Becher - Platinum, Al. IX Wieków Kielc/ul. Cicha
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Zauważ że do tego terminu jesień/zima, jest jeszcze jakieś 8-9 miesięcy. Myślisz że nie zbudują tego do tej pory? Zauważ że Becher ma 5 pięter. No może jeszcze jakieś podziemne, nie wiem. Zauważ także budynek Kolportera. Posiada o wiele więcej pieter i jakoś się wyrobili w 9 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 7 marca 2011, o 18:37 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 1 raz.
- T0MIKE
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Nie ma szans, no chyba, że z kartonu.
Roboty ziemne i palowanie to 3 miesiące. Żelbetów nie da się zrobić w 3 miesiące i skończyć w kolejne 3.
W przypadku budynków wysokich, np. Kolporter po zrobieniu stanu zero i wyprowadzeniu ze 2 kondygnacji nadziemnych można jechać z instalacjami od dołu, więc zakończenie 9 kondygnacji żelbetów oznacza mocno zaawansowane instalacje na pierwszych 3. Przy niskim już tak się nie da, bo muszą polecieć ścianki działowe i dopiero instalacje. Stawiam, że budynek stanie w II kw. 2010, co z resztą będzie lepsze dla Bechera, bo dzisiaj lepiej nie plasować na rynku powierzchni biurowej, ponieważ tnie się w firmach koszty. W przypadku firm handlowych, w szczególności handlujących towarem z eksportu (większość, łącznie z polskimi, jak LPP, czy House of Colours) to też nie jest najlepszy czas na rozwój. Centra handlowe są wynajęte w znacznej większość w Euro, a jaki jest kurs Euro (czynsz) i dolara (towar) każdy widzi.
W przypadku budynków wysokich, np. Kolporter po zrobieniu stanu zero i wyprowadzeniu ze 2 kondygnacji nadziemnych można jechać z instalacjami od dołu, więc zakończenie 9 kondygnacji żelbetów oznacza mocno zaawansowane instalacje na pierwszych 3. Przy niskim już tak się nie da, bo muszą polecieć ścianki działowe i dopiero instalacje. Stawiam, że budynek stanie w II kw. 2010, co z resztą będzie lepsze dla Bechera, bo dzisiaj lepiej nie plasować na rynku powierzchni biurowej, ponieważ tnie się w firmach koszty. W przypadku firm handlowych, w szczególności handlujących towarem z eksportu (większość, łącznie z polskimi, jak LPP, czy House of Colours) to też nie jest najlepszy czas na rozwój. Centra handlowe są wynajęte w znacznej większość w Euro, a jaki jest kurs Euro (czynsz) i dolara (towar) każdy widzi.
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Przygotowanie pod wykopy trwa
Wbijanie ścianek szczelnych z profili stalowych 
Ostatnio zmieniony 2 marca 2009, o 18:49 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
TOMIKE ja nie mówię, że nie będzie pali... Jeżeli będą palowali, to po wykonaniu wykopu pod fundamentami... 
W tej chwili zabijają ścianki szczelne które później będą stanowić obudowę wykopu...
Palować być może będą, bo to okolice starorzecza Silnicy i sporo tam namułów... Pewnie będą to jednak pale wiercone betonowe jak w przypadku Dorbudu i hali na Plantach, a nie pale wbijane...
W tej chwili zabijają ścianki szczelne które później będą stanowić obudowę wykopu...
Palować być może będą, bo to okolice starorzecza Silnicy i sporo tam namułów... Pewnie będą to jednak pale wiercone betonowe jak w przypadku Dorbudu i hali na Plantach, a nie pale wbijane...
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Zbyt zapędziłem się z tym stwierdzeniem, aczkolwiek dla mnie proces widoczny na zdjęciu (z dużej odległości) przypomina nieco palowanie. Raczej użyłem zbyt dużego uproszczenia, ale na podstawie tych zdjęć lepiej ocenić nie mogłem.
Na pierwszy rzut oka to nie musiała być wcale ścianka szczelna. To mogła być rura obsadowa (tracona lub nie w zależności od typu pala), która posłuży do prawidłowego umieszczenia zbrojenia wewnątrz pala.
Aczkolwiek fakt, że nie ma jeszcze wykopów, powoduje, że na 99,9% się pomyliłem.
Na pierwszy rzut oka to nie musiała być wcale ścianka szczelna. To mogła być rura obsadowa (tracona lub nie w zależności od typu pala), która posłuży do prawidłowego umieszczenia zbrojenia wewnątrz pala.
Aczkolwiek fakt, że nie ma jeszcze wykopów, powoduje, że na 99,9% się pomyliłem.
Ostatnio zmieniony 2 marca 2009, o 18:50 przez CKfan, łącznie zmieniany 3 razy.
Sorry, takiego mamy prezydenta...