Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 8 stycznia 2009, o 19:46

B@rteK pisze:No to nadal nie spełnią warunku średniej wieku. Ale to że nie wspomniał o Solarisach trochę niepokoi. O MANach też nie mówił, więc może jedno i drugie przyjedzie. Wydaje mi się, że jeśli podpisali umowę na 11 Solarisów,to nie mogą się wycofać
Tylko, czy widział ktoś tę umowe?
Musimy cierpliwie czekać, oby Solarisy przyjechały i Many.

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 8 stycznia 2009, o 19:55

Kiedyś sobie wyliczyłem, że jak dojadą te nowe Solarisy, MAZy i MANy to niskopodłogowy tabor będzie stanowił ok 50 % całości taboru MPK. To już postęp. Ja czekam najbardziej na niskopodłogowe przegubowce, choćby Jelcze 181MB (lepsze byłyby Urbino 18 ale cóż), bo nasze Ikarusy 280 to już auta klasy WRC - Warcy, Rycy, Csescy ;)

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 8 stycznia 2009, o 20:09

eM pisze:Martwi mnie to coraz bardziej, dziś przyszła mi taka myśl, że te Solarisy, które dostały Skierniewice miały iść do Kielc, choć to może moja nadfantazja.
Malowanie skierniewickich moze to sugerować, chociaż tamte posiadają klimę dla kierowcy, kołpaki łatwo założyć.
Nie wiem dlaczego w Skierniewicach zdecydowano sie na identyczne malowanie jak w Kielcach, do tej pory barwy firmowe to żółty i niebieski.
To co o skierniewickich Solarisach napisał infobus:
http://infobus.pl/text.php?from=search&id=21095

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 8 stycznia 2009, o 20:23

AR pisze:
eM pisze:Martwi mnie to coraz bardziej, dziś przyszła mi taka myśl, że te Solarisy, które dostały Skierniewice miały iść do Kielc, choć to może moja nadfantazja.
Malowanie skierniewickich moze to sugerować, chociaż tamte posiadają klimę dla kierowcy, kołpaki łatwo założyć.
Nie wiem dlaczego w Skierniewicach zdecydowano sie na identyczne malowanie jak w Kielcach, do tej pory barwy firmowe to żółty i niebieski.
To co o skierniewickich Solarisach napisał infobus:
http://infobus.pl/text.php?from=search&id=21095
Czy Solarisa nie obowiązują jakieś umowy, terminy, itepe? Jak mieli dostarczyć tyle a tyle autobusów, a 4 brakuje, to czy z tej racji nie powinni płacić jakiejś kary za niedotrzymanie terminu?

andrzej

Post autor: andrzej » 8 stycznia 2009, o 20:25

^^^ Na razie to nikt nie wie ile miał dostarczyć autobusów. Dołączam do pesymistów, nie zdziwię się ani trochę jeśli w ogóle ich nie zobaczymy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 stycznia 2009, o 20:30

Moze w trakcie realizacji zamowienia, poprostu je zmieniono.
Moze w miedzyczasie pojawila sie mozliwosc wymiany MANów, a moze od poczatku byla taka umowa ze 4 szt. przyjada w 2009.

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 8 stycznia 2009, o 20:46

AR pisze:Moze w trakcie realizacji zamowienia, poprostu je zmieniono.
Moze w miedzyczasie pojawila sie mozliwosc wymiany MANów, a moze od poczatku byla taka umowa ze 4 szt. przyjada w 2009.
Najlepiej jakby były i MANy, i Solarisy ... :/ Jak miasto chce uruchomić jeszcze kilkanaście linii, to na to potrzeba przynajmniej kilkunastu nowych autobusów.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 stycznia 2009, o 20:53

AR pisze:W miejscu Neoplana #300 stoi od kilku dni Solaris #320 w dziwnej pozycji.
Też mnie to zdziwiło jak ostatnio byłem z kacprem koło zajezdni i tak stał jak #300, napewno coś z silnikiem, ze tu stoi, ale czy pojedzie do Bolechowa to nie wiem czy im się opłaca (dojechać tam i koszty napraw w autoryzowanym serwisie) no ale w sumie za pożądną naprawe trzeba płacić, nie co w w hali napraw MPK Kielce.
eM pisze:http://www.radio.kielce.pl/page,,MPK-za ... db8e7.html
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach będzie płacić kary za zimno w autobusach. Niskie temperatury kontrolerzy z Zarządu Transportu Miejskiego stwierdzili, w 4 pojazdach- powiedział Zbigniew Michnicki z ZTMu.
Za każdy zimny autobus MPk zapłaci około 100 złotych kary. Dyrektor do spraw techniczno- administracyjnych przedsiębiorstwa-Zbigniew śledż powiedział, że do firmy nie dotarła jeszcze informacja o karach.
MPK będzie musiało także zapłacić karę za to, że od nowego roku nie dostosowało wieku taboru do zapisów umowy, którą podpisało z ZTmem. Firma za to, że wozi pasażerów zbyt starymi autobusami będzie musiała zapłacić za każdy dzień tysiąc złotych kary.

Prezes MPK - Marek Wołoch - tłumaczy, że do Kielc nie dojechało jeszcze 6 nowych Mazów kupionych przez przedsiębiorstwo. Nowe warunki postawiła bowiem firma leasingowa. MAZY maja dotrzeć w przyszłym tygodniu. MPK będzie musiało jednak zapłacić kilkanaście tysięcy złotych kary.
Coś ani widu, ani słychu Solarisów :? Martwi mnie to coraz bardziej, dziś przyszła mi taka myśl, że te Solarisy, które dostały Skierniewice miały iść do Kielc, choć to może moja nadfantazja.

Wysłałem maila na http://www.solarisbus.pl/kontakt.html i czekam na odpowiedź
Wątpię aby to były nasze Solarisy bo trzeba robić chyba otwory nad kabiną kierowcy żeby doprowadzić kable i te inne od klimy (nie znam się jak jest podłączona klima, więc się w to nie zagłębiam) ale napewno tego się nie robi bo nałożeniu lakieru bo jak wspomniałem jakieś otwory się robi więc Solaris nie przerobił z Kieleckich na Skierniewickie, tylko pomalował tak samo Solarisy zamówione przez przez nich. A co do kołpaków to je się zakłada na felgi więc jak by nie miał klimy to można by podejrzewać ze to nasze tylko że mają felgi a tak to mamy pewność ze to nie nasze.
eM pisze:
B@rteK pisze:No to nadal nie spełnią warunku średniej wieku. Ale to że nie wspomniał o Solarisach trochę niepokoi. O MANach też nie mówił, więc może jedno i drugie przyjedzie. Wydaje mi się, że jeśli podpisali umowę na 11 Solarisów,to nie mogą się wycofać
Tylko, czy widział ktoś tę umowe?
Musimy cierpliwie czekać, oby Solarisy przyjechały i Many.
ZTM pewnie ma bo musi mieć to zapewnione na piśmie a nie ustnie że p. Wołoch powie (bo nie wspomnę że obieca) że kupi tyle i tyle autobusów.
Raczej MPK musi wziąć te zamówione Solarisy bo to nie MAZ czy jakiś samochód osobowy że staną sobie na parkingu i poczeka na klienta, Solaris robi autobusy pod konkretnego klienta, wątpię że się znalazł klient na ubogą wersję i na dodatek powturnie malowaną (w barwy przewoźnika który by je kupił), weźmy np. miasta z regionu które mogły by kupić: Starachowice - oni inwestują w swoje rodzime konstrukcje jakimi są MAN-y Lionsy, Skarżysko nie ma tyle kasy na tak drogie pojazdy a w ogóle to teraz inwestują w pojazdy midi a nie 12 m.
Robi pisze:Kiedyś sobie wyliczyłem, że jak dojadą te nowe Solarisy, MAZy i MANy to niskopodłogowy tabor będzie stanowił ok 50 % całości taboru MPK. To już postęp. Ja czekam najbardziej na niskopodłogowe przegubowce, choćby Jelcze 181MB (lepsze byłyby Urbino 18 ale cóż), bo nasze Ikarusy 280 to już auta klasy WRC - Warcy, Rycy, Csescy ;)
Świetny pościk Robi, zabawny i w stu procentach słuszny.

Mój 500 post!!! <jupi>

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 8 stycznia 2009, o 20:59

Ziarek pisze:
Robi pisze:Kiedyś sobie wyliczyłem, że jak dojadą te nowe Solarisy, MAZy i MANy to niskopodłogowy tabor będzie stanowił ok 50 % całości taboru MPK. To już postęp. Ja czekam najbardziej na niskopodłogowe przegubowce, choćby Jelcze 181MB (lepsze byłyby Urbino 18 ale cóż), bo nasze Ikarusy 280 to już auta klasy WRC - Warcy, Rycy, Csescy ;)
Świetny pościk Robi, zabawny i w stu procentach słuszny.
Thx, staram się ;)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 stycznia 2009, o 21:31

Tez sie boje o pozostale 4 sztuki SU12.

A teraz zobaczcie jak pan Woloch miesza sie w zeznaniach... najpierw moglismy przeczytac, ze kupno kilku sztuk w 2009 bardziej sie oplacalo i tak zalecala firma leasingowa, a Radio Kielce mowi nam, ze zmienily sie warunki... Co rusz to inne wytlumaczenie.

Przy okazji zobaczcie sobie jak natychmiastowa i jak inna jest reakacja warszawskiego ZTM:
Sprawdzamy czy grzeją

Wszyscy kierowcy i motorniczowie muszą włączać ogrzewanie w autobusach i tramwajach. Przypominamy również, że do odwołania, autobusy wszystkich linii przyspieszonych, muszą się na żądanie pasażerów, zatrzymywać na każdym napotkanym przystanku. Zarząd Transportu Miejskiego na bieżąco sprawdza, czy wywiązują się z tego obowiązku.

W trosce o pasażerów sprawdzamy nie tylko czy w pojazdach jest uruchomione ogrzewanie, ale czy prowadzący je korzystają z instalacji tzw. ciepłego guzika, czyli czy uruchamiają system do samodzielnego otwierania drzwi przez pasażerów. Zapobiega to niepotrzebnemu wychładzaniu wnętrza autobusu lub tramwaju. W przypadku zaniedbań ze strony przewoźników, nakładamy na nich kary, zgodnie z zawartymi porozumieniami.

Reagujemy również na bieżąco na każdy sygnał od pasażerów, dotyczący niedogrzanych pojazdów, lub przypadków nie uruchamiania przez prowadzących pojazdy, instalacji tzw. ciepłego guzika. Pojazdy z niesprawnym ogrzewaniem są natychmiast kierowane do zajezdni (przykład - 7 stycznia Jelcz na linii 115, miał niesprawne ogrzewanie, w trakcie postoju na pętli przy Dworcu Wschodnim został podmieniony na autobus sprawny, nie wpłynęło to na żadne opóźnienia w kursowaniu linii) Na ich miejsce przewoźnicy są zobowiązani wysłać na trasy sprawne pojazdy.

Prosimy również pasażerów o zgłaszanie nam tego typu sytuacji. Skargi można składać pod numerem tel. 94-84. Oczywiście również w każdym przypadku podróżni mogą interweniować również bezpośrednio u kierowców, czy motorniczych którzy są zobowiązani do włączania ogrzewania w pojazdach.

Niestety, mimo wszystkich działań podejmowanych przez ZTM oraz miejskich przewoźników, stan stołecznego taboru jest zróżnicowany. Na największe niedogodności są niestety narażeni pasażerowie najstarszych, kursujących po Warszawie autobusów (Ikarus) i tramwajów (typ 13N), w których system ogrzewania jest niewydajny. Dlatego intensywnie odmładzamy warszawski tabor. W ciągu ostatnich dwóch lat na ulice wyjechało 550 nowych autobusów i 45 nowych tramwajów. Pasażerowie mogą liczyć na to, że wszystkie stare wozy znikną z ulic do 2012 roku.

Mamy nadzieję ze warszawiacy rozumieją, że te wszystkie niedogodności podróżowania wynikają z niezależnych od nas okoliczności.

Przypominamy również, że pasażerowie czekający na przystankach autobusowych linii zwykłych, mogą zatrzymywać również przejeżdżające autobusy linii przyspieszonych, których kierowcy są zobowiązani do zatrzymania się.
Od 6 stycznia, aż do odwołania, wszystkie autobusowe linie przyspieszone (4xx, 5xx) zatrzymują się "na żądanie" na każdym napotkanym przystanku.

Taka decyzja została podjęta w związku z utrzymującymi się mrozami. Dzięki temu pasażerowie, na niektórych przystankach (linii zwykłych), czekają na autobusy znacznie krócej. Skorzystają na tym również pasażerowie linii zwykłej 190, która zatrzymuje się także na zawieszonych przystankach u wylotu tunelu Trasy W-Z. Przystanki obowiązują także dla autobusów linii 410. Obowiązek zatrzymywania się na każdym przystanku nie dotyczy linii ekspresowych.

Przypominamy również, że kierowcy i motorniczowie muszą włączać ogrzewanie w autobusach i tramwajach, a także - w pojazdach wyposażonych w specjalną instalację - uruchamiać tzw. ciepły guzik, czyli system otwierania drzwi na przystanku przez pasażerów. Pasażerowie mogą zgłaszać do ZTM (numer telefonu 94-84) przypadki niestosowania się przez przewoźników do tych wytycznych. Każdy sygnał zostanie sprawdzony, a wobec przewoźników, którzy dopuszczą się zaniedbań, wyciągniemy konsekwencje zgodnie z zawartymi umowami.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 stycznia 2009, o 21:35

To nie tyczy się MPK Kielce ale może kiedyś:
Obrazek
Express24: Orkiestrowy Solaris
Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej 'Vetra' wraz z ZKM Gdynia i PKA Gdynia po raz kolejny uczestniczą w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy. W tym roku wolontariusze będą zbierać pieniądze w najnowszym w gdyńskiej sieci autobusie Solaris Urbino kursującym w niedzielę, 11stycznia, na linii XVII. Trasa linii biegnie przez Obłuże, Grabówek, Śródmieście (w tym obok siedziby gdyńskich sztabów Orkiestry - YMCA i Centrum Gemini), Redłowo, Mały Kack, Wielki Kack, Karwiny i Dąbrowę. Tradycyjnie zamiast biletów, opłatę za przejazd będą stanowiły datki na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pełen rozkład jazdy na stronie www.vetra.prv.pl i www.zkmgdynia.pl.

Awatar użytkownika
Robi
Kontakt:

Post autor: Robi » 8 stycznia 2009, o 21:43

Radio Kielce pisze:Prezes MPK - Marek Wołoch - tłumaczy, że do Kielc nie dojechało jeszcze 6 nowych Mazów kupionych przez przedsiębiorstwo. Nowe warunki postawiła bowiem firma leasingowa. MAZY maja dotrzeć w przyszłym tygodniu. MPK będzie musiało jednak zapłacić kilkanaście tysięcy złotych kary.
Zauważcie, Wołoch mówi tylko o nowych MAZ'ach, ani słowa o 4 Urbino... Ktoś tu chyba cichcem chce zatuszować sprawę :evil:
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2009, o 21:45 przez Robi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 8 stycznia 2009, o 21:44

Czy to tak może przejść płazem kieleckiemu MPK :?: :!: :evil:
Czyli już możemy zapomnieć o 11 SU12?

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 stycznia 2009, o 23:33

E!!! powinno być 11 sztuk SU 12, bądźmy optymistami!
Ale skończymy z 11 sztukami SU 12 na dłuższy czas bo p. Wołochowi nie schodzi z ust słowo MAZ, MAZ to... , MAZ tam to...

Awatar użytkownika
dovers_ck
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: dovers_ck » 8 stycznia 2009, o 23:35

narazie wiem tylko tyle ze maja mazy dojechac. ale ile nie wiem :cry:

ODPOWIEDZ