Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 5 listopada 2008, o 13:18

Niektóre naprawde dobre :)
Patrząc na te obrazki chyba nie mamy większych podstaw do narzekania na nasze ścieżki.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 listopada 2008, o 12:16

Przypadkowo dziś podpatrzone :?
Obrazek

Limp

Post autor: Limp » 6 listopada 2008, o 13:09

Coś mi sie wydaje, że takie widoki niestety będziemy oglądać częściej, a ludzie będą bluzgać na rowerzystów dlaczego oni tamtędy jeżdżą...
Limp

=CK=

Post autor: =CK= » 6 listopada 2008, o 16:31

Regulamin: http://i34.tinypic.com/28ri2oz.jpg
Dziś spotkałem:
- panią z dzieckiem w wózku,
- gimnazjalistów,
- licealistów,
- babcię z wnuczką,
- starszego pana, który przeczytał regulamin po czym przeszedł brodem na drugą stronę,
- rowerzystę,
- rowerzystę starszego, który zapytał się czy przejazd jest dla jednej osoby w danym kierunku gdy "zielone" świeci; po uświadomieniu dodał, że nie chce mu się czytać regulaminu i przejechał się z powrotem brodem
Każdy jest ciekaw tej nowej przeprawy :)

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 6 listopada 2008, o 16:46

No cóż... mogli trochę ładniejszą tą tablicę zrobić...
I największym napisem na tablicy powinien być "Przejazd dla rowerzystów" a dopiero pod spodem "Regulamin korzystania", żeby od razu w oczy się rzucało o co chodzi. Rysunek rowerka też by nie zaszkodził :)

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 6 listopada 2008, o 16:51

Limp pisze:Coś mi sie wydaje, że takie widoki niestety będziemy oglądać częściej, a ludzie będą bluzgać na rowerzystów dlaczego oni tamtędy jeżdżą...
Już się nie mogę doczekać sezonu wiosennego, zakupię sobie dzwonek do roweru na pieszych którzy notorycznie chodzą po ścieżce rowerowej nie odróżniając koloru czerwonego od szarego :evil: a tym zjazdem pod Ogrodową będę jeździł kilka razy dziennie a jak trafie na pieszego który mi nie ustąpi drogi przejazdu to celowo będę wjeżdżał w nich :!: inaczej ludzi nie nauczy się żeby nie wchodzili na ścieżki rowerowe...
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 listopada 2008, o 16:57

A ja będę jeździł samochodem i "trafiał" rowerzystów jadących ulicą...
Chyba przesadzasz...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 6 listopada 2008, o 17:50

Możemy urządzić akcje "Przegoń pieszych z brodu" :D zbierzemy się w kilka osób, wyznaczymy dyżury i przez kilka dni na zmiana będziemy co chwile przejeżdzać przez tunel jeśli pojawi się pieszy, trąbiąc na niego najgłośniejszym dzwonkiem w jaki zdołamy się zaopatrzyć. :wink:

Co do regulaminu to dziwnie to brzmi, może źle zrozumiałem, ale pisze, że przejazd jest tylko dla rowerzystów, ale wynika z punktu 8, że jeśli ktoś potrąci pieszego który tamtędy przechodzi, to odpowiadać będzie rowerzysta, bo rowerzysta jest użytkownikiem przejazdu. Więc pawel_ŚLV, pozostaje tylko postraszyć dzwonkiem.

wg mnie punkt 8 powinien brzmieć:
8.Odpowidzialność za skutki ewentualnych zdarzeń, powstałych w wyniku nieprzestrzegania niniejszego regulaminu ponoszą osoby łamiące go.
Ostatnio zmieniony 6 listopada 2008, o 21:30 przez Ja-ck, łącznie zmieniany 1 raz.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

michau

Post autor: michau » 6 listopada 2008, o 19:56

sueno pisze:A ja będę jeździł samochodem i "trafiał" rowerzystów jadących ulicą...
Chyba przesadzasz...
Blacharka kosztuje :wink:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 listopada 2008, o 21:39

A czy to jest takie trudne, żeby policja zakomunikowała w mediach, że nie wolno tamtędy chodzić, przez miesiąc dawać ostrzeżenia, a potem mandaty? Przecież jest podstawa prawna, nie rozumiem...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 6 listopada 2008, o 22:31

Jestem za mandatami dla pieszych.
Ale wydaje mi się, że nikomu by się nie chciało egzekwować takich wykroczeń.
"przecież to tylko ścieżka rowerowa".

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 6 listopada 2008, o 22:34

A rowerzystów to ścigali, jak jeździli po parku albo po Sienkiewicza
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 6 listopada 2008, o 23:15

Ja-ck pisze:Co do regulaminu to dziwnie to brzmi, może źle zrozumiałem, ale pisze, że przejazd jest tylko dla rowerzystów, ale wynika z punktu 8, że jeśli ktoś potrąci pieszego który tamtędy przechodzi, to odpowiadać będzie rowerzysta, bo rowerzysta jest użytkownikiem przejazdu. Więc pawel_ŚLV, pozostaje tylko postraszyć dzwonkiem.
chyba źle interpretujesz ten zapis bo ja nie widzę tam stwierdzenia " potrącić pieszego" a jedynie chodzi o zdarzenia czyli wjazd na czerwonym świetle czy jak woda ma podwyższony stan

a z tą "dzwonkową" akcją na pieszych to dobry pomysł, możemy się zmobilizować na wiosnę :wink:
sueno pisze:A ja będę jeździł samochodem i "trafiał" rowerzystów jadących ulicą...
Chyba przesadzasz...
jeżeli nie ma ścieżki rowerowej to trzeba wjechać na ulice a pieszy idąc chodnikiem wchodzi na pas dla rowerów
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 listopada 2008, o 15:45

Dziś przejeżdżałem brodem i niestety musiałem się przeciskać między spacerującymi starszymi ludźmi oraz całymi rodzinkami, które wybrały się na niedzielny spacer :?
Najgorsze w tym jest to, że ci ludzi chyba są nieświadomi tego, że to przejazd wyłącznie dla rowerów.
Może niech zrobią tam oficjalne przejście również dla pieszych i zlikwidują zebre na Ogrodowej. Chociaż wtedy większość przebiegała by przez ulice w miejscu zlikwidowanego przejścia bo by im się nie chciało nadrabiać kilkunastu metrów żeby się pofatygować brodem.
Tak źle i tak niedobrze :?

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 9 listopada 2008, o 15:56

ObrazekObrazek Parę lat i dalej można pięknie zawadzić..

ODPOWIEDZ