Kielce - Sygnalizacje świetlne

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 3 marca 2009, o 09:07

j'k pisze:Rozbudowa ul. Piekoszowskiej

..."Skrzyżowanie ulic Piekoszowskiej i Grunwaldzkiej zaprojektowano jako skrzyżowanie skanalizowane z sygnalizacją świetlną."....

strona 9
ftp://193.19.124.46/Konsultacje/piekosz ... niczny.pdf
Nie przewidzieli ścieżki rowerowej koło chodników, naprawdę nie ma tam miejsca?

aaa

Post autor: aaa » 5 marca 2009, o 14:43

Jest jakas możliwość żeby zobili światała nad skrzyżowaniem Seminaryjska - Żeromskiego. Widziałem już pare razy jak osoby z innych miast wjeżdżały na to skrzyżownie na czerwonym lewym pasem nie wiedząc że tam są wogóle światła ponieważ na prawym stał autobus i zasłaniał sygnalizator.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 5 marca 2009, o 14:51

To skrzyżowanie powinno mieć zmodernizowaną sygnalizację.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 5 marca 2009, o 14:54

I geometrię również.

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 5 marca 2009, o 17:53

Dzisiaj w godzinach rannych (po 8.00) paraliż na skrzyżowaniu Sandomierska/IX Wieków/Źródłowa/Solidarności paraliż a wszystko z powodu że pani wjechała w sygnalizator na wysepce (tej koło fontanny), to co mi mówił kolega z klasy 10 sek wcześniej to i on by był skoszony przez samochód ale na szczęście miał zielone i zdążył przejść (w stronę szkoły, czyli w stronę Solidarności) przez przejście dla pieszych zanim to nastąpiło.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 8 marca 2009, o 22:53

Ciekawe dlaczego przy budowie sygnalizacji Jagiellońska/Kołłątaja nie wprowadzili możliwości zawracania na tym skrzyżowaniu. Co prawda niektórzy kierowcy to robią ale łamiąc przepisy. Z resztą w Kielcach chyba na żadnym skrzyżowaniu z sygnalizacją kierunkową nie wolno zawracać.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2009, o 23:00

Zgodnie z przepisami, jeśli nie ma zakazu skrętu w lewo lub zakazu zawracania, można zawracać ze skrajnego lewego pasa (jeśli jest na nim kierunek w lewo lub lewo+prosto).

Też kiedyś wydawało mi się dziwne, że nie ma strzałek kierunkowych do zawracania, ale na kursie na prawo jazdy była o tym mowa i zwróciłem uwagę.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

kon_rad

Post autor: kon_rad » 8 marca 2009, o 23:17

Tak, tylko, że ideą kierunkowych sygnalizatorów jest to, że kierujący samochodem ma pewność bezkolizyjnego wykonania manewru również z pieszymi. A na tym skrzyżowaniu jadąc od strony Grunwaldzkiej: świeci się strzałka w lewo, na prawym paśmie dla pieszych czerwone, a na lewym zielone. Nie wiem czy na Tarnowska/W.Polskiego na Tarnowskiej jadąc od bazarów jest zakaz zawracania ale jest to ulubione miejsce egzaminatorów prawa jazdy do oblewania zdających. po prostu każą im zawrócić w najbliższym możliwym miejscu i wychodzi, że dopiero jest to skrzyżowanie z Wapiennikową. Strzałka na wyświetlaczu pokazuje kierunek jazdy. Możliwość zawracania daje tylko sygnalizator: strzałka w lewo+strzałka w dół.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... isy,584508

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2009, o 23:34

W takim razie w filmach pilotażowych na kursach prawa jazdy mówi się rzeczy niezgodne z przepisami.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 marca 2009, o 23:46

U mnie mowilo sie dobrze, robilem w 2004. BTW przy Jagielloskiej/Kollataja czasem stoi policja, ktora lapie zawracajacych.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 8 marca 2009, o 23:49

Jeżeli nie ma zakazu zawracania to można zarócić z lewego pasa z namalowaną strzałką na jezdni w lewo wtedy, kiedy na skrzyżowaniu nie ma sygnalizacji świetlnej lub jest tam stgnalizacja S-1 tzn. zwykłe kolorowe placki bez żadnych strzałek. Do niedawna sam o tym nie wiedziałem, moja lepsza połowa która jest w trakcie kursu uświadomiła mi to. I faktycznie takie są przepisy. Pzrerażające jest to, że MZD modernizując sygnalizacje może o tym nie wiedzieć albo nie chceć wiedzieć...
http://www.eti.agh.edu.pl/brd/znaki/ms3.html

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 9 marca 2009, o 08:27

Mnie w zeszłym roku uczono, że jeśli nad głową mam sygnalizator kierunkowy w lewo to mogę skręcać tylko w lewo; nie mogę zawracać. Czyli tak jak mówi wpis nademną.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 10 marca 2009, o 22:48

także zgadzam się z kolegoami Danielem i kon_radem robiłem prawko w zeszłym roku, od 6 miesięcy jeżdżę, głównie po kielcach (szkoła - dom - korki ewentualnie) i jeśli jest sygnalizator kierunkowy to nie zmożna zawracać
A tak poza tym ostatnio widziałem nisiów łapiącycy kierowców skręcających w lewo z solidarności i 1000- lecia PP.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 11 marca 2009, o 00:40

No tak. Tylko zaczęło się wszystko od tego, że na takich skrzyżowaniach nie dopuszcza się w projekcie zawracania. A jest sygnalizator kierunkowy, który daje taką możliwość. Po modernizacji skrzyżowań w Kielcach będzie to wyglądało tak: jadąc Warszawską z góry w kierunku cenrum za Turystyczną będzie można zawrócić dopiero na wysokości Polnej, a w przeciwną stronę za Polną dopiero na wysokości Szydłówka Górnego. Wydaje mi się, że umożliwienie zawracania na skrzyżowaniu z sygnalizacją jest o wiele bezpieczniejsze od nawrotek bez niej. Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 11 marca 2009, o 08:09

Owszem.

ODPOWIEDZ