LAZ nie place pienedzy co namej z polroku... Tydzen temu LAZ strajkowaw z tego pytannja...Daniel pisze:Dlaczego konstruktorzy nie pracują już w LAZie?
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Bogdan - cóż za nazwa... 
Jak on wygląda? Nie mogę znaleźc w necie.
Pewnie gdyby zależało to od "naszego" Bogdana to tylko Bogdany jeździłyby po Kielcach
Wcześniej towarzyszyły jej jeszcze 2 inne PRki.
Jak on wygląda? Nie mogę znaleźc w necie.
Pewnie gdyby zależało to od "naszego" Bogdana to tylko Bogdany jeździłyby po Kielcach
No właśnie dzisiaj od strony Krakowskiej stała tylko 592 bez drzwi.Patol pisze:Wczoraj już sprzedali 4 PeeRy i już odjechały tylko nie wiem które.
Wcześniej towarzyszyły jej jeszcze 2 inne PRki.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Nie w kazdym przypadku odpowiedz wymaga wyjasnienia, bo tu wszystko jest jasne i konkretnie wypowiedzial sie o tym organ administracji panstwowej: firma, ktora dzialala na zlecenie miasta popelnila blad w sztuce. Tyle.
Teraz z ciekawszych rzeczy:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu
z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku. Do wakacji powinnismy znac operatora autobusow, a w listopadzie pojazdy wykonaja pierwsze 50 tys. km. Autobusy beda mialy wzbogacone malowanie o symbole UE. Nawet jesli przetarg na ich obsluge wygra MPK, to nie beda mogli ich dodawac do sredniej wieku taboru zakontraktowanego w przetargu z 2007 roku, wiec w tym roku MPK czekaja kolejne zakupy.
Jesli wszystko sie dobrze potoczy autobusy beda mialy inna serie numerow taborowych.
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu
Jesli wszystko sie dobrze potoczy autobusy beda mialy inna serie numerow taborowych.
Kolejny partner MPK zza wschodniej granicyDaniel pisze:Ponoć Bogdan zgłosił się do MPK Lublin, któremu chce dostarczać podzespoły do trolejbusów.BKV pisze:W Polsce ma byc nowy autobus Bogdan A601 (nizkopodlogowy) na testach, kto wie gdy on moze byc wlasne?
Marcin Bielesz2009-02-02, ostatnia aktualizacja 2009-02-03 09:09
MPK znalazło już drugiego kontrahenta chętnego do współpracy przy montowaniu trolejbusów w Lublinie.
Fot. MAREK KOPEC / AG
Trolejbusy będą montowane w hali na HelenowieTo efekt wizyty Czesława Rydeckiego, prezesa MPK Lublin w ukraińskim Łucku. - Jestem pod dużym wrażeniem. Mają bardzo nowoczesne hale produkcyjne - mówi Rydecki, który gościł na Ukrainie w zeszłym tygodniu.
Pierwszym widocznym efektem wyprawy prezesa na Ukrainę będzie przyjazd do Lublina trolejbusu z łuckiej fabryki na testy. To pojazd dość krótki, bo ma nieco ponad 10 metrów, ale zabiera na pokład stu pasażerów. - Montują w swoich trolejbusach bardzo dobrą czeską instalację elektryczną - mówi Rydecki. Karoseria ukraińskiego trolejbusu to zaadaptowane nadwozie japońskich autobusów Isuzu.
- Powtarzali chyba dziesięć razy, że w ich pojazdach nie ma żadnych części chińskich - opowiada Rydecki.
Ukraińcy to drugi po Białorusinach z mińskiej fabryki MAZ producent pojazdów, który będzie być może dostarczał do Lublina podzespoły, które posłużą pracownikom MPK do montowania trolejbusów. Mają one zasilić tabor lubelskiego przewoźnika. Zainteresowanie trolejbusami z Lublina wyraziły też także Tychy i Gdynia, jedyne polskie miasta, gdzie również jeżdżą trolejbusy.
Według Rydeckiego nie ma żadnych przeszkód, aby MPK współpracowało z obiema firmami zza wschodniej granicy. - Można montować trolejbusy na bazie nadwozi obu producentów. Lepiej mieć dwóch dostawców niż jednego - uważa prezes MPK Lublin.
Ukraiński trolejbus kosztuje ok. 160 tys. dolarów. Białoruskie MAZ-y są nieco droższe. Różnica między obiema firmami jest jeszcze jedna. Fabryka w Mińsku jest państwowa, a "Łuckij Awtomobilnyj Zawod" to część największego na Ukrainie koncernu motoryzacyjnego Bogdan, kontrolowanego przez Petra Poroszenkę, niezwykle wpływowego biznesmena i polityka, bardzo bliskiego prezydentowi Ukrainy Wiktorowi Juszczence.
Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin
#575 #577( tych nie jestem na 100% pewien ), #588 i #597 ( te dwa ostatnie wrocily po pokonaniu kilkudziesieciu km. ) Moze dzisiaj jeszcze wyjada jak je reanimuja. Nabywca jest tez ponoc zainteresowany reszta... nawet #702 ktory jest w stanie zaawansowanej agonii.Patol pisze:Wczoraj już sprzedali 4 PeeRy i już odjechały tylko nie wiem które.
A nasze PRki jada dokladniej do Włocławka.
Przykladowo NEOsmok potrafi lyknac ponad 60l/100km a Jelcze 120M na niektorych trasach ponizej 30l/100km.Wizard pisze:Tak mnie akurat zaciekawił temat. Osobowe wiem ile spalają, ale zaczęło mnie interesować ile spalają autobusy
Ostatnio zmieniony 3 lutego 2009, o 17:09 przez abaddon, łącznie zmieniany 2 razy.
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Usługi Transportowe Paweł Tkaczyk, Bobrowniki, pow. Lipno.
Taka firma spod Włocławka dokupowała szroty z MZ Piotrków Trybunalski.
Edit:
http://www.phototrans.eu/24,4672,0.html
Myślę, że o nich chodzi.
Taka firma spod Włocławka dokupowała szroty z MZ Piotrków Trybunalski.
Edit:
http://www.phototrans.eu/24,4672,0.html
Myślę, że o nich chodzi.
Mozliwe... wiem ze tez skupuja Autosany i wszelakie inne wynalazki ( takze z naszego Kieleckiego PKSu ), do nich ponoc tez trafily przegubowe Jelcze z Łódzkiego MPK itd...
Po te ktore nie beda w stanie same opuscic bazy maja przyjechac sprzetem technicznym ( Ikary + Jelcz linowiec ) wiec moze bedzie wiadomo dokladniej gdzie Kieleckie sprzety emigruja ^^.
BTW... a tym ćwokom od dewastowania autobusow MPK powinno na tylach zafundowac cos takiego -
http://www.phototrans.eu/14,29670,0.html
i do tego kierowce z ciezka noga ^^.
Po te ktore nie beda w stanie same opuscic bazy maja przyjechac sprzetem technicznym ( Ikary + Jelcz linowiec ) wiec moze bedzie wiadomo dokladniej gdzie Kieleckie sprzety emigruja ^^.
BTW... a tym ćwokom od dewastowania autobusow MPK powinno na tylach zafundowac cos takiego -
http://www.phototrans.eu/14,29670,0.html
i do tego kierowce z ciezka noga ^^.
co będzie głównym kryterium, cena czy jakośćAutor pisze:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu![]()
![]()
z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku
Waleczne Serce Korona Kielce