PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Wg informacji, które do mnie dotarły, a które raczej są pewne, parking ostatecznie będzie prostą przemysłową konstrukcją bez wodotrysków i innych bajerów, w dodatku i tak najprawdopodobniej będzie kosztował sporo drożej. Oficjalna wersja jest taka, że po dokonaniu odwiertów Kolporter-Condite stwierdziło, że warunki geologiczne absolutnie nie pozwalają na zmieszczenie się w cenie 
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
RZ: To czekam na oficjalne info
Nie można zmieniać tej umowy gdyż nie zostało to przewidziane w SIWZ a nowa ustawa prawo zamówień publicznych tego wymaga
Wynagrodzenie było ryczałtowe więc Condite musi się w tej cenie zmieścić 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Że jest coś na rzeczy, świadczyła wypowiedź prez. Soleckiego do GW:
- Na razie nie wiadomo, czy elewację będą ozdabiały ściany wodne i ekrany LCD. - Zdecydujemy o tym w trakcie budowy, to będzie zależeć od tego, czy wystarczy nam pieniędzy, bo przecież przy takiej dużej budowie mogą się zdarzyć jakieś niespodzianki - stwierdził prezes Solecki.
- sueno
- Kontakt:
Ale ekrany były w dokumentacji. Wklejałem nawet ich opis. Nie mogą zmieniać przedmiotu zamówienia i umowy 
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Sueno, mylisz się. Mogą. Może okazać się, że wystąpią nieprzewidziane okoliczności związane z wodą gruntową, wykopaliskami, kurzawką (co w tym miejscu wcale by mnie nie zdziwiło) i można - przy brakach w budżecie - zrealizować roboty zamienne. To znaczy wykonać roboty konieczne ze względu na pracę konstrukcji a zrezygnować ze "zbędnych" elementów architektonicznych.
I w ten sposób Pan Prezydent zagra dodatkowo wszystkim przeciwnikom tej inwestycji na nosie. Ale nie zmieni to faktu, że zamiast dobrej architektury będzie stał tam betonowy kloc. Oczywiście moim skromnym zdaniem nawet gdyby zrealizowano projekt w wersji prezentowanej na wizualizacjach, to i tak nie była by to "dobra architektura". Ale to moje prywatne zdanie, które niniejszym wygłaszam.
Jeżpir
- sueno
- Kontakt:
Jezpir:
Poprzednia ustawa dopuszczała zmiany ale ja mam na piśmie informacje, że to postępowanie zostało przeprowadzone zgodnie ze znowelizowaną ustawą (co jest bzdurą, bo nie jest
)
Problem polega na tym, że ten art. tak brzmi po nowelizacji a SIWZ zostało zrobione na podstawie przepisów sprzed nowelizacji i nie zawiera wytłuszczonego przeze mnie zapisuart. 144 ust. 1 ustawy prawo zamówień publicznych pisze:Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany.
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Z tego co kojarzę, to jeden z uwzględnionych protestów zawierał propozycję zmiany siwz w ten sposób.
Ale to wszystko nic. Czytałeś art. 145? Na pewno. Więc pewnie wiesz, że można odstąpić od realizacji całej umowy, ale także jej części, w sytuacji gdy jej wykonanie nie leży w interesie publicznym.
Interes publiczny. To bardzo szerokie pojęcie. Może nawet zbyt. I niestety kojarzy się z publicznym.. domem.
Ale to wszystko nic. Czytałeś art. 145? Na pewno. Więc pewnie wiesz, że można odstąpić od realizacji całej umowy, ale także jej części, w sytuacji gdy jej wykonanie nie leży w interesie publicznym.
Interes publiczny. To bardzo szerokie pojęcie. Może nawet zbyt. I niestety kojarzy się z publicznym.. domem.
Jeżpir
A tak a propos architektury. Sam prezydent Lubawski na Obiedzie Czwartkowym określił ten parking mianem architektury przemysłowej. Stwierdził, że dlatego zrezygnował z umiejscowienia parkingu przy al. IX Wieków, bo ważna, widoczna pierzeja miałaby charakter przemysłowy, co źle wpływałoby na wizerunek centrum. Dlatego też postanowił parking "ukryć". Tyle tylko, że koncepcja "ukrycia" ogromej przymysłowej konstrukcji nie gdzie indziej jak w sercu kieleckiej starówki jest czymś po prostu zdumiewającym. Widok placu budowy i świadomośc jak to będzie wyglądało mnie po prostu przygnębia. Nigdy nie byłem przeciwnikiem zabudowania placu, ale zabudowanie go w taki sposób jest czymś porażającym. Sądzę zresztą , że po paru latach parking zostanie przebudowany na jakieś centrum hadlowe lub cos w tym rodzaju... A przecież przy odrobini wyobraźnie to miejsce mogło być świetnie wykorzystane (także np. z uwzględnieniem mniejszego, ukrytego za pierzejami parkingu). Nigdy nie pojmę argumentu, że skoro dzisiaj plac jest brzydki, to trzeba wybudować "cokolwiek" - kilka osób na forum wciąż takiego argumentu używa...
- sueno
- Kontakt:
Interes publiczny to byłby wtedy, jeśli by się okazało że nie opłaca się tego budynku stawiać. W każdym bądź razie rezygnacja z części zadania wiąże się z rezygnacją z wynagrodzenia, a z tego co ja zrozumiałem to tutaj chodzi o to, żeby części robót nie wykonywać a zamiast tego dopłacić do pozostałych robót, czyli robota nadal by była za 19,5M a byłby to np. goły szkielet tylko. Całe szczęście jest to umowa ryczałtowa a nie kosztorysowa i Condite zaryzykowało wybudowanie tego za 19,5M i za ani grosza więcej
Musi wybudować to, co było w projekcie w tych pieniądzach.
[spiskowa teoria dziejów mode on]Wyobraź sobie sytuację, że każdy ustawiony wykonawca składa zaniżone oferty żeby wygrać przetarg, a potem aneksami dostaje kasę. Przypomnij sobie budowę Stadionu, cenę ofertową i koszt całkowity
O ile nie wierzyłem w spiskową teorię dotyczącą wyboru w jednym czasie oferty Condite, zakupu Korony za złotówkę i zakupu budynku od Kolportera na Strycharskiej, to każde kombinowanie przy tej umowie spowoduje że ta teoria stanie się prawdziwa[spiskowa teoria dziejów mode off]
A mnie czeka ponowne studiowanie umowy na wybudowanie tego parkingu i składanych zapytań
[spiskowa teoria dziejów mode on]Wyobraź sobie sytuację, że każdy ustawiony wykonawca składa zaniżone oferty żeby wygrać przetarg, a potem aneksami dostaje kasę. Przypomnij sobie budowę Stadionu, cenę ofertową i koszt całkowity
A mnie czeka ponowne studiowanie umowy na wybudowanie tego parkingu i składanych zapytań
- michal_ck
Pamiętajmy, że zakazane są zmiany postanowień umowy o roboty budowlane zawartej na podst. przepisów prawa zamówień publ. (też wprowadzenie nowych postanowień), jeżeli przy ich uwzględnieniu należałoby zmienić treść oferty na podst. której dokonano wyboru wykonawcy, chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
- sueno
- Kontakt:
michal_ck: Ja wiem że jest piątek i większość z nas jest po tzw. piwku ale bluźnisz
podałeś przepis sprzed nowelizacji październikowej 
Do dnia 24.10.2008r. ten przepis brzmiał:
Do dnia 24.10.2008r. ten przepis brzmiał:
Natomiast przetarg na budowe parkingu został ogłoszony 30.10.2008r.stara ustawa prawo zamówień publicznych pisze:Art. 144. 1. Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.
- sueno
- Kontakt:
Ty podałeś stare brzmienie. Nowe brzmienie podałem w poście: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... 1851#71851
W telegraficznym skrócie jeśli nie śledziłeś wątku to PUK zrobił sobie SIWZ wg starej ustawy i ogłosił przetarg po nowelizacji ustawy nie wiedząc że ta ustawa została znowelizowana i że SIWZ też należy zmienić
Bareja wiecznie żywy jeśli chodzi o kontakt urzędu z klientem, albo Zamawiającego z Wykonawcą 
W telegraficznym skrócie jeśli nie śledziłeś wątku to PUK zrobił sobie SIWZ wg starej ustawy i ogłosił przetarg po nowelizacji ustawy nie wiedząc że ta ustawa została znowelizowana i że SIWZ też należy zmienić
Gdzieś wyżej wkleiłem wyłapany błąd, "ktoś" źle postawił przecinek przy wymiarach monitorów LCD.RZ pisze:Że jest coś na rzeczy, świadczyła wypowiedź prez. Soleckiego do GW:
Podobno szukają gorączkowo w UM możliwości obejścia umowy. Idzie to w kierunku szukania kozła ofiarnego, któremu możnaby zarzucić, że dokumentacja przygotowana do przetargu była wadliwa.
- Na razie nie wiadomo, czy elewację będą ozdabiały ściany wodne i ekrany LCD. - Zdecydujemy o tym w trakcie budowy, to będzie zależeć od tego, czy wystarczy nam pieniędzy, bo przecież przy takiej dużej budowie mogą się zdarzyć jakieś niespodzianki - stwierdził prezes Solecki.