Kielce - Plany i przyszłość na drogach (ogólnie)

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 21 stycznia 2009, o 19:58

Stacja napewno zniknie podczas budowy drugiej nitki Zagnańskiej, pytanie tylko brzmi kiedy to nastąpi? :?

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 21 stycznia 2009, o 19:59

AR pisze:Słyszałem, że stacja benzynowa ma pozwolenie na funkcjonowanie do czasu powstania drugiego pasma lub coś w tym stylu.
Też tak słyszałem, ale prowizorka trwa już kilka lat.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 21 stycznia 2009, o 20:38

Sebastian pisze:Ciekawe jak "13" będzie skręcała w Domaszowską? :shock:
Może Świętokrzyską prosto i będzie skręcała w Górną i dalej tak samo.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 21 stycznia 2009, o 20:57

Świętokrzyską po tych płytach betonowych? Nie może być.. Nie dość, że wytrzęsło by pasażerów to jeszcze cierpiały by autobusy. Moim zdaniem na pewno wykorzystają zatoczkę przed krzyżówką. Ciekawi mnie czy 13 będzie stawać na przystankach po drodze..

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 21 stycznia 2009, o 21:19

Ciekawe czy zabudują jakoś lewoskręty?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 21 stycznia 2009, o 21:19

Obrazek
Inwestycje/Drogi
Nowe ulice wokół Targów Kielce

Zarząd Województwa Świętokrzyskiego pozytywnie zaopiniował wniosek w sprawie uzyskania decyzji o ustaleniu lokalizacji zadania inwestycyjnego pod nazwą „Rozwój systemu komunikacji publicznej w Kieleckim Obszarze Metropolitarnym – Budowa ulic usprawniających obsługę komunikacyjną w zachodniej części miasta (rejon Targów Kielce)”. Zgodnie z projektem, inwestycja obejmie budowę czterech nowych ulic obsługujących ruch wokół Targów Kielce wraz z budową systemu odwodnienia ulic (oczyszczalnia wód deszczowych i kanalizacja deszczowa) oraz budowę i przebudowę infrastruktury technicznej. Trzy z projektowanych ulic będą dwujezdniowe, ostatnia – jednojezdniowa. Wszystkie ulice wyposażone będą w obustronne chodniki. Powstanie również oświetlenie uliczne.

źródło: wrota świętokrzyskie
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 21 stycznia 2009, o 21:29

Witosa ma przecinać projektowane os. Starogórskie i łączyć się na skrzyżowaniu Radomskiej i Szybowcowej, więc będzie to druga wylotówka na radom i Masłów. Od Węzła Żelazna będzie można dojechać przez Zagnańską, Witosa i Radomską do Wa-wy, w połączeniu z Krakowską to taka "miejska droga Kraków- Warszawa" będzie.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 22 stycznia 2009, o 08:20

ice pisze:W ten lub przyszły weekend zostanie zmieniona organizacja ruchu na skrzyżowaniu Al. Solidarności z Al. Tysiąclecia i Domaszowskiej.
A dziś przed 8 "pulsowała" sygnalizacja.
P.S.
W dalszym ciągu pulsuje. Czyżby przedsmak zmian?
ice pisze:
Nie pochwalam, takie rozwiązanie spowoduje pominięcie terenów generujących potoki pasażerskie.

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 22 stycznia 2009, o 09:12

T0MIKE pisze:Jeżdżę tamtędy i niszczę zawieszenie. Był plan poszerzenia do Witosa pod koniec lat 90-tych i poprawienie samej Witosa, by odciążyć Warszawską od ruchu tranzytowego z kierunku Radom w kierunku Kraków. Różne rzeczy się wtedy słyszało, a że Zaraska tamtędy jeździ do domu, więc prawicowi prezydenci nie będą mu robić drogi, a że Sołowow ma tam sklep i biura, więc też nie, a że TIR-y do Centrostalu i tak ją rozwalą. I tak zeszło już ponad 10 lat.
Nie tylko do Centrostalu ale i DHLu, Złomrexu, Żywiec Trade, Nomi, Obi, Carry, Chłodni a także skrót dla samochodów ciężarowych na wylot do Warszawy jak ktoś podpowie na CB-radiu :wink:
T0MIKE pisze:Przesunięto groby na cmentarzu, wycięto krzaki, po czym wydano pozwolenie na stację paliw na środku pasa.
Z tą stacją to jakieś nieporozumienie, kto w ogóle wydał pozwolenie w tym miejscu. Tak się zastanawiam kiedy nastąpi poszerzenie Zagnańskiej, chyba nie prędko bo właściciel tej stacji "odnowił" ją z zewnątrz a przecież nie pakowałby pieniędzy jeżeli musiałby ją rozebrać :?:

W moim rankingu ulic o najgorszej nawierzchni Zagnańska i Witosa są na dwóch pierwszych miejscach. Wcześniej ulica Malików była numerem jeden ale na szczęście ją wyremontowali, pytanie kiedy zrobią to samo z północnymi ulicami miasta :?:
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 22 stycznia 2009, o 10:00

Tego samego się obawiam, jakoś MZD i władze zapomniały o tej części miasta. Nie mam nic do DS Smith i ludzi z Malikowa, ale do cholery na Zagnańskiej jest większy ruch. Mam jednak wrażenie, że tam były robione także inne roboty infrastrukturalne (kanalizacja), więc być może miasto uznało, że przy okazji zrobi nawierzchnię.
Nie wiem, czy zakładać nowy wątek do Zagnańskiej, ale może się ją jakoś odczaruje?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 22 stycznia 2009, o 12:29

T0MIKE pisze:
AR pisze:Słyszałem, że stacja benzynowa ma pozwolenie na funkcjonowanie do czasu powstania drugiego pasma lub coś w tym stylu.
Też tak słyszałem, ale prowizorka trwa już kilka lat.
Prowizorki zwykle trwają długo. Patrz piramida Cheopsa, to miał być grób tymczasowy.
Jeżpir

kon_rad

Post autor: kon_rad » 22 stycznia 2009, o 12:40

Pewnie tak samo jak "20" w 1000-lecia.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 22 stycznia 2009, o 15:46

ice pisze:W ten lub przyszły weekend zostanie zmieniona organizacja ruchu na skrzyżowaniu Al. Solidarności z Al. Tysiąclecia i Domaszowskiej.
Ja o tym słyszałem że mają zmienić organizację ruchu już w Listopadzie i że jeszcze w tym miesiącu zostanie to zrobione, ale to nie nastało.
Daniel pisze:Jest zawrotka przy skrzyżowaniu z Sandomierską.
ice pisze:

Bardzo prawdopodobne jest opcja Daniela, inna nie wchodzi w grę czyli np. opcja ice jest zła bo właśnie jak ktoś zaznaczył stan tej drogi jest fatalny i można uszkodzić podwozie autobusu, a w ogóle Domaszowskiej nie ważne w którym kierunku ktoś wsiada/wysiada.
kon_rad pisze:
Pewnie tak samo jak "20" w 1000-lecia.
Na to jak 13 będzie skręcała to wypowiedziałem się w poprzednim cytacie, a co do linii 20 to jest zawrotka koło Galerii Echo, tam może zawracać i dodatkowo zatrzymać się koło GE a później może skręcić w 1000-lecia.

maark

Post autor: maark » 22 stycznia 2009, o 23:00

T0MIKE pisze: Nie mam nic do DS Smith i ludzi z Malikowa, ale do cholery na Zagnańskiej jest większy ruch.
Wydaje mi się że trochę się mylisz, mnóstwo ludzi tamtędy jeździ ze Ślichowic, aby ominąć centrum.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 23 stycznia 2009, o 09:25

Sam jeżdżę tamtędy z centrum do Makro, nigdy na Malikowie nie ma jednak takiego ruchu, jak na Zagnańskiej rano i między 14 a 16. Poza tym, gdyby tak było, to nie dałoby się przejechać skrzyżowania koło kościoła. Natomiasta włączenie się z Witosa w Zagnańską w szczycie graniczy z cudem, a korek sięga kilkuset metrów. Ruch ze Ślichowic odbywa się jednak w większości do centrum Grunwaldzką, po to pewnie też zafundowano tam fotoradar. Zagnańska natomiast stanowi nie tylko dojazd do pracy, ale także istotny szlak tranzytowy z Warszawskiej do zachodniej częście miasta. Poza tym to ruch ciężarowy fatalnie wpływa i na przepustowość i jakość Zagnańskiej.

ODPOWIEDZ