PKS
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Myślę, że tu jest pole do popisu dla Stowarzyszenia i dla OC. Nowy właściciel nie może poprostu tak sobie go zburzyć. Oprócz pozwolenia na budowę istnieje pozwolenie na rozbiórkę, ale niestety nie mam pojęcia czy można go nie wydać tak łatwo. Musi być plan zagospodarowania przestrzennego, który uniemożliwi postawienie tam czegokolwiek innego. Istnieją też przecież różne narzędzia dotyczącze np ochrony krajobrazu itp. Miasto musi zrobić wszystko, aby ten kawałek działki był nieatrakcyjny dla inwestora, a więc tani. Wtedy miasto będzie mogło go kupić i zadbać o dworzec. Trzeba działać 
Sorry, takiego mamy prezydenta...
Znalazłem taki oto artykół
http://www.coroner.pl/dworzec,pks,kielc ... l,149.html
I komentarze na SSC http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=808276
Ten budynek nie może zniknąć z krajobrazu miasta
I komentarze na SSC http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=808276
Ten budynek nie może zniknąć z krajobrazu miasta
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Z przepisów:
"Zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową; zabytek nieruchomy - nieruchomość, jej część lub zespół nieruchomości, o których mowa w pkt 1;". Myślę, że dworzec łapie się tutaj.
Oraz
"Do rejestru wpisuje się zabytek nieruchomy na podstawie decyzji wydanej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków z urzędu bądź na wniosek właściciela zabytku nieruchomego lub użytkownika wieczystego gruntu, na którym znajduje się zabytek nieruchomy."
Także albo Wojewódzki Konserwator Zabytków może się wykazać, albo PKS - póki jeszcze istnieje.
Jestem za
"Zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową; zabytek nieruchomy - nieruchomość, jej część lub zespół nieruchomości, o których mowa w pkt 1;". Myślę, że dworzec łapie się tutaj.
Oraz
"Do rejestru wpisuje się zabytek nieruchomy na podstawie decyzji wydanej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków z urzędu bądź na wniosek właściciela zabytku nieruchomego lub użytkownika wieczystego gruntu, na którym znajduje się zabytek nieruchomy."
Także albo Wojewódzki Konserwator Zabytków może się wykazać, albo PKS - póki jeszcze istnieje.
Jestem za
- kamilkw

PKS Kielce ma nową radę nadzorczą
Ministerstwo Skarbu Państwa wybrało nowych członków rady nadzorczej w kieleckim PKS. Weszli do niej kielecki adwokat Agnieszka Rolka i Dariusz Sitko, były szef MZK w Opolu.
- Nowi członkowie zastąpią na stanowiskach Barbarę Haraburdę i Edwarda Sidoruka - mówi Magdalena Dąbrowska z biura prasowego ministerstwa. To finał trzeciej tury zmian w radzie nadzorczej PKS. Zaczęły się w czerwcu ubiegłego roku, gdy do pięcioosobowej RN weszło trzech przedstawicieli ministerstwa. Pozostałe dwa stanowiska w radzie są nieobsadzone, bo nie udało się wyłonić kandydatów.
Na razie rada nadzorcza nadal nie wybrała nowego prezesa zarządu spółki. Jego obowiązki od kilku miesięcy pełni Anatol Rodak.
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=1077754
pletwa
- MAŁY
PKS poszuka stałego prezesa
Kolejna zmiana w kieleckim PKS-ie. Rada nadzorcza zdecydowała o ogłoszeniu konkursu na stanowisko prezesa.
- Anatol Rodak jest pełniącym obowiązki prezesa od kilku miesięcy. Pora skończyć z tymczasowością - mówi Agnieszka Rolka, przewodnicząca rady nadzorczej, która zebrała się po raz pierwszy w nowym składzie. Zdecydowano, że w przyszłym tygodniu ukaże się ogłoszenie o poszukiwaniu kandydatów na to stanowisko.
Anatol Rodak na początku października wygrał konkurs na członka zarządu spółki ds. administracyjno-technicznych. Ale zaczął pełnić obowiązki prezesa, bo odwołano Grzegorza Kowalczyka, a konkursu na prezesa nie udało się wtedy rozstrzygnąć. Rodak zasłynął m.in. dwukrotnym wnioskiem o likwidację spółki. Dwa razy otrzymał odpowiedź odmowną. - Takie wnioski nie wszystkim się spodobały w Ministerstwie Skarbu Państwa. Bo po co taki prezes w sytuacji, gdy firma ma być prywatyzowana. Niewykluczone, że teraz chodzi o jego odwołanie - komentuje anonimowo jeden z pracowników MSP.
Rolka jednak podkreśla, że ogłoszenie konkursu nie jest spowodowane zastrzeżeniami wobec Rodaka. - Sytuacja firmy nie jest łatwa, ale nie beznadziejna. Więcej będzie można powiedzieć, gdy zapoznamy się z kompletem dokumentów - mówi przewodnicząca RN.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... gn=4815182
Kolejna zmiana w kieleckim PKS-ie. Rada nadzorcza zdecydowała o ogłoszeniu konkursu na stanowisko prezesa.
- Anatol Rodak jest pełniącym obowiązki prezesa od kilku miesięcy. Pora skończyć z tymczasowością - mówi Agnieszka Rolka, przewodnicząca rady nadzorczej, która zebrała się po raz pierwszy w nowym składzie. Zdecydowano, że w przyszłym tygodniu ukaże się ogłoszenie o poszukiwaniu kandydatów na to stanowisko.
Anatol Rodak na początku października wygrał konkurs na członka zarządu spółki ds. administracyjno-technicznych. Ale zaczął pełnić obowiązki prezesa, bo odwołano Grzegorza Kowalczyka, a konkursu na prezesa nie udało się wtedy rozstrzygnąć. Rodak zasłynął m.in. dwukrotnym wnioskiem o likwidację spółki. Dwa razy otrzymał odpowiedź odmowną. - Takie wnioski nie wszystkim się spodobały w Ministerstwie Skarbu Państwa. Bo po co taki prezes w sytuacji, gdy firma ma być prywatyzowana. Niewykluczone, że teraz chodzi o jego odwołanie - komentuje anonimowo jeden z pracowników MSP.
Rolka jednak podkreśla, że ogłoszenie konkursu nie jest spowodowane zastrzeżeniami wobec Rodaka. - Sytuacja firmy nie jest łatwa, ale nie beznadziejna. Więcej będzie można powiedzieć, gdy zapoznamy się z kompletem dokumentów - mówi przewodnicząca RN.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!