Nowy Hotel wieżowiec - ul. Zakładowa

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

maju
Kontakt:

no dobra...poddaje się

Post autor: maju » 10 marca 2008, o 20:23

niech buduje 40 pięter na Zakladowej :wink:
widziałem to już kedyś w Wilnie....nowy wielki wieżowiec nad rzeką...bodajże ratusz a za nim dzielnica parterowych drewnianych domków ( podobno dzielnica polska) krytych papą ....nawet spałem w jednym z nich....wychodze se ja rano przed obejście i mam piekny widok na Manhattan...
P.S. Mam wrażenie że rację ma Tomike, iż jest podwójne dno deklaracji budowy takiego budynku w takim miejscu :lol:

maju
Kontakt:

link do wieżowców w Wilnie...

Post autor: maju » 10 marca 2008, o 20:45

...to chyba jednak nie ratusz, oprowadzała nas Polka ,ale chyba nie do końca ją kumaliśmy :wink:

zdjęcie jest od strony rzeki, dzielnica domków za wieżowcami http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1102286,1,19,857.html

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 11 listopada 2008, o 13:22

Zadnych nowych informacji? To wielka szkoda. Może wywołam wilka . . . . . :)

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 11 listopada 2008, o 13:32

na 100% nie powstanie, to już wiadomo

halny

Post autor: halny » 11 listopada 2008, o 13:36

Czyli dalej te okazałe betonowe konstrukcje będą wizytówką właściciela? Może Targi odkupią tą "lokatę" :?:

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 11 listopada 2008, o 13:38

Trzeba bylo przyjsc na spotkanie Obiadowiczów to byś uslyszał od prezesa Mochonia trochę na ten temat :wink:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 listopada 2008, o 13:42

coś pewnie będzie... Ale w znacznie innej formie niż ś.p. pan Cyrański sobie wymarzył... :(
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

halny

Post autor: halny » 11 listopada 2008, o 13:53

Zeby przyjść trzeba być w Kielcach :D Jak by śię dało coś dowiedzieć to ogromne dzięki :D

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 23 listopada 2008, o 13:36

Może byście uchylili rąbka tajemnicy.

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 26 stycznia 2009, o 13:12

Temat hotelu na 120 metrów powraca

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... zowce.html

"Symbolem stolicy województwa już niedługo może być drapacz chmur. Hotel wysoki na 120 metrów stanąć ma przy Targach Kielce, w górę chce iść także Centrum Biznesu w dawnym biurowcu Exbudu.

- Szukamy miejsc, w których mogłyby powstać budynki wysokościowe. To część aktualizowanego "Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta", czyli wizji, która będzie obowiązywała przez najbliższe lata - mówi Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego w kieleckim ratuszu. Nie chce zdradzić, gdzie takie budynki miałyby powstać. - Takie budynki to raczej cecha metropolii, ale w naszym mieście z powodów m.in. geograficznych i środowiskowych intensywna zabudowa jest we fragmencie dzielnicy Zachód. Innych terenów brakuje, dlatego wysokościowce mogą być koniecznością. Pod uwagę bierzemy więc kilka takich lokalizacji - dodaje.

I wskazuje działkę przy Targach Kielce, na której stoi teraz brzydki betonowy szkielet hali. - Na wniosek właściciela pracujemy nad miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego dla tego miejsca. Zadeklarował on chęć wybudowania budynku o wysokości do 120 metrów z przeznaczeniem na hotel. Rozmowy na ten temat toczyły się w porozumieniu z Targami Kielce - informuje Hajdorowicz.

- Rzeczywiście, bardzo zależy nam na zabudowie tej działki, bo teraz źle wpływa na nasz wizerunek. Najlepiej byłoby postawić tablice z napisem, że to nie nasz teren - podkreśla Andrzej Mochoń, prezes Targów Kielce. Dodaje, że niedawno rozmawiał z właścicielem działki. - Budowa hotelu w tym miejscu odpowiada nam, tym bardziej że zamierzamy stworzyć tu centrum kongresowe - mówi Mochoń. Właścicielem działki jest kieleckie wydawnictwo MAC Edukacja. Jego przedstawiciele nie chcieli mówić nam o budowie hotelu."
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 26 stycznia 2009, o 18:28

Coś w temacie budowy wysokich budynków zaczyna wreszcie docierać do głów decydentów. Proponuję tylko aby każdy taki budynek (najlepiej aby były budowane w jednej grupie, a nie rozrzucone po całej okolicy) oddał na potrzeby komercji pierwsze piętro podziemne. Tak zrobiono w Toronto i powstały fantastyczne ciągi handlowe pod ziemią. Dzięki temu Down Town nie zasypia nawet gdy pracownicy biur udają się do domów.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 26 stycznia 2009, o 18:48

Zasypia, bo sklepy są zamknięte nocą. Największy błąd w takim planowaniu, to tworzenie dzielnic biurowych, które wymierają po 20:00. Teraz np. w Warszawie władze architektoniczne obudziły się i stwierdziły, że na Służewcu Fabrycznym są dziesiątki hektarów martwej powierzchni nocą. Chcą wplatać mieszkaniówkę, ale już jest w dużej części zbyt późno. Oczywiście nie zawsze to ma sens, ale najlepiej jest jednak mieszać. Choć można, jak w Paryżu La Defense... Kielce nie mają miejsca na budynki wyższe niż 11 kondygnacji, bo problemem blisko centrum będzie ochrona Wzgórza Katedralnego. Pozostanie Mielczarskiegom, jako miejsce na twz. City...

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 26 stycznia 2009, o 20:18

właśnie super się spaceruje nocą po takiej opustoszałej dzielnicy biurowej/finansowej, np. takim Canary Wharf :)

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 26 stycznia 2009, o 20:45

Cóż, jak powiedział prezydent Lubawski na Obiedzie Czwartkowym, Kolporter wycofał się z chęci budowania wysoko przy Mielczarskiego. Nie dziwi to zbytnio, bo "5 minut" na tą inwestycje zostało najwyraźniej zaprzepaszczone. Gdyby wtedy mogli budować, pewnie by to zrobili. Tymczasem najpierw sprzedawano kielczanom przez media obietnice budowy wysokich budynków, a potem okazało się, że zanim procedury na to pozwolą, minie dobrych kilka lat. Dyr. Hajdorowicz na Obiedzie Czwartkowym zastanawiał się, czy w ogóle uda się przeforsować plan miejscowy pozwalający na budowę wysokich budynków w rejonie Mielczarskiego...
Prezydent na Obiedzie powtórzył też to, co powiedział kiedyś w wywiadzie dla Radia Fama tzn., że bardzo podoba mu się widok na "kielecki Manhattan" czyli blokowisko w północnej części miasta. Z perspektywy dzielnicy, w której mieszka (Pod Telegrafem) można tak uznać. Co może się tam podobać z bliska, naprawdę nie wiem (a przemieszkałem wśród tych tandetnych pudeł wiele lat...). Ale prezydentowi najwyraźniej podoba się północne blokowisko nawet z bliska... Pochwalił nawet ( :( ) malowanie bloków na Słonecznym Wzgórzu... Tak czy inaczej, jak wynika z wypowiedzi prezydenta na Obiedzie, której tu chyba nikt dotąd nie cytował, postanowił on widok na "kielecki Manhattan" urozmaicić budowanymi przez miasto(!) w dzielnicy północnej ok. 20-piętrowymi budynkami. Przyznam, że nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić. Po pierwsze, co może stawiać miasto poza komunalną mieszkaniówką? Po drugie, gdyby nawet inwestorem nie było miasto, kto chciałby mieć biura czy apartamenty wśród blokowisk? Chyba, że chodzi o aleję Solidarności - wtedy oczywiście jak najbardziej. To jedno z najbardziej oczywistych miejsc na wysoką zabudowę. Cieszy wzrost atrakcyjności tego terenu przejawiający się w tym, że po raz pierwszy w Kielcach wchodzi tam "druga generacja inwestycji". Myślę o zapowiedzi nowej inwestycji na miejscu salonu Renault. McDonalds będzie mam nadzieję następny w kolejce. Na tym odcinku (do salonu Peugeota) pasują wysokie budynki.

No ale gdzie jeszcze w Kielcach poza Mielczarskiego, aleją Solidarności i terenem klubu Tęcza przy Zagnańskiej (o którym też była wcześniej oficjalnie mowa) można coś wysokiego postawić?

Moim zdaniem jest kilka takich miejsc, które nie zaszkodzą widokowi na Wzgórze Zamkowe. Przede wszystkim przy ulicach dwupasmowych.

W rejonie Warszawskiej jest jedno takie miejsce (szkoda, że teren między PŚK a Bociankiem jest już stracony :( ) - to działka Poczty Polskiej między Sądem Rejonowym a ulicą Radiową (uliczka Lotnicza) niedaleko przyszłej galerii IX Wieków. Miejsce idealne zarówno na mieszkania, jak i na biura. Sąd i NBP to bardzo udane, współgrające ze sobą budynki. Tam aż się prosi za nimi wyższa dominanta architektoniczna! Oczywiście niezbyt wysoka - maksymalnie do ok. 15 pięter czyli nie wyższa niż pobliska Targowa.

Drugie miejsce to "Galeria" Czarnowska i okolice. W tym miejscu widzę budynek nawet 20-piętrowy (może trochę niższy, żeby nie przytłoczył kościoła Św. Krzyża, ale z nim współgrał).

Kolejne miejsce, gdzie zmieszczą się nawet ze dwa, trzy wysokie budynki (bez ograniczeń w ilości pięter) to rejon między ulicą Sandomierską a Legnicką (między strażą pożarną z zakładem energetycznym).

No i ewentualnie bazary przy Seminaryjskiej, choć tu już bym się trochę wahał. Ale miejsce jest świetnie widoczne przy wjeździe do Kielc od strony Tarnowa.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 27 stycznia 2009, o 00:43

RZ pisze: Chyba, że chodzi o aleję Solidarności - wtedy oczywiście jak najbardziej. To jedno z najbardziej oczywistych miejsc na wysoką zabudowę. Cieszy wzrost atrakcyjności tego terenu przejawiający się w tym, że po raz pierwszy w Kielcach wchodzi tam "druga generacja inwestycji". Myślę o zapowiedzi nowej inwestycji na miejscu salonu Renault. McDonalds będzie mam nadzieję następny w kolejce. Na tym odcinku (do salonu Peugeota) pasują wysokie budynki.

Mozesz podac jakies szczegoly dotyczace tej inwestycji???
Kupując Świętokrzyskie produkty tworzysz miejsca pracy dla siebie i swojej rodziny.

ODPOWIEDZ