Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Jaki jest powód? Zły stan techniczny czy jedynie dlatego, że jest starszy od Jelczy? Polityka firmy naprawdę mnie dziwi. Rok temu wyjechał na ulice, zmienili tapicerkę we wszystkich siedzeniach, a teraz idzie w odstawkę. Kosztował niewiele (chyba coś koło 40 tys), ale można było go jednak zostawić, żeby jeździł do 2011 roku. Ile Jelczy przez to zostanie uratowanych? Mam nadzieję, że nie więcej niż 1.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Trochę mi go żal bo choć stary jest i trochę pali to przynajmniej był niskowejściowym przegubem w Kiecach, teraz już tylko Odkurzacz tylko zostanie niskowejściowym przegubem. Neoplan trzymał się lepiej niż nie jeden wysłużony Jelcz 120M I gen. - moim zdaniem. A wiec jeśli Neoplan odchodzi ze służby w MPK to znaczy że zostaje uratowana jakaś 120M np. 645 (w dosyć dobrym stanie w przedziale #640 - #647), czy tą uratowana jest #648???B@rteK pisze:Jaki jest powód? Zły stan techniczny czy jedynie dlatego, że jest starszy od Jelczy? Polityka firmy naprawdę mnie dziwi. Rok temu wyjechał na ulice, zmienili tapicerkę we wszystkich siedzeniach, a teraz idzie w odstawkę. Kosztował niewiele (chyba coś koło 40 tys), ale można było go jednak zostawić, żeby jeździł do 2011 roku. Ile Jelczy przez to zostanie uratowanych? Mam nadzieję, że nie więcej niż 1.
A to nie tu powinienem pisać ale jak już piszę o taborze to ci powiem Jurku że jest błąd w taborze na KPK:
MAZ 203 (rok produkcji 2008, ilość: 18 )
Numery taborowe: 349-357
A propos Odkurzacza - dziś jeździł na 46 i wreszcie udało mi się przejechać. I powiem, że wcale nie jest taki głośny, jak mówicie, w każdym razie cichszy od Ikarusów. No i tylne wejście, za przegubem, nie jest niskopodłogowe :/
A #235 żal
BTW co z tymi małymi autobusami (bodaj 8xx), co to jeździły na "11"-tce? Coś ostatnio na linii zamaist nich widziałem Jelcze 120
A #235 żal
BTW co z tymi małymi autobusami (bodaj 8xx), co to jeździły na "11"-tce? Coś ostatnio na linii zamaist nich widziałem Jelcze 120
- krzysiu1493
-
Ziarek
Co do tyłu to spodziewałeś się takiego???Robi pisze:A propos Odkurzacza - dziś jeździł na 46 i wreszcie udało mi się przejechać. I powiem, że wcale nie jest taki głośny, jak mówicie, w każdym razie cichszy od Ikarusów. No i tylne wejście, za przegubem, nie jest niskopodłogowe :/

(Dla tych co nie wiedzą co to za model mówię że to prototyp Jelcz M183M)
Jelcz nigdy nie robił seryjnie niskopodłogowych przegubowców tylko niskowejściowe (taki jak nasz odkurzacz). A jeśli ZNS Solec miałby z przerabiać go na niskopodłogowego to remont był by pewnie droższy i wtedy MPK nie kupiło by go.
EDIT:
Jak pierwszy raz wsiadłem do odkurzacza to było strasznie głośno, a jak jechałem niedawno nim już tak głośno mi w nie było, kwestia przyzwyczajenia, tak samo w ikarach nie jest dla mnie głośno (no są takie egzemplarze które mają głośny dźwięk silnika ale to kilka sztuk).
- krzysiu1493
Jakiś przegub pewnie przyjdzie, poniewaz liczba przegubow jest na styk a od rozpoczecia obecnej umowy jak jakiegos wycofywali to zaraz wprowadzali nastepnego 235 za 171 i 236 za 216. Obecnie usuneli 235 i beda musili jakos ta dziure załatac.
Obstawia, że będzie to jakiś wynalazek SAM, bo sprawe zalatwią po cichu, a pozatym też koszt nowego np. Solarisa to coś ok 1 mln. zł., a jak pisał wcześniej Autor mają najprawdopodobnij jakieś kłopty finansowe.
#300 podobno w tym miesiacu ma wrócić.
Obstawia, że będzie to jakiś wynalazek SAM, bo sprawe zalatwią po cichu, a pozatym też koszt nowego np. Solarisa to coś ok 1 mln. zł., a jak pisał wcześniej Autor mają najprawdopodobnij jakieś kłopty finansowe.
#300 podobno w tym miesiacu ma wrócić.