Budownictwo komunalne i socjalne

Inwestycje mieszkaniowe w Kielcach. Szczególnie dla zainteresowanych kupnem mieszkania.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 23 listopada 2008, o 11:03

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 25 listopada 2008, o 12:53

Miasto ogłosiło przetarg na projekt i budowę domów wielorodzinnych

Pierwsze domy wielorodzinne, w których znajdą się mieszkania socjalne i komunalne zostaną wybudowane w przyszłym roku w Kielcach. Pomysł na takie tanie budownictwo miejscy urzędnicy chcą przenieść na kielecki grunt z Francji. Domy byłyby składane z wielu elementów.

Zastępca prezydenta Kielc Czesław Gruszewski informuje, że miasto już ogłosiło przetarg na projekt i budowę domów. W przyszłorocznym budżecie mają zostać też zarezerwowane pieniądze na ten cel. Wiadomo też, gdzie powstaną pierwsze tego typu budynki.

Każde z mieszkań będzie miało osobne wejście. Czesław Gruszewski zapowiada, że w lokalach nie będzie żadnych luksusów. Zostaną one wyposażone w sposób minimalny, tak żeby nadawały się do zamieszkania i spełniały normy prawa budowlanego. To na razie program pilotażowy. Jeśli się sprawdzi w Kielcach powstanie więcej tego typu budynków.

Zdaniem Czesława Gruszewskiego nowa forma taniego budownictwa wzbudzi mniejsze emocje wśród kielczan, niż duże bloki. Kilka razy już dochodziło do protestów mieszkańców budynków, w sąsiedztwie których miały powstać mieszkania komunalne lub socjalne.

Na swoje cztery kąty w tego typu budownictwie czeka w Kielcach prawie 1, 5 tysiąca osób.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Miasto ... 434bc.html

Boss

Post autor: Boss » 25 listopada 2008, o 13:29

ice pisze:Miasto ogłosiło przetarg na projekt i budowę domów wielorodzinnych

Wiadomo też, gdzie powstaną pierwsze tego typu budynki.

http://www.radio.kielce.pl/page,,Miasto ... 434bc.html
skoro wiadomo gdzie powstaną to czemu nie napisano tego :idea: :roll:
CK|PL|EU

KamilCK

Post autor: KamilCK » 25 listopada 2008, o 16:33

Jest tylko jedna kwestia, nie wiem czy dobrze wywnioskowałem ale oni chcą łączyć w zbiorowiska mieszkania komunalne i socjalne.. Trochę mi się to nie podoba i raczej nic ciekawego z tego nie wyniknie...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 25 listopada 2008, o 16:36

Ślepy jestem i nie mogę znaleźć ogłoszenia :?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Boss

Post autor: Boss » 25 listopada 2008, o 18:39

niewiem po co zrobili w tym artykule takie wstawki "radiowe"...
w każdym razie lokalizacja to pakosz obok jakichś budynków komunalnych - szczerze mówiąc niewiem zabardzo o jakie budynki chodzi. wie ktoś moze jaka to ulica/rejon na pakoszu gdzie znajdujasie ów "istniejące budynki komunalne"?
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 25 listopada 2008, o 18:50

jakieś budynki mieszkalne są na Kusocińskiego. Dodatkowo widziałem ogłoszenie o rozbiórce budynków po bazie MPK. Nie wiem czy to o to chodzi.

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 26 listopada 2008, o 10:19

Obrazek
KIELCE
26 listopada 2008 - 0:01
Domki jednorodzinne zamiast mieszkań socjalnych
Kielce przetestują nowe budownictwo socjalne. Budynki mają być tańsze niż bloki oraz łatwiejsze i mniej kosztowne w utrzymaniu

Obrazek
Tak mają wyglądać domki socjalne, które powstaną przy ulicy Kusocińskiego w Kielcach. (A. Piekarski)

Wiosną ma ruszyć budowa pierwszego segmentu z siedmioma domkami. Staną na działce przy ulicy Kusocińskiego, w pobliżu lasu komunalnego na Stadionie.
- To program pilotażowy, jak się sprawdzi, to postawimy więcej takich pomieszczeń, bo domki to za duże słowo - informuje Marek Klikowicz, dyrektor Biura Mieszkalnictwa w Kielcach. - Takie budownictwo sprawdziło się we Francji i chcemy je przenieść na kielecki grunt. Do budowy wykorzystuje się gotowe elementy z żelbetonu.

ZNACZNIE TAŃSZE

Dyrektor wylicza zalety nowego budownictwa. - Jest tańsze od budowy mieszkań w bloku, spodziewamy się, że metr kwadratowy budynku gotowego do zamieszkania będzie kosztowało około 2 tysiące złotych - informuje dyrektor. - Każdy lokator będzie odpowiedzialny za swoje pomieszczenie. W segmentach nie przewidziano części wspólnych, takich jak w blokach, na przykład klatek schodowych czy wind.

Jeśli mieszkaniec coś zniszczy, to tylko on na tym straci. Spodziewamy się, że rodziny lepiej zadbają o to, co sami użytkują. W blokach jest to trudne - podkreśla.
Zespół domków wraz zagospodarowanie terenu, budową chodnika, urządzeniem placu zabaw i zieleni ma kosztować około 700 tys. zł.

ZA ROK GOTOWE

Każdy lokal będzie miał między 20 a 30 metrów kwadratowych. Znajdzie się w nim pokój z aneksem kuchennym i łazienką oraz podłączenie do mediów: prądu, ciepła, wody i kanalizacji. Każde z mieszkań otrzyma liczniki i w razie niepłacenia czynszu tylko dłużnik zostanie pozbawiony ciepłej wody lub prądu. W wielu budynkach socjalnych w Kielcach nie ma takiej możliwości. Jeśli większość lokatorów zalega z opłatami, to media odcina się wszystkim.

W pierwszych siedmiu domkach zamieszka 11 rodzin, więc w każdym jedna lub dwie osoby.
- To ma być inwestycja jednoroczna. Wiosną projekt ma być gotowy i rozpoczniemy budowę. Pod koniec roku chcemy oddać budynki do użytku - informuje Bernard Oziębły, dyrektor Wydziału Inwestycji Urzędu Miasta w Kielcach.

Agata Kowalczyk

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /804473553

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 26 listopada 2008, o 13:32

Nie zazdroszczę ludziom, którzy będą musieli się przenieśc do tych baraków...

Boss

Post autor: Boss » 26 listopada 2008, o 14:01

co prawda na obrazku(bo trudno to nazwać wizualizacją) mało widać żeby nie powiedzieć że nic
ale chyba wszystko wskazuje na to że bliżej będzie tym obiektom do baraków i kontenerów niż do domów.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 26 listopada 2008, o 14:28

Budowanie takich baraków gdzieś pod lasem na uboczu miasta z przeznaczeniem dla określonej grupy społecznej, budzi we mnie bardzo negatywne historyczne skojarzenia. Jeszcze w sąsiedztwie Cmentarz Żydowski. Ciekawy zbieg okoliczności...

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 26 listopada 2008, o 15:18

Faktycznie może z tego powstać niby-getto (jak pisze MadMike), ale z drugiej strony... czy liczba mieszkańców kompleksu przekraczać będzie liczbę w budynku komunalnym na rogu Grunwaldzkiej i Jagiellońskiej? Wydaje mi się, że nie. Skupisko ludzkie będzie podobne, choć twierdzenie, że trudniej będzie asymilować się tym mieszkańcom z innymi też nie jest pozbawione podstaw. Ja mam również inne wątpliwości. To ma być mini-domek jednorodzinny, więc powinni go otrzymywać ludzie, których nie tylko nie stać na swoje mieszkanie, ale też są z tych "płacących" - czyli niejako w nagrodę. Skąd-inąd wiem, że mają to być mieszkania raczej 30-40m2 niźli 20-30m2 (jak pisze Echo) i mogą być również budowane jako 1-piętrowe z oddzielnymi wejściami (schody zewnętrzne).
Jeżpir

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 26 listopada 2008, o 19:53

Hmm, barak z wizualizacji kojarzy mi się z tym, znajdującym się pomiędzy ulicą Równą a Złotą.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 grudnia 2008, o 10:37

Zeskanowałem artykuł z czwartkowego Echa. Niestety nie pojawił się on w wydaniu elektronicznym:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 1 grudnia 2008, o 21:15

Budują ostatnią kondygnację 8)
Obrazek
Every dream has a price

ODPOWIEDZ