Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- T0MIKE
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Plus kawałek trawnika po lewej stronie. Miejsce fajne, ale służebność mocno zaburza możliwość zagospodarowania. Najlepszym pomysłem było kupienie do tego jeszcze budynku PKP od Paderewskiego i zrobienie czegoś fajnego razem. Ale okazuje się, że budynek nie jest wyłączną własnością PKP i nie jest przewidziany do sprzedaży.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
My w Kielcach przyzwyczailiśmy się do bardzo dużych (jak na miejskie warunki) przestrzeni między zabudowaniami. Wczoraj byłem we Wrocławiu i tam właśnie bardzo podoba mi się zwarta zabudowa w pierzejach. W dzielnicach centralnych trudno jest znaleźć wolnostojące budynki. W moim subiektywnym odczuciu właśnie taki wygląd miasta jest wzorem do naśladowania. To pierzeje tworzą klimat miasta, a nie wieżowce.hey pisze:Tam jakiś mały pawilon można by wcisnąć...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- T0MIKE
- Kontakt:
To historyczny układ urbanistyczny Wrocławia nadaje mu kształt do dziś. Wojna i komuna zniszczyły ten kraj w sensie urbanistycznym i architektonicznym na stulecia. Moim zdaniem Kielcom, poza centrum nic już nie pomoże, bo na Targowej, Nowym Świecie, czy całych Sadach nie będzie nic innego. Moim zdaniem to też jest dobre, bo jest miejsce na dużą ilość zieleni, mimo tych 11 kondygnacji. Sady dla mnie zawsze były zielone. Na mnie zawsze wrażenie robiły monumentalne Paryż i Mediolan. Bardzo żałuję, że w Polsce nie zachowała się taka tkanka. Jednak jeszcze bardziej podoba mi się Madryt, w szczególniści okolice Plaza de Espana, gdzie zabudowa przedwojenna jest o wiele wyższa, niż cokolwiek z tego samego okres w Polsce (może poza PASTĄ w W-wie). U nas los sprawił, że nic takiego się nie ostało po pożodze wojennej. Szkoda...
- AR
- Kontakt:
No niestety.
Taki los nas spotkał i już.
Też bardzo tego żałuję bo podczas wizyt w zachodnich miastach nawet wielkości Kielc różnica w ilości, jakości i wielkości architektury jest kosmiczna!
Nawet nie trzeba przytaczac przykładów z Francji czy Hiszpanii, wystarczą nawet bliskie Czechy...
Trochę nie na temat
Taki los nas spotkał i już.
Też bardzo tego żałuję bo podczas wizyt w zachodnich miastach nawet wielkości Kielc różnica w ilości, jakości i wielkości architektury jest kosmiczna!
Nawet nie trzeba przytaczac przykładów z Francji czy Hiszpanii, wystarczą nawet bliskie Czechy...
Trochę nie na temat
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Moje poglądy z czasem też się nieco zmieniły. Michał ma całkowitą rację. To nie wieżowce tworzą miejski klimat a zwarta zabudowa. Warszawa jest niestety przykładem miasta, którego NIE można naśladować. Wieżowce powstają tam jakby właśnie spadły z nieba. Każdy w innym miejscu. Skyline jak najbardziej na TAK! Ale jedynie w specjalnie do tego przeznaczonej dzielnicy miasta (niekoniecznie w ścisłym centrum), wieżowiec koło wieżowca. Bez doskonałego planu zagospodarowania przestrzennego się nie obędzie. Wracając do kieleckiego tematu hotelu wieżowca to trudno mi jest uwierzyć, że kiedykolwiek w tym mieście będzie jakiś sensowny skyline, ale jeśli by tak miało być to według mnie teren w pobliżu Targów Kielce jest do tego idealny.
- MeehoweCK
- Kontakt:
Jeśli już tak ciągniemy OT, mnie się podoba taki ostatni trend urbanistyczny, aby w mieście istniało kilka małych grup wieżowców, przy wjazdach do niego. Tworzą one swego rodzaju bramę. Właśnie teraz sporządzane są we Wrocławiu plany zagospodarowania dla terenów przy trasach wylotowych. Mają tam powstawać budynki powyżej 20-tu kondygnacji. Myślę, że również w Kielcach przydałyby się takie dominanty właśnie przy wjazdach - szczególnie przy nowej ul. Świętokrzyskiej.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- T0MIKE
- Kontakt:
Sueno, masz wino u mnie, nalepsze wino do obiadu z Katalonii Vina Esmeralda, 6 Euro za butelkę 
Ice, nie tak OT, trzeba sugerować inwestorom, czego nam potrzeba, zaraz jeszcze wkleję centrum Dubaju
Sueno, please help

Dubaj rozwala swoim rozmiarem. Nie da się tego z niczym innym porównać, tego nie zobaczymy ani w Kielcach, ani w W-wie.
Ponieważ Sueno znów pomógł to powiem tylko, że większość z tej wizualki już stoi, na pierwszym planie (na samym dole) Marina Dubai, a w centrum Burj Duai, czyli hotel Armaniego, biura i apartamenty. Czegoś takiego nie widziałem w życiu, kolosalne, nawet te 720m, które widziałem w sierpniu.
W Marina Dubai mają wubudować 1.000m i 1.200m. To niewyobrażalne. A teraz, żeby nas Sueno nie obsmarował, back to topic: wyobrażacie sobie hotel w Kielcach, 20-kondygnacji zaprojektowany przez pracownię WS Atkins (ci od hotelu Burj al Arab)? Moim zdaniem powinien przyjść czas na zapraszanie światowej klasy architektów do projektów finansowanych przez samorządy. Pewnie najpierw we Wrocławiu, bo tam Prezydent się nie boi niczego, a potem w W-wie. Może kiedyś w Kielcach?
Oczywiście to miałoby sens w przypadku dużego przedsięwzięcia, nie jakiejś pierdoły.
Pamiętam, jak mówiło się o Sony Center w Berlinie Normana Fostera, nie tak znów wielki budynek, ale w latach 90-tych robił takie wrażenie, że stał się punktem pielgrzymek budowlano - deweloperskich. Coś takiego w centrum Kielc... Albo hala targów Kielce, albo hotel obok, albo dworzec kielecki...
Ice, nie tak OT, trzeba sugerować inwestorom, czego nam potrzeba, zaraz jeszcze wkleję centrum Dubaju
Sueno, please help

Dubaj rozwala swoim rozmiarem. Nie da się tego z niczym innym porównać, tego nie zobaczymy ani w Kielcach, ani w W-wie.
Ponieważ Sueno znów pomógł to powiem tylko, że większość z tej wizualki już stoi, na pierwszym planie (na samym dole) Marina Dubai, a w centrum Burj Duai, czyli hotel Armaniego, biura i apartamenty. Czegoś takiego nie widziałem w życiu, kolosalne, nawet te 720m, które widziałem w sierpniu.
W Marina Dubai mają wubudować 1.000m i 1.200m. To niewyobrażalne. A teraz, żeby nas Sueno nie obsmarował, back to topic: wyobrażacie sobie hotel w Kielcach, 20-kondygnacji zaprojektowany przez pracownię WS Atkins (ci od hotelu Burj al Arab)? Moim zdaniem powinien przyjść czas na zapraszanie światowej klasy architektów do projektów finansowanych przez samorządy. Pewnie najpierw we Wrocławiu, bo tam Prezydent się nie boi niczego, a potem w W-wie. Może kiedyś w Kielcach?
Oczywiście to miałoby sens w przypadku dużego przedsięwzięcia, nie jakiejś pierdoły.
Pamiętam, jak mówiło się o Sony Center w Berlinie Normana Fostera, nie tak znów wielki budynek, ale w latach 90-tych robił takie wrażenie, że stał się punktem pielgrzymek budowlano - deweloperskich. Coś takiego w centrum Kielc... Albo hala targów Kielce, albo hotel obok, albo dworzec kielecki...
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2009, o 19:01 przez T0MIKE, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzućcie okiem na ten budynek - widziałem go na własne oczy, i nie mogłem nadziwić się pomysłowości projektantów - wykorzystano stary historyczny hotel aby dobudować jego nową część - Toronto - 1 King West (176m) - rok budowy 2005
http://i13.photobucket.com/albums/a259/ ... -578ft.jpg
http://i13.photobucket.com/albums/a259/ ... -578ft.jpg
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce