Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 10 marca 2009, o 17:02

W następnych wyborach nie omieszkam zemścić się na obecnych władzach miasta. Mam nadzieję, że będzie jakiś godny kandydat na prezydenta, a nie takie wąsate byle co jak Lubawski, co woli działać w interesie prywatnych firm zamiast z korzyścią dla budżetu miasta i dla jego mieszkańców.

Szkoda, że w poprzednich wyborach nie było lepszego kandydata i trzeba było wybierać mniejsze zło między tą żywą marionetką związkowców i Jolką Grzelą.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 marca 2009, o 17:18

Moze zrobimy jakies wlepki czy cos?
albo nalepki A4, bedzemy przyklejac na tylnej scianie albo na drzwiach "Ten autobus nie jest dopuszczony do ruchu", "Ten autobus nie posiada malowania miejskiego ktore wymaga umowa" itd, itp?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2009, o 17:20

"Nie kasuj biletu, bo ten autobus nie może jeździć"

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 10 marca 2009, o 17:35

Olewaj ZTM i MPK, tak jak oni olewają Ciebie. :lol:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 10 marca 2009, o 17:55

^^heh fajny pomysł, ale szybko by kierowcy się zorientowali i zerwali je.
BRS pisze:
tester19 pisze:Maz #908 ok 19 śmignał z Żytniej do połowy Żelaznej z otwartymi drzwiami gdzie miał na niej przymusowy postój na ponowne uruchomienie autobusu by je zamknac. Coś te Mazy z dzwiami mają bo to nie pierwszy przypadek mi sie taki trafił.
Zdarzylo mi sie nim jechac na 3 i tez jechal z otwartymi a w srodku scisk to bylo nawet niebezpieczne.Dlaczego niema tego hamulca przystankowego albo niedziala albo niewiem i to ma byc nowoczesny autobus?Wydaje mi sie ze nietedy droga.A jak tam nasz #300?Kiedy wraca?Ciekawe czy wroci pomalowany?
Ma hamulec przystankowy tylko akurat ten musiał mieć go wyłączony.

Widzę po postach ze MPK nie może się rozstać z Jelczami 120M #640-#647.
Dzisiaj widziałem #645 Platinum jak jechał Solidarności w stronę W-wy, ale nie powiem czy na linii bo dopiero do szkoły szedłem i byłem dopiero przy straży pożarnej.

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 10 marca 2009, o 18:17

B@rteK pisze:Czy jeśli na przystanek podjeżdża pojazd, który powinien być wycofany, mam prawo nie kasować biletu?
powiedz to kanarom :wink:
Waleczne Serce Korona Kielce

Piotr

Post autor: Piotr » 10 marca 2009, o 18:40

Dziś rano #642 zjeżdżał do bazy o 8.30,#647 kursował na linii3.

eM

Post autor: eM » 10 marca 2009, o 18:41

pawel_ŚLV pisze:
B@rteK pisze:Czy jeśli na przystanek podjeżdża pojazd, który powinien być wycofany, mam prawo nie kasować biletu?
powiedz to kanarom :wink:
Ktoś musiałby się poświęcić dla dobra nauki :twisted:

Ziarek

Post autor: Ziarek » 10 marca 2009, o 18:47

Ja odpadam, wystarczy że mnie kolega kiedyś, kiedyś wrobił (i siebie też) wmawiając że jedziemy bezpłatnym autobusem, jak co do czego przyszło nie okazał się darmowy gdy podeszli do nas kontrolerzy, a my bez bilecików :/ Ale to stare dzieje, no ale mnie mają w bazie więc już nie próbuję szczęścia.

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 10 marca 2009, o 19:11

Kierowcy autobusów pomogą w walce z dzikimi wysypiskami?

Butelki, puste opakowania, papiery i masa innych śmieci zalega w zaroślach przy pętli autobusowej przy ulicy Zbożowej w Kielcach. Kierowcy autobusów jeżdżący w tym rejonie przyznają, że widzą sprawców bałaganu. Dlaczego nie reagują?

- W lutym zarośla przy pętli autobusu linii 13 były wysprzątane, co do jednego papierka. Po dwóch tygodniach teren wygląda, jakby zamieniał się w wysypisko śmieci! Przechodząc lub przejeżdżając w tamtym regionie, aż przykro patrzeć na te olbrzymie ilości odpadków. Dlaczego odpowiednie służby nie zrobią w tym obszarze porządku? - denerwują się nasi czytelnicy.

Śmietnik pod okiem kierowcy
Problem wiecznie zaśmieconego odcinka ulicy Zbożowej w Kielcach wciąż powraca. Wielokrotnie pisaliśmy o tym, że na poboczach tej ulicy tworzy się dzikie wysypisko, nad którym trudno jest zapanować. Największy bajzel panuje w miejscu, gdzie na postoju przed wyruszeniem w trasę zatrzymuje się autobus linii 13 Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach. Kierowcy, którzy jeżdżą na tej linii mówią, że wielokrotnie byli świadkami tego, jak młodzież bawiąca się w tym miejscu porzuca butelki, opakowania po jedzeniu i inne śmieci.

- To kierowców oskarża się o śmiecenie na pętlach, co jest bardzo nielogiczne. Po co miałbym wozić ze sobą śmieci i potem wyrzucać je w krzakach? Widziałem nie raz bawiącą się nieopodal młodzież, która pozostawia po sobie śmietnisko. Zdarzały się także samochody podjeżdżające późnym wieczorem, z których ktoś wyciągał worki pełne śmieci i porzucał je w zaroślach - mówi kierowca kieleckiego MPK.

Każdy autobus kieleckiej firmy wyposażony jest w radio CB, dzięki któremu kierowca ma połączenie z dyspozytorem w firmie. Skoro, więc kierowca widział, że ktoś śmieci tuż pod jego nosem, czemu nie zareagował?

- Nigdy wcześniej nie praktykowaliśmy podobnych rzeczy. Do tej pory radio służyło kierowcy głównie do tego, aby powiadamiać o problemach z pojazdem, albo o aktach wandalizmu. Myślę jednak, że zgłaszanie również tego, że kierowca widzi, że ktoś śmieci w niedozwolonym miejscu nie jest złym pomysłem. Porozmawiam z pracownikami na odprawie i postaram się ich przekonać do tego, aby zgłaszali także i te przypadki - obiecał nam Marek Wołoch, prezes kieleckiego MPK.

Lepiej współpracować

Do idei współpracy kierowców, którzy mieli by ujawniać osoby zaśmiecających okolice przystanków i pętli autobusowej bardzo entuzjastycznie podeszły władze Miejskiego Zarządu Dróg i Straży Miejskiej w Kielcach. Szefostwo tej pierwszej instytucji odpowiada za stan czystości kieleckich przystanków.

- Wyślemy ekipę sprzątającą na pętle przy ulicy Zbożowej i oczywiście posprzątamy po raz kolejny. Ten teren jest jednym z kilkunastu w Kielcach, gdzie śmieci wyrastają jak grzyby po deszczu. Gdyby udało się odpowiednim służbą namierzyć sprawców bałaganu, to może zapanowalibyśmy, chociaż trochę nad sztucznymi wysypiskami - mówi Piotr wójcie, dyrektor MZD.

Z kolei zaś Wojciech Bafia, zastępca komendanta Strazy miejskiej dodaje, że pomoc kierowców autobusów w zatrzymywaniu "śmieciarzy” byłaby bardzo na rękę.

- Jeśli ujawnimy osoby, które śmiecą lub podrzucają odpadki w miejscach, gdzie tego robić nie wolno, łatwiej nam ich potem karać. Zwykle patrole przyjeżdżają w miejsca zaśmiecone i zastają jedynie bałagan. Z pomocą zarówno kierowców jak i kielczan moglibyśmy zmienić oblicze naszego miasta. Trzeba reagować, do czego gorąco namawiamy.

Źródło: Echo Dnia Kielce
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /621217410[/i]

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2009, o 19:57

W papierowym wydaniu Echa Dnia napisane jest, że jutro będzie głosowanie Rady Nadzorczej MPK w sprawie dymisji prezesa Wołocha. Latosiński nie chciał zdradzić jakiego mają nowego kandydata 8)

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 10 marca 2009, o 20:15

W sektorze Ikarusów koło myjni stoi następny SAM/Jelcz M181M, lecz tym razem bez ciemnych szyb.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 10 marca 2009, o 20:17

Nie??
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa JA NIE CHCE -foch :(

eM

Post autor: eM » 10 marca 2009, o 20:17

Epidemia.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 10 marca 2009, o 20:19

Takie rzeczy tylko w Kielcach. Czemu w Warszawie żaden ajent nie ucieka się do takich oszustw? :shock:

ODPOWIEDZ