GDDKiA Kielce - [S7] Skarżysko - Występa

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 12 lutego 2009, o 20:48

Tam91 pisze:40 milionow zl za kilometr ekspresówki?? czy to nie jest jakiś rekord świata? Problem z budową dróg w Polsce polega na tym, że nie ma wystarczającej liczby przedsiębiorstw zdolnych do budowy drog... moga sie zatem dzielic miedzy soba przetargami! Powiecie ze tak drogo bo duzo obiektów mostowych? jak na kazdej autostradzie!!
Jasne, nie ma wystarczającej liczby firm, tylko, że na prekfalifikacje na S-7/S-8 na odcinku Salomea Wolica (czyli południowy wlot do Warszawy) zgłosiło się 15 konsorcjów.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 1 marca 2009, o 16:37

Obrazek
Starują roboty na odcinku ekspresowej drogi nr 7 Skarżysko - Występa.

Wykonawca - konsorcjum firm Strabag i Mota Engil Polska - zacznie budowę od robót przygotowawczych, ziemnych oraz mostowych przy takich obiektach jak wiadukty w Suchedniowie, estakady na zbiornikiem Bzin, most na Łosienicy oraz węzeł Zalezianka. Cały odcinek Skarżysko-Występa podzielony został na pięć fragmentów, na których roboty prowadzone będą równolegle.

Nowy dwujezdniowy odcinek Skarżysko-Występa drogi ekspresowej nr 7 Warszawa - Kielce - Kraków będzie miał długość prawie 17 kilometrów. Połączy istniejące już nowe przejście przez Skarżysko z budowanym aktualnie węzłem Kielce Północ. Na odcinku 3 kilometrów od Skarżyska w stronę Kielc nowa dwujezdniowa droga nr 7 pobiegnie po śladzie już istniejącej. Dalej poprowadzona będzie na zachód od obecnej drogi nr 7 tworząc obwodnicę Suchedniowa, Ostojowa, Łącznej i Występy. W ramach inwestycji powstanie 29 obiektów inżynieryjnych, w tym między innymi 4 estakady, 8 wiaduktów, 2 mosty, 10 małych obiektów mostowych, 2 kładki dla pieszych i 2 przejścia dla zwierząt i mur oporowy. Największą, 290-metrową estakadę zaprojektowano nad zbiornikiem Bzin. Zaplanowano także budowę urządzeń związanych z ochroną środowiska, takich jak ekrany akustyczne, zbiorniki retencyjno-odparowujące, podczyszczanie ścieków oraz rekultywację zieleni.
Realizacja największej do tej pory świętokrzyskiej inwestycji drogowej potrwa 18 miesięcy. Koszt inwestycji to 643, 5 miliona złotych.
Na zdjęciu: przygotowany teren pod rozbudowę siódemki pod Skarżyskiem
źródło: http://www.droginaeuro.pl/news/232/%C5% ... inwestycja
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 2 marca 2009, o 20:12

mogę potwierdzic że prace się zaczeły dziś widziałem koparkę na górze baranowskiej równala teren a w miejscu gdzie kończy się wezeł północ to jest przy echach lesnych dwa buldorzery rownały teren przy zjeździe na wystepe. niestety nie zdązylem zrobi fotek ale może jutro mi się uda

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 2 marca 2009, o 20:25

Niech im Bóg błogosławi, im prędzej zaczną pełną parą, tym lepiej.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 2 marca 2009, o 20:34

Świetnie, świetnie, za 1 rok i 6 miesięcy ma być ekspresówka Kielce - Skarżysko, a za 2 latka prawko i będzie można brykać do rodzinnego miasta szybko 8) .

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 2 marca 2009, o 23:49

Super. Droga do Warszawy stanie się o wiele przyjemniejsza.

Pierwsze ułatwienia powinny się pojawić pod koniec czerwca:
- ukończenie budowy Węzła Północ (myślę, że przyśpieszy to dojazd do Warszawy o około 10 min)
- ukończenia odcinka Grójec-Białobrzegi (powinno to skrócić jazdę o dalsze 10-15 min) :D
Every dream has a price

andrzej

Post autor: andrzej » 3 marca 2009, o 00:01

^^^Kielce-Północ otworzą dopiero we wrześniu, zresztą myślę, że więcej jak 5 min to nie da rady zaoszczędzić na 7 kilometrach :wink:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 marca 2009, o 08:18

Wg mnie też góra 5 min.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 marca 2009, o 13:08

andrzej pisze:^^^Kielce-Północ otworzą dopiero we wrześniu, zresztą myślę, że więcej jak 5 min to nie da rady zaoszczędzić na 7 kilometrach :wink:
Ja słyszałem, że z końcem czerwca. Czyżby termin odbioru inwestycji został przesunięty?
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

andrzej

Post autor: andrzej » 3 marca 2009, o 19:55

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 3 marca 2009, o 20:14

Wynika, że lipiec 2009r. Pewnie ostatniego dnia lipca :wink: Chociaż słyszałem, że Strabag wnioskował o jakieś przesunięcie :?
Wg mnie naprawdę mieli sporo czasu jak na tak krótki odcinek...
Every dream has a price

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 3 marca 2009, o 20:17

Wczoraj obiecałem że zrobię kilka fotek i oto one: nie sa dobrej jakości bo byly robione komórką no i była mgła ;]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
W stronę skarżyska na wysokości zajazdu Echa Leśne

Baranowska Góra
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zarówno na wysokości występy jak i w skarżysku gdzie kończy się obecna obwodnica byla przeprowadzana wycinka drzew i krzewów które stoją na trasie budowy.

andrzej

Post autor: andrzej » 3 marca 2009, o 21:02

Wizard pisze:Wynika, że lipiec 2009r. Pewnie ostatniego dnia lipca :wink: Chociaż słyszałem, że Strabag wnioskował o jakieś przesunięcie :?
Wg mnie naprawdę mieli sporo czasu jak na tak krótki odcinek...
Obrazek

Niby jest napisane, że eska już w lipcu, a cały węzeł we wrześniu. Znając dotychczasowe tempo Strabaga i patrzenie gdaki przez palce to nie będzie dziwne jak otworzą całość we wrześniu. Fajnie byłoby jednak, jakby uczynili to jak najprędzej.

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 3 marca 2009, o 22:14

Dzięki Jaro za zdjęcia.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 3 marca 2009, o 22:31

AR pisze:Wg mnie też góra 5 min.
To fakt. Dopiero oddanie do użytku "obwodnicy" Łącznej, Ostojowa i Sucheniowa spowoduje naprawdę znaczną oszczędność czasu.

ODPOWIEDZ