Geologia nas wyróżnia
Elżbieta Fert
2009-01-02, ostatnia aktualizacja 2009-01-02 17:32
To, co przedstawiłem w przewodniku, wskazuje, co nas wyróżnia w kraju. To jest właśnie geologia, nasza jedyna, niepowtarzalna, wzorcowa, unikatowa - mówi Jerzy Jędrychowski. Pod koniec ubiegłego roku ukazał się jego przewodnik "Świętokrzyski raj geologiczny"

Fot. Jarosław Kubalski / AG
Elżbieta Fert: Po co nam kolejny przewodnik?
- W ostatnim czasie trwają poszukiwania elementu wyróżniającego region kielecki. Tego motywu nie trzeba szukać. On tu jest, tu pod naszymi stopami. To, co przedstawiłem w przewodniku, wskazuje, co nas wyróżnia w kraju. To jest właśnie geologia, nasza jedyna, niepowtarzalna, wzorcowa, unikatowa, prezentowana we wszystkich podręcznikach i pokazywana we wszystkich szanujących się muzeach przyrodniczych w Polsce. Przewodników po Kielecczyźnie jest wiele, ale żaden nie jest w pełni poświęcony odkrywaniu skarbów geologicznych.
Czym szczególnie Kielce i region mogą się szczycić?
- Góry Świętokrzyskie są unikatem na skalę europejską. Zbudowane są ze skał osadowych, w których zachowały się ślady życia. Tylko w Kielcach możemy zobaczyć skały z każdego okresu ery paleozoicznej, czyli nawet sprzed 500 milionów lat. W Korytnicy, Grzegorzowicach, Sołtykowie znajdziemy rewelacyjne okazy skamieniałości, na przykład niezwykle rzadkich ryb pancernych. Niezwykle atrakcyjnym miejscem dla geoturysty jest Kadzielnia. Dzięki zjawiskom krasowym jest tam bardzo dużo jaskiń. Sąsiadują ze sobą skały, które powstały w różnych warunkach. Można w nich znaleźć skamieniałości organizmów morskich.
Na jakie skarby może natrafić turysta zwiedzający szczególnie ciekawe geologicznie miejsca?
- Kielecczyzna, jako jedyna w Polsce, może się pochwalić występowaniem gagatu - drewna, które czas i warunki zamieniły w smoliście czarną skamieniałość. Jest to niezwykła rzadkość. Występuje już tylko w ilościach śladowych. Można go jeszcze znaleźć w Sołtykowie w rejonie Odrowąża koło Końskich. W XIX w. z gagatu robiono biżuterię żałobną. Miejscem, o którym nikt wcześniej nie pisał, są Włoszczowice, gdzie trzy lata temu znalazłem złoże drzewa skrzemienionego. Wcześniej znane były w Polsce tylko trzy miejsca występowania tego drzewa. Nikt nie wiedział, że na Kielecczyźnie też występuje.
Czy nie boi się pan, że odkrywanie tych miejsc przyczyni się do ich niszczenia? Skoro te skały są tak cenne, każdy będzie chciał coś wziąć na pamiątkę.
- Nie można tego rozpatrywać w tych kategoriach. Myślę, że dzięki upublicznieniu wiele cennych eksponatów się uratuje. Chodziło mi zwłaszcza o to, żeby ludzie wiedzieli, co spotykają na swojej drodze podczas wędrówek. Czasem mogą znaleźć coś, co jest niezwykłym rarytasem i nawet o tym nie wiedzą.
Kto skorzysta z przewodnika?
- Młodzież i wszyscy pasjonaci geoturystyki. Na 112 stronach zamieszczono 110 zdjęć odsłonięć geologicznych, okazów skał, minerałów, skamieniałości, obiektów architektonicznych Kielc i okolicy. Integralną częścią przewodnika jest mapa województwa, na której naniesione są wszystkie rezerwaty, w tym geologiczne.
Rozmawiała Elżbieta Fert
Przewodnik Jerzego Jędrychowskiego można kupić w księgarni Księgarz na rogu ul. Małej i Sienkiewicza.
Źródło:
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... oznia.html