Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 8 grudnia 2008, o 19:30

To teraz mi wyjasnij jeszcze skad taka przepasc miedzy poziomem kierowcow w Kielcach, a przykladowo w Warszawie. Ciekawy jestem argumentow.
Co prawda nigdy nie mialam okazji jechać warszawskim autobusem, ale skoro chodzi Ci o przepaść to zapewne Kielce to dno a Warszawa prawie szczyt. Dlaczego?

Po pierwsze w Warszawie jest konkurencja, a nie tylko jeden przewoźnik, kierowcy wiedzą że jak będą chamscy to do widzenia, są inni. a w Kielcach? Jedno jedyne MPK/KASP więc bez względu na to czy kierowca jest chamem i tak musisz jechać tym autobusem bo po prostu nie masz innego dojazdu, np do szkoły czy pracy. nie uważasz że konkurencja jest czymś bardzo motywującym? Tak samo jeżeli w mieście jest jeden sklep, to może mieć wysokie ceny, nieuprzejmą obsługe bo ludzie i tak muszą tam kupować. Za to gdy powstanie drugi, ceny spadają obsługa się polepsza.

Myślę że to najmocniejszy argument, bo takie są prawa rynku, że konkurencja zobowiązuje.

Dwa mniejsze argumenty to to, że Warszawa ma dużo nowocześniejszy tabor a kierowca jeżdżący nowym autobusem jest bardziej uprzejmy bo mnie się stresuje. Można to i w Kielcach zaobserwować, że kierowcy w Jelczach zazwyczaj są bardziej nerwowi i chamscy ;)

Kolejny mniejszy, to wyższe wynagrodzenie w Warszawie i lepsze warunki pracy co też wpływa na komfort psychiczny pracownika..

Oczywiście chamstwa nic nie usprawiedliwia, ale pytałeś o przyczyny to trszkę wyjaśniłam ze swojego punktu widzenia.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 grudnia 2008, o 19:41

Poza argumentem obecnej konkurencji w wypowiedzi nie widze innych.

Otoz nie masz wyboru czy jedziesz MZA czy Mobilisem, bo firmy obsluguja konkretne linie. Zawsze te same. Chodzi mi rowniez o mentalnosc pracy, oczywiscie w polaczeniu z kultura, ale jest to widoczne od razu po przyjezdzie do Kielc.

Ostatnio w rozmowie z ZTM mowilem, ze w SIWZ na unijne autobusy nalezy wlaczyc zastrzezenie o instalacji automatycznego sygnalu dzwiekowego. W odpowiedzi uslyszalem, ze przeszkadza kierowcom. Teraz sie zastanawiam, czyj interes jest wazniejszy. Odpowiedz wiadoma.

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 8 grudnia 2008, o 19:43

Otoz nie masz wyboru czy jedziesz MZA czy Mobilisem, bo firmy obsluguja konkretne linie. Zawsze te same.
No tak ale jeśli pasażerowie zaczęli by zgłaszać skargi na dany autobus lub przestali by kupować bilety to przestałoby być rentowne utrzymywanie linii którą jeździ mało osób i np. zamiast MZA jeździłby na niej Mobilis.

Warszawa jest duzo nowocześniejszym miastem, nie możemy mieć od razu takiego poziomu jak tam. To jest stolica, a to do czegoś zobowiązuje. U nas też nie będzie źle, ale za kilka lat. nie za rok.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 8 grudnia 2008, o 19:54

Autor pisze:Ostatnio w rozmowie z ZTM mowilem, ze w SIWZ na unijne autobusy nalezy wlaczyc zastrzezenie o instalacji automatycznego sygnalu dzwiekowego. W odpowiedzi uslyszalem, ze przeszkadza kierowcom.
O_O... co za bzdet, fakt... sa autobusy w ktorych tego dzwonka brak ( np MANy ), sa kierowcy ktorzy go nie uzywaja z przyzwyczajenia badz lenistwa... ale osobiscie nie znam takiego ktoremu by on przeszkadzal... choc moze i tacy sa... ( w jednym z Jelczy procz oddzielnego przycisku dzwonka jest on podlaczony takze do przycisku zamykania srodkowych drzwi )
nie wiem od kogo ZTM ma taka informacje ale to BZDURA!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 grudnia 2008, o 22:31

Prosto z MPK maja taka informacje. Zreszta we wszystkich krotkich Jelczach wylaczono sygnaly.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 8 grudnia 2008, o 22:57

Krotkie Jelcze masz na mysli te 5 maluchow czy 12 metrowe ?
Znam przypadki nie uzywania tych dzwonkow ... ale to ze komus on przeszkadza to jeszcze nie slyszalem.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 grudnia 2008, o 23:04

Obecnie #801-804. Mazy tez sa zamawiane bez sygnalu. Solaris robi w ramach standardu, zobaczymy czy beda i u nas.

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 9 grudnia 2008, o 09:38

Autor pisze:

Ostatnio w rozmowie z ZTM mowilem, ze w SIWZ na unijne autobusy nalezy wlaczyc zastrzezenie o instalacji automatycznego sygnalu dzwiekowego. W odpowiedzi uslyszalem, ze przeszkadza kierowcom. Teraz sie zastanawiam, czyj interes jest wazniejszy. Odpowiedz wiadoma.
większej głupoty nie słyszałem ostatnio ze kierowcą przeszkadza sygnał z kim ty rozmawiałeś chyba z cieciem na bramce ZTM'u
BĄDZMY LUDZMI

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 9 grudnia 2008, o 09:40

W ZTM-ie nie ma żadnych bramek...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 grudnia 2008, o 09:43

Z kierownictwem.

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 9 grudnia 2008, o 09:44

jeżeli chodzi o sygnał przed zamknięciem dzwi to zauważyłem ze jak jest więcej ludzi to co prawda nie wszyscy kierowcy ale używają dzwięku przed zamknięciem a nawet kiedyś byłem światkiem jak kierowca używał dzwonka a i tak ludzie wskakiwali do autobusu czy też wyskakiwali w ostatniej chwili wiec chyba większość szoferów dała se spokój z ich używaniem
BĄDZMY LUDZMI

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 9 grudnia 2008, o 09:51

krzysiu1493 pisze:W ZTM-ie nie ma żadnych bramek...
wiem ze niema to był sarkazm
BĄDZMY LUDZMI

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 9 grudnia 2008, o 09:58

Autor pisze:Z kierownictwem.

to może porozmawiaj z kierowcami dlaczego nie używają to myślę wiarygodne żródło
BĄDZMY LUDZMI

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 9 grudnia 2008, o 10:01

leo pisze:
krzysiu1493 pisze:W ZTM-ie nie ma żadnych bramek...
wiem ze niema to był sarkazm
A moje to nie :?:

Awatar użytkownika
leo

Post autor: leo » 9 grudnia 2008, o 10:01

Daniel pisze:Ja mam komplet dokumentów niezbędnych do wykonywania tego zawodu i nie zawaham się ich użyć.

trzymam kciuki zebyś je użył to będziemy mieć na forum kogoś w środku i będziesz pisał jak faktycznie jest a nie będziemy się domyślać i swoje teorie wysnuwać byśmy wiedzieli czy to faktycznie ciężka praca czy taka jak inne .Powodzenia
BĄDZMY LUDZMI

ODPOWIEDZ