RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 marca 2009, o 21:33

Bez zastrzezen z pochwala!

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 3 marca 2009, o 13:18

Bardzo dobrze RZ.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 3 marca 2009, o 22:54

Ufff, RZ, wiem, że nie będę w tej sprawie mógł liczyć na Twoje zrozumienie, ale skoro pytasz, "co ująć", to muszę (aby pozostać w zgodzie ze swoim sumieniem) odpowiedzieć: punkt "ostatnie trzy kamieniczki pozostałe z zabudowy z pierwszych lat XIX w. tj. tuż po wielkim pożarze, który miał miejsce w 1800 r. (ul. Mała 19 i Bodzentyńska 9 i 19)". Wybacz, ale nie jestem w stanie wykrzesać z siebie nawet odrobiny sympatii dla tych budowli. Do pewnego stopnia rozumiem Twój punkt widzenia, ale go nie podzielam. Dla mnie są po prostu brzydkie i żaden remont - choćby nie wiem jaki - nie jest w stanie "przywrócić" im blasku, jako że nigdy go nie posiadały. Jak dla mnie są to elementy szpecące Kielce i od zawsze marzę, aby wreszcie zniknęły. Co do szkół bliźniaczych - obawiam się, że tam już nie ma co ratować. Z resztą po pierwsze drewniane parterowe łączniki nie są specjalnie urokliwe (owszem, w przeciwieństwie do rewelacyjnych części piętrowych), po drugie układ budynku i tak został już nieodwracalnie zniszczony, poprzez wyburzenie skrzydła północnego. Z pozostałą częścią pisma oczywiście zgadzam się w pełni, zwłaszcza z punktem dotyczącym zachowania zabudowy modernistycznej, co w świetle ostatnio pojawiających się informacji staje się problemem dość istotnym.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 marca 2009, o 23:20

A mamy ich zdjecia?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 marca 2009, o 23:44

Co do szkół bliźniaczych - to tylko przykład wykreślenia zabytku z rejestru i - przy okazji - zwrócenie uwagi na ten obiekt. Oczywiście zgadzam się z Tobą i nawet nie myślałem, że coś można jeszcze w tym temacie zmienić.
Co do parterowych kamieniczek - mnie zupełnie nie chodzi o ich wartość architektoniczną (z wyjątkiem wnętrz Karczmy), wydobywanie blasku itd. Mnie chodzi o ich wartość historyczną. Bezpośrednio po wielkim pożarze, który strawił drewnianą zabudowę prawie całe Kielce to były takie właśnie kamieniczki. Teraz zostały tylko dwie i pół (pół to Karczma właśnie, ze świetnym sklepionym wnętrzem). Takie ostatnie obiekty wszędzie w Europie się chroni i zachowuje jako autentyczny przykład danego rodzaju zabudowy. Gdyby ich było parę razy więcej, spokojnie możnaby poburzyć. Ale te są ostatnie. W dodatku kamieniczka na Małej ( żółta ze sklepem z oknami, obok siedziby Samorządu 2002) ma zachowany oryginalny układ pomieszczeń łącznie z piwnicami. Z kolei druga kamieniczka na Bodzentyńskiej to przykład niezwykłej w naszym mieście ciągłości historycznej, o której wręcz można mówić wycieczkom. To chyba najlepsza w Kielcach piekarnia Gołebiewskiego - co ciekawe, piekarnia w tym miejscu była już w XVIII w.!
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 4 marca 2009, o 16:51

W kwestii Bodzentyńskiej 9 - mam odczucia mocno ambiwalentne. Rewelacją byłby dla mnie taki układ, przy którym dało by się zachować wnętrze, jednocześnie usuwając zewnętrze z przestrzeni publicznej :) Szkoda, że to nie piwnica, pewnie byłoby prościej. Jak już pisałem powyżej, rozumiem Twój punkt widzenia, ale nadal stoję na stanowisku, że nie wszystko warto zachowywać tylko dlatego, że jest autentycznym przykładem czegoś (w tym przypadku ochydy i małomiasteczkowej brzydy :wink: cytując za moim ulubionym prawie-klasykiem). Generalnie, w zupełności zgadzam się, że przede wszystkim należy
RZ pisze:jasno i wyraźnie określić, gdzie jest granica między tym co trzeba chronić, a tym co na ochronę nie zasługuje
jednak widzę tę granicę w odrobinę innym miejscu.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 4 marca 2009, o 21:19

Mnie się wydaje, że ta granica powinna być określana tylko i wyłącznie na podstawie wartości estetycznej i architektonicznej obiektu, a nie wyłącznie historycznej jak niektórzy sugerują... Tym bardziej, że nie są to obiekty związane z jakimiś istotnymi zdarzeniami historycznymi i są nieatrakcyjne z turystycznego punktu widzenia...

Jeżeli budynek zawiera jakieś ciekawe zabytkowe elementy typu stropy, belki, a jednocześnie źle wpisuje się w tkankę 200-tysięcznego wojewódzkiego miasta, to są jeszcze muzea i skanseny...

Druga sprawa, to stan techniczny... Niektóre budynki nadają się praktycznie wyłącznie do rozbiórki i tego się nie da przeskoczyć.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 marca 2009, o 20:59

MAŁY pisze:Wyburzać czy nie - zdania są podzielone

Wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków nie podoba się pomysł władz miasta, żeby wyburzyć budynek przedszkola przy ulicy Kapitulnej w Kielcach. Janusz Cedro mówi, że możliwa do zaakceptowania jest koncepcją przebudowa przedszkola, natomiast wyburzenie jest kwestią mocno dyskusyjną.
Tymczasem prezydent Kielc Wojciech Lubawski zapowiedział, że wkrótce zostanie ogłoszony konkurs architektoniczny na przebudowę kina Moskwa oraz nowy budynek, który ma powstać w miejsce przedszkola.
Według pomysłu władz miasta w nowych pomieszczeniach ma powstać pałac ślubów.
Zdaniem Wojciecha Lubawskiego wyburzenie przedszkola jest konieczne, żeby odsłonić wzgórze zamkowe. Nowy budynek ma mieć lekką i delikatna konstrukcję, żeby nie zasłaniać otoczenia.
Prezydent zapowiada, że wkrótce dojdzie do spotkania władz miasta z konserwatorem zabytków. Najprawdopodobniej otrzyma on zaproszenie do udziału w komisji konkursowej dzięki czemu będzie miał wpływ na wybór projektu pałacu ślubów. Dzięki czemu może uda się zapobiec konfliktowi o przedszkole.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Wyburz ... 4915a.html
RZ pisze:a jednak...
potwierdziło się, że informacje o zgodzie konserwatora na wyburzenie są kłamstwem...
michal_ck pisze:
RK pisze: Najprawdopodobniej otrzyma on zaproszenie do udziału w komisji konkursowej dzięki czemu będzie miał wpływ na wybór projektu pałacu ślubów. Dzięki czemu może uda się zapobiec konfliktowi o przedszkole.
Przekupstwo. Oby nie dał się na to nabrać i jako osoba kompetentna do oceny stanu rzeczy sam zdecydował o tym czy budynek maja wyburzyć czy nie- ocena merytoryczna, wolna od nacisków z zewnątrz- czytaj W.L.
Hokky pisze:ludzie...
odpisujecie nie na ten watek co potrzeba...
Zagórze Dworksie to nie centrum Kielc gdzie stoi budynek przedszkola o ktorym piszecie...
prosze o interwencje admina ;-)
ciao :)
RZ pisze:fakt - odpisałem z rozpędu :) Trzebaby przenieść
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 marca 2009, o 22:07

michal_ck pisze:
RK pisze: Najprawdopodobniej otrzyma on zaproszenie do udziału w komisji konkursowej dzięki czemu będzie miał wpływ na wybór projektu pałacu ślubów. Dzięki czemu może uda się zapobiec konfliktowi o przedszkole.
Przekupstwo. Oby nie dał się na to nabrać i jako osoba kompetentna do oceny stanu rzeczy sam zdecydował o tym czy budynek maja wyburzyć czy nie- ocena merytoryczna, wolna od nacisków z zewnątrz- czytaj W.L.
Jeśli przyjmie propozycję zasiadania w komisji konkursowej to będzie miał tyle do gadania co 1/(ilość członków). Będzie mógł sobie zgłosić zdanie odrębne i ocenić "cośtam cośtam" ale i tak zostanie przegłosowany, Komisja wybierze co będzie chciała a Konserwator straci decydujący głos jaki posiada jako Konserwator bo będzie zwykłym członkiem komisji...

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 10 marca 2009, o 00:29

Do listu dodałem dwa następujące akapity:

"Należy przy tym dodać, że zaistniała również pilna potrzeba ochrony prawnej dworca autobusowego w oryginalnym kształcie (same zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego nie wystarczą, by ochronić ten będący jednym z symboli Kielc obiekt)."

oraz

"Chcemy też zwrócić uwagę na następujący problem. Bardzo ważnym elementem architektury są okna. Kielczanie niestety często wymieniają okna w starych kamienicach nie zachowując ich oryginalnych podziałów. W efekcie niejednokrotnie w jednej kamienicy jest kilka rodzajów okien, co daje bardzo zły efekt (przykłady:
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... php?t=1153 ). Dotyczy to również wyremontowanego niedawno domu księży emerytów (nowe okna całkowicie zmieniły wygląd budynku). Ponieważ istnieją możliwości prawne pozwalające na narzucenie właścicielom budynków rodzaju okien, będziemy wdzięczni za podjęcie działań mających na celu wyegzekwowanie stosownych zmian (np. przez zamontowanie listewek w już wymienionych oknach, jak to miało miejsce w budynku Radia Plus) i wyeliminowanie podobnych przypadków w przyszłości."

Na Obiedzie Czwartkowym zostały zebrane podpisy :)

W środę zamierzam wziąć sobie urlop i m.in. złożyć pisma u adresatów.
Pismo zostanie przekazane przez Jurka mediom (z logo Inwestycji).
Trzeba rozesłać wszystkim, a zatem do (chyba nikogo nie pominąłem?):
Radia Kielce,
Radia Plus,
Radia Fama,
Radia Eska,
Radia RMF Maxxx (ma wiadomości kielecko-radomskie),
Radia Planeta? (nie wiem, czy ma jakieś kieleckie pasmo?),
TVP Kielce,
TK Kielce,
Echa Dnia,
Gazety Wyborczej (Monika Rosmanowska),
Teraz,
wici.info,
Wrót Świętokrzyskich
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 marca 2009, o 00:32

Logo KI i OC :wink:

Jesli Anita posiada jakies konktakty bezposrednie do redakcji, to pls :wink:

Awatar użytkownika
Krzysiek Kielce

Post autor: Krzysiek Kielce » 10 marca 2009, o 08:38

Radio Planeta 103.9 FM w poza kilkoma programami sieciowymi nadawana jest z Kielc.Codziennie jest kilka serwisów lokalnych.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 10 marca 2009, o 09:58

A TV Nova?

LOLA

Post autor: LOLA » 10 marca 2009, o 11:22

TV Nova= TK Kielce, czyli telewizja kablowa kielce.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 marca 2009, o 21:41

Nie będzie podwyżek czynszu w mieszkaniach MZB
Artykuł dodany: 2009-03-10 14:58:47, ostatnia aktualizacja: 2009-03-10 20:50:37

(...)Z mapy miasta mają zniknąć budynki przy Warszawskiej 20, przedszkola przy Kapitulnej, oficyny przy Silnicznej 11., a także obiekty, które nakazał rozebrać nadzór budowlany: przy 1- go Maja 54 i 132 oraz Nowym Świecie 46.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Nie-be ... b6fde.html

ODPOWIEDZ