PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 5 listopada 2008, o 18:06

PKS informuje z budki

15 listopada punkt informacji działający przy dworcu PKS w Kielcach powróci do budynku kieleckiego dworca. Obecnie informacja o kursowaniu autobusów znajduje się w niewielkiej budce w pobliżu wiaty dla wysiadających.
Jak mówi prezes kieleckiego PKS-u Antoni Rodak takie rozwiązanie nie przystaje do dworca w wojewódzkim mieście i jest uciążliwe dla pasażerów.
Urzędujący od miesiąca nowy prezes PKS Antoni Rodak przy podejmowaniu decyzji o przeniesieniu punktu informacji, sugerował się także skargami pasażerów, którzy twierdzili, że taka lokalizacja utrudnia uzyskanie informacji o kursowaniu autobusów, a w niepogodne dni, osoby oczekujące na informacje mokną na deszczu.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,PKS-in ... eaaff.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 5 listopada 2008, o 19:16

Zycze sobie kolejnych decyzji tego pokroju :wink:

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 5 listopada 2008, o 19:39

Ja myslałem, że tylko telefoniczna informacja jest w tej budzie, a w hali dworca jest normalne okienko z informacją :shock:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 5 listopada 2008, o 21:56

...otworzenie nowej linii do partnerskiego miasta na Ukrainie Winnicy. Autobus będzie przemierzał trasę codziennie a bilet w jedną stronę ma kosztować 40 złotych. Za połowę tej kwoty będzie można dojechać do Lwowa, gdzie również ma być przystanek. ..
juz prawie rok i co i *****
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

eM

Post autor: eM » 12 listopada 2008, o 19:18

12.11.2008
Zawieszamy kurs do Władysławowa

Od dnia 15.11.2008r. zawieszamy kurs relacji Kielce - Władysławowo - Kielce z godz. 17:30/20:35. Będzie on wykonywany w okresie letnich wakacji szkolnych. Za powstałe utrudnienia przepraszamy.
Quo vadis PKS Kielce :?:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 12 listopada 2008, o 20:03

Pewnie nikt nie chciał jeździć już tymi szroto-busami

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 13 listopada 2008, o 08:46

Wiceszef "Solidarności" w PKS-ie stracił pracę

Zbigniew Zwierzyński, wiceszef "Solidarności" w kieleckim PKS-ie, dyscyplinarnie wyleciał z pracy. - Prezes od początku groził mi, że tak się stanie, i szukał sposobu - twierdzi związkowiec. Szef firmy zaprzecza, ale nie ujawnia, czy i jak poprosił o opinię związki zawodowe.

Zwierzyński pracował w firmie od ośmiu lat. Nie miał żadnej nagany ani upomnienia. Ostatnio był zatrudniony na stanowisku kierownika działu przewozów.

- Gdy 30 października przyszedłem do pracy, wezwał mnie prezes i z teczki wyjął gotowy dokument. To było zwolnienie dyscyplinarne na mocy artykułu 52. kodeksu pracy. Usłyszałem, że dopuściłem do pracy dwóch kierowców, którzy nie mieli podpisanych umów o pracę - mówi Zwierzyński. Podkreśla, że nie zgadza się z takim zarzutem. - Przecież nie ja odpowiadam za zatrudnienie osób. Pierwszy z kierowców złożył podanie w sierpniu, drugi we wrześniu. Ja podanie pozytywnie zaopiniowałem, a potem tak samo zaopiniował je Grzegorz Kowalczyk, poprzedni prezes, i wydał polecenie kadrom, żeby przygotowały umowę. Sprawa wydawała się załatwiona. Kierowcy mieli pracować na podstawie umowy-zlecenia od zaraz, żeby zastąpić osoby, które szły na zaległe urlopy - opowiada Zwierzyński.

Jego zdaniem sprawa kierowców to tylko pretekst, a naprawdę chodzi o jego działalność związkową. - Nowy prezes od początku mi mówił, żebym uważał, bo wylecę dyscyplinarnie. Przeszkadzało mu, że walczę o przyszłość firmy i jej pracowników - twierdzi Zwierzyński.

Zwierzyński rzeczywiście dał się poznać jako związkowiec współorganizujący różnego rodzaju akcje, m.in. pikiety przed Ministerstwem Skarbu Państwa, urzędem wojewódzkim i posiedzeniami rad nadzorczych. Jest również zwolennikiem komunalizacji tego państwowego przedsiębiorstwa, czemu sprzeciwia się obecny zarząd. - Rzeczywiście patrzyliśmy jako związkowcy na ręce kolejnym prezesom. Ale prawa nie złamałem - twierdzi Zwierzyński.

Anatol Rodak, od kilku tygodni p.o. prezes PKS-u w Kielcach, przyznaje, że zwolnił dyscyplinarnie Zwierzyńskiego. - Ale to sprawa pomiędzy nami. Nie chcę o niej mówić i komentować informacji od pana Zwierzyńskiego - odpowiada Rodak. Nie jest zaskoczony zarzutami pod swoim adresem. - Teraz Zbigniew Zwierzyński może opowiadać wszystko. Niech idzie do sądu - odpowiada Rodak.

Związkowiec rzeczywiście złożył już pozew w sądzie pracy. - Zwolniono mnie z naruszeniem zasad. Zgodnie z przepisami prezes powinien zapytać o opinię zarząd komisji zakładowej. A nie zapytał. Gdyby takie pismo wpłynęło, to musiałoby dojść do posiedzenia zarządu związku - twierdzi Zwierzyński. - Prezes zasugerował później, że ma opinię przewodniczącej komisji, która już nie pracuje w firmie od kilku miesięcy [Danuty Katanowskiej - przyp. red.]. Ale opinia jednej osoby to za mało - dodaje Zwierzyński.

Prezes Rodak nie chce odpowiedzieć, czy ma opinię lub zgodę komisji zakładowej "S" na zwolnienie wiceprzewodniczącego związku. - Według mojego stanu wiedzy wszystko jest w porządku - mówi Rodak.

- Słyszałem o zwolnieniu wiceprzewodniczącego Zwierzyńskiego. Rzeczywiście w takiej sytuacji powinna być opinia związków zawodowych. Ale nie wiem, czy prezes PKS-u o nią wystąpił. Nie wiem również, czy przewodnicząca "S" sama mogła zaopiniować taką decyzję - mówi Waldemar Bartosz, przewodniczący Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "S".

Na pikietę w obronie Zwierzyńskiego raczej się nie zanosi. - Zwalniani związkowcy otrzymują wsparcie naszych prawników i na pewno tak będzie w tym przypadku. Liczę na niezawisłość sądu - mówi Bartosz.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... prace.html
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 listopada 2008, o 16:23

Ta firma rozwali się wkrótce od środka sama. Ciekawy jestem jakie informacje o tym ma zibi.

Ja widzę taki scenariusz:
W przyszłym roku prywatyzacja, nowy właściciel -> Veolia wystartuje w przetargu na obsługę komunikacyjną nowych linii/brygad, które utworzy ZTM i jednocześnie dzierżawę 45 sztuk autobusów. Wg mnie nienajgorsze rozwiązanie. Będą mieli już bazę na Stoku wtedy. Inny nowy przewoźnik musiałby budować takową od nowa. Ważne, żeby w Kielcach na zlecenie ZTM jeździła jeszcze jakaś firma oprócz MPK i KASP.

PS. A Panowie wkleiliście ten sam artykuł :P

kon_rad

Post autor: kon_rad » 13 listopada 2008, o 17:34

Przecież tu jest mowa o PKS, a nie o MPK/KASP. A jeśli chodzi o busy PKS to faktycznie znam ludzi, którzy wybierają na warszawskich kursach PKS Busko. Ceny niższe, a autobus w miarę normalny. A zibi dawno się jakoś nie wypowiadał... No i co z obiecanym kilka miesięcy temu połączeniem z Ukrainą?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 13 listopada 2008, o 17:38

kon_rad pisze:Przecież tu jest mowa o PKS, a nie o MPK/KASP.
I dlatego B@artek próbuje znaleźć mu nowe zadanie przy okazji tworzenia nowych linii. Teoretycznie moglibyśmy wtedy mówić o pewnej konkurencji w sieci ZTM. Konkurencji w sensie jakości obsługi przewozów. Być może PKS poradził by sobie lepiej niż MPK. Ale skoro komunalizacja PKSu odeszła w zapomnienie to nie sądzę aby miasto będące mniejszościowym właścicielem MPK chciało odać zewnętrznej firmie kawałek sieci ZTM.

Awatar użytkownika
abaddon

Post autor: abaddon » 14 listopada 2008, o 12:12

Veolia lyka zwykle upadle PKSy ... ale niewiem czy naszym by sie zainteresowali.
MPK to byla okazja ... plac , budynki , tabor ... cale zaplecze ... no i bylibysmy pierwszym miastem w ktorym Veolia zajela by sie komunikacja miejska na tak duza skale.
a PKS kilka lepszych autobusow i dworzec nadajacy sie do remontu... do tego czesc gruntow za dworcem pojdzie chyba pod budowe przedluzenia zelaznej. O bazie Na Stoku slyszalem narazie tylko wzmianke i niewiadomo co z tego bedzie bo i ludzie sie zabardzo niegodza na baze autobusow tam.

oczywiscie przyszly nabywca PKSu moglby sie dogadac z KASP w kwestii paliwa , myjni czy jakichs tam napraw ( choc narazie w halach napraw w MPK niema zawiele luzu ^^ ) i to mial by na poczatek z glowy.
Tylko niewiadomo czy PKS wogole do prywatyzacji dotrwa.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 14 listopada 2008, o 23:09

14.11.2008
Przetarg

Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej w Kielcach S.A. uprzejmie informuje, że posiada do sprzedaży sprawne urządzenia diagnostyczne z likwidowanej Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów w drodze przetargu ofert.

W dniu 17.11.2008r. w godzinach: 9.00 - 11.00 istnieje możliwość obejrzenia urządzeń. Komisyjne otwarcie kopert nastąpi o godzinie 11.30.

Przetarg nie dotyczy urządzeń: nr. 4 ( Dymomierz) i nr. 11 (Przyrząd do kontroli świateł), według załączonego wykazu.

Urządzenia muszą być odebrane w dniu 18.11.2008r.

Przetarg może zostać unieważniony bez podania przyczyn.
Obrazek

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 19 listopada 2008, o 09:59

Widziałem dziasiaj ten autobus pod banderą PKS Ostrowiec Św. pewnie testy http://phototrans.eu/14,247129,0.html

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 19 listopada 2008, o 12:23

Dziś widziałem Volviaka, jak tankował na Żytniej. Zamiast czarnej atrapy ze znaczkiem Volvo ma jakiś biały plastik. Brzydko to wygląda. Czy wie ktoś co mu się stało?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 28 listopada 2008, o 20:09

AKTUALNOŚCI
28 listopada 2008 - 13:39
Kielce > PKS szuka firmy, która zechce złomować pojazdy
Kieleckie Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej chce pozbyć się najstarszych i najbardziej wysłużonych pojazdów.

Zarząd PKS w Kielcach podjął decyzję o tym, ze na złom zostaną oddane najstarsze, ponad dwudziestoletnie autobusy marki Autosan. Pojazdy te są w fatalnym stanie technicznym.

- Stwierdziliśmy, że nie ma sensu garażować autobusów, które nie nadają się do użytku – podkreśla Anatol Rodak, prezes Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej w Kielcach. – Poza tym nie mamy gdzie trzymac tych autobusów, ponieważ miejsca parkingowe przy dworcu przy ulicy Żelaznej też ograniczają nas liczbowo.

Zarząd firmy szuka obecnie firmy, która podjęłaby się złomowania siedmiu pojazdów, które są w najgorszym stanie. A to zadanie do łatwych nie należy. Ponieważ w Kielcach jest tylko jedna firma, która ma podpisaną umowę z Ministerstwem środowiska na złomowanie pojazdów, druga firma znajduje się w podkieleckich Nowinach. Przez kryzys finansowy spadły także cyny złomy na skupach.

- Tonę złomu wyceniamy na 250 złotych. Autobusy typu Autosan mogą w przybliżeniu mieć wagę 4 czy 5 ton. Pieniędzy z tego dużych nie ma – podkreślają pracownicy firmy zajmującej się skupowanie złomu.

PKS chce całkowicie złomować pojazdy, a części, które mogłyby ewentualnie zostać wykorzystane do innych pojazdów będą z pojazdów wyjęte.

Echo Dnia, autor: /ElZem/

ODPOWIEDZ