Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

BKV

Post autor: BKV » 3 lutego 2009, o 11:36

Daniel pisze:Dlaczego konstruktorzy nie pracują już w LAZie?
LAZ nie place pienedzy co namej z polroku... Tydzen temu LAZ strajkowaw z tego pytannja...

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 lutego 2009, o 11:55

Wczoraj już sprzedali 4 PeeRy i już odjechały tylko nie wiem które.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 3 lutego 2009, o 12:25

Bogdan - cóż za nazwa... :)
Jak on wygląda? Nie mogę znaleźc w necie.
Pewnie gdyby zależało to od "naszego" Bogdana to tylko Bogdany jeździłyby po Kielcach :lol:
Patol pisze:Wczoraj już sprzedali 4 PeeRy i już odjechały tylko nie wiem które.
No właśnie dzisiaj od strony Krakowskiej stała tylko 592 bez drzwi.
Wcześniej towarzyszyły jej jeszcze 2 inne PRki.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 lutego 2009, o 12:32

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 lutego 2009, o 12:46

Jak LAZ.
LAZow i Bogdanów nie chcemy w Kielcach :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 3 lutego 2009, o 13:20

Mieliśmy już jednego Bogdana w MPK... Wystarczy :lol:
Marków też już więcej nie chcemy...

Ziarek

Post autor: Ziarek » 3 lutego 2009, o 14:46

Wracam jeszcze na chwile do tematu #677, kierowca dostał 6 pkt. karnych i 200zł mandaciku.

Mat

Post autor: Mat » 3 lutego 2009, o 14:51

Autor pisze:Nie.
tą odpowiedzią pokazałeś ze nie masz już argumentów co do tej sprawy i niestety nie masz racji w tym względzie

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 lutego 2009, o 15:50

BKV pisze:W Polsce ma byc nowy autobus Bogdan A601 (nizkopodlogowy) na testach, kto wie gdy on moze byc wlasne?
Ponoć Bogdan zgłosił się do MPK Lublin, któremu chce dostarczać podzespoły do trolejbusów.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 lutego 2009, o 15:51

Nie w kazdym przypadku odpowiedz wymaga wyjasnienia, bo tu wszystko jest jasne i konkretnie wypowiedzial sie o tym organ administracji panstwowej: firma, ktora dzialala na zlecenie miasta popelnila blad w sztuce. Tyle.

Teraz z ciekawszych rzeczy:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu :lol: :lol: :lol: z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku. Do wakacji powinnismy znac operatora autobusow, a w listopadzie pojazdy wykonaja pierwsze 50 tys. km. Autobusy beda mialy wzbogacone malowanie o symbole UE. Nawet jesli przetarg na ich obsluge wygra MPK, to nie beda mogli ich dodawac do sredniej wieku taboru zakontraktowanego w przetargu z 2007 roku, wiec w tym roku MPK czekaja kolejne zakupy.

Jesli wszystko sie dobrze potoczy autobusy beda mialy inna serie numerow taborowych.

BKV

Post autor: BKV » 3 lutego 2009, o 16:14

Daniel pisze:
BKV pisze:W Polsce ma byc nowy autobus Bogdan A601 (nizkopodlogowy) na testach, kto wie gdy on moze byc wlasne?
Ponoć Bogdan zgłosił się do MPK Lublin, któremu chce dostarczać podzespoły do trolejbusów.
Kolejny partner MPK zza wschodniej granicy
Marcin Bielesz2009-02-02, ostatnia aktualizacja 2009-02-03 09:09

MPK znalazło już drugiego kontrahenta chętnego do współpracy przy montowaniu trolejbusów w Lublinie.

Fot. MAREK KOPEC / AG
Trolejbusy będą montowane w hali na HelenowieTo efekt wizyty Czesława Rydeckiego, prezesa MPK Lublin w ukraińskim Łucku. - Jestem pod dużym wrażeniem. Mają bardzo nowoczesne hale produkcyjne - mówi Rydecki, który gościł na Ukrainie w zeszłym tygodniu.

Pierwszym widocznym efektem wyprawy prezesa na Ukrainę będzie przyjazd do Lublina trolejbusu z łuckiej fabryki na testy. To pojazd dość krótki, bo ma nieco ponad 10 metrów, ale zabiera na pokład stu pasażerów. - Montują w swoich trolejbusach bardzo dobrą czeską instalację elektryczną - mówi Rydecki. Karoseria ukraińskiego trolejbusu to zaadaptowane nadwozie japońskich autobusów Isuzu.

- Powtarzali chyba dziesięć razy, że w ich pojazdach nie ma żadnych części chińskich - opowiada Rydecki.

Ukraińcy to drugi po Białorusinach z mińskiej fabryki MAZ producent pojazdów, który będzie być może dostarczał do Lublina podzespoły, które posłużą pracownikom MPK do montowania trolejbusów. Mają one zasilić tabor lubelskiego przewoźnika. Zainteresowanie trolejbusami z Lublina wyraziły też także Tychy i Gdynia, jedyne polskie miasta, gdzie również jeżdżą trolejbusy.

Według Rydeckiego nie ma żadnych przeszkód, aby MPK współpracowało z obiema firmami zza wschodniej granicy. - Można montować trolejbusy na bazie nadwozi obu producentów. Lepiej mieć dwóch dostawców niż jednego - uważa prezes MPK Lublin.

Ukraiński trolejbus kosztuje ok. 160 tys. dolarów. Białoruskie MAZ-y są nieco droższe. Różnica między obiema firmami jest jeszcze jedna. Fabryka w Mińsku jest państwowa, a "Łuckij Awtomobilnyj Zawod" to część największego na Ukrainie koncernu motoryzacyjnego Bogdan, kontrolowanego przez Petra Poroszenkę, niezwykle wpływowego biznesmena i polityka, bardzo bliskiego prezydentowi Ukrainy Wiktorowi Juszczence.

Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 3 lutego 2009, o 16:33

Patol pisze:Wczoraj już sprzedali 4 PeeRy i już odjechały tylko nie wiem które.
#575 #577( tych nie jestem na 100% pewien ), #588 i #597 ( te dwa ostatnie wrocily po pokonaniu kilkudziesieciu km. ) Moze dzisiaj jeszcze wyjada jak je reanimuja. Nabywca jest tez ponoc zainteresowany reszta... nawet #702 ktory jest w stanie zaawansowanej agonii.
A nasze PRki jada dokladniej do Włocławka.
Wizard pisze:Tak mnie akurat zaciekawił temat. Osobowe wiem ile spalają, ale zaczęło mnie interesować ile spalają autobusy :)
Przykladowo NEOsmok potrafi lyknac ponad 60l/100km a Jelcze 120M na niektorych trasach ponizej 30l/100km.
Ostatnio zmieniony 3 lutego 2009, o 17:09 przez abaddon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 lutego 2009, o 17:05

Usługi Transportowe Paweł Tkaczyk, Bobrowniki, pow. Lipno.
Taka firma spod Włocławka dokupowała szroty z MZ Piotrków Trybunalski.
Edit:
http://www.phototrans.eu/24,4672,0.html
Myślę, że o nich chodzi.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 3 lutego 2009, o 17:16

Mozliwe... wiem ze tez skupuja Autosany i wszelakie inne wynalazki ( takze z naszego Kieleckiego PKSu ), do nich ponoc tez trafily przegubowe Jelcze z Łódzkiego MPK itd...
Po te ktore nie beda w stanie same opuscic bazy maja przyjechac sprzetem technicznym ( Ikary + Jelcz linowiec ) wiec moze bedzie wiadomo dokladniej gdzie Kieleckie sprzety emigruja ^^.

BTW... a tym ćwokom od dewastowania autobusow MPK powinno na tylach zafundowac cos takiego -
http://www.phototrans.eu/14,29670,0.html
i do tego kierowce z ciezka noga ^^.

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 3 lutego 2009, o 17:30

Autor pisze:
Teraz z ciekawszych rzeczy:
Przetarg na autobusy z UE bedzie ogloszony jeszcze w tym miesiacu :lol: :lol: :lol: z przewidywanym terminem dostawy 20 sztuk pojazdow w tym roku i 20 sztuk w przyszlym roku
co będzie głównym kryterium, cena czy jakość :?: jeżeli przetarg na autobusy z UE to Mazy i Lazy nie wchodzą w gre :D może jakieś Mercedesy :wink:
Waleczne Serce Korona Kielce

ODPOWIEDZ