Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- T0MIKE
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Tak, tam byłby lepiej wpasowany w istniejącą tkankę biurową. Jedyne pytanie, czy co najmniej 65-metrowy budynek nie byłby wstrzymany przez władze lotnicze, nie wiem, jak to wygląda w Kielcach. Ale chyba kościół - barak i tak byłby wyżej (na górce) i całe osiedle ma wyższe położenie n.p.m. Zdecydowanie City Core to najlepsze, po Targowej miejsce na taki budynek.
- T0MIKE
- Kontakt:
Nie wiem, czy plan dopuszcza, nie wiem nawet, czy jest tam obowiązujący plan zagospodarowania, ale z pewnością tam bym umieścił taki budynek. Skrzydło C skutecznie zasłania Wzgórze Katedralne, a Targowa 18 stanowi jakiś punkt odniesienia, bodaj 16-piętrowy. Obok, na parkingu jest pewnie z 3.000 - 3.200 m2 ziemi, więc w sam raz na 20-kondygnacyjny biurowczyk
Poza tym powiem Wam, że swego czasu słyszałem z pierwszej ręki (nie powiem, czyjej), że w planie jest wysoki (ponad 11) budynek, ale chyba raczej chodziło o funkcję mieszkaniową. Ale to było przed Lehman Brothers...
Poza tym powiem Wam, że swego czasu słyszałem z pierwszej ręki (nie powiem, czyjej), że w planie jest wysoki (ponad 11) budynek, ale chyba raczej chodziło o funkcję mieszkaniową. Ale to było przed Lehman Brothers...
A ja pozwolę sobie na mały OT... a'propos lehman brothers... wszędzie się mówi, że w wyniku kryzysu banki przestały udzielać kredytów... a ja przeglądając internet natrafiłem na dość ciekawe zestawienie, otóż wynika z niego, że w ostatnim kwartale ubiegłego roku liczba i kwota kredytów udzielonych przez Banki w Polsce zdecydowanie wzrosła!! a było to już po lehman bros!
- T0MIKE
- Kontakt:
Być może to wynika z tego, że kwartał to październik, listopad, grudzień, a w październiku, do ok. 20 nic się nie działo. Listopad był martwy, a grudzień nieco lepszy, ale krótszy (Święta), to z praktyki, co wynika ze statystyk - nie wiem. W Kielcach w listopadzie akcja kredytowa na największym banku była na b. wysokim poziomie, ale w PLN. Kredyty są zdecydowanie trudniej dostępne, to też jest wiedza praktyczna. W CHF i EUR praktycznie nieosiągalne, a w PLN zdolność jest liczona wedle zaostrzonych kryteriów i w wielu bankach robią to w centralach, zamiast w oddziałach, co jest niespotykaną głupotą, bo kiedy chodzi o 1.000.000 PLN w W-wie, to w Kielcach rozmawiamy o 300.000 PLN. Takie decyzje winny być podejmowane na miejscu, na podstawie:
a) zaświadczenia o dochodach z miejsca pracy
b) PIT - 5 i rozliczeniu rocznym, w przypadku działalności gospodarczej.
Za bardzo w OT poszliśmy...
a) zaświadczenia o dochodach z miejsca pracy
b) PIT - 5 i rozliczeniu rocznym, w przypadku działalności gospodarczej.
Za bardzo w OT poszliśmy...
Na Targowej jest ciasno i trudno mi sobie wyobrazić, żeby kolejny wysoki budynek nie zacienił zbytnio stojących obok bloków. A co z miejscami parkingowymi? No i ekspozycja tu postawionego budynku byłaby taka sobie. W krajobrazie centrum znacznie lepiej mi "leżą" ewentualne 15-piętrowce przy Czarnowskiej i przy Lotniczej.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- T0MIKE
- Kontakt:
RZ, żeby nie bić piany: http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc ... &cId=&sId=
zwróć uwagę na cień Targowej 18, , po lewej parking, o którym mowa w moim poście. Przy podobnym ustawieniu nie ma mowy o wzajemnym zacienianiu. Może jedynie mieszkaniowa formuła ucierpiałaby od strony wschodniej. Garaż wyłącznie podziemny. A, dla pewności przesuń sobie mapkę w kierunku Nowego Świata i projektu Masterkortu, tam stoi kilka wysokich budynków, które są znacznie gęściej upchane, niż byłby tandem Targowa 18 i nowy budynek.
zwróć uwagę na cień Targowej 18, , po lewej parking, o którym mowa w moim poście. Przy podobnym ustawieniu nie ma mowy o wzajemnym zacienianiu. Może jedynie mieszkaniowa formuła ucierpiałaby od strony wschodniej. Garaż wyłącznie podziemny. A, dla pewności przesuń sobie mapkę w kierunku Nowego Świata i projektu Masterkortu, tam stoi kilka wysokich budynków, które są znacznie gęściej upchane, niż byłby tandem Targowa 18 i nowy budynek.
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2009, o 21:21 przez T0MIKE, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie będę się upierał i na pewno nie będę protestował, jeśli taka inwestycja doszłaby do skutku
Przechodzę tamtędy codziennie i takie jest po prostu moje odczucie. Z drugiej strony taka inwestycja pociągnęłaby za sobą zmiany w tym strasznie dotąd pechowym obszarze (Targowa-Nowy Świat).
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Na siłę to by tam się zmieściły jeszcze takie ze trzy wieżowce.RZ pisze:Na Targowej jest ciasno i trudno mi sobie wyobrazić, żeby kolejny wysoki budynek nie zacienił zbytnio stojących obok bloków. A co z miejscami parkingowymi?
W Warszawie wciskają wysokie budynki w małe działki często kilka metrów od stojących kamienic czy bloków i nikt się nie przejmuje zacienianiem.
- T0MIKE
- Kontakt:
O, ice mylisz się... Sam miałem przypadek taki, gdzie rozpatrywano zacienianie co do centymetra, wprawdzie poza centrum, na Mokotowie, ale bardzo dokładnie mierzono, po odwołaniach sąsiadów.
W centrum przepis mówi, że dostęp do światła nie może być krótszy, niż 3 godziny. Wieża Orco na Złotej 44, mimo tego, że stoi na zachodzie 11-kondygnacyjnego budynku mieszkalnego, stojącego przy E. Plater, nie zasłania światła, to bardziej Złotej Tarasy i ich budynek biurowy od południa zasłania południowe światło. Ale masz rację, na Targowej wejdzie więcej, niż jeden wieżowiec.
W centrum przepis mówi, że dostęp do światła nie może być krótszy, niż 3 godziny. Wieża Orco na Złotej 44, mimo tego, że stoi na zachodzie 11-kondygnacyjnego budynku mieszkalnego, stojącego przy E. Plater, nie zasłania światła, to bardziej Złotej Tarasy i ich budynek biurowy od południa zasłania południowe światło. Ale masz rację, na Targowej wejdzie więcej, niż jeden wieżowiec.
- T0MIKE
- Kontakt:
Tak, RZ, trop jest dobry, ale stan prawny, niestety, złożony. W zasadzie Solna była pokłosiem chodzenia za tym, ale w PKP byli kiedyś spryciarze, którzy, podobnie jak w kilku miejscach w W-wie skomplikowali własnej firmie życie na kilkadziesiąt lat, jak rozumiem nie było to gratis. Pewnie prędzej czy później, ale raczej później będą próbowali to wypchnąć. Trochę w ten sam sposób wyszła Panoramiczna, ale układ działki nie zachęcał do zakupu. Narysowałem PKP, jak powinni ustanowić służebność, żeby działka nabrała wartości, ale nie posłuchali, więc nie podszedłem. Podszedł Becher i pewnie coś tam zrobi. Mnie się to opłacało, ani kształt nie był zbyt ciekawy. Ale koncepcję miałem fajną.
Uciekam mocno w OT. Wracając do Zakładowej stawiam skrzynkę JW Black Label, że przez kolejne 5 lat nic tam nie powstanie, nie tylko 20-piętrowiec.
Uciekam mocno w OT. Wracając do Zakładowej stawiam skrzynkę JW Black Label, że przez kolejne 5 lat nic tam nie powstanie, nie tylko 20-piętrowiec.