Prezydent pomoże ogródkom piwnym
angk
2009-04-01, ostatnia aktualizacja 2009-04-01 21:03
Właściciele kieleckich ogródków piwnych najprawdopodobniej zostaną zwolnieni z opłaty targowej za handlowanie poza miejscami do tego przeznaczonymi. Pomoc obiecał prezydent miasta Wojciech Lubawski.
- Jesteśmy zadowoleni z rozmów, prezydent zrozumiał, że powinien przyjść nam z pomocą. Obiecał przedstawić pomysły, jak można tę sprawę rozwiązać - tłumaczy Waldemar Kęćko, właściciel ogródka piwnego obok Kieleckiego Centrum Kultury.
Dodatkową opłatę za handlowanie poza placami targowymi nakłada uchwała rady miejskiej. Ponosić ją mieli także właściciele ogródków piwnych. Ci z kolei wyliczyli, że kwoty, które musieliby płacić do kasy miasta, są zbyt wysokie, i zastanawiali się nad zrezygnowaniem z tego interesu. - Miesięcznie dodatkowo musiałbym płacić ok. 7 tys. zł i wszystkie opłaty kosztowałyby mnie wówczas ok. 20 tys. zł. By wyjść na swoje, miesięcznie piwo musiałoby kupić u mnie 11 tys. osób. To niewykonalne - wylicza Kęćko.
Prezydent obiecał pomóc przedsiębiorcom. - Mam pewną koncepcję, którą będę konsultował z prawnikami. W poniedziałek dokładnie wyjaśnię, co możemy im zaproponować - zapowiedział Wojciech Lubawski.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... iwnym.html