Witamy na czacie z Prezydentem Kielc Wojciechem Lubawskim i prosimy o zadawanie pytań.
Ryszard: Szanowny Panie Prezydencie! Skoro na razie nie będzie nowej drogi do Morawicy, ja mam propozycję usprawnienia ruchu w tym kierunku. Korki tworzą się przede wszystkim, dlatego, że światła przy stacji benzynowej ROLMET (skrzyżowanie z ul. Leśniówka) są tragicznie źle ustawione. Proponuję, żeby ZNACZNIE wydłużyć zielone światło dla ul. Ściegiennego. Wydatek żaden a na pewno usprawni to ruch na tej drodze i ułatwi nam wszystkim dojazd.
GoscED: Przekażę tę uwagę dyrektorowi MZD.
GoscED: Prosimy o zadawanie kolejnych pytań.
stefan: Panie prezydencie, jakie są szanse i jakie działanie podejmuje miasto, aby mieszkania w Kielcach zbliżyły się cenowo do innych miast podobnej wielkości w Polsce? Dziękuję.
GoscED: Ceny mieszkań w Kielcach są podobne do innych miast w Polsce o podobnej wielkości z wyjątkiem Katowic. O cenach decydują grunty a tych w Kielcach brakuje i trzeba je wykorzystywać racjonalnie.
paw_zet: Kiedy ruszy budowa bloków TBS na Ślichowicach?
GoscED: W 2010 roku.
Luc: Jestem młodym człowiekiem, który niedawno skończył studia. Niestety podobnie jak większość moich rówieśników nie widzimy, aby sytuacja w CK ulegała poprawie. Czy priorytetem w ciągu najbliższych lat nie powinno być przyciągnięcie inwestorów?
GoscED: Priorytetem jest przyciąganie inwestorów, ale nie w rozumieniu powszechnym, czyli budowaniu fabryk. Dużą szansę dla młodych ludzi w Kielcach mogą być firmy outsourcingowe.
paw_zet: Czy nowy sponsor Korony, który będzie od wiosny, musi "wejść" w nazwę klubu?
GoscED: Nie ma takich uzgodnień.
plum: Witam, kiedy możemy liczyć, na chociaż częściowe odkorkowanie miasta, np. poprzez synchronizację świateł - np. ciąg Skrzetle, Jesionowa, Świętokrzyska - kiedyś gdy światła te były zsynchronizowane, czas przejazdu do TESCO wynosił ok. 40s, teraz jest to 5 min?
GoscED: Sytuacja w odciążaniu ulic jest w ciągłym działaniu, ciągle przybywa samochodów, a to co jest dobre teraz, za rok nie musi być. Najważniejsze inwestycje ukończone w 2011 to ulica Świętokrzyska i 2012 Nowożelazna.
Ryszard: Skoro nie będzie dwupasmówki w stronę Morawicy czy planuje Pan jakieś inne działania?
GoscED: Planuję, ale narazie nie poddajemy się w walce o pytania zewnętrzne.
sueno: Dlaczego na forum miejskim nie udzielają się urzędnicy miejscy? Nie istnieje też na nim żadna forma dialogu z mieszkańcami. Administrator też chyba o nim zapomniał, bo nie reaguje na pojawiające się reklamy stron XXX, viagry czy kasyn.
GoscED: Uaktywnię ludzi, którzy są za to odpowiedzialni.
mieszko: Czy wiadomo coś Panu o problemach mieszkańców Osiedla Sieje? Ostatnie dziwne rozliczenia za wodę i ogrzewanie. Prezes Skowron odmawia spotkania z mieszkańcami a osiedle popada w ruinę.
GoscED: Zasada jest prosta. TBS nie powinien zarabiać na dostawie ciepła. Sprawdzimy to.
Luc: Zgadza się, ale największe centra firm outsourcingowych znajdują się w Krakowie i Warszawie. Czy sądzi Pan że firma taka zaryzykuje postawienie oddziału w mieście gdzie wielu młodych nie mówi po ang. (to jest wymagana umiejętność)
GoscED: Sytuacja w ciągu ostatnich pięciu lat się zmieniła, monitorujemy to. Naszą silną stroną jest cena pracy. W Krakowie 16 tysięcy młodych pracowników w tej branży zarabia średnio 6 tysięcy brutto. U nas oferta jest bardziej interesująca dla inwestorów.
Irmina: Co z gruntem na tzw. psich górkach, zbliża się zima a dzieciaki z samego centrum Kielc nie mają nawet kawałka miejsc by mogły bezpiecznie pojeździć na sankach lub zwyczajnie pobawić się na śniegu.
GoscED: Kawałek jest, który jest własnością miasta. To, co się dzieje na Psich Górkach jest ciemną stroną demokracji.
Luc: Z okazji ostatniego Dnia Wszystkich świętych chciałbym zapytać kiedy powstanie nowa droga dojazdowa do cmentarza w Cedzynie?
GoscED: Będzie wyremontowana ulica Sandomierska do cmentarza. A po wybudowaniu Świętokrzyskiej ulica Sandomierska będzie drugorzędowa.
bobik: Jak zakończyła się sprawa z Polkomtelem i mieszkańcami Malikowa? Czy ten maszt stanie?
GoscED: Z moich informacji wynika, że maszt stoi.
Irmina: Jak się ma sprawa z lotniskiem w Obicach?
GoscED: Planujemy w przyszłym roku makroniwelacje (wyrównywanie terenu). Do przesunięcia jest 15 milionów metrów sześciennych ziemi. To największa inwestycja ziemna w Polsce.
plum: Dlaczego jadąc od Skrzetli ulicą Zagnańską do centrum trzeba stać na czerwonym świetle pomimo tego, iż ciąg ten koliduje tylko z przejściem dla pieszych po którym przechodzi jakieś 10 osób dziennie?
GoscED: Zapoznam ze sprawą MZD.
ceglany: Dzień dobry panie prezydencie jestem kibicem naszej Korony. Mam do Pana pytanie odnośnie sponsora naszego klubu. Czy to pewne, że od nowego sezonu będziemy mieć strategicznego sponsora?
GoscED: Jeżeli będziemy grać na dobrym poziomie rozmowy będą łatwiejsze.
paw_zet: Od kilku spotkań trener Motyka wreszcie stawia na wychowanków Korony. Jako właściciela klubu na pewno to Pana cieszy. Może podpowie Pan trenerowi, do jeszcze większego udziału rodowitych Kielczan do gry w pierwszej jedenastce?
GoscED: Jestem przekonany, że trener to rozumie a ja nie jestem od podpowiadania, ale myślę, że trener to rozumie.
plum: Czy synchronizacja świateł na 3 skrzyżowaniach, których nie trzeba synchronizować z drogami poprzecznymi (jest tak skomplikowana że musimy w korkach czekać do 2012 roku)
GoscED: Jeżeli jest to możliwe MZD zostanie zobowiązany do wykonania tego od zaraz.
paw_zet: Czy widzi Pan możliwość utworzenia linii tramwajowej łączącej Stok ze Ślichowicami?
GoscED: Nie widzę takiej możliwości, zapadły decyzje o szybkim autobusie relacji Stok - Ślichowice.
paw_zet: Czy prawdą jest, że firmy chińskie mogą zainwestować w lotnisko w Obicach?
GoscED: Jesteśmy w trakcie negocjacji z różnymi firmami, nie wykluczam takiego rozwiązania.
kielce: Witam, co trzeba zrobić albo, co musiało by się stać, żeby taka dzielnica Kielc jak ul. Kruszelnickiego posiadała kanalizację? Nie wspomnę o innych instytucjach typu poczta, bank, których to sąsiedniej gminie nie brakuje
GoscED: Wszystkie uzbrojenia podziemne przewidywane są w drugim etapie realizowanym przez Wodociągi Kieleckie. Wtedy cały obszar Kielc będzie miał kanalizację.
robotnik: Jak zamierza zachęcić Pan przedsiębiorców do inwestowania w Kielcach bez infrastruktury komunikacyjnej, bez odpowiednich terenów, bez wsparcia władz?
GoscED: Proponuje wszystkim malkontentom wyjechanie na przykład do Krakowa, gdzie przejechania miasta zajmuje dwie godziny. Od tego to nie zależy.
mieszko: Osiedle Sieje jest coraz bardziej zniszczone. Wybite szyby w klatkach, nie ma koszy na śmieci, plac zabaw w rozsypce. Byś kiedyś plan ogrodzenia osiedla, wprowadzenia monitoringu. Ludzie są gotowi ponieść nawet koszty, ale prezesa ta sprawa nie interesuje.
GoscED: Przeprowadzę w najbliższym czasie kontrolę.
dziki30: A co z przedłużeniem ulicy Bohaterów Warszawy - czy będzie to robione a jeśli tak to kiedy?
GoscED: Nie będzie robione w najbliższym czasie. Jeśli tak to po 2015 roku.
paw_zet: Ostatnio byłem w Danii, jest tam bardzo czysto na ulicach, czy UM nie może przekazać UP pieniędzy na prace publiczne i zatrudnić bezrobotnych do sprzątania ulic czy naprawiania chodników?
GoscED: W tym roku przeznaczyliśmy bardzo duże pieniądze na remont chodników.
Irmina: To prawda, środkiem psich górek można przejść, ale chyba żaden rozsądny rodzic nie puści dziecka na sanki miedzy betonowe ogrodzenie. Co miasto ma do zaproponowania zarówno młodzieży i dzieciom z centrum Kielc w okresie ferii zimowych?
GoscED: Proponuję kilka stoków narciarskich w Kielcach i okolicy.
paw_zet: Czy na terenie Browaru Belgia powstanie hipermarket Auchan?
GoscED: Plan hipermarketów dopuszcza taką lokalizację.
Ryszard: Czy jest możliwość żeby MZK uruchomiło linię autobusową kursującą przez całą Piaseczną Górkę? Tłoczymy się w tych busach jak sardynki
GoscED: Z moich informacji wynika, że nie wszyscy mieszkańcy życzę sobie "puszczenia" linii autobusowej tą drogą.
paw_zet: W jaki sposób rozlicza Pan zarząd Korony tzn. jakie mają cele na ten sezon? Miejsce w tabeli? Znalezienie sponsora?
GoscED: Zarząd Korony rozliczam za organizację i finanse klubu. Sportowa wartość zespołu budowana jest przez lata. Będziemy Mistrzem Polski, mało prawdopodobne, że w tym roku.
Luc: Drążąc jeszcze temat zatrudnienia. Czy miasto nie powinno wymusić na władzach UJK aby przestały produkować bezrobotnych humanistów, którzy tak naprawdę nie są problemem uczelni tylko miasta. Czy nie powinna w tej materii istnieć jakaś wspólna strategia?
GoscED: Odnoszę się z wielkim uznaniem do aktualnych władz uczelni, w tym zakresie zrobili bardzo dużo w ostatnim czasie. Jednak jest to proces rozłożony na kilkanaście lat.
jasno: Czemu należący do miasta MOSiR rękami i nogami broni się przed udostępnieniem parkingu przy stadionie w czasie imprez w WDK oraz wywiadówek w Liceum Piłsudskiego? Obie te instytucje nie posiadają parkingów.
GoscED: Pierwsze słyszę żeby się bronił. Każdy może wjechać i parkować na parkingu od ulicy ściegiennego.
robotnik: Co dalej będzie ze strefę parkowania, obecne proponowane rozwiązania mówiąc kolokwialnie są śmieszne? Co z kupcami z centrum? Dla wielu z nich brak dojazdu oznacza przeniesienie działalności lub likwidację ?
GoscED: Rozpoczynane inwestycje będę powodować pewne problemy, nie przewiduję zmniejszenia miejsc parkingowych w centrum. Do każdego miejsca w centrum będzie można dojechać chyba, że będzie leżała w obrębie inwestycji.
dziki30: Jak się ma sprawa z powiększeniem cmentarza w Cedzynie, rozbudowę zbiornika wodnego w Mójczy, budowę ulicy Wikaryjskiej i planami zagospodarowania okolicznych terenów?
GoscED: Zagwarantowane są plany dotyczące rozbudowy cmentarza. Wikaryjska będzie w 2010 remontowana. Pozostałe tematy w przyszłych okresach.
paw_zet: Dlaczego ulica Zagnańska przy której jest tyle firm i setki ludzi tam dojeżdża, jest najgorszą i najbardziej dziurawą ulicą w Kielcach (chodzi o odcinek od OBI do aresztu)?
GoscED: Znam kilkadziesiąt takich ulic, w ciągu ostatnich pięciu lat zostało wyremontowanych sto, a w kolejce czeka 400 takich ulic.
paw_zet: Kiedy ruszy przebudowa ulic Małej i Dużej?
GoscED: Na wiosnę 2010 roku wykonawca wejdzie na obie ulice.
Luc: Ile rocznie lotnisko Obice musiałoby obsłużyć pasażerów aby było miasta rentowne lub w najlepszym wypadku nie przynosiło strat?
GoscED: 800 tysięcy pasażerów. Nie uwzględniając cargo.
Luc: Kiedyś Pan Kołodko powiedział, że Kielce nigdy nie będą metropolią. Czy jest Pan podobnego zdania?
GoscED: Uważam, że Tczew (rodzinne miasto p. Kołodki) nie będzie nigdy metropolią.
bartek: Jak została załatwiona sprawa masztu na Malikowie?
GoscED: Z moich informacji wynika, że maszt stoi.
krajc: Czy istnieje możliwość odświeżenia bloków na Czarnowie?
GoscED: Nie wiem czym się różni Czarnów od innych miejsc w Kielcach.
mieszko: Czy 2 złote za pierwszą i 3 złote za następną godzinę parkowania na nowym wielopoziomowym parkingu to nie za drogo?
GoscED: Jest to jedna z najniższych cen w Polsce.
paw_zet: Kiedy skończą się rozmowy z właścicielami budynku Starego Browaru na Wzgórzu Apaczy? To skandal żeby tyle lat taki ohydny budynek szpecił ścisłe Centrum Kielc!
GoscED: Niestety to jeszcze jedna ciemna strona demokracji.
robotnik: Cały czas czytam w gazetach i na tym czacie ze Pan z kimś tam rozmawia, ze ktoś cos tam, a nie lepiej nie opowiadać takich rzeczy tylko przedstawić konkretne firmy i konkretne osoby zainteresowane inwestycjami?
GoscED: Proponuję policzyć dźwigi, które stoję w Kielcach - to są inwestycje.
paw_zet: Czy są planowane nowe pływalnie w najbliższych latach?
GoscED: W 2010 ukończenie na Barwinku.
Luc: Czy w związku z panującą na Ukrainie grypę A/H1N1 wstrzymana zostanie wymiana gości pomiędzy Kielcami a miastem partnerskim na Ukrainie?
GoscED: Nie widzę powodu, ale w najbliższym czasie nie wykluczam tego.
jasno: Jak długo koło Targów Kielce będzie straszyć szkielet dawnego magazynu Pewexu?
GoscED: Jest to prywatna własność. Zaangażował się w to Nadzór Budowlany, który może wydać nakaz rozbiórki.
andy: Czy znalazł Pan już chętnych na zakup Korony?
GoscED: Nie.
saney: hmm... dziwne bardzo często jestem w Krakowie i jeszcze mi się nie zdarzyło jechać przez całe miasto 2h
GoscED: A mnie się zdarzało.
plum: Czy nie była by sensowna reorganizacja linii MZK np. wzorem Poznania, gdzie jest kilka dworców dla komunikacji miejskiej lub przystanków węzłowych, dobrze skomunikowanych (np. autobusy co 5min), rozmieszczonych w poszczególnych dzielnicach i z nich są obsługiwane te dzielnice. U nas tworzy się nowe linie bardzo często pokrywające się z innymi trasami i autobusy jeżdżą stadnie z niewielką częstotliwością.
GoscED: Realizujemy duży unijny program, w którym przewidywane jest wybudowanie kilkunastu zatok autobusowych.
zulugula: Proszę o odniesienie się do wyglądu ulicy Ściegiennego od Wapiennikowej do połączenia z Tarnowską - rowy na poboczach, szczątkowy chodnik po jednej stronie ulicy po prostu lata 50-te ubiegłego wieku.
GoscED: Przewidywana przebudowa po 2015 roku.
kielce: Chciała bym, żeby Pan zwrócił uwagę również na połączenie linii autobusowych, gdyż taka dzielnica jak ul. Kruszelnickiego ma tylko dwie linie i to zazwyczaj jada w tym samym czasie. A przecież my tez należymy do Kielc.
GoscED: Proszę o uwagi na piśmie, bo one będę miały swoje konsekwencje w interwencji w ZTM.
grajkape: Pamięta Pan, jak obiecywał, że wykupi prywatne tereny na Psich Górkach, gdzie dawniej dzieci jeździły na sankach? Czy wie Pan, że obecnie właściciele w odwecie za zablokowanie inwestycji postawili mur? Kiedy można się spodziewać wykupu?
GoscED: Nikomu nie obiecywałem, że wykupię te grunty, ale taką ofertę złożyłem właścicielom - bez odzewu.
paw_zet: Czy nowa siedziba Starostwa Powiatowego to jedyna inwestycja u zbiegu ulic Wrzosowej/Tarnowskiej? Przecież ten grunt byś jednym z lepszych w Polsce w konkursie, którego nazwy nie pamiętam
GoscED: To jest pierwsza inwestycja, ale nie ostatnia.
krajc: Osiedle Czarnów, na którym mieszkam jest tak zniszczone szare i brudne, że aż wstydzę się zaprosić rodzinę z innych miast. A wystarczyłoby zrobić tak niewiele: pomalować bloki, posadzić drzewa, krzewy. Czy nie da się tego niskim kosztem zrobić?
GoscED: Nie da się niskim kosztem zrobić. Poza Czarnowem są inne dzielnice, które wymagają też ogromnych nakładów.
zofia7: Jak Pan Prezydent zabezpiecza rynek pracy dla młodych ludzi po studiach mieszkańców Kielc?
GoscED: Moim obowiązkiem jest stwarzanie warunków do tworzenia nowych miejsc pracy a nie ich zabezpieczanie.
andy: Ile pieniędzy wydano z kasy Miasta na dotacje dla piłkarzy, a ile dla sportowców reprezentujących inne dyscypliny sportowe?
GoscED: Do tej pory podniesiono kapitał spółki Korona SA o 7 milionów złotych. W tym samym czasie inne dyscypliny kosztowały nas około 3 milionów.
Ryszard: Chyba Pan się myli w kwestii tej linii MZK Piasecznej Górce.
GoscED: Tak przyznaje, pomyliłem z Ostrą Górką. Piaseczna Górka leży w gminie Morawica.
Luc: Co z rewitalizację zalewu? Odkąd postawiono tam apartamentowiec i ogrodzono go wysoką siatką jak w zoo wszystko stanęło w miejscu. Czy uważa Pan, że dał się mówiąc krótko "podejść"? Przepadł całkiem atrakcyjny kawałek miasta.
GoscED: To już rozlane mleko. Postaramy się nie robić takich błędów, vide Psie Górki.
raf100: Czy uważa Pan, że plan nowej strefy i opłaty za nie, zniszczy sklepikarzy jak i osoby prowadzące biznes w samym centrum?
GoscED: Ogromną troską otaczam centrum miasta i ulicę Sienkiewicza. Trudno otaczać troską i zarazem szkodzić,
paw_zet: Czy w nowym parkingu przed UM są planowane miejsca dla urzędników? Jeżeli tak to czy będą płacić, np. abonament?
GoscED: Nie ma przewidzianych żadnych preferencyjnych miejsc parkingowych.
robotnik: Mówi Pan, że zachęcenie inwestorów do inwestowania nie zależy od infrastruktury oraz pomocy władz. To od czego zależy? Bo od poziomu szkolnictwa (mamy 11 uczelni wyższych w Kielcach) nie wspominając o okolicach myślę, że NIE?
GoscED: Najważniejszym elementem jest dostępność komunikacyjna z zewnętrz.
paw_zet: Czy prawdą jest, że właściciel nowej Galerii przy Warszawskiej będzie sponsorował Koronę?
GoscED: Nic mi na ten temat nie wiadomo.
macieks: Chciałbym poruszyć temat sponsoringu klubu piłkarskiego Korona Kielce...czy są prowadzone jakieś konkretne rozmowy z jakimś inwestorem...i czy w przerwie zimowej możemy liczyć na jakiegoś poważniejszego sponsora?
GoscED: Są prowadzone rozmowy, ale wątpię w powodzenie. Chyba, że wygramy wszystkie cztery mecze.
robotnik: Dlaczego w gminie Morawica poradzono sobie z organizacją wejścia na basen tzn. rozliczanie czasu, brak sztywnych godzin a w Kielcach cały czas jest z tym problem ?
GoscED: Jestem przekonany, że to wynika z innego charakteru tych pływalni. Nasze pływalnie maję charakter szkoleniowy.
saney: Moim zdaniem praca trenera Motyki jak do tej pory wygląda bardzo marnie, jak Pan ocenia prace trenera (kiedyś 3 siła ekstraklasy dziś walka o utrzymanie)
GoscED: Jestem gorącym kibicem Korony, ale powstrzymuję się od oceny pracy trenera.
jasno: Tak, od Ściegiennego tak, ale ludzie blokuję całą Aleję Legionów i przede wszystkim robią ulicę z przyległych chodników, a straż miejska odmawia interwencji...
GoscED: Niestety dotyczy to 90% powierzchni naszego miasta.
GoscED: Do zmiany sytuacji potrzebne są ogromne pieniądze i czas.
kon: Kiedy dojdzie do zmiany trenera Korony?
GoscED: Nie ja o tym decyduję.
paw_zet: Jeszcze raz nawiąże do Danii (nie mówiąc o Holandii). Przejeżdżając przez miasta, miasteczka widziałem tam setki ścieżek rowerowych. Kiedy w Kielcach będziemy mogli przejechać z jednego osiedla na drugie takimi ścieżkami?
GoscED: Wspomniane przez Pana kraje nie doznały czterdziestopięcioletniej władzy komunizmu a to stwarza nierówne szanse.
jala: Pytanie w sprawie promocji - Kiedy zakończy się w Kielcach etap promocji miasta w stylu festiwalu harcerskiego? Ten sposób działania nikogo nie zachęca, ale przynosi odwrotny efekt.
GoscED: Bardzo szanuję festiwal harcerski. Jest tak pożyteczny jak OFF-Fashion, Życie jest piękne, Korona czy Vive.
paw_zet: Jaką gwiazdę planuje Pan zaprosić na otwarcie przebudowanego amfiteatru na Kadzielni?
GoscED: Przewidujemy cykl znaczących imprez.
Irmina: Co z likwidację bazarów przy ul. Seminaryjskiej? Czy w końcu dojdzie ona do skutku?
GoscED: Mam nadzieję, że nie. Jestem przekonany o tym, że ten teren wymaga dużych wydatków by go ucywilizować.
Kotorek: Czy istnieję plany ucywilizowania targowiska "miejskiego" przy ulicy Seminaryjskiej? To, co się tam wyprawia, łącznie z plagą bułgarską, która rodzimych kupców lekko wykańcza, powinno zmusić władze miejskie do zdecydowanego działania. Czy można na to liczyć?
GoscED: Tak istnieję, niestety teraz nie jest nasz.
jasno: Podpowiem, że jeśli MOSiR nie może otwierać okazyjnie parkingu od Al. Legionów to może zmiana oznakowania i znak B35 od strony osiedla i słupki na chodnikach od strony bloków?
GoscED: A co z tym samochodami?
Luc: Jak wiadomo największy problem Obic to drogi dojazdowe do lotniska. Ile maksymalnie ma wynosić dojazd z najdalszego krańca województwa? Okazać się bowiem może, że bardziej atrakcyjne będą Okęcie i Balice.
GoscED: Lotnisko w Obicach jest niezbędne. 60 minut to maksymalny czas dojazdu z każdego miejsca w województwie.
dziki30: Czy jeśli inni mieszkańcy miasta idąc za przykładem mieszkańców Malikowa manifestując swoje niezadowolenie w jakiejś sprawie będę blokować którąś z ulic, paraliżując ruch to czy tez będzie to z takim przyzwoleniem jakie obserwowaliśmy na Malikowie?
GoscED: Organy są powołane do wymuszania przestrzegania prawa i to pytanie do nich.
krajc: Czarnów różni się od innych osiedli tym, że ja tam mieszkam i chcę tam dobrze się czuć.
GoscED: Proponuję podjąć inicjatywę lokalną.
Luc: Czy uważa Pan, że nowy projekt domu handlowego Katarzyna pasuje do wizerunku ul. Sienkiewicza?
GoscED: Zdecydowanie jest lepszy niż aktualny i uważam, że pasuje.
andy: Ile pieniędzy kosztuje Miasto dotowanie zawodowego futbolu w Koronie Kielce? Może być okres od przejęcia klubu od Kolportera.
GoscED: Do tej pory kosztowało 7,5 miliona.
krajc: Lubi Pan zakupy robię w Galerii Echo? Często tam Pana widzę.
GoscED: Poza prezydentem jestem też mężem i ojcem.
tomek: Jaki sens ma stawianie WITACZY które witają gości jadących do Kielc po dziurawych drogach??
GoscED: Brak witaczy świadczy o tym, że miasto jest nie przygotowane do witania gości.
plum: Czy miasto ma jakiś pomysł na wspieranie rodzin posiadających więcej niż dwójkę dzieciaków na przykład poprzez karnety na imprezy sportowe, kursy językowe i tym podobne rzeczy? Nie chodzi mi o pomoc w przeżyciu do pierwszego tylko wyrównanie szans dla dzieciaków z rodzin wielodzietnych?
GoscED: najbardziej kosztowna pomoc skierowana do dzieci to szczepienie przeciw pneumokokom. Pomimo kryzysu w Państwie będziemy to nadal utrzymywać.
jasno: Kiedy planowane jest przedłużenie ul. Szajnowicza w kierunku Piekoszowa?
GoscED: Napewno po 2015 roku nie wcześniej.
saney: jako kibic piłki nożnej czy wierzy Pan w szarańcze (super taktykę trenera Motyki )??
GoscED: Nie jestem specjalistą od technik piłkarskich,
jala: Kiedy strażnicy miejscy przestaną pilnować miejsc parkingowych pod UM a zajmą się interwencjami, które mogą wspomagać ruch na ulicach przy rynku?
GoscED: Do obowiązków strażników należy m.in. płynność komunikacyjna przed UM, bo to też sprzyja obywatelom naszego miasta.
andy: Czy odpowiada Pan na Wszystkie pytania postawione przez internautów?
GoscED: Na wszystkie.
jasno: jaki obszar obejmie program rewitalizacji centrum?
GoscED: Pomiędzy ulicami: IX wieków, Ogrodową, Źródłową i Żelazną.
macieks: Jak długo miasto będzie wspierać Koronę?
GoscED: Zawsze.
andy: Skąd te dysproporcje w ilości środków na piłkę nożną kosztem innych dyscyplin?
GoscED: Piłka nożna to najpopularniejszy sport, nie tylko w Polsce. Miasto czasowo jest właścicielem Korony.
Tommy: Panie Lubawski gdzie młodzi ludzie z wykształceniem średnim mogę dostać pracę? 5 miesięcy temu skończyłem staż i do tej pory nie znalazłem pracy.
GoscED: Znam wielu młodych ludzi, którzy w ostatnim czasie znaleźli pracę. Na pewno zależy to od rynku pracy ale też od predyspozycji kandydata.
Irmina: Co z rzuconym kiedyś pomysłem by na ul. Pakosz wybudować kompleks sportowy (pływalnie, hale itp.)
GoscED: Projekt jest aktualny. Problemem jest skomunikowanie tego terenu z ulicą Krakowską.
andy: Czy w tych 7 milionach o których Pan pisze, zawierają sie zarobki piłkarzy, trenerów i Zarządu Korony?
GoscED: To są pieniądze przeznaczone na podniesienie kapitału spółki Korona S.A.
macieks: Co Pan zamierza robić jeśli nie zostanie wybrany w przyszłych wyborach'?
GoscED: Jestem inżynierem budowlanym, to fascynujący zawód. Są chwile, gdy marzę by do niego wrócić.
Ryszard: a więc coś się da zrobić z tą linią MZK w Piasecznej Górce, bo nie odpowiedział Pan na moje pytanie?
GoscED: Proszę o zapytanie na piśmie. Pismo trafi do ZTM i oficjalnie musi się do tego ustosunkować. Takie są procedury.
barwinek: a co będzie z ulicą w Domaszowicach przy skrzyżowaniu Domaszowskiej i Gustawa Morcinka? Czy zostaną zrobione ślepe?
GoscED: Nic mi niewiadomo, by były one ślepe.
Irmina: Co w tym roku miasto szykuje na WOśP ? Z roku na rok w naszym mieście poziom tej imprezy spada. Jest zwyczajnie nudny dla mieszkańców.
GoscED: Nie zgadzam się z tą oceną.
kielce: Co z wykupem ziemi przy węźle Niewachlów? Słyszał Pan o prywatnych kupcach którzy nachodzą mieszkańców?
GoscED: To nie ma sensu. GDDKiA realizuje tę inwestycję ze specustawy, czyli po uzgodnieniu lokalizacyjnym teren staje się własnością Państwa, a właściciele maję roszczenia do Państwa.
Luc: Jak Pan widzi nasze miasto za 15-20 lat? Czy będzie to ośrodek turystyczno - wystawienniczy? Czy miał Pan "sen o Kielcach"?
GoscED: Za 15 lat Kielce będę miastem zdrowia. Uczelnie, ośrodki naukowe, szpitale, centra naukowe, świeże powietrze, zielone tereny, zdrowa żywności decydować będzie o tym, że będziemy miastem ludzi najdłużej żyjących.
andy: Na jak długo w kasie Miasta wystarczy pieniędzy, aby sponsorować zawodowy futbol?
GoscED: Ma głęboki sens znalezienie inwestora, ale przy bardzo dobrej grze w Ekstraklasie lub może utrzymać się bez inwestora strategicznego, za to z całej rzeszy sponsorów.
aloevera: Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie nowych linii autobusów. Dwie z nich - kursujące ze Ślichowic na Stok i Świętokrzyskie to praktycznie to samo co 46... Nie można by połączyć Ślichowic na przykład z Podkarczówką gdzie znajdują się szkoły średnie i wyższe?
GoscED: Pewnie tyle ile ludzi tyle i koncepcji rozwiązań, proponuję złożyć zapytanie na piśmie, trafi ono do ZTM.
mateusz_: Witam panie prezydencie!!! Mam pytanie dotyczące budowy lotniska. Jak wygląda w tej chwili sytuacja? Czy będzie budowane czy nie, ponieważ we wrześniu Urząd Lotnictwa Cywilnego wydał promesę na założenie lotniska i od tego momentu cisza a termin mija 31.1
GoscED: żaden termin nie mija. Lotnisko będzie budowane.
Miro: Czy pozwala Pan na bezprawne działania Urzędów w Kielcach? Dokładnie czy MZD może wydać pozwolenie tymczasowe na dojazd do budowy pojazdów ponadnormatywnych "przejściem dla pieszych" które ma 3m szerokości a do budowy istnieje alternatywna droga dojazdu.
GoscED: Mam zaufanie do swoich urzędników. Jestem przekonany, że decyzje wydają zgodnie z prawem.
barwinek: Co będzie ze skrzyżowaniem Domaszowska - Gustawa Morcinka i Domaszowice. Zostanie zaślepiona od strony Domaszowic przez obwodnice??
GoscED: Dwupoziomowe rozwiązanie jest planowane.
barantk: Jakie obejmuje Pan stanowisko wobec masztu telefonii komórkowej na ulicy Malików ??
GoscED: Jest to inwestycja celu publicznego i taka nazwa określa również mój stosunek do tej sprawy.
macieks: Wrócę jeszcze do sprawy sponsoringu Korony Kielce... Mam rozumieć, że chętni do sponsoringu byli zaangażowani w rozmowach, lecz przez ostatnie wyniki ich zaangażowanie zmalało... lub po prostu wycofali swe oferty?
GoscED: Rozmowy są w toku.
rysiu: Czemu osiedle Łazy tak miasto zaniedbuje? Przecież w czasie trwania Targów wyjazd z tej ulicy graniczy z cudem. Przecież mieszkają tu ludzie itd. Dlaczego ciągle nie ma sygnalizacji świetlnej, co chwila są tu wypadki a miasto nic nie robi!!!
GoscED: Takich miejsc w Kielcach jest wiele, nie można stosować wszędzie świateł bo to groziło by paraliżem miasta.
macieks: Czy możliwe jest puszczenie przez miasto jednej nitki tramwajowej?
GoscED: Nie, ze względu na brak odpowiedniej infrastruktury drogowej.
bobik: Czy można jakoś rozwiązać sprawę z chaotycznie ułożonym planem rozkładu jazdy autobusów? Czasem jedna linia jeździ co 5 minut, a inne co godzinę. Miasto jest zakorkowane w dużej mierze właśnie przez to.
GoscED: Rozkłady jazdy układają fachowcy przy współudziale ludzi z MPK.
barwinek: Kiedy powstanie lotnisko w Obicach??
GoscED: W 2010 roku planujemy rozpocząć inwestycję, która potrwa 4-5 lat.
jasno: Dobra wola dyrektora Dębskiego i jest istniejący parking na wprost szkoły, to tylko kilka dni w roku, kiedy są tam wywiadówki... Nie wymaga to ani czasu, ani pieniędzy...
GoscED: Do rozważenia.
Miro: Kiedy poprzestanie Pan budowania pomników za duże pieniądze? Czy nie uważa Pan, że lepiej byłoby aby powstały boiska piłkarskie, np. na Stadionie leśnym ?
GoscED: Pomniki budowane są ze składek publicznych.
Miro: Co z basenem leśnym, podobno jest w prywatnych rękach?
GoscED: Prawda.
MIkiZafr: a co z Herbami??? Przecież tu się nic nie zmienia... 1-go Maja będzie dwu-pasmowa???
GoscED: 1-maja będzie ulicę osiedlową.
duzyJ: Jest szansa na to, ze ktoś wreszcie usprawni komunikacje miejska, np. przez usuniecie parkingu z ul. żelaznej i zrobienia tam bus pasa przynajmniej w godzinach szczytu oraz przystanku przy Sienkiewicza, by pasażerowie nie musieli iść 500 m z bagażem do PKP?
GoscED: Te pana propozycje są kontrowersyjne.
Miro: przed pierwszą elekcją Pana na prezydenta zapowiadał Pan ze w Kielcach nie ma miejsca na więcej hipermarketów jak Galeria. Jak Pan odniesie się swoich słów powiedzianych przed pierwszym wyborem na PMK bodajże w Radio Kielce?
GoscED: Takiej deklaracji nie składałem. Zapraszam do Galerii Echo, szczególnie w sobotę znajdzie Pan odpowiedź czy takie galerie są w Kielcach potrzebne.
Piotr: Z lotniskiem Obice będzie taki sam niewypał jak z koleją miejską. Miasto się wykosztuje, a latać nie będzie komu. Przy dobrej nowej szybkiej drodze do Krakowa w godzinę będzie można dojechać do Balic. Ile będzie kosztowało utrzymanie Obic?
GoscED: Od 6 do 26 milionów rocznie.
ice: Witam, odnośnie witaczy mam pytanie czy nadal nad ich projektowaniem pracuje Pan Cecuła, którego prace nikomu się nie podobają?
GoscED: Jest przynajmniej jeden człowiek, któremu się podobają - nazywa się Wojciech Lubawski.
andy: Czy projekty Pana Cecuły wywołują u Pana szczególne uczucia?
GoscED: Nie, szczególnej nie wywołują.
redox: Kiedy można oczekiwać, że w Kielcach ścieżki rowerowe będę budowane z asfaltu, a nie z kostki? Z tym problemem poradzono sobie w bardzo wielu miastach - najbliższy przykład wzorowo budowanych dróg dla rowerów z Asfaltu - w Krakowie i Radomiu.
GoscED: Ostatnio modna w mediach propozycja, ale kontrowersyjna.
plum: Czy miasto nie czuje się zobowiązane do zapewnienia mieszkańcom dostępu do usług stomatologa w godzinach nocnych? Jedyny dostępny w godzinach nocnych gabinet znajduje się w gminie Morawica. Czy nie było by sensowne utworzenie takiego ambulatorium np. przy szpitalu miejskim, lub wymuszenie na izbie lekarskiej utworzenie (wzorem aptek w małych miejscowościach) obligatoryjnych dyżurów stomatologów?
GoscED: Rozważę ten problem.
Miro: Kto decyduje o wybraniu projektu pomnika ? Zauważyłem, że projektuje je cały czas ten sam człowiek.
GoscED: Jeżeli chodzi o statuetki w Alei Twórców XX wieku to komisja pod przewodnictwem Mariana Rubina.
macieks: Czy w Kielcach powstanę wreszcie jakieś porządne korty tenisowe?
GoscED: Podjęliśmy inicjatywę wprowadzenia nowych kortów, ale wywołała ona protesty.
pz_SLV: Witam, mieszkam na Ślichowicach i mam propozycję skrócenia czasu przejazdu z Centrum. Wystarczy wyremontować (położyć asfalt) na ulicy Kolberga i Działkowej. Dlaczego nikt w urzędzie o tym nie pomyślał przed zamknięciem mostu Herbskiego?
GoscED: Proszę napisać, przekażę to MZD i ZTM.
Piotr: Panie Prezydencie