Wg mnie robienie tworu z 1991 roku z silnikiem Euro 4 lub Euro 5 to drobne nieporozumienie
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Ale przecież każdy wyprodukowany w październiku 2009 pojazd musi spełniać normę Euro V. Prawo chyba więc nie pozwala na rejestracje pojazdu wyprodukowanego w tym czasie z mniej rygorystyczną normą. Jeśli więc taki autobus powstanie, może to oznaczać, że ktoś komuś dał w łapę.
Wg mnie robienie tworu z 1991 roku z silnikiem Euro 4 lub Euro 5 to drobne nieporozumienie
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
A ja bym się cieszył jakby go zrobili na SAM-a. Myślmy realnie, naszego MPK nie stać na SU18III czy Lion's City G, a potrzeba nam przegubowców. Poza tym Neoplany są wysokiej jakości autobusami, a to że wpakują do niego silnik Euro IV czy V to duży plus. Odkurzacz jest z 1996 i ma Euro III - i co? Stało się coś komuś z tego powodu? Jeszcze raz powtarzam - myślmy realnie.
Precz z busiarstwem!

- Daniel
- Kontakt:
Cieszyłbyś się z nowo wprowadzonego do sieci 18 letniego wozu zarejestrowanego jako nowy? Przecież za 15 lat jego służby będzie miał 33 lata. Myślę realnie o 200 000 mieszkańców naszego miasta oraz o mieszkańcach ościennych gmin korzystających z komunikacji zbiorowej. Nie można ogółowi obniżać poziomu usług na rzecz interesu znacznie mniejszej grupy społecznej. Jeżeli na coś ich nie stać to niech powiedzą to otwarcie i oddadzą kilka brygad ZTMowi do ponownego rozdysponowania.
Co do norm zawartości spalin - w SAMach one chyba nie obowiązują i wiążąca jest tutaj umowa z zarządem, która precyzuje jaką normę winny spełniać silniki wprowadzanych do sieci wozów.
Co do norm zawartości spalin - w SAMach one chyba nie obowiązują i wiążąca jest tutaj umowa z zarządem, która precyzuje jaką normę winny spełniać silniki wprowadzanych do sieci wozów.
- AR
- Kontakt:
No to byłby super prezes.Mat pisze:Ja bardzo bym się cieszył z tego aby przewodniczący L. wraz ze swoim elektoratem związkowym został kolejnym prezesem MPK
Na pewno MPK zyskałoby wiarygodnośc przy kolejnych kredytach
Poza tym wiedza merytoryczna p. L. i ogłada są na pewno jego mocną stroną
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości czemu miał służyć strajk w MPK i zablokowanie przejecia przez Veolie? Bogdan i kolesie ze związku planowali dorobić pare groszy w ten własnie sposób! Przecież ktoś pokroju Latosińskiego w żadnym przedsiębiorstwie nie zajmowałby kierowniczego stanowiska! Ba! nie powinien zajmować stanowiska powyżej ciecia... A tak... pewnie z 10 tys. wpada do kieszonki
-
Erotis
- Kontakt:
Jak dla mnie to lepszy NeoSam niż nic. Jeśli go wyremontują i dadzą nowy, ekonomiczny silnik, o ile to się oczywiście opłaca to niech sobie jeździ. Jeśli go zaś nie wyremontują to nie będziemy mieć nic.Daniel pisze:Cieszyłbyś się z nowo wprowadzonego do sieci 18 letniego wozu zarejestrowanego jako nowy? Przecież za 15 lat jego służby będzie miał 33 lata.
Jak dla mnie jego wnetrze i wygląd zewnętrzny jest bardzo dobry w porównaniu do takich Jelczy np. Wymienic jedynie silnik i ważniejsze czesci, może skrzynię biegów, żeby nie były konieczne częste, poważne naprawy.
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie ma czegoś takiego jak "lepszy SAM" niż nic... Nie może być nic, bo MPK musi mieć określoną w umowie liczbę autobusów przegubowych... Lepiej żeby były to nowe autobusy, niż odświeżane Jelcze i Neoplany... Poza tym rejestracja autobusu, którego silnik, skrzynia biegów... itd. są kilkunastoletnie, jako autobusu nowego podchodzi jak dla mnie pod łamanie prawa... Sprawą powinny się zająć CBA i UOKiK...
Ostatnio zmieniony 5 marca 2009, o 16:52 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.
- CKfan
Jeśli go zaś nie wyremontują, będą zmuszeni do kupna nowych autobusów, bo takie są zapisy umowy. Nie ma czegoś takiego, że lepsze to niż nic. Umowa jest umową i muszą jej przestrzegać, jeśli nie chcą zostać bez kontraktu.Erotis pisze:Jak dla mnie to lepszy NeoSam niż nic. Jeśli go wyremontują i dadzą nowy, ekonomiczny silnik, o ile to się oczywiście opłaca to niech sobie jeździ. Jeśli go zaś nie wyremontują to nie będziemy mieć nic.
Jak dla mnie jego wnetrze i wygląd zewnętrzny jest bardzo dobry w porównaniu do takich Jelczy np. Wymienic jedynie silnik i ważniejsze czesci, może skrzynię biegów, żeby nie były konieczne częste, poważne naprawy.
Wnętrze tego wozu oprócz foteli jest w stanie opłakanym. odstające panele, pomazane wszystko flamastrami, jeszcze na dodatek w niemieckim języku (u poprzedniego właściciela), podrapane szyby. On wygląda naprawde źle. Ja nie życzę sobie tego, żeby w moim mieście jeździły takie złomy. Jeśli MPK nie potrafi poradzić sobie z zakupem autobusów przegubowych, to niech odda brygady wielkopojemne ZTM do nowego przetargu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Erotis
- Kontakt:
Umowa to była też taka że ma być określona średnia wieku, jakoś poradzili sobie z łamaniem tego przepisu przez dwa miesiace, to samo jeśli chodiz o wymagane miejskie malowanie - umowa też jest łamana, ponieważ miasto i ztm idzie na wszelkie ustepstwa.
Dlatego obawiam się że jeśli mpk nie będzie miało pieniędzy na przeguby to po prostu odpowiednio wyżebra jakies ustępstwa a my przegubów nie dostaniemy, tak samo jak nie dostaliśmy nowych autobusów z początkiem doku 2009 oraz odpowiednio pomalowanych autobusów.

Dlatego obawiam się że jeśli mpk nie będzie miało pieniędzy na przeguby to po prostu odpowiednio wyżebra jakies ustępstwa a my przegubów nie dostaniemy, tak samo jak nie dostaliśmy nowych autobusów z początkiem doku 2009 oraz odpowiednio pomalowanych autobusów.
Ale też wątpię, czy Ikarusy są w lepszym stanieWnętrze tego wozu oprócz foteli jest w stanie opłakanym. odstające panele, pomazane wszystko flamastrami, jeszcze na dodatek w niemieckim języku (u poprzedniego właściciela), podrapane szyby. On wygląda naprawde źle. Ja nie życzę sobie tego, żeby w moim mieście jeździły takie złomy. Jeśli MPK nie potrafi poradzić sobie z zakupem autobusów przegubowych, to niech odda brygady wielkopojemne ZTM do nowego przetargu.