GDDKiA Kielce - [S7] Skarżysko - Występa
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
sueno pisze:Wychodzi na to, że jednak skarga do sądu przysługuje![]()
Nie powinno być stresu bo skarga przeciągnie postępowanie max o ok 2 m-ce. Sąd ma max 1 m-c na rozpoznanie skargi i wydanie rozstrzygnięcia.
Z drugiej jednak strony Zamawiający czyli GDKiA (czy jak tam oni się nazywają) może wnosić o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu (czyli tej skargi w tym przypadku). Wniosek o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu sąd musi rozpoznać niezwłocznie, nie później niż w terminie 7 dni od dnia jego złożenia.
Sąd na posiedzeniu niejawnym może uchylić zakaz zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, jeżeli stan postępowania o udzielenie zamówienia pozwala na to lub zamawiający uprawdopodobni, że zaskarżone orzeczenie Izby w sposób rażący narusza przepisy o postępowaniu odwoławczym.
Teraz to już z górki
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- sueno
- Kontakt:
Zapisałem się na kurs z FIDICa i chodzę na niego z dwoma gościami, którzy pracują w GDDKiA. Napisz mi pytania to zapytam o co chceszJezpir pisze:Co do źródła, to faktycznie z naszego GDDKiA bardzo ciężko coś wydobyć. Nie odpisują na e-maile, burczą przez telefon.
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie chodzi mi o to by uzyskiwać informacje przez jakieś koneksje czy znajomości. Działalność takiej instytucji jak GDDKiA powinna być transparentna. W końcu działają za nasze pieniądze, więc powinni być możliwie uprzejmi. A rzecznik prasowy jest od tego by odpowiadać na pytania i udzielać informacji (jak dupa od srania). Przykład już podałem z centralą w Warszawie, gdzie pan mi udzielił wyczerpujących informacji na pytanie e-mailowe, w którym podpisałem się imieniem i nazwiskiem z dopiskiem "kierowca - użytkownik dróg".
Jeżpir

Koniec protestów w sprawie "siódemki"
Dobra wiadomość nie tylko dla kierowców. Sąd okręgowy w Kielcach odrzucił w piątek protest blokujący podpisanie umowy ze zwycięzcą przetargu na budowę17-kilometrowego odcinek drogi krajowej nr 7 pomiędzy Skarżyskiem, a węzłem Północ w Występie.
- To w praktyce wyczerpuje drogę odwoławczą. Teraz dokumenty będą jeszcze raz sprawdzone, a po Nowym Roku prawdopodobnie dojdzie do podpisania umowy z wykonawcą - informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik prasowy kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
To najdroższa inwestycja drogową w regionie. Najtańszą ofertę złożyło konsorcjum firmy Mota-Engil i Strabag, które zaproponowało cenę 643 mln zł. Protestowało konsorcjum, w skład którego wchodzi m.in. kieleckie Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Fart i Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych Trakt, którego oferta była droższa tylko o ok. 2 mln zł.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... emki_.html
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!
19.12.2008 GDDKiA
Wyrok zakończył protesty
Sąd Okręgowy w Kielcach oddalił skargę dotyczącą rozstrzygnięcia przetargu na budowę odcinka ekspresowej drogi nr 7 Skarżysko – Występa. A to oznacza, że będzie można podpisać umowę z wyłonionym w przetargu wykonawcą i rozpocząć inwestycję.
Dwustopniowy przetarg na budowę odcinka Skarżysko – Występa drogi nr 7 Warszawa Kielce – Kraków ogłoszony został w kwietniu 2008 roku. Wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu przetargowym złożyło wtedy 10 firm i konsorcjów. Wszystkie zostały rozpatrzone pozytywnie, ale ostatecznie wpłynęło 6 ofert cenowych. We wrześniu komisja przetargowa wyłoniła tę najkorzystniejszą. Wybrana została najtańsza oferta złożona przez konsorcjum Strabag i Mota-Engil, opiewająca na 643,5 miliona złotych. Wynik przetargu oprotestowało konsorcjum, którego liderem jest firma Fart. Sprawa znalazła finał w sądzie, który ostatecznie nie uznał protestu.
Procedurę przetargową sprawdza teraz Urząd Zamówień Publicznych. Jeśli obligatoryjna kontrola zakończy się pozytywnie, kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad będzie mógł podpisać umowę z konsorcjum Strabag i Mota-Engil Polska, a wykonawca rozpoczynać budowę.
Budowa odcinka Skarżysko - Występa drogi ekspresowej nr 7 to najdroższa dotychczasowa inwestycja drogowa w regionie świętokrzyskim. Nowy dwujezdniowy odcinek siódemki będzie miał długość około 17 kilometrów. Połączy istniejące nowe przejście przez Skarżysko z budowanym aktualnie węzłem Kielce Północ. Na odcinku 3 kilometrów od Skarżyska w stronę Kielc nowa dwujezdniowa droga nr 7 biec będzie po śladzie już istniejącej. Dalej poprowadzona będzie na zachód od obecnej drogi nr 7 tworząc obwodnicę Suchedniowa, Ostojowa, Łącznej i Występy. W ramach inwestycji powstanie 28 obiektów inżynieryjnych, w tym między innymi 4 estakady, 8 wiaduktów, 2 mosty, 2 kładki dla pieszych i 2 przejścia dla zwierząt. Największą 250-metrową estakadę zaprojektowano nad zbiornikiem Bzin.
Wyrok zakończył protesty
Sąd Okręgowy w Kielcach oddalił skargę dotyczącą rozstrzygnięcia przetargu na budowę odcinka ekspresowej drogi nr 7 Skarżysko – Występa. A to oznacza, że będzie można podpisać umowę z wyłonionym w przetargu wykonawcą i rozpocząć inwestycję.
Dwustopniowy przetarg na budowę odcinka Skarżysko – Występa drogi nr 7 Warszawa Kielce – Kraków ogłoszony został w kwietniu 2008 roku. Wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu przetargowym złożyło wtedy 10 firm i konsorcjów. Wszystkie zostały rozpatrzone pozytywnie, ale ostatecznie wpłynęło 6 ofert cenowych. We wrześniu komisja przetargowa wyłoniła tę najkorzystniejszą. Wybrana została najtańsza oferta złożona przez konsorcjum Strabag i Mota-Engil, opiewająca na 643,5 miliona złotych. Wynik przetargu oprotestowało konsorcjum, którego liderem jest firma Fart. Sprawa znalazła finał w sądzie, który ostatecznie nie uznał protestu.
Procedurę przetargową sprawdza teraz Urząd Zamówień Publicznych. Jeśli obligatoryjna kontrola zakończy się pozytywnie, kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad będzie mógł podpisać umowę z konsorcjum Strabag i Mota-Engil Polska, a wykonawca rozpoczynać budowę.
Budowa odcinka Skarżysko - Występa drogi ekspresowej nr 7 to najdroższa dotychczasowa inwestycja drogowa w regionie świętokrzyskim. Nowy dwujezdniowy odcinek siódemki będzie miał długość około 17 kilometrów. Połączy istniejące nowe przejście przez Skarżysko z budowanym aktualnie węzłem Kielce Północ. Na odcinku 3 kilometrów od Skarżyska w stronę Kielc nowa dwujezdniowa droga nr 7 biec będzie po śladzie już istniejącej. Dalej poprowadzona będzie na zachód od obecnej drogi nr 7 tworząc obwodnicę Suchedniowa, Ostojowa, Łącznej i Występy. W ramach inwestycji powstanie 28 obiektów inżynieryjnych, w tym między innymi 4 estakady, 8 wiaduktów, 2 mosty, 2 kładki dla pieszych i 2 przejścia dla zwierząt. Największą 250-metrową estakadę zaprojektowano nad zbiornikiem Bzin.
- sueno
- Kontakt:
Można budować kolejny odcinek "siódemki"
Artykuł dodany: 2008-12-20 12:31:17, ostatnia aktualizacja: 2008-12-20 12:44:02
Sąd Okręgowy w Kielcach odrzucił protest blokujący podpisanie umowy ze zwycięzcą przetargu na budowę 17-kilometrowego odcinka drogi krajowej nr 7 pomiędzy Skarżyskiem a węzłem Północ przed Kielcami.
Decyzja ta umożliwi rozpoczęcie prac na tym odcinku w przyszłym roku - uważa Małgorzta Pawelec, rzecznik prasowy kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Odcinek Skarżysko - Występa to największa, warta ponad 640 milonów złotych inwestycja drogowa w województwie świętokrzyskim- dodaje Małgorzata Pawelec.
Przeciwko rozstrzygnięciu przetargu protestowało konsorcjum, w skład którego wchodzą m. in. Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Fart z Kielc i Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych Trakt. Ich oferta była droższa tylko o 2 mln zł.
źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Mozna- ... de115.html
Artykuł dodany: 2008-12-20 12:31:17, ostatnia aktualizacja: 2008-12-20 12:44:02
Sąd Okręgowy w Kielcach odrzucił protest blokujący podpisanie umowy ze zwycięzcą przetargu na budowę 17-kilometrowego odcinka drogi krajowej nr 7 pomiędzy Skarżyskiem a węzłem Północ przed Kielcami.
Decyzja ta umożliwi rozpoczęcie prac na tym odcinku w przyszłym roku - uważa Małgorzta Pawelec, rzecznik prasowy kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Odcinek Skarżysko - Występa to największa, warta ponad 640 milonów złotych inwestycja drogowa w województwie świętokrzyskim- dodaje Małgorzata Pawelec.
Przeciwko rozstrzygnięciu przetargu protestowało konsorcjum, w skład którego wchodzą m. in. Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Fart z Kielc i Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych Trakt. Ich oferta była droższa tylko o 2 mln zł.
źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Mozna- ... de115.html
Zależy dla kogo, trzeba zainwestować w cb-radio i wtedy będziesz wiedział który fotoradar jest "załadowany"
Ja też czekam na szybką realizację tego odcinka bo może kupie sobie mieszkanie w Skarżysku (o połowę tańsze niż w Kielcach) a dojazd nową ekspresówką zajmie mi 15 minut czyli mniej niż ze Ślichowic na Stok.
Nie potrzebuje autostrad, wystarczą mi takie ekspresówki jak odcinek S7 Jedlińsk-Białobrzegi-Grójec, dwa pasy, bezkolizyjne zjazdy i wiadukty, jedziesz 90 km/h to zajmujesz prawy pas, ktoś jedzie szybciej to wyprzedza lewym i po problemie, nie będzie wymuszania na trzeciego i wypadków że ktoś zaśnie i uderzy w samochód z przeciwka
Nie potrzebuje autostrad, wystarczą mi takie ekspresówki jak odcinek S7 Jedlińsk-Białobrzegi-Grójec, dwa pasy, bezkolizyjne zjazdy i wiadukty, jedziesz 90 km/h to zajmujesz prawy pas, ktoś jedzie szybciej to wyprzedza lewym i po problemie, nie będzie wymuszania na trzeciego i wypadków że ktoś zaśnie i uderzy w samochód z przeciwka
Waleczne Serce Korona Kielce