MZD Kielce - Węzeł Żelazna - Rondo im.Herlinga-Grudzińskiego
- MAŁY
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pierwsze przygotowania do przebudowy ulicy Żelaznej
W pierwszej połowie przyszłego roku rozpoczną sie przygotowania do przebudowy ulicy Żelaznej w Kielcach. W budżecie miasta, zarezerwowano na ten cel prawie 17 milionów złotych. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na odszkodowania dla ludzi mieszkających na terenie przyszłej budowy - informuje dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg - Piotr Wójcik.
Do wyburzenia jest kilkadziesiąt domów. Władze miasta, poza odszkodowaniami muszą zapewnić też mieszkania osobom, które będą musiały wyprowadzić się z terenu przyszłej budowy. Większość tych ludzi otrzyma lokale w nowym bloku komunalnym.
Przebudowa ulicy Żelaznej wraz z przyległymi ulicami, to jedna z najważniejszych inwestycji miejskich ostatnich lat. Zakłada ona przebicie ulicy Żelaznej, do 1 Maja i Zagnańskiej oraz przebudowę ronda Herlinga Grudzińskiego i ulicy Czarnowskiej. Budowa ma się rozpocząć na przełomie 2009 i 2010 roku. A zakończy się dwa lata później.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Pierws ... c13ba.html
W pierwszej połowie przyszłego roku rozpoczną sie przygotowania do przebudowy ulicy Żelaznej w Kielcach. W budżecie miasta, zarezerwowano na ten cel prawie 17 milionów złotych. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na odszkodowania dla ludzi mieszkających na terenie przyszłej budowy - informuje dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg - Piotr Wójcik.
Do wyburzenia jest kilkadziesiąt domów. Władze miasta, poza odszkodowaniami muszą zapewnić też mieszkania osobom, które będą musiały wyprowadzić się z terenu przyszłej budowy. Większość tych ludzi otrzyma lokale w nowym bloku komunalnym.
Przebudowa ulicy Żelaznej wraz z przyległymi ulicami, to jedna z najważniejszych inwestycji miejskich ostatnich lat. Zakłada ona przebicie ulicy Żelaznej, do 1 Maja i Zagnańskiej oraz przebudowę ronda Herlinga Grudzińskiego i ulicy Czarnowskiej. Budowa ma się rozpocząć na przełomie 2009 i 2010 roku. A zakończy się dwa lata później.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Czekając na węzeł. Wymarłe miasto wzdłuż torów
Pustoszeją domy wzdłuż torów kolejowych na ulicy Żelaznej, 1 Maja, Zagnańskiej w Kielcach. Miasto wykwaterowuje mieszkańców, żeby wybudować tzw. węzeł Żelazna. A urzędnicy przeprowadzą wizje lokalne i sprawdzą, komu należy się lokal zastępczy.
Zgodnie z przepisami miasto, zajmując nieruchomości pod inwestycję publiczną, musi ich właścicielom wypłacić odszkodowanie, a do czasu jego wypłaty zagwarantować lokal zastępczy. Na projektowanym przebiciu Żelaznej do węzła Skrzetle swoje nieruchomości ma 20 osób.
- Nie ukrywam, że trochę obawiamy się tych lokali zastępczych. Bo, jak potem zmusić kogoś, żeby go opuścił. No i potrzebna jest znaczna liczba dodatkowych mieszkań - mówi Marek Klikowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa Urzędu Miasta w Kielcach. A czasu nie ma zbyt wiele, bo inwestycja ma się rozpocząć w tym roku.
Miejski Zarząd Dróg złożył już do wojewody dokumenty potrzebne do uzyskania zgody na realizację inwestycji.
- Gdy ją dostaniemy, będziemy mogli zlecić wyceny nieruchomości i na ich podstawie zacząć wypłacać odszkodowania właścicielom - tłumaczy Piotr Wójcik, dyrektor MZD.
Miasto nie chce "w ciemno" przyznawać lokali zastępczych. Dlatego w środę zdecydowano, że każdą taką decyzję poprzedzi wizja lokalna. Urzędnicy będą sprawdzać m.in., czy właściciele przejmowanych nieruchomości rzeczywiście tam mieszkają, czy nie mają innych mieszkań lub domów. - Mogą pojawić się też inne problemy. Jeżeli właściciel kamienicy mieszka na przykład z zamężną córką i dorosłym synem w jednym z mieszkaniu, to do czasu wypłaty odszkodowania każdej rodzinie musimy zapewnić lokal zastępczy, czy też mamy dać im jeden - taki jak mieli. Musimy wystąpić o interpretację ustawy - podkreśla Klikowicz.
Mniejszy problem jest z lokatorami. Miasto po prostu musi zapewnić im mieszkanie. Idzie to dość sprawnie. Od początku ubiegłego roku wykwaterowano około 40 procent lokatorów, a to jest 20 rodzin. Mieszkania trzeba znaleźć jeszcze dla 50. - Planujemy, że cały proces zakończymy najpóźniej na początku przyszłego roku. Blok przy ulicy Podklasztornej i rozbudowa bloku przy ulicy Ściegiennego przeznaczone są właśnie dla tych ludzi - zapowiada dyrektor Klikowicz.
Na ulicy Żelaznej do wykwaterowania zostały jeszcze tylko trzy rodziny. Na ulicy 1 Maja zamieszkane są dwa budynki, bo lokatorzy trzeciego przeniosą się do nowych mieszkań już w pierwszym kwartale tego roku.
Na wykwaterowanie czekają jeszcze mieszkańcy Zagnańskiej.
Protestów praktycznie nie było, większość kamienic to rudery, w których trzeba było palić w piecach, wiele z nich nie miało gazu, a nawet toalet, a wszyscy dostają mieszkania komunalne, w dobrym standardzie, z wszelkimi wygodami. - Chociaż oczywiście były targi. Bo któż przy takiej okazji nie chciałby czegoś tam jeszcze ekstra zyskać - mówi Klikowicz.
Węzeł Żelazna
Przebicie ulicy Żelaznej do węzła Skrzetle to jedna z najważniejszych inwestycji miejskich. Planowano ją od dawna, ale nie można było jej zrealizować głównie ze względu na brak mieszkań, do których można było przeprowadzać lokatorów z wyburzanych ruder. Cała inwestycja rozpocznie się na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Żytniej, nad nim powstanie wiadukt. Przebudowana zostanie Żelazna aż do 1 Maja przy wiadukcie, nowoczesna arteria powstanie dalej przez Zagnańską aż do węzła Skrzetle. Równocześnie na kompaktowe przebudowane ma być rondo Herlinga-Grudzińskiego. Inwestycja współfinansowana ma być przez Unię Europejską.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... torow.html
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
ta wg Ciebie wioska była wcześniej miastem niż miejsce Twojego pochodzenia (Kielce Północ)
Wystarczy popatrzeć na stare mapy Kielc i poczytać o np. wsi Szydłówek, czy wsi Bocianek 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Nie wiem czy to prawda ale obiło mi się o uszy (nie wiem gdzie bo dawno o tym czytałem/słyszałem), że jak będą robić Żelazną, to ma ona przebiegać POD Sienkiewką. Tzn. chodzi o to, że tam będzie tunel, a Sienkiewicza pójdzie górą więc aż do peronu będzie można przejść na powietrzu. Tylko że tak: 1. To byłoby dziwne trochę jechać najpierw mostem, żeby następnie zjechać w tunel, a później znów z niego wyjechać. 2. Co by się stało z przystankiem. Przecież chyba by go nie usunęli. Tak więc jednak musiałby być ulica na powietrzu, żeby przynajmniej autobusy mogły po nim przejeżdżać aby się na przystanku zatrzymać. Ale i tak ludziom byłoby łatwiej przejść przez jeden pas drogi zrobionego specjalnie dla autobusów czy busów. 3. To raczej nierealne 
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
nie ma takich planów, na tym forum była taka luźna polemika na ten temat, miedzy innymi ja tez o tym pisałem i jak poszukasz to znajdziesz prymitywne "wizualizacje" tego rozwiązania mojego autorstwatomasz2719 pisze:Nie wiem czy to prawda ale obiło mi się o uszy (nie wiem gdzie bo dawno o tym czytałem/słyszałem), że jak będą robić Żelazną, to ma ona przebiegać POD Sienkiewką...
a co by było w tym dziwnego? normalne, sprawne skomunikowanie miasta, które z roku na rok korkuje sie coraz bardziej.tomasz2719 pisze: To byłoby dziwne trochę jechać najpierw mostem, żeby następnie zjechać w tunel, a później znów z niego wyjecha
CK|PL|EU
- Tomasso
- Kontakt:
Wrzucam fotkę z potomkiem dębu Bartka na Zagnańskiej - w tym miejscu stał dawniej stary dworek i przy nim posadzono kilka żołędzi z których wyrosły potomkowie naszego słynnego dębu. Przetrwał tylko ten jeden i szkoda by go było wycinać pod budowę nowej drogi. Nie wiem czy byłaby mozliwość pozostawienia go w pasie drogowym.
cytat z gazety:
Dąb Bartek ma dziecko!
Słynny dąb Bartek z Zagnańska ma dziecko. Odkryto je w Kielcach, ma około 70 lat i rośnie przy ulicy Zagnańskiej 38 w Kielcach. Badania genetyczne mają potwierdzić rewelacje urzędników.
Zaczęło się od tego, że urzędnicy zajmujący się ochroną przyrody zauważyli na ulicy Zagnańskiej 38 w Kielcach (na terenie firmy Unimax) wyjątkowo dorodne drzewo. Jest to dąb szypułkowy, taki, jak Bartek. Ze względu na jego wiek, urodę i rozmiary postanowili uznać go za pomnik przyrody.
Gdy poinformowali o tym właściciela działki, na której drzewo rośnie, ten wyciągnął plik zdjęć, dokumentujących pochodzenie dębu. - Pierwsze fotografie zrobiono w latach 20. Widać na nich dzieci, zbierające do woreczków żołędzie pod Bartkiem. Następne zdjęcia zrobiono podczas sadzenia nasiona przed domem przy Zagnańskiej 38. Kolejne prezentowały 18 małych drzewek, które wyrosły z posadzonych żołędzi.
Drzewo jest wyjątkowo pięknie i dorodne. Ma 21 metrów wysokości, a obwód jego pnia wynosi 264 metry. Korona jest okazała i rozłożysta, taka jak u Bartka.
cytat z gazety:
Dąb Bartek ma dziecko!
Słynny dąb Bartek z Zagnańska ma dziecko. Odkryto je w Kielcach, ma około 70 lat i rośnie przy ulicy Zagnańskiej 38 w Kielcach. Badania genetyczne mają potwierdzić rewelacje urzędników.
Zaczęło się od tego, że urzędnicy zajmujący się ochroną przyrody zauważyli na ulicy Zagnańskiej 38 w Kielcach (na terenie firmy Unimax) wyjątkowo dorodne drzewo. Jest to dąb szypułkowy, taki, jak Bartek. Ze względu na jego wiek, urodę i rozmiary postanowili uznać go za pomnik przyrody.
Gdy poinformowali o tym właściciela działki, na której drzewo rośnie, ten wyciągnął plik zdjęć, dokumentujących pochodzenie dębu. - Pierwsze fotografie zrobiono w latach 20. Widać na nich dzieci, zbierające do woreczków żołędzie pod Bartkiem. Następne zdjęcia zrobiono podczas sadzenia nasiona przed domem przy Zagnańskiej 38. Kolejne prezentowały 18 małych drzewek, które wyrosły z posadzonych żołędzi.
Drzewo jest wyjątkowo pięknie i dorodne. Ma 21 metrów wysokości, a obwód jego pnia wynosi 264 metry. Korona jest okazała i rozłożysta, taka jak u Bartka.

- gaki majster
- Kontakt: