Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 17 lutego 2009, o 15:30

To zależy. Jak jedziesz zatankować, to nie ma problemu, ale jeśli chcesz porobić zdjęcia, to mogą być z tym pewne problemy. Kiedyś wjechałem na bazę na rowerze, aby obejrzeć używane MANy (tuż po kupnie) to mnie jakaś starsza pani przegoniła (może sekretarka czy coś) i powiedziała, że wszędzie są kamery :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 lutego 2009, o 15:32

B@rteK pisze:wszędzie są kamery :lol:
Na pewno atrapy :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 17 lutego 2009, o 15:38

Ja kiedyś chciałem wejść zaraz przy bramie cyknąć #902 na dzień przed wyjazdem, zapytałem się dyspozytorki to było: Nie.

A jedyna kamera którą widziałem to ta na rogu blaszanej lakierni...

Ziarek

Post autor: Ziarek » 17 lutego 2009, o 16:02

Kiedyś ja z Michałem się prześliznęliśmy (w dzień otwarty MPK) pod bramą od strony Krakowskiej, (wtedy było łatwiej bo teraz jest szlaban i cieć) i pobiegliśmy prosto do hali napraw i robiliśmy zdjęcia szpiegowskie, na hali była jedna kamera ale nikt po nas pnie przyszedł więc albo atrapa albo nikt nie widział bo jest źle skierowana :D ale nas wtedy wystraszyli goście z R&G Mielca bo podjechali samochodem i gadali coś, a my myśleliśmy że ktoś z MPK lub ochrony, ale to byli po prostu pracownicy R&G którzy zakładali automaty w autobusach. Po zrobieniu fotek wyszliśmy tą sama drogą jakby nigdy nic.

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 17 lutego 2009, o 16:27

ja jak idę do taty to wchodzę zawsze bramą od strony krakowskiej i nie ma problem.Dam ci radę, jakby coś mówili to mów: "idę się spytać ile badania kosztują", lub "idę się spytać ile opony kosztują" i dodaj: "zgubiłem się i nie wiem gdzie te opony sprzedają", w tedy nie ma lipy :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 17 lutego 2009, o 18:46

Ale ty nie masz 15 lat, i nie wyglądasz na 1 gimnazjum...

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 17 lutego 2009, o 19:05

No to rób tak jak mówiłem, przecież tata mógł cie wysłać. Prawda??

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 lutego 2009, o 19:18

Pogadajcie sobie prywatnie, co?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 lutego 2009, o 21:31

MPK wkrótce może stracić monopol na wożenie kielczan

Kieleccy radni chcą w tym roku wydać 20 milionów złotych na zakup nowych autobusów. Nie jest jednak pewne, że trafią one do kieleckiej firmy przewozowej

Pojawiają się opinie, że czas najwyższy, aby w Kielcach powstała konkurencja dla MPK.

Na minionej sesji radni przyjęli uchwałę, w której przesunęli na ten rok zakup autobusów. W budżecie na ten cel zabezpieczone jest 20 milionów złotych, w przyszłym roku zaplanowano zakup partii 80 autobusów, na które pieniądze mają wpłynąć ze środków unijnych.

Nowe autobusy mają zostać zakupione pod koniec roku, na korzystanie z nich zostanie ogłoszony przetarg, do którego stanąć może także Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach.

KORZYSTNA KONKURENCJA

Jednak Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach nie ukrywa, że korzystniej dla miasta byłoby, gdyby w transporcie pojawiła się konkurencja.

- Autobusy nowe mogą, ale nie muszą trafić do Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji - mówi Zbigniew Michnicki z Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach. - Zgodnie z procedurami musimy ogłosić przetarg na korzystanie z autobusów, które należały będą do miasta. Gdyby się okazało, że przetarg wygra inny przewoźnik, to wówczas on będzie wykonywał usługi dla miasta. Byłaby to wówczas konkurencja dla MPK, na której być może skorzystają pasażerowie.
Tymczasem Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji, które kupiło w ubiegłym roku ponad 20 sztuk nowych autobusów, w tym roku planuje zakup kolejnych. W minionym tygodniu do Kielc wreszcie przyjechało 6 sztuk MAZ-ów, które MPK kupiło jeszcze przed końcem ubiegłego roku. Opóźnienie ich przyjazdu o półtora miesiąca sprawiło, że firma płaciła miastu tysiąc złotych dziennych kar za zbyt stary tabor. Do tej pory MPK ma zapłacić za styczeń 31 tysięcy złotych, nie wiadomo na razie jak wysoka będzie kara za luty, ponieważ na razie nie ustalono jeszcze, kiedy autobusy wyruszą na trasy. Pojazdy obsługujące kielczan muszą liczyć mniej niż dziesięć lat, wówczas kara będzie przez ZTM zniesiona.

KONKURENCJA IM NIE W SMAK

Do pomysłu wprowadzenia konkurencji władze Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji odnoszą się sceptycznie.

- Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby zamiast tworzyć kolejną firmę, wyposażyć w odpowiedni sprzęt tę, która już istnieje - mówi Władysław Wotliński, członek zarządu spółki. - Nasza firma na pewno stanie do przetargu o autobusy i zrobimy, co będzie w naszej mocy, aby ten przetarg wygrać.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /967597787
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 lutego 2009, o 21:35

Władysław Wotliński, członek zarządu spółki pisze:- Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby zamiast tworzyć kolejną firmę, wyposażyć w odpowiedni sprzęt tę, która już istnieje.
Nikt nie mówi o tworzeniu nowej firmy, a także nie ma mowy, żeby wyposażać w sprzęt jakąś prywatną firmę (czyli np MPK) za darmo bez przetargu.

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 17 lutego 2009, o 21:37

MAŁY pisze:w przyszłym roku zaplanowano zakup partii 80 autobusów

Znow pomylka :?: :shock:
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 lutego 2009, o 21:42

Echo lubi powielać swoje artykuły sprzed kilku dni :lol:

Ziarek

Post autor: Ziarek » 17 lutego 2009, o 22:13

Teraz to są wdwa błędy nie dosyć że 80 autobusów, to jeszcze za rok.
B@rteK pisze:
Władysław Wotliński, członek zarządu spółki pisze:- Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby zamiast tworzyć kolejną firmę, wyposażyć w odpowiedni sprzęt tę, która już istnieje.
Nikt nie mówi o tworzeniu nowej firmy, a także nie ma mowy, żeby wyposażać w sprzęt jakąś prywatną firmę (czyli np MPK) za darmo bez przetargu.
MAŁY pisze:Nasza firma na pewno stanie do przetargu o autobusy i zrobimy, co będzie w naszej mocy, aby ten przetarg wygrać.
Cholerne MPK, wszystko by wzięło, ble za darmo, banda darmozjadów i tyle, mam już dosyć MPK, życzę im wszystkiego złego podczas przetargu i w ogóle wszystkiego najgorszego. Boją się już konkurencji robią już w gacie ze strachu ze przyjdzie Veolia, ITS Michalczewski lub coś innego.

I takie pytanie na koniec co bierze pod uwagę ZTM podczas przetargu???

Mat

Post autor: Mat » 17 lutego 2009, o 22:24

Ziarek pisze:Cholerne MPK, wszystko by wzięło, ble za darmo, banda darmozjadów i tyle, mam już dosyć MPK, życzę im wszystkiego złego podczas przetargu i w ogóle wszystkiego najgorszego.
no tak to cholerne MPK co kupiło 33 autobusy i powoli wychodzi na prostą po prawie dziesięcioletnich schyłkach i przeprawach po bardzo "wyboistej drodze" i to nie ze swojej winy

oj Ziarek wstydziłbyś sie za ton Swojego wpisu

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 17 lutego 2009, o 23:05

Ziarek pisze:Boją się już konkurencji robią już w gacie ze strachu ze przyjdzie Veolia, ITS Michalczewski lub coś innego.
Nie zdziwiłbym się, gdyby żadna z tych firm nie chciała wchodzić na nasze kieleckie bagienko... Fama poszła w kraj po pamiętnym strajku. Wszyscy wiedzą jak się u nas załatwia sprawy...

ODPOWIEDZ