MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 7 kwietnia 2009, o 09:49

Od początku nie podobał mi się pomysł z murami na rynku.
Porażka :evil:

michau

Post autor: michau » 7 kwietnia 2009, o 09:54

Pozażka na całej linii, to dupa bedzie a nie rynek, ja byłbym za przeszkleniem tego, co to za rynek, nie dosc ze mały to jeszcze jakies mury beda stawiac :?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 7 kwietnia 2009, o 10:03

baux pisze:Znaczy, że nie będzie tej pseudorzeźby z rur na środku rynku, chociaż tyle.
Pewnie będzie obok, jeszcze kilka drzewek, gejzerków wodnych i ogródki piwne. Będzie tyyyle miejsca na spacery!

...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 kwietnia 2009, o 10:35

Nie bedzie tafli szkla, nie bedzie instalacji Ceculy, nie bedzie zejscia w dol.

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 7 kwietnia 2009, o 11:30

Moim skromnym zdaniem, to powinno sie zrobic dokladna dokumentacje murow + zdjecia i moze filmy, tak, zeby byly obszerne informacje o wykopaliskach. Nastepnie same mury zabezpieczyc-obudowac jakas przylegajaca, lekka konstrukcja i zakopac starannie dla przyszlych pokolen, gdyby przyszlo im do glowy odkopac je za jakies 50-100lat. Rynek wylozyc rowno plytami, aby byl zwykly równy plac i ewentualnie wzdluz linii muru zamiast szarej plyty dac brazowa, tak aby przechodzac widziec pod nogami jak szly sciany ratusza kiedys. Zadnych przeszklen, murkow czy rurek, rynek to rynek - plaska plyta spacerowa.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 7 kwietnia 2009, o 13:42

Mały zrzut :P

Obrazek

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 7 kwietnia 2009, o 17:44

Zasypią stare ratuszowe mury
To już niemal przesądzone - resztki XVI-wiecznego kieleckiego ratusza zostaną zasypane. Ale tak zupełnie to one nie znikną.

Decyzja zapadła wczoraj po tym, jak Wojciech Lubawski obejrzał wykopaliska na rynku. - Nadal uważam, że XVI-wieczne mury nie robią zbyt dużego wrażenia, tym bardziej że zostało ich niewiele. Ale z drugiej strony mają aż 1,4 m szerokości, a o samym budynku wiadomo coraz więcej. Więc nie możemy udawać, że ich nie ma - mówi Lubawski. Jego zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie nadbudowanie pozostałości murów na wyremontowanej płycie rynku dokładnie w miejscu, gdzie znaleziono oryginały. Nadbudowa ma być zrobiona z oryginalnych kamieni znalezionych przez archeologów. - Dzięki takiemu zaznaczeniu ratusza zostanie zachowana jego funkcja jako miejsce spotkań czy handlu. Równocześnie mury będą skłaniały do zastanowienia się, co to jest - mówi Lubawski. Prezydent podkreśla, że ostateczna decyzja zapadnie po rozmowach z Januszem Cedrą, wojewódzkim konserwatorem zabytków. - Moim zdaniem to dobry pomysł. Ten sposób stosowano już w innych miastach - ocenia na gorąco Janusz Cedro.

Takie rozwiązanie oznacza rezygnację z instalacji autorstwa Marka Cecuły. - Chyba zabraknie już miejsca na instalację - stwierdził prezydent Lubawski.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=4815182
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 7 kwietnia 2009, o 18:09

Petras... Twój zrzut będzie niczym w porównaniu z pomysłem Lubawskiego... Na środku najbardziej reprezentacyjnego placu w mieście wybudują kawałek obory ze zmurszałych cegieł i kamieni, która na dodatek będzie miała niewiele wspólnego ze starym ratuszem, bo nie wiadomo nawet jak on wyglądał... Z dwojga złego wolę już dziurę w ziemi... Przynajmniej byłaby mniej widoczna. Poza tym to rozwiązanie nie jest zadowalające ani dla zwolenników zasypania starych murów, ani dla przeciwników....

"Dzięki takiemu zaznaczeniu ratusza zostanie zachowana jego funkcja jako miejsce spotkań czy handlu"

Panie prezydencie... Może by tak dwie pieczenie na jednym ogniu?? Zawsze można zabudować cały rynek jako halę dla kupców z bazaru na Seminaryjskiej... Myślę, że gruzu w mieście wystarczy na taką inwestycję :lol:

Kryzys moi drodzy... Kryzys wartości. :x ... I "charakterystyczny dla Kielc specyficzny kilmat przestrzeni" :evil:
Ostatnio zmieniony 7 kwietnia 2009, o 18:33 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 7 kwietnia 2009, o 18:17

No to kobiety handlujące jajkami i grzybkami będą dalej miały swoje miejsce...Porażka na całej linii.
pletwa

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 7 kwietnia 2009, o 18:23

Do cholery, ja za kilka lat chcę przejść się wreszcie środkiem Rynku w moim mieście! Najpierw jakieś poniemieckie zbiorniki wodne, teraz gruzy, jak tuż po zakończeniu wojny! Co mnie obchodzi, że kiedyś stał tam ratusz? Dzisiaj stoi w innym miejscu a rynek to plac, po ktorym się S P A C E R U J E! Mam chodzić po starych kamieniach? Dżizas ku%wa ja pie%dole....
Ostatnio zmieniony 7 kwietnia 2009, o 18:42 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 7 kwietnia 2009, o 18:37

Jak dla mnie albo szyba albo kostka i nie ma dyskusji!! Co innego gdyby ten "ryneczek" był 5 razy większy i to jeszcze gdzieś na obrzeżu były te mury a tak to właśnie będą pełniły funkcję lady i podestu dla jaj, mleka w butelkach i grzybów..
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 7 kwietnia 2009, o 19:20

Wszystko zależy od tego, jak wysoko zostaną nadbudowane mury. Jeśli to będzie nadbudowa do powierzchni placu (czy de facto zaznaczenie tylko innym materiałem, że tu stał budynek ratusza), to myślę, że wszystkie strony powinny być zadowolone. Jeśli nadbudują kilkadziesiąt centymetrów ponad powierzchnię, to faktycznie może być dziwnie (aczkolwiek z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu realizacji). Oczywiście wolałbym zdecydowanie szybę pancerną. Najważniejsze jednak, że nie będzie powyginanych drągów, a to już dobra wiadomość :D

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 7 kwietnia 2009, o 19:27

Chodzi o to, że te powyginane patyki w żaden sposób nie zaburzały idei placu... Były lekkie, zwiewne i można było między nimi przechodzić... W tym przypadku będzie to raczej więcej niż kilkadziesiąt centymetrów muru...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 7 kwietnia 2009, o 20:31

w miejscu muru można postawić stylizowane ławeczki tak, żeby one symbolizowały kształt starego ratusza? :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 7 kwietnia 2009, o 20:39

Przynajmniej zrezygnują z instalacji Cecuły, a jak mury będą niskie, to będzie można po nich przejść... :-/ Jak nie mogą szyby zrobić to lepiej niech już to zabezpieczą i zasypią, a najwyżej mury ratusza zaznaczą "brukiem" z gruzu. :?:

ODPOWIEDZ