Minister zdrowia: PET powinien być w Świętokrzyskim Centrum Onkologii

Anna Roży, 06-06-2006
Kielce coraz bliżej otrzymania pozytronowego emisyjnego tomografu (PET). Przynajmniej tak wynika z wczorajszej wypowiedzi ministra zdrowia Zbigniewa Religi.
ŚCO walczy o PET od kilkunastu miesięcy. W Narodowym Programie Walki z Rakiem na jego budowę zapisano 29 mln zł, kolejne 5 mln przeznaczy na to samorząd województwa. Problem jednak w tym, że to Ministerstwo Zdrowia wskazuje, w których ośrodkach mają być budowane te urządzenia. - Oceniająca technologie medyczne agencja stwierdziła, że ten sprzęt jest potrzebny. Według mnie w kraju powinno być cztery - pięć takich aparatów, w tym jeden w Kielcach. Muszę przyznać, iż dotychczas myślałem, że poseł Przemysław Gosiewski przekonuje mnie do PET-u w Kielcach, bo jest posłem z województwa świetokrzyskiego. Dziś jestem pewien, że PET powinien się tutaj znaleźć - powiedział minister, który wczoraj w ŚCO spotkał się z dyrektorami świętokrzyskich szpitali. Zdaniem posła Gosiewskiego, urządzenie może rozpocząć działanie za kilkanaście miesięcy. - Cieszą słowa ministra - stwierdził Stanisław Góźdź, dyrektor centrum. PET to precyzyjna metoda prześwietlania ludzkiego ciała pozwalająca m.in. na wykrywanie nowotworów we wczesnym stadium. Jest dokładniejsza od zwykłej tomografii, ale i droższa.
Religa nie mógł się nachwalić wczoraj ŚCO. - Jestem pod wrażeniem. Tym ośrodkiem możemy się chwalić na świecie - nie krył zachwytów Zbigniew Religa. Porównał go do centrum kardiologicznego w Zabrzu, którym kierował 20 lat temu. - Wtedy też były głosy z Warszawy, że co można w Zabrzu zrobić. Okazało się jednak, że sporo - mówił Religa.
-------------------------------------------------------------------------------------
Minister Religa popiera PET
5-06-2006, 15:34:42
Minister zdrowia Zbigniew Religa, który odwiedził Świętokrzyskie Centrum Onkologii - bardzo pozytywnie wypowiedział się o jego wyposażeniu i przygotowaniu do świadczenia usług medycznych. Minister dodał, że będąc pod wrażeniem tego co zobaczył, będzie popierał starania, aby w tej placówce znalazł się pozytronowy tomograf emisyjny do wczesnego wykrywania raka. Teraz uruchomiona zostanie procedura przetargowa związana z zakupem tych urządzeń dla Polski. Jednocześnie w najbliższym czasie muszą zostać w Kielcach wybudowane specjalne budynki, w których będzie się znajdował PET i inne urządzenia z nim współpracujące.
Urządzenie ma kosztować 60 mln złotych.
Minister Religa odnosząc się do środków przeznaczanych na opiekę medyczną, zapowiedział zmiany algorytmu podziału pieniędzy na świadczenia medyczne. Dotychczasowy powoduje że województwo świętokrzyskie otrzymuje mniej niż inne województwa.
Źródło:
Radio Kielce
-------------------------------------------------------------------------------------
''Centrum zasługuje na tomograf''
To bardzo nowoczesne urządzenie służące m.in. do wczesnego diagnozowania nowotworów. Obecnie są tylko dwa takie aparaty w Polsce; docelowo może ich być pięć.
Przeciwko zlokalizowaniu tomografu w Kielcach protestowały inne większe ośrodki w kraju. „Po obejrzeniu centrum onkologicznego w Kielcach nabrałem przekonania, że zasługuje ono na Pozytonowy Tomograf Emisyjny” – powiedział minister Religa po wizycie w tym ośrodku.
„Nie ukrywam, że podchodziłem troszkę do tego zagadnienia jak do jeża; rozmawiałem z wieloma osobami w Warszawie, one mówiły ale dlaczego w Kielcach, są inne ważniejsze ośrodki... Dobrze, że tutaj przyjechałem i zobaczyłem to co zobaczyłem, na własne oczy; to mnie trochę cofnęło o 20 lat, bo ja zaczynałem w Zabrzu, kiedy Warszawa mówiła, przecież oni w tym Zabrzu nic nie zrobią, tam nie należy dawać żadnych środków...” – mówił Zbigniew Religa.
Jak poinformował poseł Prawa i Sprawiedliwości Przemysław Gosiewski, jest szansa, że pierwsza część urządzenia służąca do diagnostyki, zacznie pracować w Kielcach za kilkanaście miesięcy.
Źródło:
Radio Plus