuje (szczególnie, że te kamienice są, gdyby je wyremontować, sto razy ładniejsze od hotelu). Pokazuje, że ludzie decydujący o Kielcach mają prowincjonalny sposób patrzenia (i za grosz gustu) 
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
dokładnie. w tym temacie zgadzam się z Tobą w każdym calu.RZ pisze:I te argumenty. O ile kwestie bezpieczeństwa są faktycznie istotne (i to do mnie przemawia, choć zastanawiam się, czy nie ma innych rozwiązań), to argument "brzydki widok z hotelu Ibis" wyjątkowo mnie irytuje (szczególnie, że te kamienice są, gdyby je wyremontować, sto razy ładniejsze od hotelu). Pokazuje, że ludzie decydujący o Kielcach mają prowincjonalny sposób patrzenia (i za grosz gustu)
CK|PL|EU