PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 3 grudnia 2008, o 21:10

02.12.2008
Ogłoszenie

PKS w Kielcach S.A. wydzierżawi stację paliw w Kielcach lub pobliskiej okolicy.
Oferty prosimy składać w sekretariacie naszej Spółki.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 12 grudnia 2008, o 16:47

Nie orientuje się ktoś jakie autobusy daje na trasę do Zakopanego PKS Kielce? Wiadomo że bywa różnie, ale tak najczęściej to są małe buski czy raczej autobusy? Bo nie wiem czy ryzykować jazdę naszym PKsem....

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 13 grudnia 2008, o 11:34

Ja w sierpniu wracałem z Zakopanego tym busikiem, nie było najgorzej :wink: http://phototrans.eu/14,284442,0.html

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 13 grudnia 2008, o 14:19

Aha, czyli raczej buski, ok dzięki, przynajmniej wiem ze musze wcześniej bilet kupić żeby jakby co to nie stać :P Zawsze korzystałam z Polonusa Warszawa bo i taniej i bardzo wygodnie ale teraz mi za bardzo godzina nie pasuje..Więc skazana jestem na PKS Kielce..Zobaczymy jak z tego wyjdę :P

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 15 grudnia 2008, o 17:11

Co dalej z kieleckim PKS-em?

Nadal nie wiadomo, jaka przyszłość czeka Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Kielcach. Pełniący obowiązki prezesa Anatol Rodak informuje, że nie otrzymał odpowiedzi z Ministerstwa Skarbu Państwa w sprawie prywatyzacji przedsiębiorstwa.

Kilka miesięcy temu zainteresowany przejęciem dworca był prezydent Kielc Wojciech Lubawski, ale po protestach „Solidarności” miasto wycofało się z tych planów.

Tymczasem architekci z biura planowania przestrzennego przygotowują plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Dokument będzie przede wszystkim zawierał plan komunikacji, który będzie obowiązywał po przebudowie węzła Żelazna. Dyrektor biura planowania przestrzennego Artur Hajdorowicz informuje, że na razie nie wiadomo dokładnie jak teren wokół dworca zostanie rozplanowany. Artur Hajdorowicz tłumaczy, że na pewno miedzy dworcem a kościołem nie mogą powstać magazyny, natomiast dopuszczalna będzie w tym miejscu budowa hotelu.
Plan powinien być gotowy w przyszłym roku.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Co-dal ... 34915.html

eM

Post autor: eM » 15 grudnia 2008, o 18:47

Szkoda, że nie udało się skomunalizować Agromy, byłoby to w sam raz miejsce na bazę PKS, dobre miejsce również na Stację Paliw.
Należy mieć nadzieje, że inwestor będzie z branży, choćby i Veolia, która połyka kolejne PKS, przed takim inwestorem, jak w Skarżysku uchowaj nas Panie.
Tak na marginesie
PKS Ostrowiec inwestuje, może to jest inwestor dla naszego PKS - PKS Świętokrzyski
http://www.ostrowiecka.pl/index.php?opt ... 8&Itemid=2 :wink:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 grudnia 2008, o 19:31

Ostatnio widzialem jak holowano z Kielc do Ostrowca ok. 30 letniego mercedesa PKS Ostrowiec.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Erotis
Kontakt:

Post autor: Erotis » 23 grudnia 2008, o 17:20

Nowy-stary szef związków w PKS-ie Kielce
Obrazek
Niezwykłe zmiany w kieleckim PKS-ie. Związkowcy z "Solidarności" mają nowego przewodniczącego - został nim były wiceprzewodniczący, zwolniony dyscyplinarnie z pracy. A kondycja spółki jest coraz gorsza.

Wybory odbyły się 18 grudnia. Zorganizował je zarząd komisaryczny powołany przez władze regionu "S". - To konieczne, bo dotychczasowa komisja zakładowa była zdekompletowana i nie mogła podejmować żadnych decyzji - tłumaczy Waldemar Bartosz, przewodniczący Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "S". Dodaje, że taka sytuacja utrzymywała się od lutego 2007 roku. - Komisja zakładowa próbowała wcześniej organizować wybory, ale ludzie nie przychodzili - dodaje Bartosz. Tym razem było inaczej. "Solidarność" w PKS-ie liczy 90 członków, w wyborach wzięło udział około 65 osób. Było trzech kandydatów, na przewodniczącego wybrano Zbigniewa Zwierzyńskiego, który otrzymał 35 głosów. Pozostali kandydaci mieli 26 i 13 głosów.

Zwierzyński to dotychczasowy wiceprzewodniczący komisji zakładowej, który 30 października został zwolniony dyscyplinarnie z pracy przez p.o. prezesa Anatola Rodaka. Zwierzyński twierdzi, że zwolnienie jest zemstą za jego działalność związkową. Rodak sprawy nie komentował. - Rozstrzygnie to sąd. Pierwsza rozprawa odbędzie się 2 lutego - mówi Zwierzyński. W sądzie domaga się przywrócenia do pracy.

Przewodniczący związku niepracujący w spółce nie jest niczym niezwykłym w kieleckim PKS-ie. - To analogiczna sytuacja do tej z przewodniczącą Katanowską - mówi Bartosz. Rzeczywiście - w 2003 roku zwolniono z pracy przewodniczącą Danutę Katanowską. Potem Katanowska dostała odszkodowanie i została przywrócona do pracy, ale odeszła na emeryturę na początku 2008 roku. Dopiero przed wyborami złożyła rezygnację z funkcji przewodniczącej komisji zakładowej.

Wyboru Zwierzyńskiego na przewodniczącego nie chce komentować Anatol Robak. - To wewnętrzna sprawa związku - mówi p.o. prezes. Nie komentuje tego również Bartosz - Vox populi vox Dei [z łac. głos ludu jest głosem Boga - przyp. red.] - odpowiada Bartosz. Nie jest tajemnicą, że obaj związkowcy za sobą nie przepadają - Zwierzyński był zwolennikiem komunalizacji spółki, a Bartosz podpisał się pod negatywną opinią w tej sprawie.

Sam Zwierzyński twierdzi, że sytuacja spółki jest fatalna. - Poprzedni zarząd jeszcze przed Wielkanocą obiecał po tysiąc złotych do wypłacenia w bonach na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Teraz tych bonów nie wydano - mówi. Zapowiada nawet okupację gabinetu p.o. prezesa. - Ja nic nie obiecywałem, a w dokumentach nie znalazłem słowa o tych wypłatach - odpowiada Rodak.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... 2-23-02-06

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 27 grudnia 2008, o 01:55

Ja dwa razy w październiku wracałem z Krakowa autobusem relacji Kielce - Zakopane i za pierwszym razym jechałem Volvo a za drugim Autosanem H-10. Natomist busy puszczają non stop do Wawy przez co w kasach Dworca Zachodniego przestali sprzedawać bilety na trasy obsługiwane przez PKS Kielce.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 16 stycznia 2009, o 11:32

Ludzie powiedzcie mi co się stało z kasą za sprzedaży bazy? Miało być tak pięknie a jest co g****!!!! Za taką kase i mądre gospodarowanie nią mogli naprawdę sie wybić!! Nikt nie prowadzi nad tym kontroli może ta kasa juz została wykorzystana na budowe czyjegoś domu czy coś?
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Misiek3108

Post autor: Misiek3108 » 16 stycznia 2009, o 22:20

wydaje mi się że PKS KIELCE kupił parę busów MB Sprinter i spłacił długi spółki...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 stycznia 2009, o 00:39

Tych busów było całkiem sporo. I do tego jeszcze kilkunastoletnie Setry. Ale wg mnie z tego i tak powinno jeszcze zostać dużo kasy.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Piotr

Post autor: Piotr » 21 stycznia 2009, o 01:51

pieniądze mają to do siebie że się szybko rozchodzą.porównując kielecki PKS z ostrowieckim to niebo,a ziemia.

eM

Post autor: eM » 23 stycznia 2009, o 08:46

Do końca 2009 roku resort skarbu chce sprywatyzować 15 Przedsiębiorstw Komunikacji Samochodowej (PKS), będących jednoosobowymi spółkami Skarbu Państwa - poinformował w środę, 21 stycznia, w Sejmie wiceminister skarbu Krzysztof Żuk.
Do końca 2009 roku resort skarbu chce sprywatyzować 15 Przedsiębiorstw Komunikacji Samochodowej (PKS), będących jednoosobowymi spółkami Skarbu Państwa - poinformował w środę, 21 stycznia, w Sejmie wiceminister skarbu Krzysztof Żuk. Chodzi o PKS-y w Radomsku, Żywcu, Pszczynie, Kielcach, Siedlcach, Mińsku Mazowieckim, Płocku, Przasnyszu, Ostrołęce, Mławie, Ciechanowie, Łosicach, Sokołowie Podlaskim, Gostyninie i Żyrardowie. Podczas posiedzenia sejmowej komisji skarbu Żuk wyjaśnił, że Skarb Państwa nadzoruje 88 PKS-ów, z czego 74 to jednoosobowe spółki SP. Wiceminister skarbu poinformował, że MSP podjęło prace zmierzające do wyboru doradcy przy prywatyzacji grupy 10 mazowieckich PKS-ów. 'Jesteśmy na etapie rozstrzygania postępowania o wyłonieniu doradcy. W maju powinniśmy odebrać analizy przedprywatyzacyjne i przejść do drugiej fazy, czyli zaproszenie do rokowań' - powiedział. W 2008 roku MSP zawarło umowy nieodpłatnego przeniesienia akcji lub udziałów PKS-ów w Wadowicach, Krakowie oraz Nowym Sączu na rzecz województwa małopolskiego. W przypadku powiatu starogardzkiego i bielskiego były to odpowiednio akcje lub udziały PKS-ów w Starogardzie Gdańskim i w Bielsku Białej.
:arrow: http://www.infobus.pl/text.php?id=22328&from=main

Prezentujemy wyniki I etapu postępowania kwalifikacyjnego ws. naboru do Rad Nadzorczych: Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach S.A., Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Puławach Sp. z o.o., Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Pszczynie Sp. z o. To spis wytypowanych przez MSP osób spośród wszystkich, którzy przesłali swoje kandydatury na ogłoszenie nr 306/2008/DNWiP1 o naborze kandydatów do Rady Nadzorczej z dnia 21.11.2008 r.

Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Kielcach S.A.

1. Dziewa Tomasz, Warszawa

2 Jednac Antoni, Szyszków

3 Juda Zbigniew, Pacanów

4 Mucha Marcin, Warszawa

5 Podgórski Ernest, Mosty

6 Rolka Agnieszka, Kielce

7 Sitko Dariusz, Opole

8. Wiatrowski Piotr, Kraków
:arrow: http://www.infobus.pl/text.php?id=22241&from=main

Piotr

Post autor: Piotr » 29 stycznia 2009, o 21:38

Czy jest jakieś bezpośrednie połączenie autobusowe z Kielc do Szczecina?

ODPOWIEDZ