Promocja Kielc i regionu - realizacja

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 20 października 2008, o 20:18

Obrazek
GOSPODARKA
20 października 2008 - 9:23
Świętokrzyskie zaprezentowało się w Poznaniu
Podczas zakończonego w sobotę poznańskiego Tour Salonu promowaliśmy uzdrowiska, dinozaury, Ujazd i Pacanów.

ObrazekObrazek
Tak prezentowało się w tym roku świętokrzyskie stoisko na targach Tour Salon w Poznaniu.

Największe w Polsce targi turystyczne Tour Salon w Poznaniu były okazją do znakomitej promocji naszego województwa. Pokazaliśmy wszystko, co mamy najlepsze, a turyści odkrywają, że w świętokrzyskim wciąż jest tanio.

- Zaprezentowaliśmy w Poznaniu głównie ciekawą ofertę dla dzieci i młodzieży. Wszak to właśnie tym możemy się wyróżnić i wygrać z konkrecją - mówi Jacek Kowalczyk, dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach, który był obecny na poznańskim Tour Salonie.

Ale nasz region próbował też przyciągnąć turystów uzdrowiskami. Goście odwiedzający stoisko mogli poznać między innymi ofertę sanatoriów Nida i Włókniarz. Chwaliliśmy się również gospodarstwami agroturystycznymi z powiatu włoszczowskiego.

Ciekawą propozycję przygotował też powiat starachowicki, który promował swoje Muzeum Przyrody i Techniki oraz słynny na całą Polskę Wąchock. Tradycyjnie nie zabrakło Sandomierza. Swoją promocję przygotował także niedawno otwarty w Kielcach hotel Tęczowy Młyn oraz zamek w Ujeździe.

- Ponieważ na targach sprzedaje się tak naprawdę to, co będzie do kupienia w przyszłym sezonie, rozpoczęliśmy już intensywną promocję Pacanowa. Powstające tu Europejskie Centrum Bajki budzi spore zainteresowanie biur podróży - dodaje dyrektor Kowalczyk.

Osobne stoiska na targach miał Jura Park w Bałtowie, który przywiózł do Poznania kilkumetrowe dinozaury. Oczywiście nietrudno zgadnąć, że były one wielką atrakcją. Ale sporym zainteresowaniem cieszyły się także figurki i oferta Żywego Muzeum Porcelany z Ćmielowa.

- W tym rok targi turystyczne w Poznaniu odwiedziło około 100 tysięcy ludzi. Dla nas jest to jedna z ważniejszych imprez, gdzie możemy promować ofertę regionu i dlatego przykładamy tak wielką wagę do wielkości i wyglądu świętokrzyskiego stoiska - dodaje dyrektor biura Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego Małgorzata Wilk-Grzywna.

Jarosław Panek

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /518007548
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 listopada 2008, o 20:22

Obrazek
''Nie'' dla scyzoryków i wiatru na dworcu

„Kielce – miasto legionów” – taki wizerunek miasta chcą kreować władze samorządowe. Zbliżająca się 90 rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości, to doskonała okazja, aby o tym przypominać. „A Kielce mogą się poszczycić chlubną historią” – mówi prezydent Kielc Wojciech Lubawski.
W okresie międzywojennym Marszałek Józef Piłsudski wielokrotnie przyjeżdżał do Kielc. Tutaj też jest wiele miejsc poświęconych jego pamięci.
Ziemia Świętokrzyska chlubnie zapisała się w okresie walk narodowo-wyzwoleńczych w XIX wieku, a także podczas II wojny, kiedy walczyły tutaj oddziały partyzanckie. Patriotyzm i bohaterstwo mieszkańców ma upamiętniać Ośrodek Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej, który powstanie w budynku byłego więzienia przy ul. Zamkowej.
W planach jest także budowa pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego, który powstanie za 6 lat w 100-rocznicę wkroczenia kadrówki do Kielc.

źródło: http://www.plus.kielce.pl/www/index.php ... &op=3#nius

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 3 listopada 2008, o 23:33

sueno pisze: ''Nie'' dla scyzoryków i wiatru na dworcu

„Kielce – miasto legionów” – taki wizerunek miasta chcą kreować władze samorządowe.
źródło: http://www.plus.kielce.pl/www/index.php ... &op=3#nius
bardzo nietrafiony pomysł :!: ale co tu dużo mówic, promocja miasta nawet nie leży i kwiczy ale juz zdechła a teraz poprostu gnije.

promuje sie czymś unikatowym :!: czymś oryginalnym :!: jedynym w swoim rodzaju :!: Piłsudzkim i "legionami" mogą sie promowac równie dobrze takie miasta jak Warszawa, Łódź, Kraków. Niewiem co Piłsudzki myślał o Kielcach bo nie zaglądałem mu do głowy ale jedno wiem napewno nawet jak darzył to miasto sympatią to czysto platoniczną bo mieszkańcy Kielc nie odwzajemniali tego. ale wkońcu wszechwiedząca głowa Lubawskiego wie najlepiej "co i jak"

moim skromnym zdaniem bardzo trafioną była za to promocja miast za pomocą "miejsc mocy" - wkomponowywało sie to w istotną zasade że promocja miasta ma byc spójna z promocja regionu :!: powinniśmy promowac to z czego słynie(lub słynac powinna) ta ziemia i nasze miasto czyli klasztory, zamki, i inny tajemnicze, mistyczne mijsca które w połączeniu z górzystym pejzażem tworzą spory magnes dla turysty.

a teraz pytanie retoryczne:
dlaczego promujemy sie jakimiś sztucznymi rzeczami zrobionymi na siłe a nie promujemy sie tym co jest jedyne i unikatowe - dlaczego nikt nie podkreśla w promocji tego że to TU narodził się przemysł w państwie Polskim że to MY byliśmy prekursorami, byliśmy PIERWSZYM i NAJWIEKSZYM ośrodkiem przemysłowym w CAŁEJ ówczesnej Polsce, to na NASZYCH ziemiach już w średniowieczu rozwijały się takie gałęzie przemysłu jak górnictwo, hutnictwo oraz przetwórstwo metalu a także... produkcja broni - bardzo prawdopodobne że nie jeden Polski król i rycerz władał mieczem wykonanym właśnie z rejonu staropolskiego okręgu przemysłowego.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 listopada 2008, o 18:41

Szykują się zmiany w kieleckim ratuszu
Aktualizacja: 2008-11-10 16:12:25

Kielecki ratusz czeka mała rewolucja organizacyjna i kadrowa dowiedziało się nieoficjalnie Radio Kielce. Prezydent Wojciech Lubawski bacznie przygląda się pracy podległych mu urzędników. Dokonania niektórych z nich stały się przyczyną przygotowania planu zmian.

Jak wynika z naszych informacji największe będą dotyczyły Wydziału Kultury, Turystyki i Promocji Miasta. Zostanie on prawdopodobnie podzielony. Praca kierującego wydziałem Krzysztofa Tworogowskiego jest szczególnie źle oceniana m. in. przez kieleckich radnych, którzy od kilku miesięcy domagają się zmian.
Radny Jarosław Machnicki, przewodniczący Komisji Edukacji i Kultury twierdzi, że zmiany są konieczne i trzeba je przeprowadzić szybko.

Wtóruje mu radny Jacek Wołowiec, który dodaje, że jedna z komisji miejskich powinna zająć się nadzorem urzędników zajmujących się promocją miasta.

Do tej pory wydział ten podlegał zastępcy prezydenta Andrzejowi Sygutowi. Po zmianach działania promocyjne mają podlegać bezpośrednio prezydentowi Wojciechowi Lubawskiemu.

Krzysztof Tworogowski jest jednym z najgorzej ocenianych prezydenckich urzędników. Zarzucano mu m.in. że ma mało pomysłów na promocję miasta, poza tym słabo walczy o pieniądze na ten cel, a później niewłaściwie je wykorzystuje.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Szykuj ... f250c.html

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 listopada 2008, o 20:08

5 minuta, 13 sekunda wiadomości: http://ww6.tvp.pl/6745,20081110825684.strona

i dodatkowo można kliknąć na banerka:
Obrazek

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 11 listopada 2008, o 20:58

Obrazek
Kielce chcą wykorzystać tradycję legionową
Ziemowit Nowak
2008-11-10, ostatnia aktualizacja 2008-11-09 20:04

"Kielce - miasto Legionów". Ten slogan wykorzystywaliśmy za słabo, czas to zmienić, uważają władze miasta i historycy. Są już dwie publikacje, w poniedziałek zostanie odsłonięta tablica pamiątkowa, a potem może takie logo będzie witać wjeżdżających do miasta

Do tej pory za słabo wykorzystywaliśmy slogan "Kielce - miasto Legionów", związany z wejściem do Kielc żołnierzy Józefa Piłsudskiego w sierpniu 1914 roku. A przecież ten fakt był zalążkiem odzyskania po latach zaborów niepodległości, którą dzisiaj świętujemy. - Kielce były pierwszym miastem gubernialnym, w którym Legiony się znalazły i o które walczyły. W wypowiedziach Piłsudskiego słyszeliśmy "nasze Kielce", "pierwsze były Kielce", "uśmiech Kielc". To były sympatyczne wypowiedzi. Szkoda, że o tym zapomnieliśmy - mówi Adam Massalski, profesor historii i senator RP.

Wtóruje mu Jan Główka, dyrektor Muzeum Historii Kielc: - Kielce były tym pierwszym przystankiem na drodze do niepodległości, a Warszawa tym, co ten marsz kończyło.

A jednak taką wiedzę mają tylko historycy i regionaliści. W kraju pokutuje opinia negatywna o tych wydarzeniach, że kielczanie chłodno, wręcz wrogo witali Legiony. Że zamykali przed nimi okiennice. Wszystko z nieznajomości historii, bo legioniści wkraczali do Kielc dwa razy. Pierwszy raz był sympatyczny, ludzie machali, witali wojska, ale kiedy Rosjanie wyparli legionistów, zażądali wysokiej kontrybucji i zagrozili zniszczeniem miasta, nastroje musiały się zmienić. Drugie wejście do miasta wyglądało mniej radośnie, nikt już nie witał strzelców kwiatami.

- Na spotkaniu z delegacją obywateli miasta rosyjski dowódca wręcz zagroził, że zbombarduje miasto i da pohulać Kozakom. Co to oznaczało, wiedzieli wszyscy, a najlepiej kupcy żydowscy. O pogromach w Rosji było głośno - mówi Massalski.

Zresztą dla samego Piłsudskiego wejście, a potem opuszczenie Kielc było dylematem. Chciał budować zręby polskiej państwowości, a z drugiej strony, nie chciał narażać bezbronnej ludności na represje. W czasie kilkunastu dni obecności legionistów w Kielcach było wiele dowodów patriotyzmu, sympatii - od uroczystej mszy po podarowanie futra Sławojowi Składkowskiemu. A najważniejszym - aż 943 kieleckich ochotników, którzy przyłączyli się do Piłsudskiego.

Co o tym wszystkim wiedzą przeciętni Polacy? Na stronie internetowej Towarzystwa im. Józefa Piłsudskiego czytamy: "W swych niepodległościowych dążeniach Piłsudski jest odosobniony. Opiera się tylko na samym sobie i na sile zmobilizowanego żołnierza, którą stanowi jedynie pięć batalionów złożonych z młodzieży ochotniczej, z którymi wyrusza na wojnę i w pierwszej połowie sierpnia zajmuje Kielce. (...) Jednak ludność Królestwa Kongresowego pierwsze oddziały wojsk polskich wita obojętnie, chwilami nawet wrogo".

Podobnych opinii o zamykanych przed strzelcami okiennicach można znaleźć jeszcze wiele. Wikipedia poświęca tym wydarzeniom tylko jedno zdanie. Slogan "Kielce - miasto Legionów" w świadomości Polaków praktycznie nie istnieje.

- Ten slogan powinniśmy bardziej wykorzystywać - przyznaje prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

- Z całą pewnością mogliśmy zrobić więcej. Przede wszystkim w szkole, w domu. To hasło o ogromnej promocyjnej sile, jeśli można wartości historyczne przeliczać na wymierne - mówi wiceprezydent Andrzej Sygut.

- Na pewno warto ten slogan promować, na pewno bardziej niż "miasto scyzoryków", bo on nas pozytywnie wyróżnia. Tu, w Kielcach, był pierwszy kawałek wolnej ojczyzny - wtóruje mu Krzysztof Słoń, przewodniczący rady miejskiej.

Jak to zrobić? Prof. Massalski proponuje, aby takie logo znalazło się na billboardach przy wjeździe do miasta. Wiceprezydent Sygut, że na nowych witaczach. Prezydent Lubawski nie mówi "nie". - Wielu kielczan chce, żebyśmy byli postrzegani jako miasto nowoczesne. Jeśli chodzi o witacze, to powinny nowocześnie wyglądać, raczej nie nawiązywać do historii. Ale może stałe billboardy, na nich, oprócz tego sloganu, jakieś cytaty z marszałka. Czemu nie? - mówi.

Lubawski przypomina, że niedawno miasto wydało album "Kielce. Miasto Legionów", a w czwartek odbyła się pod patronatem magistratu promocja książki "Legionowym szlakiem".

Nasi rozmówcy proponują jeszcze oprzeć na tym haśle produkcję filmów dokumentalnych dla telewizji publicznej, organizację wystaw i konferencji naukowych.

Piłsudski o Kielcach

Na tablicy wmurowanej dziś na ścianie Wojewódzkiego Domu Kultury znajdzie się cytat marszałka Józefa Piłsudskiego: "Kielce są wyjątkowo drogie myślom i wspomnieniom wielkiej części legionistów, bo tu był pierwszy pocałunek wojny, bo to był pierwszy krok do awantur naszych girlandy" i podpis: Obywatele Kielc, miasta Legionów

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... onowa.html

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 listopada 2008, o 23:15

Obrazek
Turystyka
Pierwsza, profesjonalna promocja regionu rusza już wkrótce
Prawie 6 mln zł dofinansowania z pieniędzy unijnych otrzymała Regionalna Organizacja Turystyczna na wielką kampanię promocyjną, dzięki której o naszym województwie będzie głośno we wszystkich ważniejszych punktach kraju. Przyczynić się mają do tego min. rozbudowana sieć informacji turystycznej, spoty w ogólnokrajowej telewizji oraz witacze na głównych trasach krajowych.

- Nasz projekt otrzymał najwyższą liczbę punktów w konkursie, realizowanym w ramach działania 2.3 Regionalnego Programu Operacyjnego - informuje Małgorzata Grzywna, dyrektor biura ROT w Kielcach i dodaje, że zakrojona na ogromna skalę akcja promocyjna trwa już od pewnego czasu, ale pieniądze pomogą w realizacji kolejnych przedsięwzięć w jej ramach. – W Kielcach powstanie wreszcie jedno, profesjonalne centrum informacji turystycznej, które będzie miało swoją siedzibę przy Placu Artystów – mówi Małgorzata Grzywna. Zintegrowany System Informacji Turystycznej, na który składać się będzie bardzo nowoczesny internetowy portal turystyczny z 10 podportalami regionalnymi oraz sieć centrów i punktów informacji turystycznej w terenie, billboardy w największych polskich miastach oraz witacze na krajowych trasach, to pomysły, które zrealizowane zostaną do 2011 roku. Całkowita wartość projektu to ponad 7 mln 300 zł. Unijne wsparcie jest więc ogromnym „zastrzykiem” finansowym dla ROT-owskiego przedsięwzięcia. – Część pomysłów realizujemy już od 2007 roku. Wydajemy foldery, promujemy region na międzynarodowych targach i konferencjach – mówi dyrektor biura organizacji i dodaje, że w planach jest silna promocja naszego regionu w ogólnopolskiej telewizji.

źródło: wrota świętokrzyskie

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 listopada 2008, o 22:40

Obrazek
Anglik do "Gazety": Informacja PKS rodem z Monty Pythona
Fergus Mahon
2008-11-18, ostatnia aktualizacja 2008-11-18 20:18

Często czytam w "Gazecie" artykuły o tym, jak miasto próbuje promować turystykę do Kielc i regionu świętokrzyskiego. Dlatego opowiem o moim niedzielnym doświadczeniu, gdy chciałem wybrać się do domu Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku.

Odwiedziła mnie przyjaciółka z Krakowa i zdecydowaliśmy się pojechać do tego historycznego miejsca. Pomyśleliśmy, że prawdopodobnie najlepszym sposobem, by tam dotrzeć, będzie autobus PKS. Wybraliśmy się więc do informacji [na dworcu w Kielcach]. Stanąłem przed okienkiem i czekałem na osobę, która porozmawia ze mną, ale siedzący tam mężczyzna nie odrywał wzroku od komputera. Pewnie powinienem zapukać w okienko albo powiedzieć "dzień dobry", ale to nie w moim stylu. Może z tego powodu, że jestem Anglikiem, ale czuję, że osoba pracująca w informacji powinna pierwsza odezwać się i przywitać swojego klienta.

Zobaczyłem, że na szybie jest numer do informacji, więc wyciągnąłem telefon i wybrałem ten numer. Telefon zadzwonił i ktoś odebrał. Kto? Oczywiście ten mężczyzna przy komputerze. Zapytałem go, czy jest jakiś autobus do Oblęgorka. Odpowiedział, że nie ma. Nie mogłem uwierzyć. Jak to możliwe? Pamiętam, że jeździłem drogą do Strawczyna i wydziałem kursujące tam autobusy. Zapytałem więc ponownie, czy są autobusy do Strawczyna, które zatrzymują się w Oblęgorku. Mężczyzna sprawdził i w końcu powiedział mi, że jest jeden dziennie. Kłopot w tym, że dla nas za późno. Nie mogłem uwierzyć, że kursuje tylko jeden dziennie, ale pan w informacji potwierdził, że to prawda. Skończyłem rozmowę.

Ten człowiek cały czas nie podniósł wzroku. Myślę, że nie miał pojęcia, że dzwoniąca osoba stoi tak blisko.

Moja przyjaciółka z Krakowa widziała całą sytuację i nie mogła uwierzyć. Powiedziała, że przypomina jej to skecz z Monty Pythona. Cóż, przynajmniej ona znalazła pozytywną stronę. Ostatecznie porzuciliśmy naszą myśl o wycieczce do Oblęgorka i nie pojechaliśmy (może nie powinniśmy rezygnować zgodnie z hasłem: "Don't give up. You're in Kielce"). Czułem się zły i zawstydzony za Kielce. Chciałem jej pokazać, co dobrego region może zaoferować, ale się nie udało. Bez wątpienia opowie tę historię swoim przyjaciołom i będą się śmiać z Kielc.

Oczywiście to całkowicie nie w porządku. Takie rzeczy mogą się zdarzyć wszędzie w Polsce. Jednak wydają się często zdarzać w Kielcach. Naprawdę myślę, że miasto musi poprawić jakość informacji turystycznej, jeśli chcą rozwijać swój potencjał w tej sferze.

Wierzę, że "Gazeta" może być tego częścią i zachęci czytelników do żądania lepszej obsługi podróżujących. W końcu to może przynieść korzyść i dla miasta, i dla obywateli.

Tłumaczenie z języka angielskiego

źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35253, ... thona.html

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 18 listopada 2008, o 22:57

Hehe, niezła faza :D
Every dream has a price

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 18 listopada 2008, o 23:31

Ładnie to tak przeszkadzać ludziom w pracy... 8)
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 18 listopada 2008, o 23:57

Pracy?? Pewnie grał w sapera :wink:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 listopada 2008, o 21:09

Obrazek
Sport
Bilardowe Mistrzostwa Europy w Kielcach

Przez trzy lata do Kielc przyjeżdżać będą najlepsi bilardziści z Europy. Stolicy województwa świętokrzyskiego została przyznana organizacja Mistrzostw Europy w bilardzie w latach 2009-2011.

Decyzja ta to pokłosie wizyty w Kielcach prezesa Europejskiej Federacji Bilardu Gre Leendersa, mającej na celu przygotowanie Drużynowych Mistrzostw Europy w Pool Bilardzie. Holender spotkał się w tym czasie z prezydentem Kielc Wojciechem Lubawskim i marszałkiem województwa świętokrzyskiego Adamem Jarubasem, a także zapoznał się z technicznymi możliwościami obiektów. Dla Kielc to niewątpliwie prestiżowe wydarzenie będzie również bardzo ważne z punktu widzenia promocji miasta. Przez trzy lata będą zjeżdżać tu zawodnicy z całej Europy. Pierwsze mistrzostwa odbędą się w dniach 16-21 czerwca przyszłego roku w hotelu Kongresowym. W zawodach rywalizować będzie blisko 200 bilardzistów z 32 państw.

Bilard jest grą, która pochodzi z Francji, a jej korzenie sięgają XIII w. Gra szybko stała się bardzo popularna w całej Europie przede wszystkim w Anglii, skąd przeniosła się do Ameryki. Jeszcze na początku XX-go wieku bile były wykonywane z kości słoniowej. Obecnie produkuje się je z tworzywa sztucznego. Ewolucje przechodziły także stoły bilardowe. W 1469 roku nadworny stolarz króla Ludwika XI, Henry de Vigne zaprojektował i wykonał stół bilardowy, którego blat otoczony był bandami a blat pokryto materiałem. Dzisiejsze stoły różnią się tylko stylistyką i jakością, wynikającą z wdrażania coraz nowocześniejszych technologii, a waga profesjonalnego stołu przekracza grubo ćwierć tony.

Do dziś powstało wiele odmian bilarda, z których możemy wyróżnić najważniejsze: bilardy francuskie (karambol), bilardy angielskie (snooker), bilardy amerykańskie, tzw. pool-billards (ósemka , dziewiątka - bilard dziewięciobilowy, czternaście plus jeden).

Bilard jest sportem uniwersalnym, przeznaczonym dla wszystkich, bez względu na płeć, wiek czy sprawność. Najczęstszymi obecnie miejscami do gry w bilard to puby, kawiarnie, hotele, pensjonaty itp. Lecz bilard to coś więcej niż tylko zwykła gra sportowa czy towarzyska. Świadczy o tym fakt, iż w 2004 roku stał się dyscypliną olimpijską.

Bilard jest uważany za grę dla prawdziwych dżentelmenów. Relaksuje, bawi, wycisza ale również uczy. Grając w bilarda istotnym jest przestrzeganie pewnych reguł i kultury osobistej. Niezbędnym elementem wyposażenia bilardzisty na profesjonalnych zawodach jest odpowiedni strój. Obowiązuje zestaw, złożony z wygodnych spodni od garnituru, białej koszuli, kamizelki, muszki, ciemnych oraz wygodnych butów. Wbrew pozorom nie jest to podyktowane jedynie elegancją, czy historią. Kamizelka doskonale opina koszulę uniemożliwiając jej przypadkowy kontakt z bilami i pozwala graczowi na wykonywanie nieskrępowanych ruchów. Ma również kieszenie, które mogą być wykorzystane do schowania dodatkowych rekwizytów, jak kreda. Muszka jest natomiast wygodniejsza niż krawat i nie przeszkadza w grze.

źródło: wrota świętokrzyskie

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 listopada 2008, o 21:33

Rozmawiali o strategii rozwoju 2008-11-19

Spotkanie Komitetu Monitorującego wykonanie zadań zapisanych w „Strategii Rozwoju Miasta Kielce na lata 2007-2020” odbyło się dziś w Urzędzie Miasta. Miało ono na celu ocenę działań wykonywanych przez wydziały, jednostki budżetowe, zakłady budżetowe oraz spółki Miasta w oparciu o cele ujęte w Strategii. Zaprezentowane zostały m.in.:

- najważniejsze inwestycje infrastrukturalne realizowane na terenie Miasta oraz planowane z wykorzystaniem środków unijnych,
- działania promujące umocnienie pozycji Kielc jako prężnie rozwijającego się centrum kultury, rozrywki i rekreacji,
- działania zmierzające do rozwoju funkcji komunikacyjnych Miasta,

Tematem posiedzenia było także wzmocnienie pozycji Kielc jako ośrodka targowego oraz tworzenie warunków i nowych form wsparcia w zakresie opieki społecznej, bezpieczeństwa, edukacji i ochrony zdrowia.

Zaprezentowano również wyniki przeprowadzonych w 2008 roku przez Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Kochanowskiego w Kielcach "Konsultacji społecznych projektów planowanych do realizacji przez Urząd Miasta Kielce”.

źródło: http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... t2189.html

Boss

Post autor: Boss » 20 listopada 2008, o 10:25

od 1919 roku Kielce są stolicą województwa - w przyszłym roku a właściwie za 2 miesiace będziemy mieli 90 lecie tego faktu - ciekawe czy ktokolwiek odpowiedzialny za promocje (i nie tylko) wie o tym.
warto byłoby podkreślic fakt istninia Kielc jako stolicy tego regionu od niemal wieku i dobrze byłoby zorganizowac jakiś festyn w Kielcach lub akcje promocyjną w regionie która dodatkowo integrowałaby całe województwo.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 23 listopada 2008, o 21:16

Obrazek
AKTUALNOŚCI
23 listopada 2008 - 20:00
Kielce > Na ulicy Sandomierskiej pojawił się "witacz”
ObrazekObrazek
Taka tablica wita gości wjeżdżających do Kielc ulicą Sandomierską. (A. Piekarski)

Na ulicy Sandomierskiej w Kielcach niespodziewanie pojawił się "witacz”, czyli tablica witająca gości wjeżdżających do Kielc. Miejscy urzędnicy nie mogli się zdecydować, który z "witaczy” zgłoszonych na konkurs powinien stanąć na rogatkach miasta, więc Rejonowe Przedsiębiorstwo Zieleni umieściło swoją tablicę.
"Witamy w zielonych Kielcach” taki napis jest umieszczony na żółtej tablicy z choinką i kwiatkami.

- Jest to zarówno reklama naszej firmy, jak i powitanie turystów w naszym mieście i sygnał, aby zwrócili uwagę na zadbaną zieleń w Kielcach. To także przypomnienie mieszkańcom, że żyją w zielonym mieście - informuje Dariusz Bulski, kierownik Działu Handlowego w Rejonowym Przedsiębiorstwie Zieleni w Kielcach.

Pierwsza tablica została ustawiona na ulicy Sandomierskiej, kolejna będzie witała na ulicy Łódzkiej. Dwie następne firma postawi w przyszłym roku na drogach wjazdowych do Kielc od strony Krakowa i Warszawy.

ATA

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /716944169

ODPOWIEDZ