Projekt: portal promocyjno - turystyczny

To, co mozemy zrobic.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista

Awatar użytkownika
asmo
Kontakt:

Post autor: asmo » 4 listopada 2008, o 17:49

Dobra teraz już jakoś to działa, będzie ładniej bo będzie ładniejsza skórka.
Zapraszam i proszę o uwagi.

Cały czas szukam pomysłu na coś ale zespół redakcyjny ale bardziej formalny
--

http://jakieCudne.pl
Świętokrzyskie. Jakie Cudne.

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 4 listopada 2008, o 19:45

1) Kolorystyka jest ok, ładnie, delikatnie. Ale mam takie uczucie jakby ten niebieski pasek miał być najważniejszy na tej stronie, czyli za bardzo się rzuca w oczy, wypycha na pierwsze tło.
2) W słowie Świętokrzyskie, laseczka od "ę" zachodzi na kropke przy "i" od słowa Jakie.
3) Ta baba jaga z napisem jest mało wyraźna.
4) Sądze, że lewa strona, czyli Pomoc , Logowanie, Nawigacja itd. mogło by zostać zwężone.
5) Jak polecić zdjęcie, Jak dodać zdjęcie - opisy te całkowicie bym usunął ze strony startowej (przecież są do tego odpowiednie odnoścniki), bo to jest miejsce na zdjęcia.
6) Na stronie startowej proponuje umieści podział na 3 kategorie: Najczęściej polecane, Ostatnio polecane, Ostatnio dodane.
7) A po wejściu w zdjęcia będziemy mieli wszystkie. Na jednej podstronie umieściłbym troszke mniej zdjęć, ale za to bardziej rozłożonie po stronie, tak aby to było jeszcze bardziej przejrzyste.
8 ) Bardzo fajny pomysł z działem Legendy i Historie, mam nadzieje że się fajnie rozrośnie i będzie przeplatany zdjęciami.
9) Na mapce nie moge znaleźć legend do kolorków kropelek.
10) Po kliknięciu na konkretne zdjęcie oglądający oczekuje, że pojawi się przed nim zdjęcie, a u Ciebie trzeba ekran przewinąć w dół. Być może lepiej by było przesunąć mapę miejsca pod zdjęcie.

Nie ukrywam, że porónuje twoją stronę do http://www.trekearth.com/gallery/
ponieważ jest ona dla mnie wzorcem dla stron tego typu.

I na koniec taka dodatkowa uwaga. Mam laptopa o niestandardowym rozmiarze, tzn. jest on bardziej prostokątny niż kwadratowy około: 20cm wysokościx30mm szerokości.
Dla wielu stron róznica w stosunku do zwykłego monitora jest niezauważalna, natomiast np. na twojej stronie po jakieś 35mm od lewego krańca i od prawego mam tylko białą przestrzeń i ten niebieski pasek. Jak by ci sie udało zrobić tak, aby lewa zakładka przesuwała się bardziej do lewej, a odległości pomiędzy zdjęciami wzrasały (szerokość) to by było super.

Mam nadzieje, że w miare jasno wyraziłem moje uwagi, jak coś nie tak to pisz.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 4 listopada 2008, o 20:24

Jeśli mógłbym coś powiedzieć.

Nie traktuj tego zarzut albo obrazę.

Tylko mam pytanie czy to musi mieć taki gotowy, drupalowski szablon?

Może stworzyć by jakoś inaczej, np. włany szablon..

a wiem..marudzę:)

Tylko ja jak powiedziałeś o tym pomyśle wyobraziłem sobie szalenie prostą i przejrzystą stronę, a la ten billboard świętokrzyskie czaruje. czyli zachód słońca baba jaga i ciemne tło.

Zdjęcia w centrum. a raczej na głównej (prawie) tylko zdjęcia. hmm..

No ale to tylko moje biadolenie/wymysły. Mozę źle zrozumiałem ideę portalu. Bo ja zrozumiałem ze chodzi typowo o prezentację najpiękniejszych fotek. A teraz widzę że jak do nich trafić. Więc jakby na głównej dać same foty, i dopiero po kliknięciu większy obrazek plus mapa to nie by było zabójstwo pomysłu?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 7 listopada 2008, o 09:26

Stronka robi się fajna powoli, jeśli można to chętnie się przyłączę do pomysłu. Sporo chodzę po okolicy i mam sporo zdjęć, więc mogę coś podrzucać. Sam mam amatorską stronkę - link poniżej.

Awatar użytkownika
asmo
Kontakt:

Post autor: asmo » 10 listopada 2008, o 00:08

Co do grafiki to ja jest ona tymczasowa. Ja się koncentruje na "tuningowniu" drupala żeby robił to co ja chcę, Czytam uwagi i je przyjmuje - jak tylko mam czasu trochę to coś tam poprawiam. A że są rózne zdania to ...Sorry ze tak krótko ale ograniczam czas przed kompem.
--

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 10 listopada 2008, o 15:47

Bardzo fajna stronka... Ale trochę brakuje mi w niej uporządkowania...
Dobrze byłoby, gdyby powstała gdzieś taka duża baza świętokrzyskich atrakcji... Zabytków, rezerwatów przyrody(mamy ich ok 70), innych ciekawych miejsc... Przy każdej pozycji obszerny opis i bogata galeria... Każdą miejscówke można ocenic w skali 1 do 10, skomentowac, podzielic sie wrazeniami z pobytu, polecic. Przy przeglądaniu atrakcji województwa każdy może sobie je dowolnie posortowac: alfabetycznie, wzgledem ocen, popularnosci czy lokalizacji... Pozniej możnaby robic rankingi... Ważne, żeby każdy kto ma trochę chęci, ciekawych wiadomosci lub kawałek aparatu fotograficznego, mógł współtworzyc strony poszczególnych miejsc... To mogłoby stworzyc fajną, zdrową konkurencję... Tak bym to widział :)
Przydałby się jeszcze wykaz miejsc noclegowych, miejsc kultury, handlu i rozrywki, tochę mniej blada szata graficzna, trochę szumu na innych serwisach... I mamy fajną maszynkę do rozkręcenia ruchu turystycznego w regionie :D

Awatar użytkownika
asmo
Kontakt:

Post autor: asmo » 10 listopada 2008, o 17:19

Wiesz i tu jest zasadnicze pytanie czy tworzymy serwis dla nas czy dla "gości" - czyli czy wpuszczamy wszystkie zdjęcia czy tylko dobre - co do oceny to wydaje mi sie ciekawszym mechanizm poleć niż głosowanie w sklali do 10.
Pomysłów jest dużo. Być może stowarzyszenie czy fundacja jest jednym z nich - cały czas myślę jak stworzyć zespół. Jak macie pomysły jak to sformalizować to proszę.

pawel
--

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 10 listopada 2008, o 17:48

Sprawa jest oczywista, że dla ludzi którzy chętnie poznaliby nasz region... Chodziło mi o to, że właśnie poprzez oceny i opinie możemy nakłonic turystów do odwiedzin... W turystyce, a zwłaszcza w internetowych serwisach turystycznych duzo opiera sie na opiniach i ocenach nt. miejsc, hoteli itd... Ludzie często się tym kierują.
Mówiąc o konkurencji chodziło mi o to, że przykładowo gosc z Samsonowa mógłby konkurowac z kims ze Swietej Katarzyny. Przescigac się w poziomie prezentacji miejsca z którym jest związany, próbowac przyciągac turystow do siebie... Na takiej konkurencji każdy by zyskiwał... Największym problemem byłoby znalezienie odpowiedniej rzeszy userów do współtworzenia serwisu...
Co do zdjęc, selekcja byc musi...
Ale to tylko moje skromne sugestie i pomysly. Jako, że nie mam dużego doswiadczenia w temacie serwisów internetowych, nie mam zamiaru nikogo pouczac :)

Awatar użytkownika
asmo
Kontakt:

Post autor: asmo » 19 listopada 2008, o 21:38

Portalik zaraz będzie 2 miesiące od powstania portalu

statystki:

# =====================================================
# Nazwa konta: undefined
# Adres WWW konta: http://jakiecudne.pl
# Data: 19/11/2008

# Statystyka: Liczba użytkowników w zależności od: tygodni

# III kwartal 2008
lp data użytkownicy powracający nowi

13 22.09 - 0 0
14 29.09 3 0 3
# IV kwartal 2008
lp data użytkownicy powracający nowi
1 06.10 6 0 6
2 13.10 230 2 228
3 20.10 245 18 227
4 27.10 241 15 226
5 03.11 225 35 190
6 10.11 293 19 274
7 17.11 94 17 77

16 użytkowników aktywnych

Dziękuje wszystkim za uwagi. Szczególnie Annie z GL.
--

Żabcia

Post autor: Żabcia » 23 listopada 2008, o 19:41

Zgadzam się z MadMikiem. Pomysł takiej rywalizacji może bardzo fajnie zostać wykorzystany i zwiększyć chęć ciekawej, nowatorskiej w formie prezentacji regionu.

Mam tylko wrażenie że strasznie dużo jest takich portali, stąd im wiecej możliwości dla użytkownika takich jak ocenianie, polecanie, kategoryzowanie fotek tym lepiej.
Byłoby super jakby był taki zespoł który zajmuje sie też pilnowanie by te zdjęcia na prawdę były ciekawe. Moze by tak z każdej gminy czy powiatu wybrać po jednej osobie, ktora chciałaby sie w to bawić? Można by stworzyc taką rywalizację między jst która sie lepiej prezentuje, która lepiej umie dobrać zdjęcia i do nich atrakcyjny opis...
A może to ja za daleko w przyszłość z tym idę ;)
Nemo est casu bonus

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 24 listopada 2008, o 02:59

Bardzo trzymam kciuki za powodzenie portalu.

Propozycje MadMike'a dotyczace
- usystematyzowania uwazam za calkiem do rzeczy. Rzeczywiscie, podzial nie tylko terytorialnie, ale np. zabytki, koncerty , itp moglby okazac sie pomocny.
- rankingi. Tez jestem za.

Zabcia:
- co do gmin: moze kontakt w ich wydzialami promocji, lokalnymi kolami PTTK czy jakimis grupami fotograficznymi?

I juz tak poza tym pytanie:
Czy jest jakies miejsce w sieci, ktore sa zebrane linki do ciekawych stron z Kielc i swietokrzyskiego?

Pzdr
A.
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Żabcia

Post autor: Żabcia » 24 listopada 2008, o 09:22

Koła fotograficzne na pewno, PTTK też, ale żeby urzedy miasta się za to wzięły musi to być bardzo rozpoznawany portal. Powinni czuć potrzebę, że MUSZĄ mieć tam swojego człowieka, który czuwa nad nią, bo inaczej nie liczyłabym na współpracę.

Jest takie coś jak Kielecka Szkoła Krajobrazu ( mogłam troszkę nazwę przekręcić) która wspołtworzyl Paweł Pierściński, niesamowity autorytet jeśli chodzi o fotografię krajobrazu w Kielcach i Polsce. Byłam jakieś 3 tygodnie temu na jego wystawie, gdzie miałam okazję go poznać. Niezwykły mężczyzna, byłby też świetnym gościem specjalnym, jednak nie wiem czy zdrowie mu na to pozwoli :(

Mozna by pozyskać ich do współpracy lub chociazby patronat, a wtedy to na pewno wzrosłaby ranga takiego portalu.
Nemo est casu bonus

Awatar użytkownika
asmo
Kontakt:

Post autor: asmo » 29 listopada 2008, o 23:17

hej

dzięki za uwagi ;-) caly czas pomalutku się robi ładniej i funkcjonalniej

acha jak ktoś chce banner to niech da znać ;-)
--

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 30 listopada 2008, o 13:03

Wygląda coraz fajniej :D

Znalazłem mały szczególik. galeria -> Kielce podpisy dwóch zdjęć: : "Kadzielnia_pomnik" "Kadzielnia" zachodzą na siebie.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 30 listopada 2008, o 16:09

Naprawde fajne miejsce sie zrobilo :)

Teksty
Z czasem mozna by je polaczyc z galeria dotyczacych owych wpisow zdjec.

Mapa miejsc
- Czy np pod nia, nie daloby sie opisac, co ktory kolor "balonika" oznacza?
- Gdyby tak zrobic takie submenu z rozwijanym menu tekstowym z podzialem na powiaty, a te z kolei na gminy?
Wtedy klikajac na taki powiat kielecki, potem gmine Checiny mielibysmy wszystkie zdjecia z tego obszaru.
Gdyby byl czas - takze podzial na miejscowosci i taki podzial jak w submenu "Zdjecia"

Moze warto by dodac linkownie ze stronami traktujacymi o turystyce?

Pozdrawiam
(i jeszcze raz - swietna robota)
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

ODPOWIEDZ