Volumetric MK Polska - Jagiellońska Point

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

Michal K

Post autor: Michal K » 10 listopada 2008, o 16:38

Nie mam nic przeciwko wszelakim inwestycjom w Kielcach, a szczególnie firm z poza Kielc, to zawsze wnosi trochę świeżości na lokalny rynek. Np. inwestycja tego inwestora przy ul. Solnej moim zadaniem będzie dużym sukcesem ale tej przy Jagiellońskiej wróżę klapę.

Po prostu staram się to ocenić w sensie biznesowym, to takie zboczenie zawodowe.

A w sensie biznesowym moim zdaniem ta inwestycja będzie porażką dla inwestora. Oczywiście chciałbym się mylić.

Odpowiedz na proste pytanie, czy płacąc za metr kwadratowy mieszkania 5-6 tys wybrałbyś budynek Jagiellońska Point z rynku pierwotnego, czy np. Żaglowiec nad zalewem albo kamienicę Pod Białym Bzem na Leonarda z rynku wtórnego?
Dla mnie odpowiedź jest oczywista.

maark

Post autor: maark » 10 listopada 2008, o 20:53

Odpowiedz na proste pytanie, czy płacąc za metr kwadratowy mieszkania 5-6 tys wybrałbyś budynek Jagiellońska Point z rynku pierwotnego, czy np. Żaglowiec nad zalewem albo kamienicę Pod Białym Bzem na Leonarda z rynku wtórnego?
5 tys. zł. za metr w takim standardzie to moim zdaniem nie jest dużo i ta cena wynosi "tylko tyle" z tego powodu iż właśnie położenie tego budynku jest takie a nie inne. A o klientów bym się nie martwił w Kielcach i okolicy nie brakuje osób które mają na tyle gotówki żeby po prostu ulokować ją kupując sobie np apartament, tym bardziej że będzie to pierwszy tego typu budynek w Kielcach. Więc chociażby po to aby pochwalić się przed znajomymi wiele osób zdecyduje się na kupno mieszkania lub apartamentu w tym budynku.

tract

Post autor: tract » 10 listopada 2008, o 21:38

Nie żartuj nikt nie wydaje takiej kasy, żeby się pochwalić przed znajomymi.

Jeżeli chodzi o lokalizację to nie jest ona najszczęśliwsza, już lepszą lokalizacją jest Nowy Świat - z dwóch powodów bliżej centrum (do Sienkiewicza na piechotę), blisko Politechniki (dobra inwestycja pod wynajem).

Obie lokalizacje (Jagielońska i Nowy Świat) mają jedną wadę - brak sensownych placów zabaw i zielonych terenów, przecież dzieci tych apartamentowych rodzin nie będą się bawić w podziemnych garażach :) No chyba, że o czymś nie wiem.

Natomiast co do ostatniego artykułu Gazety Wyborczej na ten temat - to mam wrażenie, że po pierwsze artykuł jest sponsorowany, a po drugie jest to jedno z ostatecznych sondowań przez inwestora rynku przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Sam jestem ciekaw jak sprawa się rozwinie... bądź co bądź wkraczamy w trudne czasy dla deweloperów, choć mam nadzieje, że szybko one miną.

Michal K

Post autor: Michal K » 11 listopada 2008, o 11:09

5 tys. zł. za metr w takim standardzie to moim zdaniem nie jest dużo i ta cena wynosi "tylko tyle" z tego powodu iż właśnie położenie tego budynku jest takie a nie inne.
Po pierwsze skąd wiesz jaki będzie standard? I czym niby ta inwestycja jeśli chodzi o standard różni się od innych w Kielacach? Chyba tylko portierem, który w tej dzielnicy jest bardziej koniecznością niż elementem prestiżu.
A co do polożenia budynku to już się wypowiadalem i akurat to uważam za jego największą wadę a nie zaletę. No ale jestem otwarty na argumenty i chętnie poznam twoją opinię dlaczego uważasz tą lokalizację za atrakcyjną?
A o klientów bym się nie martwił w Kielcach i okolicy nie brakuje osób które mają na tyle gotówki żeby po prostu ulokować ją kupując sobie np apartament, tym bardziej że będzie to pierwszy tego typu budynek w Kielcach. Więc chociażby po to aby pochwalić się przed znajomymi wiele osób zdecyduje się na kupno mieszkania lub apartamentu w tym budynku.
To nie będzie żaden apartamentowiec!!! Sam TOMKIE o tym pisal.

W Kielcach nie ma i nie bylo nigdy żadnego apartamentowca, mimo, że wielu kielcekich deweloperów wciskalo takie kity klientom.

maark

Post autor: maark » 11 listopada 2008, o 12:16

A co do polożenia budynku to już się wypowiadalem i akurat to uważam za jego największą wadę a nie zaletę. No ale jestem otwarty na argumenty i chętnie poznam twoją opinię dlaczego uważasz tą lokalizację za atrakcyjną?
Czy ja napisałem że ta lokalizacja jest atrakcyjna ?
Po pierwsze skąd wiesz jaki będzie standard? I czym niby ta inwestycja jeśli chodzi o standard różni się od innych w Kielacach? Chyba tylko portierem, który w tej dzielnicy jest bardziej koniecznością niż elementem prestiżu.
A co do standardu to tutaj wystarczy spojrzeć na stronę inwestora aby przekonać się iż będą tam mieszkania których dotychczas w Kielcach raczej się nie spotykało. Czyli nie tylko portier ale np penthousy na ostanim piętrze czy chociażby ogrody zimowe w niektórych mieszkaniach, których w budynkach budowanych przez innych deweloperów w Kielcach sam musisz przyznać że jak do tej pory raczej się nie spotykało.

Poza tym uważam że to sprawa inwestora gdzie i co buduje. Jego inwestycja jego kasa i ryzyko, a my powinniśmy się tylko cieszyć a nie narzekać że takie budynki powstają w Kielcach.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 11 listopada 2008, o 13:14

maark pisze:Poza tym uważam że to sprawa inwestora gdzie i co buduje. Jego inwestycja jego kasa i ryzyko, a my powinniśmy się tylko cieszyć a nie narzekać że takie budynki powstają w Kielcach.
No właśnie. Nic dodać nic ująć. Inwestor podejmuje ryzyko i to jest jego ryzyko - gruntownie zresztą przemyślane, jak wynikało z postów TOMIKE. Czy ci z Was, którzy mu dają autorytatywne "dobre rady" coś na na tym stracą, jeśli inwestycja się nie sprzeda? Co Wam do tego? To nie jest publiczna inwestycja za pieniądze podatników, tylko prywatny budynek. Stawiany zgodnie z prawem. W dodatku poprawiający obraz tej części miasta. Ja mam nadzieję, że inwestycja się uda, tym bardziej, że dzięki niej pojawia się szansa na inwestycje następne - zmieniające charakter Czarnowa.
Poza tym trzeba pamiętać, że za kilka lat cały teren od torów do Jagiellońskiej stanie się wybudowaną od podstaw nowoczesną dzielnicą.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

tract

Post autor: tract » 11 listopada 2008, o 13:56

Trochę mnie dziwi przebieg dyskusji w tym wątku. Michal K odważył się, jako jeden z nielicznych, ocenić tą inwestycję jako wątpliwą biznesowo - podał kilka argumentów, które za tym przemawiają. Większość wypowiadających się forumowiczów zamiast podawać kontrargumenty to za wszelką cenę chciałaby aby nie wyrażał swojego zdania. Dziwne o co chodzi? Nie wolno dyskutować? Jak ktoś ma inne zdanie to nie ma prawa się wypowiadać? Przecież nikt TOMIKE inwestycji nie wstrzyma to tylko jego decyzja i wie co robi, a i on pewnie wysłucha chętnie wszystkich argumentów.

Zawsze jest tak, że za daną inwestycją są argumenty za i przeciw, jedni widzą wiecej za, a drudzy przeciw... Ja osobiście bardzo chętnie poznam wszystkie argumenty - tylko pozwólcie je innym przedstawić.

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 11 listopada 2008, o 14:03

Tract akurat nie ma racji. Bliżej Sienkiewki jest z Czarnowa, dwa kroki do dworców PKP, PKS, Busów, wyższa uczelnia także jest w pobliżu, bo przy Iskrze, całe centrum medyczne w skali Kielc i szerzej w 10 min. na piechotkę osiągalne, a sklepów wokół ile chcesz.

tract

Post autor: tract » 11 listopada 2008, o 14:36

Chodziło mi o punkt w którym Sienkiewicza krzyżuje się z Silnicą i wg mnie bliżej jest tutaj z dzielnicy Nowy Świat, niż od ulicy Jagielońskiej, ale faktycznie wielkiej różnicy nie ma więc można przyjąć, że akurat bliska odległość obu inwestycji od Sienkiewicza to plus dla nich.
Co do uczelni to faktycznie kolejny plus dla Jagielońskiej - pod kątem wynajmu, choć nie wiem na ile ta uczelnia jest oblegana przez osoby z poza powiatu kieleckiego, bo co do Poltechniki to się orientuję.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 11 listopada 2008, o 23:23

Jedno tylko ale... moim zdaniem chyba łatwiej byłoby tam o porządek gdyby blok został ogrodzony. Wystarczy spojrzeć co okoliczna menelia robi z blokiem komunalnym. I portier chyba tutaj niewiele pomoże bo musiałby biegać non-stop dookoła bloku.

msz1

Post autor: msz1 » 14 listopada 2008, o 21:42

--------------------------------------------------------------------------------
W Kielcach nie ma kryzysu w deweloperce?

DI
14.11.2008 11:29
Czytaj komentarze(2)
Zobacz na forum ({PostCount})

Na rynku deweloperskim, jak jest (kiepsko), każdy jeden widzi. Zdaje się tym nie przejmować polsko–hiszpański deweloper - Volumetric MK Polska. W Kielcach rusza z projektami za 100 mln zł.
- Do tej pory na taką skalę żadna międzynarodowa firma deweloperska nie inwestowała na rynku kieleckim. Naszym zdaniem jest to jednak region z wielkim potencjałem i z dużymi aspiracjami. Wyraźnie widzimy, że w Kielcach istnieje zapotrzebowanie na ciekawe, często ponadstandardowe projekty mieszkalne – ocenia Michał P. Kubicki, dyrektor generalny Volumetric MK Polska.

„Jagiellońska Point” to pierwsza inwestycja dewelopera w Kielcach, na którą została wydana zgoda na budowę. W 10-piętrowym budynku znajdą się 74 mieszkania. W drugiej kolejności deweloper będzie realizować budowę luksusowego apartamentowca „Promenada Solna”, który powstanie w centrum Kielc. W budynku zaprojektowano 70 apartamentów oraz lokale użytkowe. DI

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleI ... &open=four

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 16 listopada 2008, o 17:27

Na razie jest ściernisko, ale będzie... :wink:
Obrazek
Every dream has a price

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 16 listopada 2008, o 17:42

Strasznie wciśnięty będzie ten budynek.

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 16 listopada 2008, o 17:48

Byłem tam dzisiaj i właśnie zaskoczyła mnie ta działa. Wbrew pozorom jest sporo miejsca.
Every dream has a price

msz1

Post autor: msz1 » 19 listopada 2008, o 23:04

Ciekawe czy TOMIKE nie złożył broni, albo nie odłożył inwestycji na lepsze czasy?

ODPOWIEDZ