Plac Artystów - Skwer przy ul. Kapitulnej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
argos

Post autor: argos » 21 kwietnia 2006, o 06:11

po poczatkowej niecheci teraz jestem zachwycony tym placykiem:)teraz wiadomo dlaczego nie warto krytykowac czegos co jeszcze nie zostalo skonczone
Rappers I monkey flip em with the funky rhythm I be kickin, musician, inflictin composition...

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 24 kwietnia 2006, o 21:27

zdjęc niemam ale za to w necie na "youtube" znalazłem filmik z tej częsci sienkiewki :!:
http://youtube.com/watch?v=SDu4ndI2HCA&search=kielce

edit
w tle za tą fontanną - "wodospadem" widac zmieniające sie kolorki tych gejzerków :P
ps. filmik moze sie troszke ładowac zwłaszcza za 1 razem;]

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 24 kwietnia 2006, o 23:25

Świetnie sie prezentuje. Nie miałem okazji widzieć jeszcze skweru po zmroku i jestem naprawdę bardzo mile zaskoczony :D. A to jeszcze nie koniec przebudowy!
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 kwietnia 2006, o 23:28

Obrazek
Biją źródła na skwerze przy ul. Kapitulnej

Obrazek joge, 25-04-2006

Już nie tylko główna fontanna na skwerze przy ul. Kapitulnej tryska wodą. Od soboty działają też wodotryski. Widok, szczególnie nocą, jest niezwykle urokliwy, bo w posadzce umieszczone są punkty świetlne. - Ale to nie ostateczny kształt wodotrysku. W tym tygodniu chcemy zrobić regulację strumieni - jedne będą wzbijać się wyżej, inne niżej. Dzięki urozmaiceniu wodotryski będą jeszcze piękniejsze - zapowiada Sławomir Nowiński, dyrektor wydziału realizacji inwestycji Urzędu Miasta w Kielcach.

Obrazek
Fot. Paweł Małecki/AG

Obrazek
Fot. Paweł Małecki/AG

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 24 kwietnia 2006, o 23:40

Słyszałem komentarze, że strumienie przy fontannie są źle wyregulowane i ludzie maja mokre buty jak obok przejdą :). Muszę sie jutro wybrać zobaczyć.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 25 kwietnia 2006, o 22:17

Niezwykła giełda turystyczna na deptaku

pio 25-04-2006 , ostatnia aktualizacja 25-04-2006 20:29

Koziołek płynący z Pacanowa do Indii, indonezyjskie wieńce od uczniów z Ujazdu - takie atrakcje czekały na gości szkolnej giełdy turystycznej, która wczoraj odbyła się na skwerze przy Kapitulnej. Zaprezentowała się na niej młodzież z kilkunastu świętokrzyskich gmin i miast. Uczniowie ze szkoły w Pacanowie prezentowali Indie. Dziewczyny tańczyły w takt indyjskiej muzyki, a pani nauczycielka przebrana za Koziołka Matołka płynęła łódką w stronę Indii. Tuż obok na stoisku SP nr 3 ze Skarżyska Adaś Imber w stroju Zeusa zachwalał Grecję. - Antyk bardzo mi się podoba - mówił. Jego sąsiadami byli uczniowie z Ujazdu, którzy reklamowali Bali i Indonezję, a swoim gościom zakładali kolorowe wieńce i częstowali owocami morza. Impreza, którą zorganizowały Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Regionalne Centrum Informacji Europejskiej, bardzo podobała się kielczanom. Szkolne stoiska odwiedziło kilka tysięcy osób.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3306697.html

-------------------------------

Skwer został już wykorzystany :D. To może cykliczna imprezka?

-------------------------------

I jeszcze komentarz z forum Gazety, który bardzo mi się spodobał :D:

Dlaczego Świętokrzyskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Regionalne Centrum
Informacji Europejskiej zorganizowało imprezę promującą wyjazdy do Indii, Indonezji, Grecji itd.?

Czy tym niedorozwiniętym belfrom już całkiem się w pustych łbach poprzewracało?

Autor: babetka
Komisja Rewizyjna czuwa!

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 27 kwietnia 2006, o 06:58

CIEKAWOSTKA - każdy może sterowac wysokoscia gejzerów, przed każdym z nich (ok 1,5 m) znajdują sie okrągłe sterowniki (wyglądają jak inne zamontowane lampy w płycie placu, które nie świecą). Wystarczy nacisnąć butem na ten sterownik i można zmniejszyć wielkość gajzera. :P

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 27 kwietnia 2006, o 08:39

j'k pisze:Wystarczy nacisnąć butem na ten sterownik i można zmniejszyć wielkość gajzera. :P
To brzmi jak demolka :)

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 27 kwietnia 2006, o 10:07

autor pisze:
j'k pisze:Wystarczy nacisnąć butem na ten sterownik i można zmniejszyć wielkość gajzera. :P
wygląda to dość dziwnie jak stoi się przed gejzerem i tupie butem (tez w sumie nie wiem co autor projektu miał na myśli robiąć te sterowniki)

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 27 kwietnia 2006, o 14:09

j'k pisze:
autor pisze:
wygląda to dość dziwnie jak stoi się przed gejzerem i tupie butem (tez w sumie nie wiem co autor projektu miał na myśli robiąć te sterowniki)
moze to taki myk, zeby sie nie schylac... tylko zbuta gejzerek potraktowac... :wink:
cochi

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 28 kwietnia 2006, o 22:59

Ławki, kolumny i fontanna - czyli nowy skwer w centrum Kielc 2006-04-28
Skwer na zbiegu ulic Sienkiewicza i Kapitulnej pięknieje z dnia na dzień. Są kolumny, ławki, a nawet fontanna. Skwer ten powoli staje się miejscem, gdzie zarówno młodzi, jak i starsi mogą przysiąść na chwilę i odpocząć. Zapytaliśmy kielczan czy podoba im się nowy skwer w mieście?
"- Bardzo mi się podoba, jest to idealne miejsce do organizowania różnego typu imprez.
- W mieście brakowało takiego miejsca, gdzie można sobie spokojnie usiąść i odpocząć"
Jak widać miejsce to przypadło do gustu kielczanom, ale nie tylko:
" Zachwyca mnie, poza tym przyjechaliśmy tutaj z grupą z Hiszpanii w ramach programu Socrates. Nie znałam wcześniej Polski i zachwyciła mnie. Podobają mi się ludzie, okolica, jedzenie. To miejsce naprawdę bardzo mi się podoba. Wasze miasto również"

http://www.radiofama.com.pl/?p=53&ext=4 ... 4&rok=2006
-----------------
Chwalą nas. To dobrze prognozuje :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 26 maja 2006, o 22:36

Skwer przy ul. Kapitulnej do naprawy
:: 16.05.2006 ::
Remont części skweru przy ulicy Kapitulnej w Kielcach niedawno się zakończył. Plac dzięki podświetleniu i fontannom stał się jednym z atrakcyjniejszych miejsc w mieście. Jednak jego nowym wyglądem długo nie można się było nacieszyć. Wandale zniszczyli czujniki przy fontannach. Dzięki nim strumień wody zmniejszał się, kiedy zbliżali się do niego ludzie.

W czwartek spotkamy się z wykonawcami i będziemy się zastanawiać, w jaki sposób poprawić zniszczone elementy. Musimy je wykonać w taki sposób, żeby nie udało się ich zniszczyć wandalom. Zabezpieczenia powinny być wykonane np. z mosiądzu. Przykro nam, że dopiero co wyremontowany plac już wymaga poprawek - mówi Sławomir Nowiński, dyrektor wydziału inwestycji urzędu miasta.

W okolicy skweru pojawią się również tablice informujące, że po placu nie wolno jeździć rowerem i na deskorolce. - Istnieje zakaz jazdy po ul. Sienkiewicza rowerem, ale nie jest respektowany - dodaje dyrektor Nowiński.

Źródło: Gazeta Wyborcza

---------------------

Poprawki na skwerze przy ul. Kapitulnej
:: 26.05.2006 ::
Główne prace remontowe przy ul. Kapitulnej przesunęły się w stronę wzgórza zamkowego, ale nie oznacza to, że robotnicy całkiem opuścili plac od strony Sienkiewicza. Naprawiane są wodotryski uszkodzone przez wandali. Wymieniono już osłony czujników, które zmniejszają i zwiększają strumień wody po ich dotknięciu. Poprzednio były one ze słabego materiału, który został uszkodzony przez osoby chcące wypróbować czujniki. Teraz wykonane są z metalu i znacznie trudniej będzie je zniszczyć.

Link: http://www.sienkiewicza.pl/wiadomosci.p ... 382&ucat=1
Komisja Rewizyjna czuwa!

halny

Post autor: halny » 26 maja 2006, o 22:46

Do kompletu brakuje zamiany przedszkola na piękny lokal z tarasami skąd widoki będą piękne

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 26 maja 2006, o 22:53

Odczyszczenie fasady, żeby była taka jasna, beżowa. Dach nawet jest ładny i moze zostać. No i zamiana na jakiś przyjemny lokalik.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 26 maja 2006, o 22:57

Myśle ze nie powinna być zabroniona ogolnie jazda na rowerze bo to jest krzywdzące dla spokojnie przemieszczających sie rowerzystów. Karani powinni być zbyt szybko jezdzący oraz osoby które traktują rower bardziej jako przyżąd do skakania niż do jazdy. Nie chce mi sie nawet nic mówić na temat tych idiotów którzy niszczą i zamazuja wszystko co popadnie...

ODPOWIEDZ