Malowanie autobusów MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 6 lutego 2009, o 19:53

Moim skromnym zdaniem to kierowca niech sobie okleja swój prywatny pojazd a nie pojazd firmy w której pracuje.To jest chyba oczywiste żeby nie swoich rzeczy nie psuć czy oszpecać.W sumie firmie powinno zalezeć na dobrym wizerunku a estetyka autobusów sie do tego przyczynia.
pletwa

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 6 lutego 2009, o 20:13

kamilkw pisze:Moim skromnym zdaniem to kierowca niech sobie okleja swój prywatny pojazd a nie pojazd firmy w której pracuje.To jest chyba oczywiste żeby nie swoich rzeczy nie psuć czy oszpecać.W sumie firmie powinno zalezeć na dobrym wizerunku a estetyka autobusów sie do tego przyczynia.
Jezeli by to bylo oklejnone tak jak juz tu nie raz bylo pisane ... czyli folia do przyciemniania szyb ( ewentualnie czarna ) nie mialo by to wlasciwie zadnego wplywu na estetyke.
Jest to tez miejsce pracy... czesc ( nie wszystkie ) tych oklejen nie jest po to ze kierowca mial taka wizje a po to zeby polepszyc sobie warunki pracy... ( i pewnie i tak wiekszosc z was tego nie zrozumie z wiadomych przyczyn ).

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 6 lutego 2009, o 20:19

Ja osobiście mówie jako bezstronny obserwator dla którego liczy sie dobro klienta a nie pracownika.Wiem wiem jestem bezduszny :)
pletwa

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 6 lutego 2009, o 20:19

abaddon pisze:Jezeli by to bylo oklejnone tak jak juz tu nie raz bylo pisane ... czyli folia do przyciemniania szyb ( ewentualnie czarna ) nie mialo by to wlasciwie zadnego wplywu na estetyke.
Jest to tez miejsce pracy... czesc ( nie wszystkie ) tych oklejen nie jest po to ze kierowca mial taka wizje a po to zeby polepszyc sobie warunki pracy... ( i pewnie i tak wiekszosc z was tego nie zrozumie z wiadomych przyczyn ).
zgodze sie, gdyz jezdze duzo w kabinie i rozmawiam z kierowcami

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 6 lutego 2009, o 20:21

Może chodzi o to, że każdy kierowca chce aby jego autobus wyróżniał się z "tłumu" kilkunastu jednakoweych pojazdów. Jeden zaklei na żółto drugi na zielono. W ten sposób łatwiej łatwiej rozpoznają swoje miejsce pracy.
Nie widzę innego wytłumaczenia w przypadku #907.

Piotr

Post autor: Piotr » 6 lutego 2009, o 20:27

Ziarek pisze:Yes, yes, hura, jupi. Mam fotkę #907 na którego polowałem od dłuższego czasu.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Folia i inne ozdoby z przodu to nic.Zrób fotki tylnej części autobusu.Podrapane szyby,pomazane siedzenia i ściany jednym słowem tragedia.

Tam91

Post autor: Tam91 » 6 lutego 2009, o 22:08

@abandon
Glupie tlumaczenie... tak samo jakby pani w banku okleila sobie szybe przy kasie bo chce troszke prywatności :/ to jest jego praca!! do cholery jasnej!! nie podobaja mu sie warunki? spieprzac gdzies gdzie bedzie lepiej!

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 6 lutego 2009, o 22:54

Tam91 pisze:@abandon
Glupie tlumaczenie... tak samo jakby pani w banku okleila sobie szybe przy kasie bo chce troszke prywatności :/ to jest jego praca!! do cholery jasnej!! nie podobaja mu sie warunki? spieprzac gdzies gdzie bedzie lepiej!
Nie podoba ci sie oklejanie... spadaj do takiego miasta co ci sie bedzie podobac... tak kazdy porafi.
Pani w kasie nie swieci slonce a to z lewej a to z prawej, nie odbija sie raczej swiatlo w szybach, nie ma okien na wysokosci siedziska fotela, swoich prywatnych rzeczy nie musi klasc na widoku bo ma pewnie na to miejsce jak nie w jakims pokoju socjalnym to pod lada, nie potrzebuje takze rzeczy typu plyn do szyb, szczotka , jakies szmaty czy inne rzeczy ktore to czaslem leza w miejscach ktore ow folia zaslania.

Jezeli chodzi o samo oklejanie to nie jestesmy jedynym miastem w ktorym takie cos jest praktykowane... Nawet w ukochanej przez niektorych tutaj Warszawie autobusy sa oklejane przez kierowcow ( mimo ze maja klime i ogolnie sa lepszego standardu a wiec i samo miejsce pracy kierowcy jest lepsze )... i chyba nikt na to jakiejs wielkiej uwagi nie zwraca bo jezdza tak niektore juz kilka lat ( czasem w roznych kolorach i wzorach nie pasujacych do wzoru malowania... np jak zielony na naszym #907 ).

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 6 lutego 2009, o 23:24

Panowie - proszę nie prowokować i nie dawać się sprowokować.
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 lutego 2009, o 23:27

Myślę, że nie ma o czym dyskutować. Jest zakaz obklejania i trzeba go respektować. Wozy nie są własnością MPK, a firmy leasingowej.
To tak jakby dyskutować o tym czy wolno iść do supermarketu i coś ukraść. Przepisy są od tego, żeby je respektować. Jeśli MAZy mają za duże szyby, to trzeba było kupić więcej Solarisów. Nie miałbym nie przeciwko. Kierowcy są właścicielami firmy (przynajmniej teoretycznie), więc mogli zdecydować się na lepszę markę niż MAZ.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 6 lutego 2009, o 23:38

Tam91 pisze:@abandon
Abandon dal Super odpowiedz, ja tez juz wczesniej pisalem na ten temat
B@rteK pisze:Myślę, że nie ma o czym dyskutować. Jest zakaz obklejania i trzeba go respektować. Wozy nie są własnością MPK, a firmy leasingowej.
To tak jakby dyskutować o tym czy wolno iść do supermarketu i coś ukraść. Przepisy są od tego, żeby je respektować. Jeśli MAZy mają za duże szyby, to trzeba było kupić więcej Solarisów. Nie miałbym nie przeciwko. Kierowcy są właścicielami firmy (przynajmniej teoretycznie), więc mogli zdecydować się na lepszę markę niż MAZ.
tobie jest latwo powidziec, wiadomo, ze lazy i mazy sa gorsze ale oni patrza na cene, jak sie cos nie podoba do do zarzadu

Tam91

Post autor: Tam91 » 7 lutego 2009, o 00:07

super odpowiedz... tyle ze ja akurat jestem w innym miescie;) ale w Kielcach stworzony jest monopol jednej firmy i niestety nie można sobie wybrać! Zakaz oklejania i koniec!! zastosować odpowiedzialność za rzecz powierzoną! skonczy sie folia na szybach :D

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 7 lutego 2009, o 14:07

Popieram stanowisko abaddona, kierowca ma prawo do prywatności poprzez zaklejenie niewielkiej części szyby po lewej stronie ręki. Oczywiście że zielona folia ma się nijak do żółto-czerwonego samochodu dlatego najlepszym rozwiązaniem byłaby czarna folia samochodowa do oklejania szyb np. coś takiego http://allegro.pl/item541109075_folia_d ... uning.html
Waleczne Serce Korona Kielce

eM

Post autor: eM » 7 lutego 2009, o 14:33

Kolejna akcja :?: :lol: "Ciemna folia do autobusu".

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 7 lutego 2009, o 14:40

Po to autobus zostal tak skonstruowany, żeby tak było, a nie zeby wprowadzac swoje własne modyfikacje. Tak samo pani w banku siedzi za przezroczystą szybą i nie ma prawa nic zaklejać i zasłaniać.
W ogóle podrzędny pracownik nie ma prawa zmieniać czegokolwiek bez zgody pracodawcy.

ODPOWIEDZ