GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Opóźniony Węzeł Północ. Przeszkadza woda
O dwa miesiące może się opóźnić zakończenie budowy kieleckiego Węzła Północ. Na przeszkodzie inwestycji wartej 200 milionów złotych stanęła nieoczekiwanie...woda
- I nie chodzi tu tylko o padający deszcz czy śnieg, ale przede wszystkim o wody gruntowe. Rozpoznanie terenu przed inwestycją nie było precyzyjne i teraz trzeba to korygować. Pogoda też nie sprzyja, a nadrobienie każdego straconego dnia jest bardzo trudne - mówi Waldemar Domżał, dyrektor kontraktu z ramienia koncernu Strabag.
Budowa ok. 10 km dróg na skrzyżowaniu "siódemki" z drogą krajową nr 73 ruszyła w czerwcu 2007 roku. W ciągu dwóch lat inwestycję za ponad 200 mln zł ma zrealizować polska filia koncernu Strabag. Na węźle stoją już nowe wiadukty, niemal gotowy jest odcinek drogi krajowej nr 73. Ale jak dowiedziała się "Gazeta", cała inwestycja może się opóźnić o około dwa miesiące.
Domżał przyznaje, że prowadzone są na ten temat negocjacje z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad. Podkreśla, że priorytetem jest skończenie w terminie przejazdu "siódemką". - Bardzo chcemy go otworzyć. Natomiast na drogach dojazdowych do węzła jest możliwy dwumiesięczny poślizg - dodaje dyrektor.
Oficjalny wniosek o przesunięcia terminu zakończenia inwestycji jeszcze nie trafił do kieleckiego oddziału GDDKiA. - Spodziewam się go w najbliższych dniach - mówi zajmujący się budową Węzła Północ wicedyrektor Andrzej Pająk. Potwierdza, że chodzi o wysoki poziom wód gruntowych. - To spowalnia prace. Trzeba było robić dodatkowe odwodnienie, np. przy drodze dojazdowej pomiędzy Barczą i Kajetanowem - tłumaczy.
Czy drogowcy zgodzą się na opóźnienie? - Na pewno rozważymy taką możliwość, bo doszło do trudności, których nie dało się przewidzieć. Musi być jednak mocno uzasadniony - odpowiada Pająk.
To nie pierwszy taki przypadek. Już jesienią zeszłego roku Strabag prosił o przesuniecie terminu zakończenia budowy o 3 miesiące. Wówczas GDDKIA nie zgodziła się na propozycję. Uznano, że w sytuacji, gdy do końca inwestycji zostało 9 miesięcy i okres zimy, taki wniosek jest przedwczesny.
Ruszyły za to już prace przygotowawcze do budowy kolejnego odcinka - od Węzła Północ do Skarżyska. Za 643 mln zł wybuduje go konsorcjum firm Mota-Engil i Strabag. Uroczyste wbicie łopaty zaplanowano na poniedziałek. Choć tu też woda pokrzyżowała plany - pierwotnie uroczystość miała odbyć się na Górze Baranowskiej, nawet rozesłano już część zaproszeń. Ale w wyznaczonym miejscu jest bardzo grząsko i uroczystość przeniesiono bliżej Skarżyska.
Miałem dziś okazję przebyć cały odcinek i stwierdzam, że jest tragedia z postępem robót, a co widziałem (jadąc od Warszawy):
- wiadukt nad torami (deskują - ok 4-6 pracowników) - postęp...tragedia
- wiadukt-węzeł w Barczy (ok 6 - 8 pracowników) - postęp...tragedia
- pod kładką dla pieszych Wiśniówka (1 koparka, 2 wywrotki, 11 pracowników grabiami wyrównuje ziemię na skarpie) - ale uporali się wkońcu i wybrali całą skałę pod kładką - postęp...tragedia
- wezeł północny (2 spychacze, 2 walce kręcą sie bez sensu) tu wrażenie robi rozmiar budowy (polecam wejście na wiadukty nad S7) - postęp...tu jest
P.S. Przy samej Występie już jest wiekszy postęp prac Moty, pracownik
Strabagu zapytany o termin realizacji W-P potwierdził, że do czerwca
nie da rady
- wiadukt nad torami (deskują - ok 4-6 pracowników) - postęp...tragedia
- wiadukt-węzeł w Barczy (ok 6 - 8 pracowników) - postęp...tragedia
- pod kładką dla pieszych Wiśniówka (1 koparka, 2 wywrotki, 11 pracowników grabiami wyrównuje ziemię na skarpie) - ale uporali się wkońcu i wybrali całą skałę pod kładką - postęp...tragedia
- wezeł północny (2 spychacze, 2 walce kręcą sie bez sensu) tu wrażenie robi rozmiar budowy (polecam wejście na wiadukty nad S7) - postęp...tu jest
P.S. Przy samej Występie już jest wiekszy postęp prac Moty, pracownik
Strabagu zapytany o termin realizacji W-P potwierdził, że do czerwca
nie da rady
wątpię żeby wyrobili się do końca czerwca choc dla mnie mogli by to zrobic
mialbym wtedy ładny prezent na urodziny bo codziennie tamtędy jeżdze i mnie troszkę to denerwuje jak widze jak pracują. a jak chcą dotrzyma tego terminu to się chyba musza wziąśc do roboty i pracowac 24/7 wtedy może by im się udalo.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Z tego co mi wiadomo to dostali w prezencie wakacje i pod koniec września mają skończyć.Wizard pisze:Dzięki za fotki. Jaki jest oficjalny termin zakończenia inwestycji ? 30 czerwca 2009r. ?
PS: Wysłałem na stronie www.maslow.info.pl prośbę o interwencję ws niedociągnięć przy nowo wybudowanym odc. 73-ki tuż na granicy Kielc i gm. Masłów. Kostka w niektórych miejscach po prostu powypadała. Poskutkowało- dziś byłem tam na kontroli i usterki usunięte, i to nie byle jak tylko porządnie. Teraz chodniki są równe.
Ale coś innego mnie zmartwiło- farba w niektórych miejscach plastrami odrywa się od asfaltu . Musieli malować na "brudną" jezdnię. Trzeba będzie to zgłosić- choć to może wydłużyć termin zakończenia inwestycji, ale za błędy trzeba płacić.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II